930    28    1  

Forbrenningstoalett uten strøm

 12     0
Noen som har erfaring med forbrenningstoaletter (eller andre greie toalettløsninger) som kan passe på ei fjellhytte uten innlagt vann eller strøm? Vil helst slippe å håndtere skiten (bokstavlig talt), derfor virker det veldig fristende med en forbrenningsløsning. 

Ser at Cindarella har en gassløsning - er det noen som har prøvd den? Finnes det noen andre (som kanskje er hakket rimeligere)?

   #1
 1,420     Oslo     0
Biodoer/komposteringstoaletter fungerer helt ok. Jeg har to selv. Men da må man være så "tøff" at man klarer å "sirkulere" avfallsbeholderne og til slutt bære komposten ut og tømme den i naturen.
Jeg kaster ikke toalettpapiret i biodoen, men blander jo inn bark i avfallet. Uten papir mener jeg at komposteringen går bedre.
I Athen bodde jeg i et luksuriøst privathus. Der kastet man heller ikke toalettpapiret i skålen, men i en ren og fin bøtte ved siden av toalettet. Antakelig pga et dårlig dimensjonert kloakknett.  
Signatur
   #2
 1,177     Rogaland     0
Gjør et søk på cinderella så ser du de har problemer med endel ting, og derfor har jeg vanlig Vera 5 kammers Biodass, dvs når 5 kammer er fullt så er kammer nr 1 allerede luktfritt, urinseperasjon er en stor fordel.
Signatur
   #3
 24,032     Akershus     0
Urinseparering med vindvifte.

Det erlitt styr md forbrenningsdo også. Må tømmes jevt og trutt. Karet bør vaskes før avreise, du skiter i et kaffefilter rett opp under stjerten. En føler seg ikke helt trygg på om det går oppi eller utenom. Hvis noen finner ut at de skal lense uten nevnte papirpose så flyter urin ut over gulvet. Veldig mange investerer i en ekstra tissedo.

Hva gjør du om det blir driftsstans på teknikken langt inne på fjellet?
Signatur
   #5
 24,032     Akershus     0
Vi og bekjente, på hytter med strøm, har gjennom flere år vært innom:
Multoa, kastet ut
Potaporti, kastet ut
Slektning av superdassen/snurredassen, kastet ut
Cinderella, kastet ut, for teknisk, selv for en handyman.
Incinolett, kastet ut. – " –

Pt er vi i gang med Separet, den ser ut til å bli frem til ev avkommet investerer i
Jets vakuumtoalett. (Veldig behagelig, men teknisk og styr med biotank eller hentegyrer fra kommunen,.

Separet er urinseparerende, luktfri inne, nesten luktfri ute,  ingen tissedo. Den skiller urin og fekalier, fekalier blir nær tørt og en trenger ingen barkstrø. Volumet blir mindre.

Fekalier graves ned etter å ha stått en stund. Dog vi velger å samle alt papir og brenne eller levere som søppel. Særlig resirkulert papir forvitrer sent. Vær påpasselig med å ha fluenetting på luftepipa, de flyr glartt ned!

Så det viktige spørsmålet, Separett trenger en vifte. Denne bør gå så lenge detver fekalier i toalettet. Det finnes vifte for 12V, men ladingen har jeg ingen erfaring med.

Vi har kort erfaring med Separet, men fornøyd til nå. Ingen lukt, minimal viftestøy, ingen skramling i mekanikk på natta. Knapt noe kan gå så i stykker at toalettet ikke kan brukes.

Edit:
Med urinseparerende stol må gutta lære seg å ikke skvette rundt på i og utenfor, en må sitte.
Har hør fra enkelte at noen damer og barn kan ha litt problem med å treffe rett. Det finnes en ekstra «rygg» som kan settes inn som kanskje hjelper. Vi har ikke hatt broblemet, men her ingen barn. For små barn har Separet eget ilegg, nesten som en potte. Aldri prøvd.

Signatur
   #6
 4,057     Sørlandet     0
Vi har noe som ligner på superdassen.

Monterte vindvifte på toppen av pipa men det stinket mye urin på vindstille dager.

Derfor monterte vi en 12v vifte fra hyttetorget med fleksibelt rør inni pipa. Denne er uttakbar når vi ikke er der. For enten må den gå kontunierlig eller tas ut. Dersom man ikke gjør det går vifta fort i stykker. Viften erstatter vi med ett rett rør. Jobben er gjort på 5min.

