1,176    13    2  

Baderomsventilasjon

 24     0
Hei.
Er i ferd med å bygge nytt bad i 2. etasje på et gammelt hus fra 1925.
Huset har ikke ventilasjonsanlegg, men etterhvert som de forskjellige rommene har blitt oppusset (og tette) har jeg satt inn ventiler der det har vært behov for det. Når jeg nå skal til med bad i 2. etasje ble jeg litt usikker på hva som er den beste løsningen.
I etasjen over er det kaldloft.
Vil det være nok med en ventil i tak i nærheten av dusj/bad som går til loftet og ut gavlveggen via isolerte ventilasjons rør, eller er det anbefalt med elektrisk avtrekk? Begge deler? To naturlige avtrekk? 

TSt
   #1
 13,730     0
Mekanisk avtrekk hvis ventil ikke ender over tak. Noen ønsker sperre mot kald ras i elektriske. I så fall må en ha en eller annen annen ventilasjon. Må huske på tilluft. Sprekk under terskel er minimum hvis en ikke ordner noe annet. Det å suge på et helt lukket rom er ingen suksess.
   #2
 5,432     Akershus     1
Personlig hadde jeg valgt ventil gjennom veggen, og vifte med bevegelsessensor og ettergangtid, f.eks 1/2 time. Viktig med tilluftspalte i dør, som andre nevner. Mange anbefaler at badevifte går hele tiden, for på den måten å ventilere resten av huset via badet, men er du fornøyd med luftkvaliteten ser jeg på det som litt energisløsende. Du sender da mye av varmen rett ut til kråkene.

Fordelen med avtrekk gjennom vegg, er at du slipper eventuelle problem med kondens som i et vertikalt rør som går gjennom kald sone. Vann renner som kjent nedover og et langt rør opp gjennom et loft og tak samler mer kondens enn et kort gjennom vegg. Det er også flere vifter å velge mellom, ikke alle er laget for å dytte luft oppover.
  (trådstarter)
   #3
 24     0
Takk for svar. Trenger bare å gå opp 20cm gjennom bjelkelag før jeg kan gå ut yttervegg på loft med røret, så da er kanskje det å foretrekke. Badet er ca 15m3. Har det noen hensikt å ha ventil i vegg + elektrisk vifte i tak?
HSt
   #4
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Tips er å isolere rør veldig godt og så la det få fall utover, det et kun i den korte vertikale delen kondens kan renne tilbake og med god isolasjon skjer ikke det
  (trådstarter)
   #5
 24     1
Da tror jeg at jeg har bestemt meg for takmontert vifte, opp gjennom bjelkelag ut ut på gavlveggen. Men.. I rommet ved siden bygger jeg vaskerom med dusj. Ønsker samme løsning her med takmontert vifte koblet til samme rør på loftet. Kan ikke finnen andre skjøter en "T". Er dette normalen? Vil det ikke bli fare for å blåse luften inn på badet ved siden av? Ville trodd at et "Y" stykke var mer egnet, men kan ikke finne dette. Innspill?
  (trådstarter)
   #6
 24     0
Er det kansje like greit å montere en kanalvifte på loftet med spiro til ventiler i tak? Tenker to ventiler på bad og en på vaskerom.

zyp
   #8
 460     0
Det virker som du sier mer fornuftig å ha én vifte som suger fra flere ventiler enn å ha flere vifter som blåser mot hverandre.
   #9
 5,432     Akershus     0
Bortsett fra at da har du et effekttap lik den oppvarmede luftmengden som forsvinner ut av 3 stk ventiler 24/7. Denne luftmengden må erstattes av uteluft via ventiler andre steder i huset og som i sin tur må varmes opp, noe som skaper ukontrollerte trekkveier og økte fyringsutgifter. Greit at man skal ha lufting i et hus, men mekanisk ventilasjon er vel egentlig ikke 2019?

Enkelte tryllekunstnere på forumet vil ha det til at slik ventilasjon ikke skaper økte fyringsutgifter, men det tør vi ikke si høyt, da de som selger kostbare balanserte ventilasjonsanlegg vil få problemer med salget. Vanskelig å forsvare slike anlegg med kun 80% virkningsgrad hvis avtrekksvifter uten dette dyre og kompliserte utstyret har 100% virkningsgrad, dvs ikke medfører økte fyringsutgifter. Wink Angel
zyp
   #10
 460     0
Selv om man har en felles kanalvifte som suger fra flere rom så behøver den ikke å gå 24/7. Den kan fortsatt kobles på bryter slik at man kun trenger å skru den på når man trenger ventilasjon i et av rommene.