21,844
29
1
Produkttest: Bosch GML-50 byggeradio
5,112
Troms
1
1. Innledning
For en drøy måned siden fikk jeg gleden av å prøve en BOSCH GML 50 byggeradio. Dette skulle være toppmodellen til Bosch og være særskilt tilpasset miljøet på en større byggeplass. Ved første øyekast tenkte jeg, hva i alle dager, har de sendt meg en kasse med bly? Pakken var nemlig tung og temmelig uhåndterlig. Men som så mye annet, når det gjelder proffe byggeradioer så er tyngde=robusthet.
En byggeradio egner seg like mye for yrkessnekkeren som for hobbyentusiasten. Den er allsidig og det er koselig med musikk til arbeidet. Dog så er det stor forskjell på en vanlig byggeradio og denne multiboksen fra Bosch.
Målgruppen er som nevnt i klassen for blå Bosch, proffgutta, noe som ofte gjenspeiles i prisen også, men akkurat her så er det svært vel anvendte penger for de som skal kjøpe seg radio. Å konkludere før man går gjennom testen er kanskje ikke så lurt, men med en Bosch GML-50 kjøper du ikke “bare” en radio men et helt komplett musikkanlegg som bør være et must i enhver garasje/byggeplass!
2. Tekniske specs og data
Jeg velger bevisst ikke kalle dette for en radio, men for et anlegg. Vekten er solide 13,5 kilo og den utstråler formelig robusthet. Ser du denne i butikken så har den en magisk dragning mot deg og du bare klør i fingrene etter å trykke, skru, taste og høre. All mulig sunn fornuft om at en radio er en radio legges raskt til side og du blar villig opp dollars for denne. Og det FØR du har lest hva den kan. Så utseende er mandig, solid og tøft. Dog så overlevde den ikke mange dagene på kjøkkenbenken før kona sa “nok er nok, i morra er den borte, gubben”.
Anlegget har inngang for SD/MMC kort, USB minnestick og 2 stk 3,5” minijack AUX innganger. Disse er genialt plassert inne i et støvsikkert rom som kalles for Media bay. Tilgang til denne får du fra en dør på siden av radioen og på denne døren er det skumgummi og borrelåsfeste for en MP3 spiller, eller en IPOD. Jeg testet med en HTC HD2 og den ble nok i største laget for at døren kunne lukkes, så typisk IPOD Nano er fin å bruke der. Det medfølger en 3,5” hann-hann ledning for tilkobling til AUX 2 inngangen. I tillegg er det en AUX 1 inngang på utsiden av radioen også. Men i praksis betyr dette at du kan stappe et 32GB SD minnekort inn i anlegget og spille av musikken derfra. En USB minnepinne kan evt nyttes og slapp av, det er GOD plass til selve sticken inne i AV Media rommet. Alt kan settes inn, døren lukkes og det er skjult! Genialt Bosch.
Selvsagt så kan du lade Bosch Li Ion batterier når den er tilkoblet strømkilde. Ledningen til radioen er av typen frostsikker, gummiert og lang. Den rulles elegant opp på siden av anlegget og er lik den typen du finner på annet elektroverktøy til blå Bosch. Jeg har brukt den i 15 minus og fremdeles like myk og bøyelig. Radioen kan selvsagt drives av Bosch Li Ion batterier hvis du ikke vil drasse rundt på en skjøteledning.
Men, det stopper ikke der. Den har i tillegg hele 2 ekstra strømuttak som kan nyttes. Kjekt hvis du trenger stikkontakt akkurat der radioen er. Total max belastning på disse er 15A, så du kan trygt kjøre kapp og gjærsaga samt en støvsuger tilkoblet disse. Nevnte jeg forresten at den har 12V uttak også? Kjekt å ha hvis du skulle trenge det.
Antennen er av den myke solide sorten og den kan felles ned og inn for transport. Du kan sågar demontere den helt og låse den inne i radioen hvis du kun skal høre musikk. Jeg opplevde ikke noen problemer med signalmottaket, selv om antennen er kort.
