#791
 21,481     Enebolig     0

Det smerter nok for en elektriker å høre det, men Biltemas el-materiell er minst  like bra som andre ting.


Hvorfor smerter det? Firmaer kan da like gjerne handle på Biltema som andre steder, dog lite lønnsomt i og med at kvaliteten er på bunnvivå og prisen er høy.

At el materiell selges billig på Biltema synes å være tidenes salgstriks der i gården.
Folk tror vel at det alltid er mest å spare der. Blant annet Clas og Megaflis selger kvalitet rimeligere enn søppla man får fra Biltema.

   #792
 7,685     Bærum     0

Lurer på noe angående i varmegang i kabel.
Hvis noen av kordelene knekker i en flertrådet leder vil det oppstå større resistans hvis man måler fra ende til ende ettersom tversnittet er redusert der kordelene har blitt brukket av.

Vil det bli større varmegang i hele kabelen, eller kun der ledertversnittet er redusert?
Det samme gjelder hvis en leder ikke er skrudd godt nok fast / dårlig kontakt til lasten, vil den eventuelle varmen kun oppstå der resistansen er størst?

Jeg lurer også på hvorfor og i hvilke tilfeller krympestrømpe benyttes.
Du vil ikke nødvendigvis måle noe særlig større resistans da det kun er en liten del av kabelen med forhøyet resistans.
Ja varmgangen blir lokalt der resistansen er høyere. Det går samme strøm gjennom hele kabelen og effekten er gitt av P=IxIxR dvs. den er proposjonal med motstanden. (Du kan Google Ohms lov.) Det samme i en dårlig tilskudd kontakt. Du får lokal oppvarming.  Krympestrømpe benyttes for å isolere uisolerte ledere f.eks. der du har skjøtet to kabler. Fordelen fremfor en vanlig plaststrømpe er at den legger seg tett rundt skjøten etter at den er krympet. Den kan også inneholde lim slik at skjøten blir vanntett.
   #793
 967     Stavangerområdet     0

På blant annet medisinsk utstyr og elektrisk materiell (som vi snakker om her) er faktisk CE-merket å anse som et kvalitetsmerke, fordi lavvoltsdirektivet har bestemmelser som angår kvaliteten på et produkt. For eksempel følger det av lavvoltsdirektivet at elmateriell skal produseres etter god ingeniørskikk, og at det skal produseres med en slik kvalitet at fare ikke kan oppstå så lenge produktet brukes slikt det skal.  Les side 5 i direktivet http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:374:0010:0019:EN:PDF


Nei, det er ikke helt riktig (desverre). Jeg jobber i medisinsk bedrift, og jeg har jobber med utstyr som både skal ha medisinsk godkjenning og vanlig "almenn" CE godkjenning. CE er og blir en egenerklæring. Det er ikke slik som f.eks. i USA hvor man må søke FDA eller FCC om å godkjenning sette et produkt på markedet. Man utsteder en declaration of conformity (DoC) med det innhold man selv mener er dekkende direktiv og evt. testmetoder. Det er ingen som sjekker innholdet av denne før denne settes på markedet. Det er her produsentene gjerne bruker Nemko eller DNV for å bruke deres navn som et "bevis" på at man har med kvalitet å gjøre.

