6,735    34    8  

Arkitektur

 34     0
Hei alle som skal bygge hus.

Jeg er i ferd med å starte opp mitt eget kontor etter endt studie ved Arkitekthøgskolen i Oslo, og har noen spørsmål til dere som har bygget eller er i ferd med å bygge hus.

1. Hva er en bra pris å betale?
Jeg vet hva AFAG (arkitektenes fagforbund) mener, men jeg synes det er vel så interessant å høre hva folk flest synes. Er 950 kr timen dyrt? Er 750 kr timen dyrt? Jeg vet at jeg hadde syntes det var dyrt, men jeg vet også at de fleste arkitekter ikke fakturerer alt de gjør.
Min strategi hittil har vært å prise meg ned slik at jeg kan jobbe med det jeg virkelig liker og få erfaring.

2. HVORFOR velger noen å bruke arkitekt?
Hva er en arkitekt- hva kan han/hun bidra med? Er det hovedsaklig søkearbeid?
Folk tegner egne hus og finner løsninger. De som bygger hus lærer underveis og forstår også byggtekniske løsninger godt, så hvorfor bruke arkitekt?

Det er kun 20 - 30 % av bygging som er arkitekttegnet i Norge. Dette er veldig høyt i verdenssammenheng, hvor totale andel bygg tegnet av arkitekter er 2%
Hovedsakelig er det offentlig sektor som bruker arkitekttjenester. Noen privatpersoner og, men når det kommer til å tegne enebolig er det ikke vanlige folk for å si det sånn. En enebolig gjennomtegnet koster (i Oslo) ca 400 000 kr - altså bare arkitekttjenester.

Så hva får man ut av å bruke arkitekt?

3. Hva er arkitektur?
Jeg vil vite hva dere mener arkitektur er.

Vennlig hilsen
Arkitekt

   #1
 2,018     Strømmen     1
Først og fremst velkommen til Byggebolig, ditt nærvær kan bli berikende
for forumet dersom du er aktiv og blir værende, og kan høyst sannsynlig
skaffe deg kunder,
Det meste her på forumet er positivt, men innimellom må man tåle sterke
meninger, men til syvende og sist blir det god reklame, dersom man har
en underliggende agenda...
Arkitektur er for meg det visuelle og funksjonelle, derfor bruker jeg arkitekt
på alle mine prosjekter... arkitekter ser det Ola Dunk ikke ser,,, hvordan et
prosjekt speiler sin fasade, både foran og bak... hvordan alle rommene
plasseres i forhold til hverandre... hvordan himmelretningene og solen
påvirker... hvordan en bolig kan vare alle livets faser...
Det har gått en serie om arkitekters hjem på NRK i det siste, beklageligvis
så distanserer de fleste av programobjektene seg veldig fra oss dødelige,
med et vesentlig unntak, nemlig Yashar Hanstad, fantastisk fin representant
for yrkesgruppen, har sett episoden http://tv.nrk.no/serie/arkitektens-hjem/MKTF74000215/sesong-1/episode-2 3 ganger...

De fleste vil ha et estimat på pris å forholde seg til... mitt forslag til
pris på en vanlig enebolig, for deg i starten:

Forprosjekt med skisse kr 20.000,-
Alt tegnearbeid kr 90.000,-
Komplett et-trinn søknad kr 40.000,-

Dersom du "opphøyer deg" i de erfarne`s rekker, kan du tredoble det,
men jeg tror ikke du da får så mange oppdrag i starten.. bedre å gjøre
en del "billig" prosjekter først, for å skaffe deg referanser og erfaring,
så kan du heller gire ned etter hvert... lykke til...
Signatur
   #2
 3,412     Akershus     0
Om det koster 400 000 å få tegnet et hus hos en arkitekt er det uaktuelt for meg.

Jeg skulle ønske det var mulig å bestille en halv dag hos en arkitekt. I løpet av den halve dagen ville jeg vise fram skisser jeg har laget for tomt og hus, få høre arkitektens reaksjoner, og drodle litt sammen på hvordan skissene mine kan forbedres. Det ville gi meg mye nytte i forhold til kostnaden.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 34     0
Hei elby og takk for svar,
Den nrk serien er morsom den, men hva mener du med at de distanserer seg fra oss dødelige? Jeg vet noen arkitekter snakker uforståelig, men jeg syntes ikke dette var det verste... du skulle sett noe av det man må gjennom på studiet.

Jeg prøver å prise meg svært lavt, sikkert lavere enn hva du har anslått der, men det spiller ingen rolle nå. Det viktigste er å få gjort noe. Jeg er meget interessert i arkitektur og det er en måte for meg å begynne på.

