21,442    18    5  

Bygge badstu integrert i huskonstruksjonen

 91     1
Hei;

Skal i gang med badstu-bygging.  Den skal ligge som en integrert del av huskonstruksjonen (ikke rom i rom).  En av veggene er yttervegg.  Da tenker jeg som så:

Plast mot iso på ytterveggen.  Ullpapp mot iso på de andre veggene.  Ovn blir elektrisk, og det er en ventil ø125 under ovn og en ventil ø125 høyt oppe på samme vegg.  Luftsirkulasjon vil derfor oppstå inne i badstua og mot tilstøtende bad.  Dette rommet er bygd i Litex med flis.  Badsturommet er stort nok til 1.5 til 2 personer.  125 x105cm


Panel må bli gran ettersom de lokale byggevarepusherne sliter med å levere furu og osp.  Materilae til å bygge benker finnes å få tak i som osp.  Bredde på bord blir 75-95 mm.

Bruken av badstua blir som tørr oppvarming og tidvise "fuktsjokk" ved vannpåkasing på steiner i ovn.  Kanskje en gang i uka.

Vil sette pris på noen innspill, ettersom det ser ut som om det er litt divergerende meninger i de tidligere trådene om emnet.  Særlig på det som går på oppbygging av veggene.
Signatur

   #1
 5,432     Akershus     1
Plasten kommer til å få kort levetid, hvis du har tenkt å legge den på siden mot badstua. Jeg vil anslå ca 20 minutter etter at du setter på varmen føste gang  ;)

Trekk reisverket 20 mm fra yttervegg, så du får en form for luftsirkulasjon mot denne. Bruk f.eks ståltråd på reisverk, så isolasjonen holder seg på plass. Ullpapp er sikkert ok på alle vegger.

Er det uoppvarmet rom mot en av veggene, ville jeg satt opp med luftsirkulasjon mot denne veggen også. Da bør denne være plastet separat fra varm side, men altså ikke i selve badstuveggen, da vil den smelte.

Du bør altså ikke holde deg helt unna rom i rom tanken, synes jeg. Du kan med fordel også senke taket, med tanke på volumet du skal varme opp. Da kan du få en effektiv lufting rundt alle eventuelle problemområder fra badstua.

Gran er helt kurant på vegger, blør mindre enn furu. Jeg har kvistfri furu i briskene, men legger et håndkle oppå så jeg ikke brenner meg. Alle kvister, særlig fra furu vil blø ganske kraftig, men på veggene synes jeg det er ok, det bare viser at det "koker" der inne. Men det er ikke særlig smart å lene ryggen inntil brennhet kvae.
   #2
 1,712     Trondheim     1
Når det handler om badstu(sauna) , så kan jeg ikke la være å kommentere.
Med åpen veggstruktur(med diffåpne materialer-ullpapp)  , ville jeg bygget som rom-i-rom (som snektriker også er inne på. Etter det som står i byggeinstruks for en slik badstu så trenges ikke ullpapp. heller. panel rett på isolasjon.

Hvis du derimot bygger rommet som en integrert delt av kontruktionen så har jeg vanskelig å anbefale noe annet enn att du bruker ordentlig bastufolie(alupapir) med tapede skjøter som difftett sjikt. både i tak og vegg. Konstruktionen blir særlig problematisk når det handler om bygging mot yttervegg, der er kondensfaren reel.
Til og med når du baster "tørt" så er luft tempen 70-80C og på tross av lav relativ fuktighet inneholder den en del vann, når denne luften trenger inn i isolationen  mot kald yttervegg så får du kondens og råte. Problemet er større ju mere vann man bruker på ovnen. panel monteres da med avstandslekter 20mm ut fra folie. Denne metoden er beprøvd i en slik konstruktion som du har tenkt deg.

Så noen personlige betraktninger:

Synes rommet er altfør lite, jeg hadde en badstu som var 1,3 x 1,7m och den var Ok for 2. Du sliter nokk med å plassere ovn benker + dør på en god måte når rommet er så lite. det går sikkert, men..... ;)

Senk gjerne taket  ned til 2,2m men ikke lavere, man ska ikke få klaustrofobi heller. Og badstuer med veldig lite luftvolum tenderer å være vanskeligere å få en behagelig klima i enn større badstuer.

MVH
Sakke
   #3
 5,432     Akershus     0
Det er nok i mange tilfelle riktig å bruke alupapir som diffusjonstetting, men jeg har gjennom ca 30 år brukt en badstu bygget etter prinsippet lufting mot yttervegg og nedsenket tak.

