9,727
14
0
"Grunnregler" for installasjon av balansert ventilasjon?
794
Rogaland
0
Vurderer sterkt å ettermontere balansert ventilasjon i hus fra '83, og tenkte å ta hele greiene selv både for pris og fordi det blir stegvis oppussing.
Grunnflate på huset er ca. 115m2, to hele etasjer + loft, men 65m2 i kjelleren er godkjent leilighet som vil holdes utenfor. Ca. 225m2 BOA inkludert loftet som det er mye skråtak på, ergo mindre volum. Ser for meg å velge et aggregat for ca. 200m2, f.eks. Heru 115T.
Er det noen grunnregler som er viktige å følge eller er det bare å "kjøre på" med fornuften i behold?
Tenker da f.eks på:
- Dimensjonering av rør?
- Maks lengde på rør?
- Type ventiler?
- Plassering av aggregat vegg-i-vegg mot soverom?
- Hvor en bør ha lydfeller?
- Hva skal isoleres og ikke?
- Bruk av flexikanaler vs. spiro og evt. kombinasjon?
Ser det er gode priser på Flexit sitt spirosystem på Byggmakker, billigere enn f.eks. airflow.no.
Grunnflate på huset er ca. 115m2, to hele etasjer + loft, men 65m2 i kjelleren er godkjent leilighet som vil holdes utenfor. Ca. 225m2 BOA inkludert loftet som det er mye skråtak på, ergo mindre volum. Ser for meg å velge et aggregat for ca. 200m2, f.eks. Heru 115T.
Er det noen grunnregler som er viktige å følge eller er det bare å "kjøre på" med fornuften i behold?
Tenker da f.eks på:
- Dimensjonering av rør?
- Maks lengde på rør?
- Type ventiler?
- Plassering av aggregat vegg-i-vegg mot soverom?
- Hvor en bør ha lydfeller?
- Hva skal isoleres og ikke?
- Bruk av flexikanaler vs. spiro og evt. kombinasjon?
Ser det er gode priser på Flexit sitt spirosystem på Byggmakker, billigere enn f.eks. airflow.no.
http://www.byggebolig.no/ventilasjon-inneklima/utvendig-stoy-fra-ventilasjonsanlegg/msg526514/?topicseen#new
Ser at Hero bruker m2 grunnflate i sine oppstillinger mens andre bruker m3 luft som suges ut. Jeg har fått det intrykket at velger en for lite agregat som går på høy fart så vil dette gi mer støy enn et større agregat på mindre fart. (Med valg av UNI4 mot Hero sitt tilbud så var beskrivelsen jeg fikk at Hero's var for lite, men siden Hero ikke oppgir sin kapasitet i m3 så får jeg ikke verifisert dette selv, det kan hende at det ikke er en rettferdig sammenligning). Tilsvarende så er det trolig om å gjøre å velge så store dimensjoner som mulig (gir mindre lufthastighet).
Heru-et er på 390m³/t, som jeg vil si er i minste laget. "Kravet" er å skifte ut halve luftmengden i huset per time, men jeg synes det blir alt for lite, men det er min smak Hadde det vært mitt hus ville jeg sett på rundt det doble, eller noe i den dur. Har bidratt i "prosjektering" av 3 anlegg hvor vi brukte UNI4 alle stedene. Støymessig og betjeningsmessig virker dette på meg som et meget godt aggregat. Ekstremt lite eller ingen vibrasjoner, og nesten merkverdig lite støy. Med det beste betjeningspanelet kan du justere det meste du måtte ønske. Spesielt timer-funksjonen, og mulighet for peis-funksjon/dusj-funksjon, samt finjustering av viftehastighet (i hundre steg) er ting som kan være veldig kjekt å ha.
Men for all del, selv et lite aggregat vil hjelpe godt i forhold til ingenting! Å få ventilasjon i huset er som å få nytt hus :-)
Dimensjonering av rør, hold deg til dim ut fra aggregat så langt som praktisk mulig. Ingen lengdebegrensing i praksis i et vanlig hus. Derimot kan det være smart å prøve å tegne opp rørgater og plassering av aggregat før du går i gang, for å prøve å få minst mulig bend. Bruker du fleksible lydfeller ved aggregat (alle tilkoblinger minus evt kjøkkenhette) og ved tilluftsventiler, så blir det "lydløst" i alle oppholdsrom, og normalt helt akseptabelt med støy på rom som fpr avtrekk (bad, vaskerom, evt kjøkken). Ellers vil jeg anbefale å legge spiro på rette strekk og steder det er kurant å jobbe, og evt fleksible kanaler på spesielt trange steder.
