1,142
8
0
Vannmålerkalkulator
398
0
Hei, jeg har lagt inn tallene mine for kostnad ved forbruk etter areal og satsene pr. m3 for vann og avløp i vannmålerkalkulatoren fra Smarte Penger. Vi har ikke fastleddsavgift for vann og avløp i kommunen, bare årsleie for vannmåler.
Men først må jeg sjekke her på forumet om jeg har fått med meg hvordan den fylles ut.
Når forfatteren legger inn tallet 110 på forbruk vann øverst, regner han da med 2 personer som bruker 55 m3 hver i vann og avløp på et år?
Rørlegger sa at en person bruker gjennomsnittlig 40 - 60 m3 pr. år.
Og Smarte Penger kom fra til tallene ved Beregning av forbruk av vann under?
Dusjing 5 ganger i uken er lite. Kvinner og ungdom vasker seg i hvert fall hver dag. Å trekke ned do 2 ganger pr. dag pr. person er også lite.
Pandemien og hjemmekontor koster nok huseierne en del kroner ekstra.
https://www.smartepenger.no/kalkulatorer/3569-vannmalerkalkulator
Men først må jeg sjekke her på forumet om jeg har fått med meg hvordan den fylles ut.
Når forfatteren legger inn tallet 110 på forbruk vann øverst, regner han da med 2 personer som bruker 55 m3 hver i vann og avløp på et år?
Rørlegger sa at en person bruker gjennomsnittlig 40 - 60 m3 pr. år.
Og Smarte Penger kom fra til tallene ved Beregning av forbruk av vann under?
Dusjing 5 ganger i uken er lite. Kvinner og ungdom vasker seg i hvert fall hver dag. Å trekke ned do 2 ganger pr. dag pr. person er også lite.
Pandemien og hjemmekontor koster nok huseierne en del kroner ekstra.
https://www.smartepenger.no/kalkulatorer/3569-vannmalerkalkulator
Signatur
Dessuten skulle jeg ønske at det var føyt til linjer med beregnet 'totalpris pr kbm' - det er bare en enkel divisjon, men mange brukere gjør ikke den divisjonen selv, ser ikke at med eksempel-tallene koster en kbm vann 60 kr, mens det koster rundt 30 kr å varme en kbm til passende dusj-temperatur.
Jeg tror eksempel-tallene er satt inn ganske tilfeldig. F.eks. for 'uten måler'-alternativet er det stipulert halvannen ganger så mye avløp som vann inn. Hvor kommer det ekstra avløpsvannet fra? Dessuten: tre og fire og et halvt tusen kubikkmeter? Her er nok ment kroner, i mange (alle?) kommuner beregnet ut fra boligstørrelse, evt. antall fastboende i boligen etc. Det er jo som kronebeløp det er bruk i sammeligningen! (Og da kan det gjerne stemme, at kronebeløpet for avløp er halvannen ganger så høyt for avløp som for vann.)
Hvordan forbuket fordeler seg kan variere ganske mye fra en familie til en annen.
I noen familier dusjer samtlige medlemmer hver dag - men står de under dusjen i ti minutter? Med fire unger renner vannet i en time ... Det går ikke med vann mens man kler av seg først, tørker og kler seg etterpå; den tiden kommer i tillegg, slik at badet er opptatt kanskje halvannen til to timer hver eneste dag. Nei, da tror jeg masingen fra de som står og venter får tiden med rennende vann til å bli betydelig kortere enn ti minutter. På den annen side hører jeg mange si at i en (semi-)sparedusj på 10 l/min er det umulig å få skylt sjampoen ut av håret; de "må" ha en sløsedusj på 15-20 l/min. Eller de krever 'komforten' med en rainfall-dusj som pøser ut enda mer.
Uansett: Hver person har neppe 365 hjemme-dusjer i året. Man er på ferie, på besøk hos andre, på helgetur til hytta eller i telt eller i båten ... Og min sparedusj bruker seks liter i minuttet, ikke ti.
Jeg bruker ikke drikkevann til hagevanning. Men jeg kjenner folk som bruker ganske mye vann på å vaske bilen sin minst en gang i uka, med vann fra springen.
To toalett-spylinger per dag per person høres lite ut - men hvis du er i full jobb har du kanskje like mange turer på jobbens toalett; da er nærmere realistisk. Det betyr mye om du er hjemmeværende eller i full jobb. Vannforbruket kan også variere mye mellom gamle og moderne toaletter: I dag har vel alle nye toaletter separate knapper for stort og smått, og smått er neppe på seks liter.
Jeg synes det høres rart ut å kjøre oppvaskmaskinen bare to ganger i uka - lar ikke middagstallerkener stå og 'stivne' i (opptil) 3,5 døgn før de vaskes!
Og så videre. Jeg har lest av mitt vannforbruk ukentlig i årevis, og vet hva som skal stå på nederste linje (der det her står 108,7), og brukte litt tid på å justere fordelingen av mitt forbruk for å få det til å stemme med fasit fra måleren min. Det ble en del annerledes enn det som er satt inn som eksempel!