Det gjøres mye slett arbeid med DoC fra enkelte produsenter. Myndighetene gjør relativt liten kontroll og dermed er det langt mellom sanksjonene. (Har noen av dere hørt om produkt som er trukket fra markedet pga. feilaktig CE merking?) En av grunnen er nok fordi det krever detaljert produktorståelse å sjekke en DoC og det andre er at det koster penger. Å leie et testhus (f.eks. EMC-laboratorium) koster gjerne 30k per dag. Dette gjør at produsentens risiko med å plassere et slett produkt eller DoC på markedet ikke er spesielt stor og dermed får vi en situasjon med mye søppel på markedet. Som er CE-merket.
   #794
 7,685     Bærum     0
Var på et CE-kurs for mange år siden da dette var nytt og ukjent i Norge. Allerede da sa foreleseren spøkefullt at CE stod for Chinese Export. Dette er en egenerklæring fra produsent eller importør inn i EØS-området. Ikke ville jeg stolt på at alt CE-merket materiell er i henhold til direktivet heller. Egenkontroll krever stor grad av seriøsitet fra produsent. Ikke så sikker på at det finnes hos en del av de vi importerer fra i dag. Jeg håper at godkjenningsordningene for medisinsk utstyr er mye mer og strengere enn CE-merking. Ellers blir jeg redd.
   #795
 967     Stavangerområdet     0

Jeg håper at godkjenningsordningene for medisinsk utstyr er mye mer og strengere enn CE-merking. Ellers blir jeg redd.


Ja, for all del! Forklaringen min var en forenkling. Det finnes ulike klasser i det medisinske direktivet ut i fra hvor nære pasienten produktet sitter. Den enkleste klassen har man anledning til å selvdeklarere. De strengeste klassene krever godkjenning (Man kan se slike med såkalte notified bodies, hvor det står CE Nxxxx - som f.eks. på kontaktlinser) og man må ha ISO godkjenning av bedriften og rutinene.
   #796
 120     0


På blant annet medisinsk utstyr og elektrisk materiell (som vi snakker om her) er faktisk CE-merket å anse som et kvalitetsmerke, fordi lavvoltsdirektivet har bestemmelser som angår kvaliteten på et produkt. For eksempel følger det av lavvoltsdirektivet at elmateriell skal produseres etter god ingeniørskikk, og at det skal produseres med en slik kvalitet at fare ikke kan oppstå så lenge produktet brukes slikt det skal.  Les side 5 i direktivet http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:374:0010:0019:EN:PDF


Nei, det er ikke helt riktig (desverre). Jeg jobber i medisinsk bedrift, og jeg har jobber med utstyr som både skal ha medisinsk godkjenning og vanlig "almenn" CE godkjenning. CE er og blir en egenerklæring.

Er følgende påstand fra AESGP, COCIR, EDMA, EUCOMED, EUROM og FIDE  feil da?
Based on these facts, the CE marking legally
affixed to medical devices is a factual mark of
quality, safety and performance.
Demonstrated
evidence of safety and clinical or diagnostic performance
of medical devices means quality. CE
marked medical devices stand out from other
products bearing a CE marking due to minor legal
requirements.


Link: http://www.fide-online.org/downloads/EURO_CE-Flyer_2008.pdf

I tillegg kommer primærkilden medical devices direvtive http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:1993L0042:20071011:en:PDF
   #797
 7,685     Bærum     0
Du slår inn åpne dører. Han skrev jo at det var spesifikke CE-spesifikasjoner for medisinsk utstyr. Disse må vi anta er langt strengere enn de generelle som gjelder for annet materiell.

   #798
 46     Sør-Odal     0
For å spore av litt på ce diskusjonen, så har jeg et spørsmål.

Jeg har sikring-skapet lokalisert i trappenedgangen og naturligvis så går det ledninger fra skapet som ligger på vegg og er lite pent.

Kan jeg da lekte ut veggen og legge ny panel på utsiden av ledningene?

Hvis ikke, hva mer må til for å skjule dem? Må de legges i rør?
   #799
 8,022     Bærum     0
Jeg husker jeg spurte om akkurat det for en tid tilbake siden. Mener da at Sopp svarte at stort sett var OK å kle inn den første meteren ut fra skapet eller noe sånt. Hvis du søker finner du kanskje svaret ..  Smile
   #800
 22,342     Akershus     0
Dete er i dette område faren  for overtemperatur er størst, jeg mener dette er det stedet man ikke skal gjøre slikt uten å tenke nøye gjennom dette.