2,601    18    0  

Kondens på innsiden av ventil på bad

 42     0
Hei!

Jeg har i det siste lagt merke til at det har vært mye fukt/kondens på innsiden av en ventil på badet. Nå har det riktignok vært kaldt ute den siste tiden, så det har nok en del med saken å gjøre - siden ventilen og veggpartiet rundt holder en del lavere temperatur enn resten av rommet. I tillegg til ventilen står det en Pax fuktstyrt vifte på andre siden av veggen, over dusjsonen. Spørsmålet er om ventilen som er utsatt for kondens egentlig burde vært fjernet og hullet tettet? Badet er nyoppusset, og grunnen til at det er to luftekanaler skyldes nok i bunn og grunn at forrige eier hadde delt badet i to med eget dusjrom der ventilen står.

To ting: vi har ikke regelmessig latt den fuktstyrte viften stå på utenom dusjing - det gjør vi fra nå av. I tillegg er det vanlig luftespalte under døren. (Der begynner malingen å flasse litt helt nederst på døra på innsiden - er redd det også kan være en indikator på for mye fukt).

Gode råd tas imot med takk. Er redd for konsekvensene her - og om løsningen med en lufteventil og en vifte på samme vegg er en teit løsning, all den tid det er luftespalte under døren. 

Badet har aldri "føltes" noe spesielt fuktig, og det er ikke noe problem med dugg på speil ved dusjing.
Kondens på innsiden av ventil på bad - IMG_0105.JPG - bjonEE
Kondens på innsiden av ventil på bad - IMG_0102.JPG - bjonEE

  (trådstarter)
   #2
 42     0
Nei, det gjøres i et separat vaskerom i samme etasje - noen meter bortenfor badet, adskilt med en gang. Her er det ingen vifte, kun to lufteventiler. I dette rommet er det tørketrommel som er koblet på avløp. Noe klær tørkes på stativ.
   #3
 24,032     Akershus     0
Det er en fordel å la avtrekket gå på lavt turtall hele tiden og øke ved fuktpådrag. Med spalt under badedøra får du da en svak ventillasjon av hele huset.

Den ventilen du viser antyder litt høy luftfuktighet kombinert med at dette er en metallrist med utetemp på utsiden. Enklest vil vel være å ta av rista, skjære til en isoporpropp og fuge med skum eller fukemasse. Deretter sette på rista igjen. Da slipper du overflatefliking i nytt bad.
Signatur
   #4
 146     0
Spørsmål: Hvis det er to vanlige ventiler på vaskerommet og en vifteventil på badet, en gang i mellom disse rommene og luftespalte under dørene, så vil vel viften trekke fuktig luft fra vaskerommet og ut til gangen?
   #5
 5,568     0
Årsaken til at det kondenseres vann på ventilen er enkelt og greit at temperaturen på ventilen er lavere enn duggpunkt på badet. Duggpunkt er en funksjon av både temperatur og fuktighet. For å unngå det kan du enten øke temperaturen på ventilen (tar bare bort symptomet), eller senke luftfuktigheten på badet. Har du målt relative luftfuktighet på badet?

Går ventilen ut, eller til et annet tilstøtende rom? Jeg antar at den går ut, dermed vil det trekkes kald luft inn når avtrekksviften går. Det du heller ville ha ønsket var at luft ble trukket inn på badet fra tilstøtende rom. Da er det varmere luft som trekkes inn, og du vil også få en lufting av de tilstøtende rommene via badet.

Siden du ikke er plaget med kondens på speil o.l. vil jeg også tro at du ikke har et stort fuktproblem, men det lønner seg å måle. Målere koster "ingenting" og fåes på Clas Ohlson, Expert, Elkjøp, osv.

Mine 2 cents er at metallbeslaget på ventilen er iskaldt, og det er årsaken.
  (trådstarter)
   #6
 42     0
Det er nok riktig at det er kulden på metallbeslaget som i utgangspunktet er hele problemet - særlig nå som det har vært en del kuldegrader de siste dagene. Ventilen går ut gjennom yttervegg på baksiden. Men har egentlig denne ventilen noen praktisk funksjon, all den tid jeg har luftespalte under døren? Hadde jeg egentlig vært bedre tjent med at den ikke var der, for også å sørge for utlufting fra de andre rommene? Jeg ser for meg at vifta nå bare konsekvent drar inn kald luft fra ventilen rett ved siden av.

Med andre ord - burde ventilen ha vært tettet i utgangspunktet? Hadde vært fristende å tette hullet og legge på hel flis over, men er usikker på hvor lett det er å gjøre det fint. Er i utgangspunktet veldig fornøyd med finishen på badet.

Når det gjelder vaskerommet så bør det nok kanskje monteres en fuktstyrt vifte der også, som kan dra fuktigheten rett ut gjennom ytterveggen og ikke videre innover i etasjen.

Jeg har en fuktmåler, så jeg får måle litt i ettermiddag. Hva bør den ligge på i et baderom noen timer etter at man har dusjet?

Takk for alle gode svar.
   #7
 24,032     Akershus     0
Du kan ta av ventilen, tette hullet og sette den på igjen. Kanskje litt enklere med finishen?

Om du trekker litt luft fra vaskerommet ut via badet tror jeg er helt greit. Det viktigste er litt luftsirkulasjon/avtrekk i boligen.

Tenk over, dersom luft skal ut fra badet, må den slippe inn et annet sted i huset. Ventiler, pipe, kjøkkenavtrekk, lekke vinduer, nøkkelhull.....
Signatur

   #8
 146     0
Om du trekker litt luft fra vaskerommet ut via badet tror jeg er helt greit. Det viktigste er litt luftsirkulasjon/avtrekk i boligen.

Noe av luften som baderomsviften trekker vil være fra vaskerommet, (kanskje er det fra vaskerommet det hentes inn mest luft hvis det er nærmeste åpne ventiler), og når det tørkes tøy på vaskerommet så vil luften derifra være fuktig. Denne luften vil finne vei både her og der "i nærområdet" inne i boligen, altså fuktig inneluft.

Har man en avtrekksvifte på hvert av disse rommene bør vel viftene være av lik størrelse/effekt, og ha tilgang på samme mengde luft, så ikke den ene kjemper mot den andre.

Målet er å få all fukt ut.
   #9
 5,568     0
Jeg ser det absolutt som en fordel dersom luft trekkes fra resten av huset i stedet for gjennom ventilen. Da får du varmere luft inn på badet, og du får også luftet resten av huset.
   #10
 146     0
Nei, det gjøres i et separat vaskerom i samme etasje - noen meter bortenfor badet, adskilt med en gang. Her er det ingen vifte, kun to lufteventiler.

Hvordan er disse to lufteventilenes plassering ift. hverandre på vaskerommet? Hvis ventilene har mye av rommet mellom seg, så kan du muligens installere en avtrekksvifte på en av disse ventilene. Deretter sette på en relativt tett dør uten luftespalte til dette rommet. Da vil vaskerommet kunne bli en egen separat enhet som ikke påvirker resten av boligen. Vaskerommet får egen lufttilførsel gjennom den ene ventilen og avtrekk gjennom den andre ventilen hvor du installerer avtrekksviften. Baderomsviften og kjøkkenviften o.l. vil så trekke luft fra andre steder i boligen, og ikke dra fuktig luft fra vaskerommet videre inn i boligen.