+ Kompatibiliteten med ulike medieavspillere. Den kan også lade mobiltelefoner som har USB ladeport med overgang.
+ Drives på batterier (14,4-18V Li Ion)
+ Kan lade batterier (14,4-18V Li Ion, ladetid mellom 90-180min)
+ Ekstra strømuttak (maks 15A total belastning)
+ Utskiftbare sikringer
+ 12V uttak (eks vis for bruk av mobiltlf lader beregnet i bil)
++ IP54 sertifisert. Dvs sprut og støvtett
3. Brukervennlighet, håndtering
- Praktisk bruk/betjening, holder den hva reklamen lover?
Selve anlegget er 13,5 kg og med et utseende som et lite kraftverk omgitt av et ytre støt/slagbur så sier det seg selv at den ikke er veldig letthåndterlig. Det er gjerne en radio du setter et sted og lar den stå der. Men, det er da tungvint tenker du? Hva om jeg vil skifte kanal, høre annen musikk?
Det er her den medfølgende fjernkontrollen kan nyttes. Denne ble jeg faktisk mer glad i enn selve radioen fordi jeg slipper gå bort for å skifte kanal eller musikk. Fjernkontrollen har også et klipsfeste så den kan du feste i snekkervesten og ha på deg. Med denne så velger du kilde (FM/AM, SD/MMC, USB, AUX 1, AUX 2) samt styrer radiokanaler og sanger.
Glad i “Mute” knappen på fjernkontrollen ble jeg også fordi da kunne jeg høre meg selv snakke i telefonen uten å måtte løpe opp/ned for å skru av anlegget. Jeg har tidligere brukt en Makita 100 byggeradio og har savnet fjernkontroll på denne. Når jeg ikke brukte fjernkontrollen så låste jeg den bare fast i et tilpasset hulrom i bærehåndtaket slik at den ikke kom bort.
Radiodelen har ikke RDS, kanskje ikke noe stort problem, men det er alltid kjekt å se navnet på den kanalen man har stilt seg inn til. Jeg savnet dette i hvert fall. I mer sentrale strøk hvor mangfoldet av radiokanaler er større, så tror jeg dette ville vært greit å implementert i neste generasjon radio fra Bosch.
En ting som irriterte var at det burde vært mulighet for å velge Mono fremfor stereo i FM delen. Enkelte kanaler gir merkbar sus i stereomodus og ved å sette radio til Mono kunne dette vært eliminert. Dette er en funksjon som finnes på nyere digitale radioer som eksvis Makita BMR100. En knapp for å manuelt sette til Mono ønskes Bosch!
4. Lydbilde/kvalitet
Lyden i dette anlegget er BRA, til dels svært bra. Her er det krefter i massevis og det uten forvrengning. En 50W forsterker sørger for trøkken. Det er jo en kjent sak at lydvolumet må være høyt på en byggeplass og akkurat dette fikser denne Bosch GML-50 på en overbevisende måte. Basskassen sitter under radioen, så det er en fordel at den står på hardt underlag og ikke på en gressplen eller mykt absorberende underlag. Betonggulv er perfekt underlag. Det finnes ulike innstillinger for lydbildet også avhengig av hva slags musikk du liker. Jeg brukte “Pop” innstilling og det hørtes greit ut for mine ører. Men her får den enkelte justere etter sin smak. Det er meget god spredning av lydbildet siden høyttalerne sitter spredt på alle 4 hjørner og bassen i bunn. Igjen, “size does matter”.
Tåler den ytre plutselig påvirkning?
