920
15
6
Er jeg alene om å ikke LIKE lyset fra LED og sparepærer?
3,535
1
Hva hvis noen synes LED-pæren ikke lyser noe fint og setter inn halogen i morgen?
Sitatet er fra en annen tråd ("lov og bruke 1,5mm downlightkabel på 16a kurs?"), men jeg vil ta opp et helt annet emne:
Én side er at lampe-produsentene ikke har kommet særlig langt i å designe pene lamper for LED-lyskilder. Det kommer forhåpentligvis etter hvert. Men selve lyset: Er jeg den eneste som ikke har særlig sans for det? Uansett hvilken fargetemperatur som er oppgitt for LED-ene virker det "grelt", det skifter bare fra gulaktig grelt til blåhvitt grelt. Sparepærene (de fluoriscerende) gir meg ikke samme grelle fargefølelse, men det er noe med dem, også. Spesielt om jeg skal lese ordinære svart tekst på hvitt papir i slikt lys er det anstrengende, hvis ikke lysintensteten er betydelig over det som er nødvendig med glødelamper.
Jeg kan ikke forklare hva det skyldes: Jeg ser ingen blinking, men det kan jo hende at jeg ubevisst reagerer på flimringen. Det kan hende det er det diskontinuerlige fargespekteret. Jeg vet ikke. Lokalene på jobben har T5-type lysrør som blinker på betydelig høyere frekvens; der er jeg ikke spesielt plaget, så det kan være et hint.
Det meste av lyset i huset er skiftet ut med sparepærer/LED. LED er unntaksvis kjøpt fra "kinabutikker", men det aller meste, og alt av sparepærer, er kjøpt her i landet, og burde være av god kvalitet. Det gjør jo i og for seg jobben: Det blir opplyst, på sin måte. Men jeg har måttet beholde en "mor og barn" stålampe med glødepærer (halogen) for å ha en leselampe som øynene mine slapper av med.
Er jeg den eneste som har problemer med LED/sparepære-lys, og egentlig trivdes langt bedre med de gamle glødelampene?
Ser ikke helt hvorfor de ikke kan utjevne modulasjonen.
Vi er fornøyd med fargetemperaturen i 90% av armaturene. Warmdim på bad i kjeller og på soverommene som gir en lun følelse.
Men jeg liker godt det skarpe og klare lyset som blir av LED, spesielt på kjøkken og i gang hvor man trenger godt lys...
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Generelt sett skuffet over led-lys, og det er dyrt å prøve/feiler.
Sitter med følelse at jeg kaster bort penger, heller venter 1-2 år.
Her er mine erfaringer:
IKEA Ledare 400lm GU10 8 stk i stue (på skinner, TV rom) - bra/smooth dimming (ELKO 315GLE dimmer), bra nok lys men ikke helt like fint som halogen.
E-LED.no: 4W Dimbar Mignon for Lysekrone (6 stk) COB E14 400lm - bra lys, litt dårligere enn halogen men brukbar. Dimming (315GLE)- få nivåer.
Clas Ohlsen: North Normalpære 2 stk i plafond i gangen: 7W E27 470lm "ca 2800K". Kun på bryte. Kald lys. Billig men skuffet.
Clas Ohlsen: 2 stk North E27 LED m/skumringsrele 470 lm, 6W, 2800k. Utelys, dyrt, kaldt lys men greit.
Har 12 stk downlights i stue/soverom, tør ikke skifter til LED, kanskje Warmdim er løsning men de er dyrt og ny telnologi - er det verdt det ?
Jeg tror det skyldes noe annet enn lysfargen - ihvertfall slik den måles i K. For meg er det ikke så merkbart når det bare er lys "i omgivelsene", når jeg driver fysiske aktiviteter som matlaging og renhold; det er først og fremst ved lesing (på papir, ikke på skjerm) LED-lys er plagsomt. Kanskje man unngår problemet med å bli et moderne menneske av det slaget som kutter ut bøker og enten leser på skjerm eller ikke i det hele tatt...
Hvis LEDene drives på DC er det ingenting i veien for å skru opp frekvensen, gjerne til diverse hundre Hz, og fylle ut e varierende andel av f.eks. hver 1/500 sek periode. Da burde man ikke reagere på blinkingen.
Hvordan det gjøres med AC vet jeg ikke. Hvis det ikke en gang brukes en helbølgelikeretter har du jo i utgangspunktet 50 blink i sekundet (med kullsvart halve perioden selv på full styrke), med helbølgelikretter får du 100 blink hvis det iike jamnes i det hele tatt. Men har jeg forstått riktig hvordan LEDer oppfører seg, er de nesten tilnærmet "av" eller "på": Når spenningen øker fra 0, tenner ikke LEDen før spenningen når et visst nivå - dvs. at uten glatting (slik at spenningen hele tiden holder seg "høyt nok") har du alltid en helt svart periode mellom toppene. En glødetråd rakk jo ikke å bli kald på brøklen av et 1/100 sekund. så den lyste kontinuerlig.
Hvis regulatorene ikke gjør noen glatting, men direkte svitsjer sinus-spenningen blir du jo ikke kvitt blinkingen; da må det til noe som ligner en full likeretter med kondensatorer og styr. Så kan du begynne med høyfrekvens-svitsjing.
Det aller verste er vel om regulatorene virker på samme måte som en thyristor-regulator for en varmeovn (eller glødeampe), og bare kutter starten (eller slutten) av sinuskurven: Da blir jo bare den kullsvarte perioden enda lengre mellom hvert 50Hz eller 100Hz blink! Men jeg vet ikke om det er slik regulatorene fungerer (evt. noen av dem).
Er det noen i forumet som har god peiling på hvordan regulatorene for AC-drevne LEDs vanligvis konstrueres? Enda bedre: Har noen en link til en grundig redegjørelse for virkemåten til LED-lys, gjerne en lærebok på papir? Det er altfor mye jeg ikke forstår omkring LED-lys!