Viften har ett beskjedent strømtrekk og drives lett av det gamle solcelleanlegget vi har. Om vi en gang oppgraderer solcelleanlegget/batteribanken så har jeg ingen betenkeligheter med å bare la vifta gå kontinuerlig.

Både urin og avføring går oppi her men ikke resirkulert toalettpapir for det råtner dårlig.

Tømming er en drittjobb og gjøres når man kan bade i tjønna etterpå😷
   #7
 24,032     Akershus     0
Det er stor forskjell på lukt i biodo avhengig av urinseparering. Fekalier + urin = stank.

Det skal visstnok også være mulig å bruke en «parafinlampe» i lufterøret for å skape avtrekk. Varmen gir oppdrift. 
Signatur

   #8
 3     0
Har brukt Cinderella gas nå i ca halvt år (20-30 døgn) og er meget fornøyd. Bruker lite gass og foreløpig har jeg ikke tømt den ennå.
Har et eget urintoalett ved siden av så forbrenningstoalettet brukes kun ved bommelom. Anbefaller urinal om det er plass.
Teknisk virker den robust, men har ikke erfaring over tid mht driftssikkerhet.

Før dette hadde jeg snurredass. Byttet da jeg sleit med å få det luktfritt.
Mener jeg fulgte de fleste rådene med luke nede ved gulvet, vindvifte, isolert rør, tett dunk, urinseparering.....men til slutt ga vi opp og byttet.

Kort lortefall og utfordringer med å treffe oppi kaffefilter ser jeg ikke som noe problem

Om du får bort lukt er snurredass uansett et billig og godt alternativ. Får et brukt nærmest gratis på finn.no.
   #9
 24,032     Akershus     0
Incinolett hevdes å ha en snedig «feature": I bunnen er en løs rund bolle i rustfritt med flat bunn. Over tid buler bunnen ned. Dette hevdes å forstyrre lufttilgangen til forbrenningen. Bulen lar seg ikke slå tilbake og bollen må ev byttes.

Incinolett har en pedal. Når en er ferdig trampes pedalen. Denne bør slippes litt brått slik st en er sikker på at lokket over forbrenningskammeret lukkes helt. Det skramler litt.

Cinderella har visst byttet fra rund bolle til firkantet.

Cinderella har motorkjøring av forbrenningslokk. Over tid blir mange Cinderellaer helt brune inni kabinettet. 
Signatur
   #10
 5,432     Akershus     0
Vi har hatt snurredass/superdass i mer enn 30 år. Til å begynne med hadde vi uten urinseparering, da hadde vi et flueproblem og et luktproblem ved tømming, all den tid det er urin gjennom fekalier som gir stinkbombe. Denne blir sterkt "krydret" når du bøyer deg ned for å spa ut gammel møkk, som uansett er blitt til jord. Det er det flytende, brune gørra, i bunnen av selve kammeret som er problemet.

Nå har vi byttet til urinseparerende toalettstol og flueproblemet, samt den brune gørra i bunnen er totalt borte. Vi har også byttet selve snurrebeholderen til en med 5 løse kammere, men prinsippet er ekkurat det samme som de med faste kammere, bare at med løse kammer kan du trekke rett ut og snu på hodet der det skal kastes, alternativt settes til etterkompostering der det eventuelt trengs, ingen spaing er nødvendig. Vi er ikke udelt fornøyd med snurreegenskapene til den med løse kamre, da det er vanskelig å få alt til å følge med rundt, blir gjerne en tyngre jobb enn en stor beholder, med 4 "båser" med bedre tilpassing. Vi har dog forbedret patenten med å feste kamrene sammen, men fullgodt er det ikke. Vurdere å gå tilbake til stor beholder med 4 faste båser.

Vi har sjelden eller aldri et luktproblem, eller hadde ikke tidligere. I senere år har vi montert en vindvifte, mest for å hindre snø i å tette lufterøret. Vindviften har dessverre den dårlige egenskapen at den trenger vind, naturlig nok. Ved totalt vindstille stopper trekken opp og det som en halv time tidligere var en luktfri dass, er nå et rent helvete å gå inn i. Vi vil antagelig bytte ut denne med annen type pipehatt, som ikke struper trekken nevneverdig, for som sagt, tidligere hadde vi aldri problemer med lukt.

Vil tro at de som har hytte med spesielle trekkproblemer, grunnet terrenget, vil måtte ha en elektrisk vifte. Zippys løsning med å skifte mellom rørene virker fornuftig i slike tilfeller.

Snurredassen kan anbefales på det absolutt sterkeste. Vi vil aldri ha noe annet, enkelt og greit og ikke minst rimelig i drift.