Alle kanaler som kan føre med seg luft av annen temp enn det rommet røret står i, skal isoleres. I praksis er dette alle rør, evt med unntak av avtrekkskanaler som føres gjennom oppholdsrom. Fleksible kanaler skal da være ferdig isolert med 50mm, spiro isoleres med 50mm lamellmatte som gjerne stiftes/surres med tråd, og deretter tapes. Bare tape kan også duge, om det ikke er særlig fuktig miljø.
Ventiler - de aller fleste velger enkle plastventiler. De duger. Lakkert stål er i mine øyne penere, og ikke minst så er de normalt bedre konstruert, og gir bedre fordeling av luft og mindre støy. Unntakene finnes, så her må en høre med de en handler hos.
Jeg har anbefalt flere å få pris fra prefa.no i Bergen, og flere av disse har benyttet seg av tilbudet. Jeg mener de sender over hele landet. En dame der som heter Hanne er ganske så flink til å hjelpe deg med å finne alt du trenger. Egentlig en proff-butikk for blikkenslagere, men de selger til private også. Jeg har forøvrig intet annet med bedriften å gjøre enn at jeg er (eks) blikkenslager og har handlet der siden 80-tallet.
Glemte jeg noe? Fyr løs
Lurer også på om det er negative sider ved å plassere utblås og inntak på tak kontra vegg? Hvis jeg plasserer det på nord-vestre gavlvegg så blir det ganske nært to soveromsvinduer, men kan sikkert få det til ut mot nord-øst også, under takutstikket.
Det ene anlegget er plassert på baderommet (!). Nå er dette et stort kombinert bad/vaskerom, så aggregatet står på vaskeromsdelen av dette rommet. Hengt på gipsvegg som ikke er forsterket på noe vis, originale oppheng. Veggen vender ut mot korridor, soverom er tvers over korridoren. Null lyd fra aggregat inne på soverom, litt lyd på badet (selvsagt!) men faktisk ganske brukbart (men jeg ville ikke hatt det der om det hadde vært andre alternativer).
Det andre er plassert på vaskerom yttervegg, samme yttervegg som deles av bad og kjøkken. Tilstøtende rom er bad og soverom. Hengt opp på yttervegg med spon inne, veggen er vel 15cm isolert (90-talls hus). Null lyd/vibrasjoner utenfor rommet, litt sus inne i vaskerommet men her og er det absolutt akseptabelt lydnivå, på normal styrke.
Det tredje er det laget en "lydvegg" som den er hengt opp på. En separat vegg som bare er festet i gulv og tak, for å være helt sikker på minimalt med lyd. Her og opprinnelige veggfester. Tilstøtende rom er 2 soverom og et oppholdsrom, så her var støydemping vesentlig. Her og er det helt vellykket. Null støy. Rommet det står i er et eget nybygget rom for ventilasjon og sentralstøvsuger.
Det VR700 som jeg har (rett nok et aggregat fra 2004, så her er det AC-vifter med kun 3 steg) er en skikkelig bråkebøtte i sammenligning, uten at det er noe gale med det. Hos meg er det hengt opp på betong kjellervegg, så null vibrasjoner, men har måtte støyisolere hele det tekniske rommet det står i.
Så om du har litt avstand fra der aggregat kan stå og inn til oppholdsrom, vil jeg tro det går helt fint. Synes å huske det var en her på forumet som hadde et UNI4 som vibrerte noe, der var det å få byttet vifte(r), såvidt jeg husker.
En nabo her har et Ener anlegg. Inne er det ikke noe støy, men ute er det litt lyd, og iallfall langt mer enn de UNI-ene jeg har vært med på.
Hvordan er det med å bruke rektangulære kanaler, store minuser med dette?
Luften dr... i hvilken form den kommer, for å si det slik ;D Men i praksis, glem det. SVJV er det bare plastkanaler å få tak i som rektangulære, og de er vel både dyre og klønete? Små lengder, og tvilsom tetting? En blikkenslager kan selvsagt lage for hånd, men det koster peng, og har SVJV ingen fordel foran sirkulære. Så sant du ikke skal feks. passere et spesielt smalt/lavt/trangt punkt.
Jeg har brukt en god del rektangulære kanaler her, men det er fordi jeg har et hus som absolutt ikke passer for kanalmontasje
Har også noen utfordringer i en vegg jeg ikke ønsker å fore ut mer enn 200mm. Skal ha 160mm både tilluft og avsug inni denne, og når den skal forgreines til 125 må nok noen av de passere hverandre.
- Baderomsbloggen min
....
...
...