Forøvrig: I Trondheim har du fastavgift på 1220 kr + måler 316 kr = 1536 kr som du ikke kommer unna uansett. Om de hadde sagt 'ingen fastavgift, men 1536 kr i måler-leie' ville det kommet ut på ett. Men siden en såpass liten del er lagt på målerleie (uten måler har du fortsatt de 1220 kr i fastavgift) kommer du aldri bedre ut uten måler: Da betaler du etter størrelsen på boligen, 83,40 kr pr kvm, så om det skulle vært billigere uten måler var om du hadde en bolig på under 4 kvadratmeter!
Fra min kommune:
Det beregnes et forbruk på 1,2 kubikkmeter (m³) pr. kvadratmeter (m²) bruksareal pr. år. Det betyr at for en bolig på 200 m² bruksareal betales det for 240 m³ i vanngebyr og 240 m³ i avløpsgebyr.
Stipulert forbruk = BRA x 1,2
Så da ganget jeg svaret med gjeldene sater for vann og avløp inkl. mva - og det ble til kronebeløp som jeg la inn i skjemaet.
Det koster 20 kr for hver type spyler ved selvvask av bilen på Circle, hvis jeg husker riktig.(?) Så da lønner det seg kanskje å ta turen dit.
Hagevanningen har jeg ikke peiling på.
Dusjhodet jeg har skal visst være sparedusj. Ja, frisøren sier man må såpe inn håret to ganger og skylle ordentlig etterpå.
Trekke ned do gjør jeg ofte uten å ha benyttet den. Toalettpapir kan brukes til så mangt.
Vasker opp tallerknene for hånd. Jeg har hørt at man da bruker mer strøm, men kanskje man bruker mindre vann? I hvert fall med propp i kummen.
Smarte Penger glemte håndvasken.
Ja, kanskje lurt å bruke 60m3 som utgangspunkt når man jobber hjemmefra og oppholder seg mye der, men jeg tenkte 40m3 for sparsommelige personer. 1-3 personer, så da er det ikke så enkelt å regne ut. Gjennomsnittsforbruket i kommunen er ca. 70 m³ i året pr. person. Antagelig mange husstander med vvb som drypper, eller at de har begynt med boblebad.
For min del skal jeg flytte vvb, for den står i motsatt ende av huset fra der vi benytter vannet. Vannet bruker 1 sek. pr. meter rør, har jeg hørt. Tar tiden med stoppeklokke fra ulike vannkraner for å finne ut om vannet tar seg en ekstra runde i huset. Men her må nok rørlegger overta for jeg forstår ikke logikken. Skal prøve nå å følge rørene. I underetasjen er det noen rom rørene ikke er bygget inn i veggen.
Fra min kommune:
Vann- og avløpsgebyr etter areal eller vannmåler?
Ved stipulert forbruk regnes årsgebyrene etter boligens bruksareal (BRA). Det beregnes et forbruk på 1,2 kubikkmeter (m³) pr. kvadratmeter (m²) bruksareal pr. år. Det betyr at for en bolig på 200 m² bruksareal betales det vann- og avløpsgebyrer etter stipulert vannforbruk på 240 m³. For at målt forbruk skal lønne seg, må beboerne i det samme huset bruke under 240 m³ vann i året. Men dersom man har vannmåler, må man i tillegg betale vannmålerleie på 309 kr (2019 pris) pr. år.
Bør det ikke heller stå 240m3 vann + 240m3 avløp. Det blir jo 480 m3 tilsammen.
Hvis gjennomsnittsforbruket er 70m3 i året pr. person, må det bo 7 personer i huset for at det skal blir dyrere med vannmåler enn stipulert etter boareal. Eller er jeg helt på jordet nå?
Man trekker ikke i snora like mye som man forbruker vann. Derfor har antagelig kommunen litt høyere satser på avløp enn vann.
Over de siste nesten 20 årene har vi vært 2, 3 oog 4 i husstanden, og høyeste forbruk noen gang var 115 m3 / år. Vi gjør ingen spesielle tiltak for å spare vann. Vasker klær, unger, voksne og biler som de fleste andre, tror jjeg.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Da tror jeg dere "ubevisst" hører til dem som er forsiktige med vann-bruken - dere ligger et godt stykke under gjennomsnittet.
Har dere i alle år har hatt en skikkelig sparedusj, hatt til vane å stenge dusjen så snart svetten er spylt bort, har moderne vaske/oppvask-maskiner med lite vannforbruk (og kjører dem ikke uten at de er rimelig fulle), toaletter med stor/liten-knapp etc., så er det seg vel innenfor det "normale" - men ganske langt nede på skalaen. Jeg ligger selv i samme område.
(Nysgjerrig spørsmål: Har du prøvd å sette inn tallene i vannmåler-kalkulatoren og fått bekreftet at den er rimelig i samsvar med virkeligheten?)
