Eiv
  (trådstarter)
   #31
 241     Moss     0
Nå har det gått en stund siden jeg har lagt ut noen oppdateringer her. Har vært en ukes tid borte, og det har vært mye å gjøre på jobben i det siste, så ting har gått litt tregere enn jeg hadde regnet med. Men nå er jeg godt i gang med å stable veggene.

Det var mye arbeid å legge den første raden rundt, siden gulvet ikke var avrettet, og dessuten er det et fall mot garasjedøra. Noen steder delte jeg opp en blokk i noen skiver for å legge under, for så å legge til med litt støp til det ble vannrett og fikk lik høyde rundt hele veien. Men noen steder holdt det også med bare støp. De neste rundene har vært enklere, da det bare er å tørr-stable blokkene. Men på hver eneste veggside og åpningen mellom inngangsdør og port, har jeg måtte kutte til en blokk med en vinkelsliper med diamantblad. Er egentlig den tilpasningen av blokker som tar tid. Men når hver blokk veier 28kg så er det jo også begrenset hvor mange blokker man orker å sette opp hver dag når man må hente dem fra pall like utenfor garasjen.  Smile

Heldigvis så hadde jeg beregnet avstanden på armeringen helt riktig, slik at det ikke var noe problem å tre blokkene over armeringa.
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Blokker1.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Blokker2.jpg - Eiv

Eiv
  (trådstarter)
   #32
 241     Moss     0
Nå har jeg kommet halvveis med veggene, eller 8 av 15 rader med blokker... Og det var tid for å bestille betong. Leverandøren av blokkene, Morken betongvare, anbefaler å ikke stable mer enn 6 blokker om gangen. Stabler man høyere enn det, så er det visstnok fare for at de nederste sprekker når betongen lander i bunn. Spesielt dersom betongen leveres med pumpebil. Men det ville koste for mye å dele opp de 15 radene som jeg skal ha på 3 leveranser så jeg stablet 8 rader, men forsøkte å ta noen ekstra forhåndsregler. På baksiden har jeg kledd en rad med 10cm isopor og knotteplast utenpå. Og så har jeg lagt noen paller mellom isoporen og jorda slik at isoporen lå i press mot blokkene i tilfelle de skulle sprekke. Innvendig så la jeg en rad løst mot den nederste raden for å sikre mot at det skulle sprekke på den siden.

På mandag så kom pumpebil og betongbil med 7,5 kubikk betong. Og jeg ble ikke mindre nervøs for at noe skulle rase ut, eller gå galt på annen måte, da "pumpeføreren" sa at han hadde fylt noen lignende blokker for en uke siden og da raste hjørnene rett ut!  :o  Så i litt panikk smalt vi opp noen støtteplanker og paller mot alle hjørnene!

Men da "pumpeføreren" så nedi blokkene så sa han at dette kom til å gå bra likevel. For blokkene som jeg har brukt har kun en liten åpning mellom "kanalene" som i tilegg er fylt med armering. Og dermed flyter ikke betongen fritt inni veggen. Og da slipper man det store presset mot hjørnene i hver ende av veggene.

Vi flyte først halvfullt hele veien rundt på alle sider, og så tok vi runden rundt igjen og fylte blokkene opp til randen. Den øverste blokken på hjørnet nærmest veien flyttet på seg 2-3 cm ellers så lå alt helt dønn i ro! Må virkelig si at jeg er fornøyd med kvaliteten på disse blokkene!

Etterpå dyttet jeg i et kam12 i hver av "kanalene" i bakveggen og noen færre i sideveggene og i front. Akkurat som slik som armeringen er beregnet. Det som blir en liten utfordring er at armeringen måtte overlappe minst 60cm når jeg måtte dele armeringa midt i veggen. Dermed må jeg løfte høyt når jeg skal tre på neste rad med blokker.  >:(  Så nå må jeg bygge stilas for å kunne fortsette. Og snart kasser for garasjeport og inngangsdør. Akkurat over porten er jeg litt usikker på hva jeg skal gjøre siden jeg bare kan armere enten i underkant eller i overkant av blokkene. Og jeg skulle nok hatt armering både under og over og inni den første raden over portåpningen. Forslag til løsning mottas med takk.

