5,240    9    0  

Mur i "coursed rubble"

 318     Bergen     0
Denne våren har jeg vært veldig, veldig opptatt med å mure opp en støttemur foran huset.  Min kone har fått jobb på Svalbard, og vi flytter oppover om kun kort tid.  Jeg har derfor hatt et betydelig press på å bli ferdig med dette prosjektet, siden muren var en forutsetning for å få et OK inngangsparti, som igjen var en forutsetning for å få en OK leieinntekt.

Jeg hadde egentlig tenktå å gå i gang med muren i fjor høst, men en konstatert venstresidig prolaps med 2 mnd sykemelding satte en effektiv stopper for de planene.  Når våren kom, og ryggen var blitt bra igjen, var det klart at jeg ville få dårlig tid på dette prosjektet pga flyttingen, så jeg kunne jeg seff valgt en enklere løsning, feks vanlig forskalt støttemur.  Men, et vogntog med stein - 31 tonn - var allerede innkjøpt fra Hardangerskifer i fjor sommer, og jeg hadde også kjøpt inn minidumperen som jeg skulle bruke til å få opp alt av materiell så da bestemte jeg meg for å knekke i vei.

En utfordring slik tomten vår ligger, er at det er en tre meter høy mur opp fra gaten til huset.  Jeg begynte med å bygge en rampe for å kjøre opp materialene.  Bruk av kranbil ble tidlig vurdert og forkastet, pga at det er bratt rundt huset, dårlig med plasser å lagre materiell og jeg måtte derfor hatt svært mange leveranser med bil = veldig dyrt.

Heldigvis hadde min søster revet en stor terrasse for ikke så lenge siden, så mesteparten av materialene jeg trengte til rampen fikk jeg fra denne.  Minidumperen var spekket for en maks stigning på 30 grader, så jeg lagde rampen på 29,9 grader - kjekt med en liten sikkerhetsmargin - og dimensjonerte den for en last på minimum to tonn.

Pga dårlige lagringsmuligheter rundt huset måtte jeg også etablere et fjernlager for steinen hos mine foreldre, som har bedre plass til slikt.  Steinen ble lastet på henger og kjørt til huset etterhvert som arbeidet skred frem.

Jeg bestilte forøvrig "stor håndstein B-kvalitet" fra Hardangerskifer.  Jeg må bare konstatere at hardingene har vannvittig store never.  Men, hardangerskiferen er ganske enkel å splitte så det gikk forsåvidt greit å bryte den ned i mer håndterlige størrelser.

PGA at mange av steinene også har stor dybde - opp i 60cm - valgte jeg å kun mure enkeltsidig uten armert, støpt mur bak.  Etter hvert som jeg murte fylte jeg opp med pukk bak, og dype steiner ble regelmessig lagt som "bindere" i mørtel inn i pukken.  Teorien er at disse lange binderne, som tynges ned av overliggende tilbakefylling - vil mobilisere mye masse og dermed bidra til å gi muren styrke.  Tiden vil vise om dette er en holdbar teori.  Det er noen solide stein i denne muren så jeg klarer ikke å være så veldig bekymret.

Jeg hadde tidlig bestemt meg for at jeg ikke ville tørrmure, men bruke mørtel.  Jeg kjøpte inn og leste en del bøker om emnet, forkastet det meste og satt igjen med et par kapitler fra Art of the Stonemason - skrevet av en 5-generasjons skotsk steinmurer.  Et av hans mantra er at stein skal mures med en relativt svak, kalkrik mørtel.  Denne skal være fleksibel nok til at steinene kan bevege seg litt.  Reseptene han oppga stemte med resepten for "murmørtel klasse B" - som er det som selges som mur- og pussmørtel i alle byggevaresjapper - så da var den saken grei.  Hvis det funker i Skottland så er tanken min, at da funker det sikkert på vestlandet også.  Igjen - time will show...

Dette er en teknikk / mønster som går tilbake til middelalderen og tidligere.  Poenget er å ha relativt korte horisontale linjer.  Med regelmessige mellomrom skal linjene brytes med en "riser" - en større stein som bryter gjennom linjen.  Mellom riserne legges småsteinen horisontalt.  Du skal aldri fylle inn et lite hull med en liten stein som akkurat passer, men bygge opp med små "skiver" av stein som leges horisontalt.  Hvis man studerer steinkirker og andre steinbygg fra middelalderen, som feks Rosenkrantztårnet og Håkonshallen i Bergen så vil man se at dette prinsippet er brukt her.  Muren min er ikke nødvendigvis en perfekt emulsjon av disse prinsippene, men det er min egen tolkning.