For noen år siden fikk jeg stoppet en lekkasje i et toalett som hadde stått og sildret i et par år (ikke kommenter det ) - det halverte vannforbruket mitt. I den anledning forhørte jeg meg med diverse kollegaer om deres vannforbruk - det var rundt den tiden da vi nettopp hadde rapportert inn avlesing av måleren. Det typiske lå på 50-60 kbm pr person, og den ene som var oppe på 100 kbm var egentlig ikke noen stor overraskelse. Så min lille rundspørring bekreftet de tall vi ser i media.
Det er samme vannet, samme 240 kbm som kommer inn og som går ut. 240 kbm skal renses så det blir sunt drikkevann før du får det inn i huset. 240 kbm kloakk skal renses før den kan slippes ut i naturen. Om avløpet kommer fra toalettet, oppvaskmaskin eller tannpuss går det ut i samme kloakk uansett.
Du kan argumentere med at hvis du bruker f.eks. 100 kbm til hagevanning, kommer det ikke ut i kloakken. Det er forsåvidt korrekt, men for de aller fleste fobrukere er det så lite av drikkevannet som ikke havner i kloakken at man ser bort fra det. Hvis du synes det er altfor urettferdig, kan du vurdere å samle opp regnvann fra alle takavløp i en sisterne for å bruke til hagevanning - da slipper du også å betale for å få vannet inn i huset.
Kloakkrensing er dyrere enn rensing av vannet fra drikkevannskilden, derfor er avløpssatsene høyere. Men siden det alltid regnes det samme volumet kunne de like gjerne sagt "Pris pr kbm: Rensing til drikkevann: X kr + rensing av avløpsvann: Y kr", siden det er samme vannet, og 240 kbm av det. Har aldri skjønt hvorfor det liksom skal se ut som at det er helt ulike volumer.
Legg sammen kbm-pris X + Y, dvs. vann+avløp. I Trondheim er det 14,17 + 19,19 kr = 33,36 kr. Her koster måler-leien 316 kr, tilsvarende prisen på 9,5 kbm vann. Hvis prisene hos deg er tilsvarende: Hvis du med måler har et lavere forbruk enn 230,5 kbm (pluss målerleie som tilsvarer 9,5 kbm), vil det være billigere etter måler enn å betale for et stipulert forbruk på 240 kbm og slippe målerleie.
Med vannforbruket til den typiske nordmann, 50-60 kbm/år, kan du forvente at med fire eller færre personer i husholdningen sparer du penger med vannmåler. Med 5 eller flere kan du forvente at forbruket er så høyt over det stipulerte at det er billigst å kutte ut vannmåleren for å holde hemmelig hvor mye vann dere bruker ...
Det er hvis dere er gjennomsnitts-forbrukere. Merk innlegget til frodes - noen er "sparsommelige" på vannet uten å tenke over det. frodes familie ville defintivt kommet best ut av det med måler.
Ellers: I Trondheim stipuleres et forbruk på 2,5 kbm vann/avløp pr. kvm boligareal. Med 200 kvm bolig ville stipulert forbruk være 500 kbm, uten måler. Jeg vil tro at svært få familier i et 200 kvm hus har et vannforbruk på over 490,5 kbm. Dvs. det skal svært mye til for at det skal lønne seg uten måler så du kan "lure unna" overskytende forbruk.
Jeg tror 4 personer, uansett alder, skal bruke mye vann før de er over 150 kbm i året. Dagens oppvaskmaskiner, vaskemaskiner og doer, er konstruert for lavt vannforbruk. Har man gammelt utstyr og liker halvtimelange dusjer med rainfall, eller badekar fyllt med skum og roseblader flere ganger ukentlig, ryker selvsagt det mest optimistiske anslag.
Før kommunen innførte vannmåler, kunne vi som bodde i de øvre sosiale lag av befolkningen (les dollaråsen), glemme å ha trykk i vannkranen, alt gikk til plenvanning downstairs. Etter vannmåler, er all plenvanning opphørt. Flott.
De omtrent omfavnet meg! Tenk om alle boligeiere tenkte slik! Og det regnvannet jeg samler opp kan jeg bruke som jeg vil, uhindret av vanningsrestriksjoner. Hovedgrunnen til at de var så begeistret er for det som på kommunalteknisk kalles 'fordrøying' av overvann ved intense regnskyll, at vannet holdes tilbake istedetfor å overbelaste det kommunale avløpet, i verste fall med grove erosjons-skader.
Et slikt tiltak ville naturligvis overhodet ikke vært aktuelt om jeg ikke likevel skulle grave opp store deler av tomta. Marginalkosten i graving er relativt beskjeden. Prisen på sisternen er likevel slik at man ikke gjør slikt for å spare penger på vannregningen. Der man eventuelt sparer penger er fordi grønnsakhagen ikke visner fullstendig bort under ekstremtørke, men at du kan få en skikkelig avling til vinterlageret takket være oppsamlet regnvann. Det skal likevel mer enn én tørkesommer til for å spare inn investeringen.