Har lagt ved noen bilder av før og etter veggene ble fylt med betong:
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Blokker3.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Blokker4.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Blokker5.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Blokker6.jpg - Eiv
Eiv
  (trådstarter)
   #33
 241     Moss     0
Jeg har forhørt meg litt om priser på tak i det siste. ( Ja vet jeg er sent ute..) Det beste tilbudet hittils er et hulldekke, 26,5cm tykt og ca 60m2 flate til 44000kr levert på tomta mi. Så må jeg få leid en kran for å løfte det opp på taket.  Har også blitt anbefalt å forhøre meg om ytong, da det skulle være vesentlig billigere. Andre forslag eller kommentarer rundt prisen? Har kun planlagt en terasse på toppen av taket..
   #35
 2,397     Bjørkelangen     0
dæven det var garasjen sin det.
Signatur
   #36
 372     trøndelag     0

Jeg har forhørt meg litt om priser på tak i det siste. ( Ja vet jeg er sent ute..) Det beste tilbudet hittils er et hulldekke, 26,5cm tykt og ca 60m2 flate til 44000kr levert på tomta mi. Så må jeg få leid en kran for å løfte det opp på taket.  Har også blitt anbefalt å forhøre meg om ytong, da det skulle være vesentlig billigere. Andre forslag eller kommentarer rundt prisen? Har kun planlagt en terasse på toppen av taket..


Har du tenkt å isolere oppå betongdekket? Anbefaler å isolere litt oppå betongen, for å unngå kondens i taket.
Eiv
  (trådstarter)
   #37
 241     Moss     0
Ja, alle veggene på garasjen blir isolert utvendig med 10cm isopor. Så jeg må få isolert taket også. Men har du noe tips til hvordan og med hva? Planen er jo å legge hulldekke, og deretter et lite lag støp oppå for å få det helt tett og kansje for å skape et lite fall. Og så skal dette laget med støp pusses til en jevn og fin overflate som blir takterassen. Og så legger jeg kansje fliser oppå der igjen når jeg har tid og penger.

Så hvordan isoleres dette taket på best måte? Og hvordan sikres dette taket mot vann/fukt?

Einar_S:
Har sett det bygget på garagejournal da jeg trålte nettet rundt for inspirasjon og ideer før jeg startet bygginga. Har helt klart blitt inspirert av det bygget. Og det kommer nok flere, men riktignok forenklede, koperte idéer/løsninger fra det bygget...

Eiv
  (trådstarter)
   #38
 241     Moss     0
Igår våknet jeg opp til årets første liggende snølag, og dårlig vær. Grusom snø midt i prosjektet mitt... Men i dag er var været litt bedre vertfall, så jeg har fått stablet 2 nye runder med blokker. Jeg har også fått opp et stilas siden sist. Ser ut som et skikkelig makkverk, men har stått støtt til nå  :)

Jeg har også bestilt hulldekke fra Contiga. Det blir sannsynligvis levert 17 desember. Hadde selvsagt vært behagelig å slippe å styre med dette i vinter, men jeg kan jo ikke utsette dette til våren heller.. Noen som har noen formening om hvordan dette taket bør isoleres. Som nevnt tidligere, så blir resten av garasjen isolert utvendig med 10cm isopor, og det skal lages en takterrasse oppå taket.
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Snow.jpg - Eiv
   #39
 372     trøndelag     0
Tja, legge litt fall på hulldekket, en sveisepapp ned på hulldekket, 10 cm XPS , armert påstøp 10cm oppå der, egnet membran+ fliser.  Helst fall mot et sluk med innvendig nedløp, men det har du sikkert ikke lagt opp til?
Eiv
  (trådstarter)
   #40
 241     Moss     0
Takk for svar. Vil nok heller foretrekke fall mot sideveggene for å slippe å lage et sluk i taket med lekasje-risikoen som følger med det, samt å slippe å ha rør i taket. Huldekkene kommer også visstnok til å helle bittelitt mot hver av kortsidene (men ikke nok for et skikkelig fall). Men hele 10 cm påstøp oppå xps blir jo en del kroner, spessielt siden jeg da må bestille pumpebil igjen.  :(  Og senere kommer det jo også fliser i såfall. Tenker litt på muligheten for å kansje heller legge tre-terasse over XPS'en. Hmm...

Jeg skal også til å lage noen åpninger i mellom blokkene nå som skal være ventilasjonsventiler. Hvor mange vanlige ventilasjonsluker bør jeg ha?