Jeg måtte selvsagt prøve ut om den tåler fall fra 1,5 meter. Tok den derfor med opp i trappa og slapp den ned på betonggulvet. En skramme i selve rammen fikk den jo, men ingenting knust eller brukket. Fant allikevel ut at jeg nok ikke skulle gå inn for å ødelegge den så slo meg til ro at skulle den fall ned fra arbeidsbenken så tåler den dette. Men, å få en 13,5 kilos koloss til å falle helt av seg selv er i seg selv noe vanskelig…
Radioen tåler godt å stå i spruten fra sagmugg og byggestøv som gips etc. Det sørge IP54 sertifiseringen for. Jeg har ikke selv satt den bak kapp-/gjærsaga for å se om den fremdeles fungerer etter å ha blitt dynget ned med støv og sagmugg. Her stoler jeg på Bosch som skal gå god for at dette er "no match" ;)
+ Svært god lyd og bass uten forvrengning
+ Fjernkontroll
+ Robust og soliditet
- Ikke RDS med kanalvisning i displayet
- Vekt
- Klumpete og uhåndterlig[/b]
5.Ekstra innstillinger/muligheter:
Selve musikkspilleren kan “shuffle” og ha “continuos” play. Kjekt å ha når du har en 32GB minnestick fylt med ulik musikk og du vil veksle litt. Det eneste som ikke går an er at anlegget husker hvor du sist spilte musikk når du slår av radioen. Enkelt fortalt så starter anlegget avspilling fra start etter at du har slått den av og på igjen. Du må derfor huske hvilken plater som kommer i hvilken rekkefølge. Når Bosch først var inne på ideen om å lage en så avansert radio så kunne de kanskje implementert en dialogboks i displayet som viser hvilke kataloger/artister som er lagret på de ulike minnekortene man putter inn. Slik det er nå så vises kun antall sanger og hvilket nummer som avspilles.
+ Enkle musikkfunksjoner
- Savner informasjon om artist/album/mappestruktur på medier i displayet
6. Hovedkonklusjon
Det å konkludere med dette anlegget er en enkel jobb. Jeg mener å påstå og ha hjemmel/belegg for å si at denne byggeradioen fra Bosch ikke har noen naturlige konkurrenter enn så lenge. Det må i såfall være mini/midianlegg som er beregnet på å stå pent i stereobenken i stua. Lydbildet står ikke tilbake for noen av de rene musikkanleggene sett ift prisen du betaler. Når du i tillegg har et så stort utvalg av AV innganger/utganger så mangler egentlig radioen kun en ting og det er 50” plasmaskjerm og HD avspilling. Men da har det antakelig ikke blitt så mye snekring heller. ;)
Jeg var ikke redd for å “mishandle” radioen som å slenge den litt rundt i bilen og bagasjerommet med masse annet stæsj. Når jeg pakka inn ledning, ned med antennen og låste multibaydøren, så er den som en kompakt firkant.
Bruken er svært allsidig, ikke bare på byggeplassen, men på guttetur til hytta, ta den med på scooterturen, båtturen eller hvor det måtte være. Dessverre har jeg ikke fått testet den med batterier enda, så hvor lenge den holder med 18V Li Ion batterier kan jeg ikke si noe om på nåværende tidspunkt. Men det er klart at skrur du volumet opp på full guffe og spiller musikk så må du nok påregne å lade den hver arbeidsdag eller der omkring.
Noen små trekk blir det som er nevnt i testen, men i bunn og grunn er dette småplukk fra en kresen bruker. Det er ikke mulig å få markedets mest robuste radio til å ha alskens teknologiske duppeditter.
TERNINGKAST: 6
Legger ved video av radioen samt bilder (Videokilde: Youtube, bilder: Private)
http://www.youtube.com/watch?v=X6UIUaAhB3s&feature=related
For en drøy måned siden fikk jeg gleden av å prøve en BOSCH GML 50 byggeradio. Dette skulle være toppmodellen til Bosch og være særskilt tilpasset miljøet på en større byggeplass. Ved første øyekast tenkte jeg, hva i alle dager, har de sendt meg en kasse med bly? Pakken var nemlig tung og temmelig uhåndterlig. Men som så mye annet, når det gjelder proffe byggeradioer så er tyngde=robusthet.
En byggeradio egner seg like mye for yrkessnekkeren som for hobbyentusiasten. Den er allsidig og det er koselig med musikk til arbeidet. Dog så er det stor forskjell på en vanlig byggeradio og denne multiboksen fra Bosch.
