3,541    5    0  

Åpent mellom stue og kjøkken?

 24,032     Akershus     0
Mange her er opptatt av energisparing og varmepumper er mye diskutert.

For å redusere energiforbruket kunne vi generelt klare oss med mindre hus og varme opp et mindre areal, i alle fall på den kaldeste tiden, jfr "Finstua" i gamle dager som bare ble fyrt opp til Jul.

I den sammenheng synes det formålstjenelig å kunne dele av mellom kjøkken og stue. Derved kan en kjøre nattsenkning i stue fra kl 2300 til 1600 neste dag mens en slipper fimbulvinter på kjøkkenet til frokost. Jeg finner det i den sammenheng lite formålstjenelig når interiørarkitekter ofte er så opptatt av "å rive ned og slippe lyset inn". Mange boliger vil ha et større spenn i anvendelse ved å beholde oppdeling i flere rom.

I mindre boliger kan en slik oppdeling være vanskelig idet den krever noe plass, men her er jo heller ikke oppvarmingsbehovet like stort.

Derfor: bør det være dør, skyvedør, foldedør mellom stue og kjøkken?

Signatur

   #1
 3,997     Oppland     0
Nå er vel nattsenkingen vanligvis på rundt 2 grader..
18 vs 20 grader er jo ikke som sommer og vinter.

Var jo litt annerledes i 1950 da man hadde finstue og "vanlig" stue, man hadde foreksempel knapt nok isolasjon i noe del av konstruksjonen.
  (trådstarter)
   #2
 24,032     Akershus     0
Hos oss er det 22 i stua om ettermiddagen og 14-15 om natta. Det liker kaktusen så godt og kommer med masse blomster til Jul  Grin

Vanlig nattsenkning er vel på ca 5 grader, ikke bare 2?

Signatur
   #3
 5,410     Langhus     0
For å ta runde tall:
Du har 50 kvm du nattsenker med 5 grader.
Et nytt bygg har effektbehov på +/- 0,8W pr kvadrat pr grad som skal varmes opp
(For å øke tempraturen med 1 grad i et 50 kvm rom trenger du 50kvm * 0,8W => 40W kontinuerlig tilført)
Nattsenker du da med 5 grader 8 timer i døgnet blir det 1,6 KWt spart pr natt, eller rundt 240 kroner for 150 dager med varmebehov. (Eller underkant av 500 kroner for 16 timer i døgnet)

I praksis blir det vel noe lavere besparelse siden rommene ved siden av det nattsenkede må varmes ekstra samt at ventilasjonsanlegget blåser luft inn i stua som går via badet (som må varmes ekstra) ut.

Med tanke på at man gjerne bruker flere hundre tusen på kjøkkenet man ønsker seg tror jeg ikke mange ser på soneinndelt nattsenking med en besparelse på noen hundrelapper som formålstjenlig.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 24,032     Akershus     0
Har du tatt med forskjellen i varmetap gjennom vegger, vinduer og tak for 50m2 ved en temperatur på 16 kontra 22 grader i 16 timer?

Signatur
   #5
 5,410     Langhus     0
Ja, 0,8W pr kvadrat pr grad er et snitt for hele huset (tallet finner du i varmetapsberegningen for huset) mot utetempraturen. Tap internt i huset kan man sikkert også regne ut, men med ventilasjonsanlegget som flytter luft døgnet rundt tror jeg ikke det er verd å regne på.
Jeg regnet på 5 graders forskjell, 6 graders forskjell sparer deg for 0,3 KW pr dag ekstra (altså 1,9 KWt pr dag)

På eldre hus med større effektbehov vil jo besparelsen bli større. På tek10 trolig mindre.
Signatur