3,553
8
0
Veiledning til renovering av kjellerbod
34
Kristiansad
0
Hei,
Skal renovere og pusse opp et rom (bod) i kjelleren. Det skal bli et soverom. Jeg ønsker å få noen innspill til hvordan jeg skal planlegge plassering av møbler og bruken av rommet før vi setter i gang. Døra på bildet er 1m bred, så den er nok noe større en en vanlig innedør, den som står der nå er 80cm bred. Vurderer å flytte døra for å optimalisere bruken av rommet.
Noen ideer?
Skal renovere og pusse opp et rom (bod) i kjelleren. Det skal bli et soverom. Jeg ønsker å få noen innspill til hvordan jeg skal planlegge plassering av møbler og bruken av rommet før vi setter i gang. Døra på bildet er 1m bred, så den er nok noe større en en vanlig innedør, den som står der nå er 80cm bred. Vurderer å flytte døra for å optimalisere bruken av rommet.
Noen ideer?
Hvor gammelt er huset og hvordan ser veggene ut.
Det ble frest et spor i muren for blikkplater som er slått til hos blikkenslager som en list over knasteplatene. Dette sporet ble ikke ordentlig tettet i med tettemasse etter at blikkplatene var satt inn og når høstregnet kom tok muren til seg en del vann. Dette sporet er nå tettet skikkelig og veggen er i ferd med å tørke ut ved hjelp av avfukter i kjelleren.
Tenkte å følge en metode fra isola med knasteplate også innvendig mot muren for å la muren "puste". Deretter isloasjon og panel.
Nå har jeg kludret litt med tegningen selv og jeg tror dette er den beste løsningen. Må bare finne ut hvor spottene i taket skal stå.
Ved å sette møbler inntil yttervegg vil du få
fukt på veggen bak møblene. Vet ikke hvor mye av kjelleren som er under bakken?
Jeg har ikke full kontroll på teorien, men slik jeg har forstått
det, har man et kondenseringspunkt hvor kald og
varm luft møtes, ved å isolere utvendig flyttes punktet utover,
ved å isolere mer innvendig, flyttes det innover.
Ved å sette møbler inntil yttervegg særlig når det ikke er isolert utv,
flytter du kondenseringspunktet inn i rommet
og kan få kald luft som kondenserer bak seng/skap og fuktigheten
blir samlet her.
Veggen nederst er mur og går til utsiden. Det er fyllt på med jordmasse til litt over halvparten av veggens høyde, jordmassen fungerer kanskje også som isolering? Tenker på at den hvertfall holder muren over frysepunnktet.
Veggen til høyre går til en u-isolert ytterbod. Der er det aldri kaldere en 10 grader om vinteren.
Jeg skal undersøke dette med kuldebro og plassering av møbler mot vegg nærmere.
Derfor kan det lønne seg å droppe plasten og tette panelplater (MDF, kryssfiner, sponplater etc). Vanlig trepanel puster bra.
Høy romtemperatur og god ventilasjon er en bra kombinasjon. Luftavfukter er enda bedre.
markedsfører en slik løsning. Hovedhensikten med grunnmursplaten er da å beskytte
utforingen mot direkte oppfukting fra grunnmuren. I tillegg danner grunnmursplaten en luftspalte mot grunnmuren, og ved å åpne denne i topp og bunn har eventuell fukt i grunnmuren en viss teoretisk uttørkingsmulighet mot innelufta, delvis ved ren vanndampdiffusjon og delvis ved luftgjennomstrømning. Sintef skriver at en slik løsning bør benytte en kledning som er lufttett. Side 22 i denne rapporten fra 2011:
http://www.sintef.no/uploadpages/300413/V__INFO_PUB_Utgivelser_Prosjektrapport_SINTEF%20Byggforsk%20prosjektrapporter_SB%20prrapp%2083_Nett_SB%20prprapp%2083%20(1).pdf
Tror det vil være lurt å holde god temperatur og sørge for god ventilasjon ja, Har et avtrekk som går på varmestigning som har utslipp på taket, dette kombinert med en ventil i muren er forhåpentlig vis tilstrekkelig.
Edit: Jeg har også noen skader/hull i muren og noe av pusset har gått av etter saltutslag. Vil det være fornuftig å tette hullene med reperasjonsmørtel og deretter påføre en form for overflatebehandling (puss/slemming) som denne fra hey'di http://www.heydi.no/produkt.asp?VdaID=8 FØR jeg bygger rommet. Bare for å reparere gamle skader i muren? eller vil dette være smør på flesk? Muren er drenert på utsiden.
Slik: