611    30    4  

Kondens på toalett: Hva kan gjøres?

 184     Nord-Norge     0
Har en utleiesokkel der leieboer klaget på «lekkasje» i toalett. Ser at det er kraftig kondens, og at det er den som sannsynlig skaper «lekkasjen». 

Har opplevd kondens før, men ikke på nivå som dette med at det ligger «dammer» på gulvet. Hva kan gjøres i en slik situasjon, utover å kjøre på med vifta? 🤔
Kondens på toalett: Hva kan gjøres? - 2B3A65D4-EC85-484C-A1C8-BE0E9F402104.jpeg - Logodesignerne

HSt
   #1
 35,438     Lillestrøm kommune     1
Lekkasje fra cisterne ned i WC gir stort forbruk og kald cisterne/rør

Så lekker cisterne så begynn med å fikse det
   #2
 24,032     Akershus     0
Dette kan skyldes flere ting:
- mye klestørk på badet
- mye dusjing
- manglende ventilasjon fra badet
- ekstra kaldt vann inn

Enkelte cisterner er utstyrt med et innvendig lag med isolasjonsskum for å redusere problemet.

Hvis en ikke bytter toa, så er det vel lite annet å gjøre enn å redusere fuktpådraget og ventilere mer.

Ser at HSt også har et viktig poeng.mer kaldt vann og vann i seg selv koster om en har vannmåler.

Signatur
  (trådstarter)
   #3
 184     Nord-Norge     0
Lekkasje fra cisterne ned i WC gir stort forbruk og kald cisterne/rør

Så lekker cisterne så begynn med å fikse det

Dette sier meg lite, hvordan vet jeg om cisterne lekker (er ikke dette kondens på utsiden, hva har det med lekkasje å gjøre?)

Og hvordan mener du jeg skal «fikse det?
HSt
   #4
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Hvis det kontinuerlig renner litt vann ned i WC så kommer det hele tiden nytt kaldt vann inn som gjør at cisternen hele tiden har iskaldt vann og dermed kondens

Du blir også ruinert hvis du har vannmåler

   #5
 24,032     Akershus     0
I cisterna er det en «tennisball". Denne løftes opp når du spyler og ligger ned mot utløpet når cisterna er fullav vann. Når den blir gammer holder den ikke lenger helt tett.

Du sjekker dette visuelt ved å se etter bevegelser i vannspeilet i toa. En kan se vann lenn i bakkant av skåla. Ev kan en som førstemann på badet om morgenen ta et papirtørk mot bakveggen i skåla. Slik lekkasje kan gi økt kondensering som nevnt over.

På gamle porsgrud toa er det en bagatell å bytte ball om der er nødvendig.

En bør egentlig legge seg til vane å lese av vannmåleren ofte, gjerne en gang i uka. Her kan det renne ut mye penger uten at en er klar over det.
Signatur
   #6
 3,535     0
Jeg reduserte vannforbruket til tredelen ved å stoppe lekkasjen i toalettet!

Steng vannet til toalettet, tøm sisternen og hent opp 'stanga' (med knotten du trekker i på toppen). Den har i bunnen en ganske stor gummi-pakning, som trolig er helt nedslitt. ... Det vil si, det var slik hos meg. Jeg tok med gummi-pakningen til rørleggeren for å få tak i samme type. Det virket ikke som de hadde så veldig mange alternativer - det var rett bort i hylla, "En slik en, ja". Så jeg antar det er ganske likt hos deg. Jeg husker ikke prisen; det var noen tiere, men ikke noe som gjør at du må kutte ned på ferieplanene eller noe i den gata Smile

Den gamle var løvtynn og "slafsete", den nye var noen millimeter tykk. Ikke rart at den gamle ikke hadde klart å holde vannet på plass. Å skifte den ut var helt kurant selv uten teknisk fagskole.

Det største problemet mitt er at lekkasjen hadde vært der så lenge at det hadde leiret seg av misfarging der vannet hadde sivet ned i (minst) et par år. Jeg har prøvd samtlige triks i boka, pluss et par til fra internett, for å bli kvitt de gulbrune stripene, men ingenting ser ut til å bite på det. Får jeg noen rengjørings-fantaster på besøk vil de nok spørre om hvor lenge det er siden jeg rengjorde dassen, og da skal de få lov til å demonstrere for meg hvordan det gjøres skikkelig Smile
   #7
 3,535     0
Du blir også ruinert hvis du har vannmåler

Mange er ganske "bevisstløse" på prisen på vannet. Inntil strømprisene gikk i taket - og selvsagt: Her nord for Dovre gjelder det fortsatt - kostet dusjen som regel mye mer for vannet enn for oppvarmingen. For de som varmer vann med varmepumpe er (/var) vannet gjerne flere ganger så dyrt som oppvarmingen!

Men her i Trondheim er fastleddet i vannprisen så høyt at måleren bare betyr noe for de som har ganske høyt forbruk. Jeg er eneboer med svært lavt forbruk (etter at jeg fikk fikset lekkasjen i toalettet): Mellom 20 og 30 kbm pr år. To tredeler av vann-regningen min er helt uavhengig av forbruket. Det økonomiske insentivet for å spare på vannet er ganske svakt, for mitt vedkommende.

Mange kommuner har vesentlig lavere fastledd, og tilsvarende høyere kubikkmeter-pris. Uansett: Jeg slutter meg til oppfordringen til å være bevisst vann-kostnadene - gjerne med ukentlig avlesing av vannmåleren, slik KjellG foreslår. Det var da jeg for noen år siden begynte å praktisere det at jeg reagerte på mitt eget forbruk, og det fikk meg til å endelig få somlet meg til å gjøre noe med den lekkasjen i toalettet!

   #8
 24,032     Akershus     0
Avisene har rapportert om plutselige vannregninger på 75.000 kroner, så mye vann kan renne ut. Med avregning én gang i året kan det bli en stygg overraskelse.
Signatur
   #9
 3,535     0
I Trondheim ville en vannregning på 75.000 kroner bety at du har et kontinuerlig forbruk på 233 liter i timen, 24/365. (Volumpris: 36,26 kr/kbm.) Det vil jeg betrakte som en ganske vesentlig lekkasje!

Det kan naturligvis har vært i en kommune med betydelig høyere kbm-pris.
   #10
 5,432     Akershus     0
Hadde en kollega som fikk vannrgening på endelogtredvetusen tror jeg det var. Mange år siden, husker ikke eksakt, men det var skyhøyt, grunnet dass som piplet i kjelleren.