Målgruppen er som nevnt i klassen for blå Bosch, proffgutta, noe som ofte gjenspeiles i prisen også, men akkurat her så er det svært vel anvendte penger for de som skal kjøpe seg radio. Å konkludere før man går gjennom testen er kanskje ikke så lurt, men med en Bosch GML-50 kjøper du ikke “bare” en radio men et helt komplett musikkanlegg som bør være et must i enhver garasje/byggeplass!
2. Tekniske specs og data
Jeg velger bevisst ikke kalle dette for en radio, men for et anlegg. Vekten er solide 13,5 kilo og den utstråler formelig robusthet. Ser du denne i butikken så har den en magisk dragning mot deg og du bare klør i fingrene etter å trykke, skru, taste og høre. All mulig sunn fornuft om at en radio er en radio legges raskt til side og du blar villig opp dollars for denne. Og det FØR du har lest hva den kan. Så utseende er mandig, solid og tøft. Dog så overlevde den ikke mange dagene på kjøkkenbenken før kona sa “nok er nok, i morra er den borte, gubben”.
Anlegget har inngang for SD/MMC kort, USB minnestick og 2 stk 3,5” minijack AUX innganger. Disse er genialt plassert inne i et støvsikkert rom som kalles for Media bay. Tilgang til denne får du fra en dør på siden av radioen og på denne døren er det skumgummi og borrelåsfeste for en MP3 spiller, eller en IPOD. Jeg testet med en HTC HD2 og den ble nok i største laget for at døren kunne lukkes, så typisk IPOD Nano er fin å bruke der. Det medfølger en 3,5” hann-hann ledning for tilkobling til AUX 2 inngangen. I tillegg er det en AUX 1 inngang på utsiden av radioen også. Men i praksis betyr dette at du kan stappe et 32GB SD minnekort inn i anlegget og spille av musikken derfra. En USB minnepinne kan evt nyttes og slapp av, det er GOD plass til selve sticken inne i AV Media rommet. Alt kan settes inn, døren lukkes og det er skjult! Genialt Bosch.
Selvsagt så kan du lade Bosch Li Ion batterier når den er tilkoblet strømkilde. Ledningen til radioen er av typen frostsikker, gummiert og lang. Den rulles elegant opp på siden av anlegget og er lik den typen du finner på annet elektroverktøy til blå Bosch. Jeg har brukt den i 15 minus og fremdeles like myk og bøyelig. Radioen kan selvsagt drives av Bosch Li Ion batterier hvis du ikke vil drasse rundt på en skjøteledning.
Men, det stopper ikke der. Den har i tillegg hele 2 ekstra strømuttak som kan nyttes. Kjekt hvis du trenger stikkontakt akkurat der radioen er. Total max belastning på disse er 15A, så du kan trygt kjøre kapp og gjærsaga samt en støvsuger tilkoblet disse. Nevnte jeg forresten at den har 12V uttak også? Kjekt å ha hvis du skulle trenge det.
Antennen er av den myke solide sorten og den kan felles ned og inn for transport. Du kan sågar demontere den helt og låse den inne i radioen hvis du kun skal høre musikk. Jeg opplevde ikke noen problemer med signalmottaket, selv om antennen er kort.
+ Kompatibiliteten med ulike medieavspillere. Den kan også lade mobiltelefoner som har USB ladeport med overgang.
+ Drives på batterier (14,4-18V Li Ion)
+ Kan lade batterier (14,4-18V Li Ion, ladetid mellom 90-180min)
+ Ekstra strømuttak (maks 15A total belastning)
+ Utskiftbare sikringer
+ 12V uttak (eks vis for bruk av mobiltlf lader beregnet i bil)
++ IP54 sertifisert. Dvs sprut og støvtett
3. Brukervennlighet, håndtering
- Praktisk bruk/betjening, holder den hva reklamen lover?
