987
14
1
Lyset går men ikke sikringen
4
0
Har 3 fas på hytta. Har lagt opp ny kurs til elbillader. Når elbilen settes til lading går lyset i stua, men ikke sikringen. Noen som kan tipse om hva som er galt?
BHE
BHE
To kurser, en til stua en til elbil? Kommer lyset tilbake om en stopper lading?
Mål spenning inn på begge sikringer før og under lading.
Er det IT ("delta") eller TN ("stjerne") trefas? (3 eller 4 ledere, 230 eller 400V system?)
Hva slags lys er det du har på stua - moderne LED-lys?
Antar delta, at stua ligger mellom L1 og L2, bilen mellom L2 og L3, og at du har LED-lys i stua. (Det kan være L1, L2 og L3 er brukt annerledes hos deg - du får bytte om på betegnelsene så det passer!)
Så er det en dårlig kontakt et sted i L1-L2-kretsen som gir betydelig indre motsand. Med glødelamper ville det gitt deg synlig svakere / gulere lys pga lavere spenning, men LED-strømforsyningen skal bare skaffe (f.eks.) 12V, og klarer det utmerket, så stuelyset virker upåklagelig.
I L2-L3-kretsen er det ingen slik dårlig kontakt, svært lav indre motstand i kretsen. Når spenningen går opp på L2 vil strømmen flyte mye lettere mot L3 enn mot L1. Inn-spenning til LED-strømforsyningen faller ytterligere og blir for lav til at den klarer å levere 12V. LED er som en digtal mobil: Enten har du signal, eller du har det ikke. En LED lyser aldri dårlig. På et visst punkt går den så å si rett fra å lyse OK til svart. Strømforsyningen kan ha balansert rett over slukking også uten billaderen tilkoblet, men det har ikke slått ut før billaderen "stikker av med" strømmen på L2.
Hvis dette er tilfelle burde du med et voltmeter kunne registrere et nevneverdig spenningsfall på stua (L1-L2), når bilen settes til lading. Det behøver ikke gå til null, bare for lavt for LED-strømforsyningen. I så fall ville jeg raskest mulig få tak i en elektriker til å finne problemstedet: Er det dårlig kontakt der det burde være "blankt sølv" er det stor risiko for varmgang. Er dette riktig forklaring, er det ikke i strømforsyningen, men i 230V-opplegget på hytta. Forhåpentligvis ligger det åpent!
En ting taler litt mot denne forklaringen: LED-strømforsyninger er som regel svitsjende og kan tilpasse seg alt fra f.eks. 85-265 V (de siste pærene jeg kjøpte har det spillerommet!), så det skal mye til for å slå dem ut. Men det kan finnes andre løsinger som er langt mer kritiske på primærspenning.
Med det vanlige forbeholdet: Jeg er ikke elektriker, bakgrunnen er NTH-fag "Elektriske Kretser" og sikkerhetsopplæring som radio-amatør. Det gjør meg til "amatør med opprykk", men langt fra dybdekunnksapen til en fullt utdannet elektromontør.
er nok litt risiko og lade bilen også, hvertfalll ikke lad den om natta om det er dårlig kontakt et sted i sikringsskapet eller ute i instalasjonen.
min mistanke er at elektrikker som la opp elbil lader, har glemt og stramme noen skruer i sikringsskapet!
hilsen elektrikker
han sier jo kun lyset går, ingen sikringer? ergo dårlig kontakt et sted?
Men jeg er jo enig at er det ikke som jeg foreslår så kan dette være skummelt hvis det står på belastning på en dårlig kobling
Lyset i stua (spotlite med 4 lys. Tror ikke det er 12v) kommer tilbake når laderen frakobles.
Dette skjedde også før lader ble montert. Strømmen til lading ble da tatt fra en vanlig utekontakt på veggen.
Nå kommer dumt spørsmål. Kan det være at ladekursen og kursen i stua er koblet på samme fase og at det dermed blir skjev fordeling?
bhe
Til videre tror jeg på «måneskinnsteorien , en faseleder som ikke er koblet skikkelig.
Gitt to lyspærer A og B og to store panelovner ovn1 og ovn2. A er koblet mellom faseleder 1 og 2, B og ovn 2 er koblet mellom faseleder 2 og 3. Ovn1 er koblet mellom faseleder 1 og 3. Gitt at nettet er friskt, alt fungerer.
Klipp av faseleder 2 fra nettet, ovnene er av. Nå vil de to lyspærene stå i serie. Med gamle glødepærer ble det «månelyst og lyste nær likt om de var på samme Watt. Nå slår du på ovn2 parallelt med B. A vil lyse sterkere, B vil knapt gløde. Varmen i ovn 2 er elendig. Slå på ovn 1 og den varmer. Lys C mellom faseleder 1 og 3 lyser hele tiden ok, her er full spenning.
LED- pærer klarer seg med lite og kan kamuflere denne oppførselen.
En ser at lyset kan påvirkes, men belastningen tripper ingen sikringer. Lastene påvirker hverandre. For å finne ut av dette må en ha tilgang på måleinstrument og ev passende laster.
Banalt spørsmål, har du faktisk 3-fase inn til hytta fra nettet, eller er det noe du tror inne?
Enkel feilsøking er greit, men tukling med det faste opplegget er strengt tatt ikke lov. Tukler du likevel, tror jeg du bør få med deg en egnet kompis.