Uten noe form for diffusjonstetting (etter anbefaling den gang), jeg bygget altså nærmest som rom i rom. Når jeg rev badstuen, hadde jeg såvidt antydning til saltutslag på yttervegg, men vet ikke om det kom fra badstu, mistenker taknedløp.

Eneste jeg ville gjort om igjen, var diffusjonstetting mot kald kjeller i naborom, for det var det ikke. Nå skal sies at jeg ikke overdriver vannbruk i badstu, dreier seg om et par tre øser.

Når det er sagt, anbefaler jeg ikke normalt oppvarmede rom med luftspalte mot mur, men det er min personlige mening. Uansett, en privat badstu er nok ikke det mest utsatte rommet i verden.

Personlig flytter jeg min badstu til egen avdeling utendørs, da er jeg kvitt alle mulige problemer.

Et riktig godt badstubad til dere alle  ;) 
   #4
 1,712     Trondheim     1
Helt enig Snektriker. I mange tilfeller er bygging med luftspalt mot eksisterende vegg trygt tom. uten diffsperre. Som du er inne på så trur jeg at f.eks i kjellerrom og mot kalde vegger bør man ha luftspalt og helst diffsperre i tillegg.
Dog spør TS om hvordan han skall bygge badstun som integrert del av veggkonstruktion , altså uten luftespalt, og da mener jeg han MÅ ha diffsperre hvis han går videre med denne typen konstruktion. Areal på rommet gir ikke utrymme for bygging med luftespalte (da mister man fort 10cm) . Kan han endre rommets størrelse/plassering, så hadde jeg nokk anbefalt ham bygging med luftespalte mot yttervägg, og bevart plast i ytterväggen intakt.

MVH
Sakke
  (trådstarter)
   #5
 91     0
Gode inspill, takk alle så langt

Det blir ingen plast mot yttervegg, tar det rådet ad nota.  Tenker i de baner å lektre ut yttervegg og få lufting mellom panel og yttervegg.  Klarer kanskje 2-5cm. Så kan jeg ventilere dette volumet mot et nedforet tal og videre inn i huset.

Det hører med til historien at jeg vurderte å legge litex i hele badstua.  Tipset jeg fikk var at da kan panel limes rett i litexen og man har et tett rom.  Til tross at litexen er godkjent for langt lavere temperaturer enn det som finnes i en badstue så er det trolig likevel godt nok i en privatbadstue.  Jeg droppet dette, da det hørtes litt dubiøst ut.



Signatur
  (trådstarter)
   #6
 91     0
Neste ide som slo meg: Ytterveggen er et potensielt problem med hensyn på kondensering og damptrykk.  Hva med Uzin Multimoll plater, så membran for å oppnå et damptett sjikt?

Prøver å unngå rom-i-rom løsning med lufting bakom, da det er litt for sent i byggeprosessen til å bruke denne løsningen.

Jeg ser kompetansen sitter her inne, så gode innspill mottas.  Kan kanskje jeg sogar vil legge ut noen bilder av resultatet som 'premie'!
Signatur
   #7
 1,712     Trondheim     0
Ytterveggen må være damptett, varm fuktig luft får ikke komme inn i isolasjonen og ha mulighet til å kondensere der.
Problemet er til dels størrelsen på det tiltenkte rommet for badstu, det er ikke plass for noen utskeielser mtp plassbruk.
Det finnes damptette plater for bruk i badstu:
http://www.spu-isolering.no/produkter/produkt/spu-sauna-satu/Jeg hadde nokk brukt disse og tettet godt mot resten av dampsperren ved siden av….

MVH
Sakke

   #8
 5,188     Østlandet     0
  Badsturommet er stort nok til 1.5 til 2 personer.  125 x105cm
Dette rommet blir ikke stort nok. Du bør ha mulighet til å kunne sitte i to høyder for å justere temperaturen. En slik benk får du ikke plass til i dette rommet.
Trepanel rett på litex er vel brannfarlig? Bruk heller steinull.
Signatur
   #9
 1,712     Trondheim     1
Helt enig med deg harald1966, rommet ER for lite. Men det virker som at han ikke kan gjøre noe med det nå. Steinull er dessverre ikke damptett, han trenger et damptett sjikt i bastuveggen mot yttervegg.
125 x 105 er som sagt ALTFOR lite. dør tar jo en hel vegg , hvordan har TS tenkt med benkene? og ovnen? hadde vært fint med litt skisser over planen…..

MVH
Sakke
   #10
 5,188     Østlandet     0
Damptett? Ble vi ikke enige om å lage mellomrom mellom badstua og ytterveggen?  ;)
Hvordan oppfører denne litexen seg når den passerer 100 grader forresten? Spørs om ikke den begynner å "gasse" litt?
Signatur