Selve anlegget er 13,5 kg og med et utseende som et lite kraftverk omgitt av et ytre støt/slagbur så sier det seg selv at den ikke er veldig letthåndterlig. Det er gjerne en radio du setter et sted og lar den stå der. Men, det er da tungvint tenker du? Hva om jeg vil skifte kanal, høre annen musikk?
Det er her den medfølgende fjernkontrollen kan nyttes. Denne ble jeg faktisk mer glad i enn selve radioen fordi jeg slipper gå bort for å skifte kanal eller musikk. Fjernkontrollen har også et klipsfeste så den kan du feste i snekkervesten og ha på deg. Med denne så velger du kilde (FM/AM, SD/MMC, USB, AUX 1, AUX 2) samt styrer radiokanaler og sanger.
Glad i “Mute” knappen på fjernkontrollen ble jeg også fordi da kunne jeg høre meg selv snakke i telefonen uten å måtte løpe opp/ned for å skru av anlegget. Jeg har tidligere brukt en Makita 100 byggeradio og har savnet fjernkontroll på denne. Når jeg ikke brukte fjernkontrollen så låste jeg den bare fast i et tilpasset hulrom i bærehåndtaket slik at den ikke kom bort.
Radiodelen har ikke RDS, kanskje ikke noe stort problem, men det er alltid kjekt å se navnet på den kanalen man har stilt seg inn til. Jeg savnet dette i hvert fall. I mer sentrale strøk hvor mangfoldet av radiokanaler er større, så tror jeg dette ville vært greit å implementert i neste generasjon radio fra Bosch.
En ting som irriterte var at det burde vært mulighet for å velge Mono fremfor stereo i FM delen. Enkelte kanaler gir merkbar sus i stereomodus og ved å sette radio til Mono kunne dette vært eliminert. Dette er en funksjon som finnes på nyere digitale radioer som eksvis Makita BMR100. En knapp for å manuelt sette til Mono ønskes Bosch!
4. Lydbilde/kvalitet
Lyden i dette anlegget er BRA, til dels svært bra. Her er det krefter i massevis og det uten forvrengning. En 50W forsterker sørger for trøkken. Det er jo en kjent sak at lydvolumet må være høyt på en byggeplass og akkurat dette fikser denne Bosch GML-50 på en overbevisende måte. Basskassen sitter under radioen, så det er en fordel at den står på hardt underlag og ikke på en gressplen eller mykt absorberende underlag. Betonggulv er perfekt underlag. Det finnes ulike innstillinger for lydbildet også avhengig av hva slags musikk du liker. Jeg brukte “Pop” innstilling og det hørtes greit ut for mine ører. Men her får den enkelte justere etter sin smak. Det er meget god spredning av lydbildet siden høyttalerne sitter spredt på alle 4 hjørner og bassen i bunn. Igjen, “size does matter”.
Tåler den ytre plutselig påvirkning?
Jeg måtte selvsagt prøve ut om den tåler fall fra 1,5 meter. Tok den derfor med opp i trappa og slapp den ned på betonggulvet. En skramme i selve rammen fikk den jo, men ingenting knust eller brukket. Fant allikevel ut at jeg nok ikke skulle gå inn for å ødelegge den så slo meg til ro at skulle den fall ned fra arbeidsbenken så tåler den dette. Men, å få en 13,5 kilos koloss til å falle helt av seg selv er i seg selv noe vanskelig…
Radioen tåler godt å stå i spruten fra sagmugg og byggestøv som gips etc. Det sørge IP54 sertifiseringen for. Jeg har ikke selv satt den bak kapp-/gjærsaga for å se om den fremdeles fungerer etter å ha blitt dynget ned med støv og sagmugg. Her stoler jeg på Bosch som skal gå god for at dette er "no match" ;)
+ Svært god lyd og bass uten forvrengning
+ Fjernkontroll
+ Robust og soliditet
- Ikke RDS med kanalvisning i displayet
- Vekt
- Klumpete og uhåndterlig[/b]
5.Ekstra innstillinger/muligheter:
Selve musikkspilleren kan “shuffle” og ha “continuos” play. Kjekt å ha når du har en 32GB minnestick fylt med ulik musikk og du vil veksle litt. Det eneste som ikke går an er at anlegget husker hvor du sist spilte musikk når du slår av radioen. Enkelt fortalt så starter anlegget avspilling fra start etter at du har slått den av og på igjen. Du må derfor huske hvilken plater som kommer i hvilken rekkefølge. Når Bosch først var inne på ideen om å lage en så avansert radio så kunne de kanskje implementert en dialogboks i displayet som viser hvilke kataloger/artister som er lagret på de ulike minnekortene man putter inn. Slik det er nå så vises kun antall sanger og hvilket nummer som avspilles.