KarstenBeate
400 000 er ca 6% av byggesum med antakelsen at boligen er 240 m2 og byggeskostnad pr m2 er 30 000 kr. Altså 6% av byggesum er vanlig arkitekthonorar.

Fullt mulig å bestille halv dag her, bare å si ifra.

   #4
 445     Drøbak     1
Vi fikk vårt hus tegnet etter egne ønsker av arkitektkontoret som byggefirmaet jobber sammen med. (Det var ikke bare et katalog som ble endret litt på.) Utsikts- og solforholdene på tomten vår gjorde det umulig å finne et kataloghus som ville passe. Arkitekten som tegnet huset var dyktig og klarte å oversette våre ønsker til noe fint. Ønskene våre var plassering av rom, omtrent størrelse på rom, antydninger om størrelse og plassering av noen viktige vinduer (pga utsikts- og solforhold) og noen eksempler på hus i stilen vi synes var bra. Noen av eksemplene var "kataloghus" fra byggefirmaet som vi visste vi ville ha råd til. Vi brukte LANG tid på å finne ut av egne ønsker sett i forhold til kostnader slik at vi hadde ganske klare oppfatninger da vi kom så langt at huset skulle tegnes opp ordentlig. Jeg vet ikke om man dermed ville kalle det et arkitekttegnet hus eller ikke.

Vi undersøkte litt angående arkitekt, men det virket nærmest uoverkommelig å finne riktig arkitekt. Prisen (på arkiktekttjenester) virket veldig høy samtidig som vi var usikre om vi ville klare å få tegnet hva vi vil. Vi jobbet litt med en arkitekt forholdsvis tidlig i prosessen, men vi ble usikre angående byggekostnadene i forhold til hva arkitekten skisserte. Samtidig følte vi at arkitekten ikke var helt på samme bølgelengde som oss. Huspreferanser er veldig individuelle eller subjektive.

Dette med kontroll/oversikt på byggekostnadene tidlig i planlegging var viktig. Jeg er fortsatt usikker om arkitekter generelt har veldig god oversikt over byggekostnader. Det varierer sikkert. Jeg så for meg først flere runder med (dyre!) revisjoner av tegninger før spesifisering skulle sendes ut for å få ulike pristilbud. Jeg var redd for at det kunne bli enda flere runder (med dyre revisjoner) for å få ned kostnadene etter det.

Vi er veldig fornøyde med huset vårt. Det er mye vi har gjort riktig i forhold til planlegging og mye av dette var ting vi hadde bestemt helt selv. Jeg er sikker at den riktige arkitekten ville ha kunnet tegnet noe som på mange måter ville ha vært finere, men jeg vet ikke om det ville vært overkommenlig for oss kostnadsmessig.

I løpet av prosessen med husbygging har vi lært mye, om både arkitektur generelt og om egne preferanser og smak. Hvis jeg kunne ha gått tilbake og begynt med kunnskapen og erfaringen jeg har nå, ville jeg ha brukt mer tid på å finne fram til riktig arkitekt, og jeg ville ha fått huset arkitekttegnet. Når det er sagt, er vi allikevel svært fornøyd med huset vårt og føler ikke at det hele var et stort feiltrinn.
   #5
 971     Krikaveien     1
Jeg vil gi deg ett eneste godt råd, som du sannsynligvis kommer til å avfeie og blåse av, men som er velment og erfaringsbasert.

Før du i det hele tatt begir deg ut på å tegne noe for andre, tegn noe til deg selv, og bygg det du har tegnet. Det trenger ikke å være noe stort, bygg en hagebod eller utestue for et familiemedlem, et leskur på en parsell, en trehytte i skogen. Men bygg noe. Tenk på det som et skoleprosjekt bare i det virkelige liv. Hvis det er noe av litt størrelse, sett deg inn i søknadsprosesser og tidsperspektiv, kundekommunikasjon og -håndtering.

Når du har gjort det, kan du begynne å selge tjenestene dine.

Når det gjelder pris kommer det an på hva du selger. I dag er søknadsprosesser blitt digitale, folk tegner selv i 3d-programmer på nett, og det finnes tekniske tegnere i østblokkland som tegner for salt i havregrøten. Det du skal selge er kompetansen din. Da snakker du ikke pris - du snakker om hva du kan, din kompetanse, din erfaring, din gjennomføringsevne. Du skal bygge drømmen til kunden.
Er 900kr dyrt? Ja. Er 450kr dyrt? Ja, enda dyrere hvis kunden ikke får det hun betaler for.