Til trappetrinn og på toppen av muren har jeg brukt 30-40mm Lys Oppdal beleggheller, 40cm brede i trappen og 30cm brede på toppen av muren.  Foreløpig er det bare lagt pukk på plattingen.  Et eventuelt belegg her oppe får komme senere, når vi en gang flytter ned igjen fra Svalbard.

Hardangerskiferen er grei å splitte men vanskelig å dele på tvers av lagene.  Det hjalp betydelig på produktiviteten når jeg anskaffet en bensindrevet Stihl kappemaskin til å sage steinen.  Vanlig 9" vinkelkutter blir for kleint på disse dimensjonene, for ikke å snakke om alt støvet.  Stihl-maskinen har vannkjøling av bladet.

Andre verktøy som er brukt er hovedsaklig steinhammer, beitle, splittmeisel samt en meisel til å slå av "topper" på skiferen med, foruten vanlig murerverktøy.

Dumperen jeg brukte, som var sentral for å klare å gjennomføre til dette prosjektet - er forøvrig til salgs.  Ligger under "Til Salgs" forumet.

  (trådstarter)
   #1
 318     Bergen     0
FIkk problemer med å laste opp bilder over ICE.  Prøver ett og ett bilde.
  (trådstarter)
   #5
 318     Bergen     0
Bilde #4.  Gjerdet kom på plass like før vi reiste fra Bergen.
Mur i "coursed rubble" - DSC_0159_1.jpg - Smurf
   #6
 1,617     Rogaland     0
Meget pen mur!
Når resultatet blir slik glemmes nok alt arbeidet snart.
Kan jeg spørre hvor du havnet i kostnad pr kvm til stein?
  (trådstarter)
   #7
 318     Bergen     0
Steinen er relativt rimelig.  For et vogntog med stor håndsteien - B-kvalitet - betalte jeg 20 000 levert Bergen.  Et vogntog er 31 tonn, og kostnaden fordeler seg noenlunde likt på stein og transport.  Mener prisen på selve steinen er ca 250,- / tonn + MVA.  A-kvalitet er betydelig dyrere.

Jeg har fortsatt 7-8 tonn stein igjen, men den er relativt utplukket for gode emner og det er ikke så veldig mange steiner igjen som egner seg for muring.  Jeg vil anta det var ca 10% skrotstein i lasset.  Utnyttelsesgraden på steinen ble radikalt forbedret når jeg anskaffet en bensindrevet kappmaskin med blad for naturstein, og dermed også fremdriften på arbeidet.

Det går naturligvis mindre stein med til en slik mur enn det gjør til en tørrmur, siden man fyller imellom med mørtel og det går an å nyttiggjøre seg mer av steinen.  Muren er ca 30m2 og jeg har vel brukt ca 25 tonn stein (jeg hadde noe stein liggende fra tidligere + at jeg kjøpte et hengerlass med A-kvalitet håndstein for avslutningen på toppen + trinnene i trappen).  Dette burde gi i overkant av 0,8 tonn / m2 mur.  I tillegg går det vel opp til et par hundre liter mørtel pr kvm, men dette kan variere mye etter størrelse på steinen og hvor du er i muren.  Det brukes generelt større og mer mørtelkrevende stein nede enn lenger oppe.

   #8
 876     Ut Mot Havet i Vest!     0
Vakkert, solid arbeid! vær stolt! :)



PS. du er en smule gal!!  Grin ;D  (mtp. ryggproblemer og den korte tiden du har brukt. Antar at du jobber og har et liv uten om også!  ;)  ).
  (trådstarter)
   #9
 318     Bergen     0
Jojo,
tidspresset var ikke noe kjekt, men jeg ble jo raskere ferdig, da  :P  Planen min var å bruke to sommersesonger på dette.  Nå ble det litt under fire måneder, og da har jeg mistet en del tid pga været.

Ryggen var et sjansespill om den ville holde.  Men det har gått overraskende bra.  De gangene jeg har fått ryggsmerter har jeg bare fortsatt å jobbe, i et litt roligere tempo.  Dette har faktisk funket veldig bra for ryggen, og smertene har forsvunnet mye raskere enn jeg tror de ville gjort hvis jeg bare hadde lagt meg ned på sofaen hver gang jeg hadde problemer med å ta på sokkene om morgenen.  Bank i bordet, men nå når jeg er ferdig er ryggen bedre enn på lenge.