#11
 7     Trondheim     0
Hei HansO.

Først må jeg si at det er spennende å følge med på diskusjonen rundt planløsningen din. Det er flere ting å kommentere her, men jeg har laget 2 raske skisser som viser et prinsipp som vil gjøre planløsningen din mer arealeffektiv. I hvert byggeprosjekt gjelder generelt å få brutto-/nettofaktor så lav som mulig. Det vil si at areale som går bort til gangareale er så lavt som mulig og at "brukbart" areale er så stort som mulig.

1) Gangarealet i skisse 2 brukes både til å komme frem til vinduet, samtidig som det er det arealet man bruker for å komme inn i skaprekke/evt. leksepult.
2) I skisse 2 er døren og vinduet på soverommet stilt rett ovenfor hverandre som gjør at man kan se ut på utsikten når man kommer inn på rommet.

Skissene under viser hvor mye plasseringen av en dør har for utnyttelsen av brukbart areale på for eksempel et soverom.

Hus på ett plan for familie på 6 - skaprekke som kolliderer med dør.jpg - INTRO-Arkitekter
Hus på ett plan for familie på 6 - skaprekke innanfor dør.jpg - INTRO-Arkitekter
Signatur

   #12
 4,148     Oslo Vest     0
Med fare for å fornærme de som tegner selv, men intro-arkitekter viser her ekspertisen som en arkitekt har, nemlig å tenke arealeffektivt. Det er flere på forumet som hevder at man først skal tegne utseende på huset, og så tilpasse planløsning til dette, men det i mine øyne er planløsning tilpasset regulering, tomt og behov som må tilpasses, og så tilpasses fasadene i ettertid.

Og som det blir opplyst om her, gangareal er bortkastet areal, og tenker man økonomi og har 10 kvm med gang koster det lett kr. 150.000,-.
Signatur
   #13
 3,704     Ringerike     0
Ønsker Intro-arkitekter velkommen. Endelig en areal-proff på banen her på forumet  Cool Blir spennende å se hva de forslår her for å effektivisere bort gangareal osv, vi venter i spenning. (...og regner med å lære masse også)
Signatur
   #14
 4,148     Oslo Vest     0
Som en presisering til deg Bidda, du er en av de FÅ som virkelig har mange og gode arealeffektive løsninger, om du kan lære noe vet jeg ikke, men mange kan iallefall lære av deg!

Signatur
  (trådstarter)
   #16
 6     Trøndelag     0
Tusen takk og velkommen, Intro-arkitekter.

Jeg har hverken tenkt endelig plassering og retning på dører eller plassering av vinduer ennå, så dette kommer godt med.

Forøvrig har jeg ikke sendt over tegningen til leverandør for gjennomgang heller, så det blir helt sikkert justert en del før vi kommer i gang.

Jeg tenkte en del på å prøve å unngå den lange gangen i soveromsfløyen, men endte opp med å beholde den for å få plass til alt på en fornuftig måte. Det viktigste for oss er at planløsningen gir oss de rom vi ønsker plassert på en måte som tilfredsstiller våre behov.

Kommer forøvrig med en alternativ tegning snart. Og den er et resultat av hjelp og synspunkter fra dere her i forumet. :)

Noe til ettertanke om det å lære jeg hørte en gang:
"Den som regner seg som ferdig utlært er ikke utlært, men ferdig..."
   #17
 7     Trondheim     0
Hei incognito, Bidda og HansO.

Først må jeg si at jeg synest det er bra at folk bruker dette forumet til å diskutere boligrelaterte spørsmål. Personlig synest jeg det er interessant å lese hvordan andre tenker og løser arkitektoniske problemstillinger. Når det gjelder arkitektur, er dette et tema alle kan være med å diskutere da alle har en erfaring med å bo!

Incognito: Jeg må si meg enig med deg i at man ikke skal tegne utseende på huset først, og så tilpasse planløsningen etter den. En arkitekt har som oftest denne fremgangsmåten når han/hun tegner et hus.

1: Det viktigste er alltid situasjonen! Det er situasjonen tomten ligger i som legger kriteriene for hvordan huset skal se ut. Hvor er innkjørselen til tomten, er det innsyn fra naboer noen steder, er det støy fra biltrafikk, hvordan er helningen på terrenget, hvor er den fineste utsikten, dominerende vindretninger med tanke på lun uteplass, himmelretninger og sol, osv. Det er situasjonen som bestemmer hvor på tomten huset skal ligge og hvordan huset skal se ut (dvs hvor er stuen, soverommene, kjøkkenet osv)

2: Når man har fått satt seg inn i tomten kan man begynne å legge ut funksjonene. Med funksjon mener jeg kjøkken, bad, soverom, osv. Liker du å ha morgensol kjøkkenet? Trenger du et soverom som ligger langt unna "bråkete" funksjoner som stue ol.? Ser du mye på tv? Liker du å jobbe på kjøkkenet, og fortjener dette å ligge på en ekstra fin plass i huset (les: i forhold til tomten og situasjonen -> situasjonen bestemmer alltid). Svarene på disse spørsmålene vil alltid være forskjellig fra person til person, og derfor er det viktig at den som til syvende og sist skal bo i huset er med på å planlegge det fra første stund. Rommene skal så knyttes sammen ved hjelp av gangareale på en mest mulig arealeffektiv måte.

3: Fleksibilitet og elastisitet. Tenk langt frem i tid. 10 - 20 år. Hvordan skal man bruke huset etter at ungene er flyttet ut. Hus forandrer seg over tid, og etter å ha blitt onkel ser man hvor fort årene egentlig går  :)


HansO: Når du nå jobber videre med plantegningen din, prøv å stille deg selv noen spørsmål:

1: Hvorfor vil jeg ha alt på ett plan. Kan jeg ha to etasjer? Du vil da få mer hage.
2: Hvordan kan jeg utnytte samspillet mellom ute og inne. Blir litt kryptisk, men prøv om du kan få ute til å komme inn. Du har sikkert sett eksempler på dette i forskjellige interiørblader. Et rom kan virke mye større dersom du får det til å henge sammen med feks en platting utenfor i sør.
3: Kan garasjen brukes til å sperre for vind og lage en lun utekrok?
4: Hva er grunnen til L-formen på huset ditt?

Altså, prøv å zoom ut og tenk helt overordnet før du på nytt zoomer inn igjen i plantegningen.

Gleder meg til å følge tråden videre Smile Legg gjerne ut en situasjonsplan med nordpil.
Signatur

   #18
 1     Bergen     0
Hei, alle sammen.

Jeg og samboeren min holder for tiden på å tegne ny bolig der vi har plukket gode løsninger fra ulike boliger vi har likt godt. Det vi nå ser, er at huset ikke "bruker" tomten så godt som vi skulle ønske da vaskerom og vindfang har havnet i sør/vest hjørnet av huset og kjøkkenet mot nord. Føler at vi må begynne litt på nytt igjen, men at vi denne gangen skal tegne mer med tanke på tomten huset skal stå på.

Er det noen som har noen forslag til hvordan man kan få registrert all informasjonen som er på tomten dersom man ikke har anledning til å reise for å se den så ofte?

Det vi også lurer på, er om noen vet om noen gode materialer vi kan bygge en modell av tomten og huset vårt av? Føler vi trenger noe "fysisk" å peke på da vi sliter med å kommunisere slik at vi forstår hverandre over blyanttegningene våre.





Mvh

Ove