794    21    1  

Hvor stor graver trenger jeg

 4     0
Skal koble oss på komunalt vann og avløp. Dreier seg om ca 100 m til påkoblingspunkt. Har også 2 septikktanker som må opp  - og som ligger i trasseen der det er naturlig å legge rør for vann og anløp. Ca 50 meter er (forhåpentligvis)løs masse. Resten er fjell.
Vurderer å gjøre mest mulig selv av selve gravingen, om dere  mener det er forsvarlig/fornuftig  da jeg har null graveerfaring. (Kun handy og gla i utfordringer)
Spregning settes så klart bort, samme  tenker jeg med rørlegging.
Så spørsmålet er: er dette mulig/fornuftig med null kompetansen?
 Er det penger å spare?
 Isåfall hvor stor graver trenger jeg?
 Kjøpe/leie?
 Og hvor dypt må jeg om jeg vil legge det frostfritt?

ITW
   #1
 299     H-Fest     0
Hei

Ingenting er umulig, spørsmålet om hva som lønner seg er ikke enkelt og svare på.
Å grave er ikke vanskelig, det er greit å øve litt før man begynner inntil installasjoner, men jeg har også sett dem som har leid graver som nok hadde gjort det billigere å leid med fører og.

Det som er viktig å tenke på er at man har fall, og en stabil grøft hele veien, om det er en utabil grøft kan røret sige etter noen år så har du plutselig motfall i kloakken.

Når det skal sprenges kan det fort være han som sprenger må inn med en større maskin uansett for å håndtere sprengnings mattene så da kan jo kanskje samme entreprenør gjøre hele jobben?

Her i kommunen må man stille bankgaranti for å grave på kommunal tomt, så om du skal ut i vei eller lignende å koble på så kan det nok være at en entreprenør er nødt å gjøre den gravingen.

Vet ikke hvor du bor, men her jeg bor er frostfri dybde 2,4m så da er det en del graving, størrelsen på maskinen burde ha den grave dybden, da snakker vi om 2tonn og oppover.
En større maskin gjør jobben kjappere, men man må også komme til, og 2tonn til ca 2,5 tonn kan man kjøre uten maskinførerbevis dvs under 15kw.

Om det er kun denne jobben som skal gjøres er nok ikke kjøp lønnsomt.

HSt
   #2
 35,438     Lillestrøm kommune     1
Det går også an å se på hvordan en legger VA system i grunnere grøfter med bruk av XPS isolasjon. SINTEF har en rapport om dette. Særlig hvis sprengjng er nødvendig kan dette kanskje være veldig lønnsomt.
   #3
 1,702     0
Det går også an å se på hvordan en legger VA system i grunnere grøfter med bruk av XPS isolasjon. SINTEF har en rapport om dette. Særlig hvis sprengjng er nødvendig kan dette kanskje være veldig lønnsomt.

Kan du linke den rapporten?
HSt
   #4
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Den var vanskelig å finne, men den beskriver effektiv legging av VA grøfter for et boligfelt. De hadde gått inn på et prosjekt som hadde blitt veldig dyrt og sett hvordan kunne dette vært gjort billigere. De valgte bl.a ikke å legge VA grøftene i vei systemet.  Med isolasjon så finner en mye info også på isolasjons leverandørenes sider. Det kan være lønnsomt å ha drenering i bunn for å unngå stående vann i slike grøfter.
   #5
 1,702     0
Boligfelt og en enebolig er to forskjellige ting. Et boligfelt vil sannsynligvis ha forbruk nok til at rørene ikke fryser, en enebolig vil få problemer. Isolasjon varmer ikke røret, og vannet vil fryse hvis eier ikke bruker systemet. Drenering utalesen din er jeg nysgjerrig på. Har du mer info her ?
HSt
   #6
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Drenering brukes bl.a. i kulvert grøfer det reduserer kraftig  varmetap fra isolasjon. Det er jo varme i bakken så er ting gjort korrekt så kan det også brukes på bolighus mener jeg. De bruker jo ikke varme i grunnen når de teleisolerer vei og jernbane i stede for å lage dype fyllinger
   #7
 1,702     0
Trenger ikke dype grøfter for å unngå telehiv, bare riktige masser. Uansett vil løsningen din være drepen for TS. Han må ned på frostfri dybde.

HSt
   #8
 35,438     Lillestrøm kommune     0
http://www.glava.no/isolering-i-grunnen/losninger/va-isolering/grunne-va-ledninger-gir-stor-gevinst/

Det du sier er at de graver slike løsninger som beskrevet over ned på 2.4m dybde for hver gang de skal ha en avgrening til et hus og så legger de konvensjonelt røroplegg på 2.4m dyp inn mot husene ?

Beklager, men jeg tror ikke det er tilfelle.  Det er jo ikke noe problem å markisolere en innkjørsel til et hus for å unngå telehiv, hvorfor er dette da plutselig umulig ? Men det må gjøres korrekt.

Telehiv kommer av at massene fryser og ekspanderer, ingen telehiv med telefarlige masser = ingen frost
   #9
 1,702     0
TS ber om råd om en stikkledning. Du fabler større va arbeider, togskinner og innkjørsler. Og 2,6 dybde ? Hvor har du det fra ? På østlandet der jeg holder til er frostfri dybde 1,6. Jeg er med å kontrollere VA prosjekter for ca 265 millioner pr år, og vært på Glava sitt seminar to ganger for å se på bedre økonomiske løsninger. Vi har benyttet oss av noen løsninger enkelte steder, men generelt er det tradisjonell vei og VA utfølelse som gjelder.
HSt
   #10
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Skal TS sprenge avløpsgrøft så er vet vel nettopp her han burde få råd om at det finnes alternative løsninger ?

Det var nettopp å gå vekk fra de tradisjonelle løsningene Sintef hadde i tankene for å spare penger.  Men vi er enig om at markisolasjon faktisk stopper frost fra å gå ned i bakken hvis det er gjort korrekt ?