+ Enkle musikkfunksjoner
- Savner informasjon om artist/album/mappestruktur på medier i displayet
6. Hovedkonklusjon
Det å konkludere med dette anlegget er en enkel jobb. Jeg mener å påstå og ha hjemmel/belegg for å si at denne byggeradioen fra Bosch ikke har noen naturlige konkurrenter enn så lenge. Det må i såfall være mini/midianlegg som er beregnet på å stå pent i stereobenken i stua. Lydbildet står ikke tilbake for noen av de rene musikkanleggene sett ift prisen du betaler. Når du i tillegg har et så stort utvalg av AV innganger/utganger så mangler egentlig radioen kun en ting og det er 50” plasmaskjerm og HD avspilling. Men da har det antakelig ikke blitt så mye snekring heller. ;)
Jeg var ikke redd for å “mishandle” radioen som å slenge den litt rundt i bilen og bagasjerommet med masse annet stæsj. Når jeg pakka inn ledning, ned med antennen og låste multibaydøren, så er den som en kompakt firkant.
Bruken er svært allsidig, ikke bare på byggeplassen, men på guttetur til hytta, ta den med på scooterturen, båtturen eller hvor det måtte være. Dessverre har jeg ikke fått testet den med batterier enda, så hvor lenge den holder med 18V Li Ion batterier kan jeg ikke si noe om på nåværende tidspunkt. Men det er klart at skrur du volumet opp på full guffe og spiller musikk så må du nok påregne å lade den hver arbeidsdag eller der omkring.
Noen små trekk blir det som er nevnt i testen, men i bunn og grunn er dette småplukk fra en kresen bruker. Det er ikke mulig å få markedets mest robuste radio til å ha alskens teknologiske duppeditter.
TERNINGKAST: 6
Legger ved video av radioen samt bilder (Videokilde: Youtube, bilder: Private)
http://www.youtube.com/watch?v=X6UIUaAhB3s&feature=related
Siste redigering: Friday, January 28, 2011 8:16:19 PM av byggebob
Signatur
ønsker meg!
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Denne koster 3000kr. Samme lydkvalitet og styrke får man som sagt ikke noe mer av i et vanlig midi anlegg fra elektrosjappene. Og da får man langt i fra noe som har så mye ekstra funksjoner, og som rett og slett tåler å jules opp :P
Det finnes mange byggradioer, men dette er et som du sier byggebob, mer eller mindre et anlegg, med masse features.
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Så da kommer nok IP44 og RDS og annet stæsj på plass og.
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Er det noen som vet hvor man gjør bra kjøp av denne? Jeg ser at Toolstop har den mene r litt usikker på om støpslene er av norsk standard. Noen som vet?
På forhånd takk for svar!
Du får den ikke noe billigere i UK. Den er også tung og dyr å frakte.
Radio laderen kan anbefales på det varmeste. En god grunn til å velge et 14-18v system fra Bosch kontra Makita etter min mening.
Digital radio eller hva det heter. Når kommer digital radio? Er det dab det som kommer?
Det er vel i 2017 FM skal slåes av. Men det tviler jeg på kommer til å skje. Digitalradio som brukes her er utdatert før den første sendingen kom omtrent. Jeg er ikke i mot digitalisering, men å digitalisere radioen med det de har valgt blir bare for dumt.