12,210
27
0
Hus som er ment for å stå ca 14 dager. (spisbare)
352
0
Denne må vel nesten ligge i denne kategorien ;D
http://www.sintef.no/Byggforsk/Nyheter/Unnga-byggskader--bak-pepperkakehus-etter-forskriftene/
http://www.sintef.no/Byggforsk/Nyheter/Unnga-byggskader--bak-pepperkakehus-etter-forskriftene/
[quote="anvisningen"]...
1 Materialer
11 Tørrstoff
111 Hvetemelet må være tørt og luftig, fritt for klumper og
små dyr.
...[/quote]
Akkurat passe med små "stikk" underveis ;D
http://www.finn.no/finn/realestate/object?finnkode=20013670
usedvanlig bra timing
Sju av ti pepperkakehus har alvorlige feil og mangler, ifølge SINTEF Byggforsk. Dårlig prosjektledelse og utførelse, samt feil valg av byggematerialer ser ut til å være hovedårsaken.
Det er fullt mulig å lage et vakkert og velsmakende pepperkakehus uten profesjonell hjelp, bare du vet hvordan.
Nyere forskning viser at svært mange pepperkakehuseiere ender opp med bygg som ikke oppfyller kravene. I tillegg er det en god del som opplever klager, eller i verste fall at man ikke får spist huset. Naboklager har også forekommet. Vanlige feil er steinharde byggematerialer, dårlig isolerte vegger og tak, feil bindemiddel, melis- og vannskader. I ekstreme tilfeller kan man risikere at hele huset rett og slett faller fra hverandre ved første gangs bruk.
– Etter at pepperkakehuset er oppført, oppdager mange svakheter som det er vanskelig og tidkrevende å utbedre. Dette kommer gjerne på toppen av et allerede sprengt tidsskjema i ukene før jul. Bakingen blir en hengemyr, sier forskningssjef Kim Robert Lisø ved SINTEF Byggforsk.
Stort forbedringspotensiale
SINTEF Byggforsk har samlet data fra en rekke pepperkakehusprosjekter utført i Norge i perioden 2000 til 2009, og målt suksessen i hvert prosjekt. Tallene viser at det gjennomsnittlige forbedringspotensialet for prosjektene er stort.
– Når årsproduksjonen i norsk bakevirksomhet nå er på godt over 200.000 hus, indikerer funnene at næringen har enorme muligheter for forbedring og kostnadsbesparelse, sier Lisø.
Det vesentlige er imidlertid at hver enkelt familie som driver med bakevirksomhet nå får tilgang til faktabasert informasjon fra egne og konkurrentenes gjennomførte prosjekter som kan brukes til erfaringsbasert læring for innarbeiding av konkrete, suksessfremmende tiltak i nye prosjekter.
Nå er nok 100 prosent feilfrihet i hele bransjen en utopi, ifølge forskningssjefen. Men selv en årlig forbedring på en prosent eller to, vil bety et betraktelig antall færre gråtende barn og frustrerte voksne rundt omkring i de tusen julehjem.
Bak drømmehuset
Erfarne representanter for bransjen har tidligere hevdet at den vesentligste årsaken til at tilsynelatende like bakeprosjekter presterer ulikt, skyldes forskjeller mellom prosjektlederne.
Undersøkelsesresultatene støtter dette. Men årsakene er sammensatte, og spenner fra dårlig planlegging til hastverksarbeid.
Følger du anvisningen(vedlegg pdf) fra Byggforskserien er du sikret et godt resultat som oppfyller kravene til selv de mest kresne, og som vil falle i smak hos de aller fleste.
SINTEF Byggforsk setter fingeren på sjekkpunkter hvor man vet at pepperkakehus kan ha svakheter. Lett forståelige sjekklister og illustrasjoner viser hva du bør undersøke før du setter i gang bakingen av drømmehuset.
Det er viktig å anmerke at oppføringen av pepperkakehus ikke er meldepliktig og det kreves heller ingen ansvarsretter, men det anbefales at ansvaret for bakingen og dekorering blir fordelt på forhånd for å unngå større konflikter.
admin: om du kunne åpnet opp for vedlegg med størrelse inntil 5300kb, kunne jeg lagt ut anvisningen med byggdetaljblad fra SINTEF Byggforsk.
her er fjorårets byggforskark.