2,916    9    0  

Fri"varme" fra sløyfe i bakken mot ventilasjonsanlegg?

 10,486     Akershus     0
Jeg har snaut 100 meter sløyfe liggende 2 meter ned i bakken, tiltenkt å brukes som frikjøling på sommeren. Kan jeg, på vintertid, bruke denne mot en varmeveksler på inntaksluften til ventilasjonsanlegget for å forvarme luften når det er kaldere enn ca. 0 ute?

Hvis luften inn i ventilasjonsanlegget varmes fra f.eks. -20 til -5C, så burde vel det bare være positivt?


Eller er det ikke noe poeng?

Anlegget jeg har kjøpt har en kryssveksler av ikke akkurat nyeste modell. Det er oppgitt å gi 60-70% varmegjenvinning.
Signatur

   #1
 3,387     0
Hvordan vil du løse problemet med kondens om sommeren? Du vil for det første neppe få store nedkjølingen på den strekningen dersom det bare er et rør som ligger nede i bakken men sannsynlig en masse kondens siden det skal lite til før det kondenseres vann. Da får du et rør som er fullt av vann som gir grobunn for all verdens ekle bakterier.

Det finnes produsenter som har jobbet med slike løsninger så du kan lete opp dem, de har vært diskutert her tidligere.

De gamle kryssvekslerne har vel ikke så god effekt når det blir kaldt, Sintef testet dette for noen år siden og du kan se på resultatene der.
  (trådstarter)
   #2
 10,486     Akershus     0
Hvis jeg skal bruke den til frikjøling via ventilasjonsanlegget sommertid, så blir det i det minste å koble til på luften ut i huset -etter- ventilasjonsanlegget.

Det jeg tenkte på her, var en måte for å varme opp den iskalde lufta som vinterstid vil trekkes inn gjennom veggen og inn i anlegget.
Bare en tanke som slo meg, vet ikke om det har noe for seg.

Sånn på litt sikt blir det vel å bytte ut kryssveksleren med noe roterende eller noe sånt, men det blir ikke nå.
Signatur
   #3
 3,387     0
I teorien såhøres det fornuftig ut, men i praksis tror jeg ikke det vil virke særlig godt om vinteren heller. Luften vil passere ganske hurtig gjennom denne kanalen og siden det kun er i veggene av røret oppvarming vil skje så tror jeg temperaturøkningen blir minimal. Veggene vil bli nedkjølt og effekten tror jeg blir liten. Dette kan en selvsagt regne på om du har legnde på røret, dimmensjone på røret og hva det er laget av. Pluss hvor mange liter luft som går gjennom på en gitt tid. Nøyaktig beregning vil kreve en del siden det handler om i hvilken grad jorden rundt røret er i stand til å tilføre ny energi etc. Men en ca beregning som vil gi en svært god pekepinn er ikke så krevende å regne ut.

Husk at å trekke luften gjennom et hundre meter langt rør også krever en større vifte og kanskje vinningen går opp i spinningen.
Men som sagt det er laget systemer som benytter seg av dette så noe muligheter finnes det vel i det.
  (trådstarter)
   #4
 10,486     Akershus     0
Det må vel finnes en slags radiator som kan brukes? Jeg ser ikke for meg at å snurre rør rundt luftekanalen vil ha noen effekt, så det gidder jeg ikke.
Signatur
   #5
 3,109     Norge     0
Aasg:

Trur Frodes vil ha vatn i jordkolektoren, og en luft/vatn varmevekslar i innsugskanalen til ventilasjonsanlegget.
Han skal ikkje "pumpe" luft gjennom jordkollektoren.
Og i såfall vert dette samme prinsipp som å forvarme ventilasjonslufta med en radiator, som faktisk ikkje er helt uvanlig.
Som radiator kan et varmeapparat-register frå en bil gjøre nytte.
  (trådstarter)
   #6
 10,486     Akershus     0

Aasg:

Trur Frodes vil ha vatn i jordkolektoren, og en luft/vatn varmevekslar i innsugskanalen til ventilasjonsanlegget.
Han skal ikkje "pumpe" luft gjennom jordkollektoren.


Stemmer.
Signatur
   #7
 3,387     0
Da missforstod jeg helt. Det er et anlegg som drar luft gjennom et slikt system som ble diuskutert her tidligere og jeg trodde det var noe tilsvarende.

Dette blir jo en varmeveksler med jordkollektor. Det blir noe helt annet.
Jeg syntes nok et par kommentarer var litt "rare". Ikke merkelig når vi snakket om to vidt forskjellige systemer.

Jordkollektor er et utprøvet system med gode muligheter til å hente varme fra. Selv om de ikke ligger frostfritt kan en hente masse energi. Problemet du kan få er at telen går mye senere på våren, om det betyr noe i det hele tatt.

  (trådstarter)
   #8
 10,486     Akershus     0
Det forklarer litt :-)

Det er ikke så rare jordkollektoren jeg har. Ca. 90 meter 32mm PEM som ligger gravd ned i en grøft over til naboen. Jeg la den ned da jeg uansett måtte grave til kloakk og vann.

Hva den skal brukes til har jeg ikke tenkt allverden på, men det var ikke rare jobben ekstra å legge når jeg først var i gang. Kanskje jeg legger mer hvis jeg en eller annen gang graver ned ny inntaksledning for strøm.

Jeg tenkte ikke å koble denne til noen varmepumpe, da den uansett vil ha veldig begrenset kapasitet.

Tanken var å kjøre dette gjennom en liten varmeveksler for å varme opp lufta som kommer inn til ventilasjonsanlegget, for på den måten å få litt varmere luft inn i huset. Vil det ha noen som helst effekt, eller er det bare tull?

Kanskje det eneste jeg oppnår er å kjøle ned grøfta med vannrørene så mye at vannet inn i huset fryser?  ::)

Signatur
   #9
 3,387     0
Hvis den ligger sammen med vannrørene er det absolutt en mulighet ja.

Det blir jo en type jordkolektor og det er kjent at der går telen dypere og blir liggende lenger, så det å legge det sammen med vannrørene, jeg vet ikke. Klart at vannrøret vil også tilføre varme siden vannet holder plussgrader. Men det er kanskje en farlig balansegang du er ute på.