10,407    14    2  

"Slarkete" hus fra 50-tallet

 22     0
Heisan,

Jeg har et 2. etasjes typisk hus fra 1954, som jeg kjøpte for litt tid tilbake. Det fremstår egentlig som veldig solid og godt bygget. Det er også vedlikeholdt veldig bra. Men jeg lurer på et par ting, og håper på noen innspill.

1. Jeg satte nylig opp noen bokhyller og mot vestveggen måtte de festes til veggen for å stå stødig. På motsatt vegg trengte jeg ikke gjøre det. Watring viser også at det er ørlitegranne skjevt i 2. etasje. Har ikke sett dette i 1. etasje. Er det uvanlig i så gamle hus at ikke alt er helt i water? Er det problematisk?

2. Jeg merker i nyere hus at alt virker så "solid". En kan smelle igjen en ytterdør uten at lyden forplanter seg i hele huset. Unger kan hoppe i 2. etasje og det merkes knapt i etasjen under. Sånn er det ikke her ...  Er det  vanlig at eldre hus virker litt mer "slarkete", i mangel av noe bedre ord?

3. Huset ligger ved siden av en vei og ved tungtrafikk merker vi at det gynger litt i huset. Jeg vet ikke hva jeg skal tenke om det, men det er litt merkelig å ligge i senge om kvelden og kjenne at huset gynger. Kan det skade huset på noen måte?

Nå har jo huset stått der siden 1954, og det står fremdeles. Kanskje for mye forlangt at alt skal være i water, alle linjer rette og ingen knirk eller gynging? Andre med gammelt hus her som vil dele noen tanker og erfaringer?

   #1
 187     Frei     0
Sjarm kaller de det Wink . Har selv et hus fra 30 tallet og her er det ikke mye som er rett .  Det er helt normalt at ting ikke er rett på et 60 år gammelt hus .
   #2
 185     Nordvest     1
Bor i et hus fra ca 1900, påbygd etterhvert, sist på 80-tallet.
Vater er mest til bryderi.

Er solid bygd dette å, selv om det rister i veggene i de værste vindkasta. Gulvene knirker, bjelkene har en fin svai så ingen gulv er rette.
   #3
 538     Øst-Finnmark     1
Skjevheter finner man alltid i gamle hus. De var ikke så nøye på alt i den tiden. Materialene var heller ikke justerte til riktige dimensjoner slik som i dag.  Ofte brukte man det man hadde for hånden. Kan være at huset er bygd av brakkeflak. Det er da moduler som har normal høyde 2,4m og 1,2m bredde. Mitt hus fra 56 er bygd av slike. Tror gjerne de er tyske fra krigen.  Det var ikke så vanlig med plater i den tiden slik at veggene ble ikke så stive som de blir i dag med plater på begge sider av veggene. I tillegg så kan gulvspenn være litt lange i forhold til dimensjonene på bjelkene, som gjør at du får litt myke gulv. Gulv kan rettes opp men kan være at det krever søyler under. evt legge nytt bjelkelag.
  (trådstarter)
   #4
 22     0
Hei folkens og takk for svar som gjorde godt!
Da kan jeg roe litt ned på bekymringsnivået.

Og jeg skal huske at vater er mest til bryderi. Ha ha.


Takk!
   #5
 817     Haugesund     0
En gammel, pensjonert snekker sa en gang til meg, da han hjalp meg med restaurering av et hus fra 1918: " Det som ikke ser skjeivt ut er beint "
Siste redigering: Tuesday, March 27, 2012 8:21:59 AM av Dias
  (trådstarter)
   #6
 22     0
En skal stole på folk med erfaring, så da sier vi at det som ikke ser direkte skjevt ut er beint og rett og fint.

:-)

Takk skal du ha!
   #7
 185     Nordvest     0
" Det som ikke ser skjeivt ut er beint "


Det som ANDRE ikke ser er skeivt, er beint.  ;)


Hørte av en gammel møbelsnekker: Den beste snekkeren er ikke den som gjør alt rett, men den som får andre til å ikke se feilene.

  (trådstarter)
   #8
 22     0
Hemmeligheten med å lykkes med hva som helst det der, tror jeg, Ole K ....  Wink
Ebe
   #9
 4,452     Vestlandet     0
Holder selv på med overflateoppussing av et relativt nytt hus fra 1989. Og for å si det sånn, jeg har enda ikke vært borti er hjørne eller gulv som er helt rett eller i vinkel...  Grin
Signatur
   #10
 874     Oslo     0
Har hus fra 1924. Har rettet opp alle vegger, gulv og tak. Det verste var ganske bra ute av vater, det beste var tilnærmet i vater. Tror heller ikke 90 gr i hjørnene var spesielt viktig på den tiden. Ellers henger de fleste slike hus litt på pipe/brannmur da bjelkelaget ofte er hengt opp her.

Pga cc 30 på bad og spenn på nesten 5 meter, bestemte jeg meg for å ta med resten av bjelkelaget 2 etg. Det sparte meg for mye jobb. Taksperrene i skråtaket oppe ble stivet av og rettet med limt/skrudd kryssfiner.

I første etasje var det ca 4,5 cm forskjell på høyeste og laveste punkt. Her var det en haug med støttepunkter i kjelleren, så her bestemte jeg meg for å rette av eksisterende bjelkelag. Jeg gikk løs med laser og godt mot og endte til slutt opp med +- 0,2 cm forskjell. MEN det tok lang tid og førte nesten til sinnsykdom. Fatter fortsatt ikke hvorfor jeg ikke bare kastet ut alt og gjorde det samme som i 2 etg. Grunnen var vel at budsjettet på det tidspunktet var strukket vel langt, men definitivt ikke verdt det.