  (trådstarter)
   #6
 34     0
Hei og takk for svar!

Nei, hvorfor skulle jeg blåse av det? Det er jo svært nyttig og noe jeg forsøker å få til, sitter faktisk å tegner på noe nå som jeg ønsker å bygge, men har hverken penger eller tomt.

Men nå må det sies at det er en del bygging i arkitektstudiet, og etter praksis på et meget bra kontor så har jeg også lært noe. Akkurat det med å bygge versus det å tegne er faktisk et meget interessant tema. Han ene arkitekten på nrk serien nevnt over snakket om å kjenne konsekvensen av streken. Det er jo egentlig ikke tegning, men informasjon på papir.

Før det fantes konstruksjonsteori bygget man til det datt ned, så bygget man det opp igjen til det stod. Men med fremveksten av konstruksjonsteori kunne man på forhånd se hvilke former og materialer som ville oppføre seg hvordan i møte med virkeligheten. Når det gjelder konstruksjon er det teoretisk forståelse som er viktig, ikke det å bygge det.

Så hvorfor er det lurt å bygge noe selv? Jeg tror det er lurt i det å forstå viktigheten av presist håndverk, og hva som er meningsløst å tegne. Jeg tror det er viktig med tanke på hvilke detaljer som lar seg eller ikke lar seg gjøre. Hvordan materialene oppfører seg. Jeg tror også det er viktig (kanskje viktigst) i det å forstå skalaen, hvor stort noe faktisk er. Jeg tror det er viktig ifht å kjenne logistikk under byggeprosess.

Så, hvordan håndverksmessig presisjon med materialer påvirker detaljering er viktig, men dette er jo noe man jobber med som arkitekt uansett. Man bygger ofte detaljer 1:1 om det er noe spesielt man vil få til.

Det jeg virkelig er spent på er skala, og der er det mye å hente.

Mange takk for innspill, det inspirerte.

Her er noen eksempler på det som går under faget arkitektur. Skala er viktig
Vedlegg:
  (trådstarter)
   #7
 34     0
Uff det ble noe krøll, jeg tenkte å legge ved noen bilder som illustrerer arkitekturfagets enorme bredde... prøver igjenArkitektur -  - Den ArkitektArkitektur -  - Den ArkitektArkitektur -  - Den Arkitekt
Arkitektur - 2-2.jpg - Den Arkitekt

   #8
 971     Krikaveien     0
En ting er skala og proporsjoner, en annen ting er kroner og øre. At flytting av en vegg bare en halv meter medfører materialkostnader på noen tusenlapper, at rør kan måtte flyttes og at elektriske kabler forlenges.

Detaljer er viktig, men det koster minst en time eller to å tegne detaljen - og det tar også tid å formidle den til håndverkeren.
   #9
 3,010     Akershus     1
En ting er skala og proporsjoner, en annen ting er kroner og øre. At flytting av en vegg bare en halv meter medfører materialkostnader på noen tusenlapper, at rør kan måtte flyttes og at elektriske kabler forlenges.

Detaljer er viktig, men det koster minst en time eller to å tegne detaljen - og det tar også tid å formidle den til håndverkeren.
Nå må man ikke blande snørr og bart heller da. Arkitektur handler i hovedsak om form og funksjon, ikke detaljestyring. Det virker urimelig at en arkitekt ikke kan flytte en vegg en halvmeter fordi det løper på noen meter rør og kabel. Skal arkitekten hele tiden passe på slike detaljer så spørs det om resultatet er spesielt arkitektonisk.

Kostnad er selvfølgelig en drivende faktor i design av et hus, men da er jeg en større tilhenger av en "top-down" tilnærming heller enn "bottom-up" - altså at man gjør store, smarte valg heller enn å prøve å spare på meter PR ved å flytte en vegg(eller ikke flytte).

Utover det så er jeg enig i at en arkitekt må ha bakkekontakt. Den streken skal realiseres.
   #10
 971     Krikaveien     0
Nja, jeg er ikke helt enig. Det er snakk om en byggherre som sitter på den andre siden, og som ikke har kompetanse eller erfaring fra å bygge. Dersom byggherre gjerne vil tegne et drømmeslott til knappe 2 millioner, må man faktisk vite litt om dette for å kunne si om det er realistisk eller ikke.

Jeg er nok farget av å ha jobbet mange år innen arkitektfaget, og anbefaler Arkitektbedriftenes nybegynnerserie dersom man har tid og anledning; http://www.arkitektbedriftene.no/Nytt-kveldskurs-for-nye-arkitekter