529
12
2
Mangelfull belysning i ny bolig
5
0
Hei!
Har kjøpt bolig som skal stå ferdig om et år. Belysningen på kjøkkenet er så dårlig at man i praksis må betale for tilvalg for å få tilfredsstillende belysning til å bruke kjøkkenet slik det er ment.
Er det krav til belysning på kjøkken (eller oppholdsrom generelt)? Eller må man akseptere å kjøpe nybygg med så mangelfull belysning at man må ordne dette selv etter innflytting eller ved kjøp av tilvalg?
Det er ingen tvil om at entreprenør selv er klar over at belysningen er mangelfull.
Har kjøpt bolig som skal stå ferdig om et år. Belysningen på kjøkkenet er så dårlig at man i praksis må betale for tilvalg for å få tilfredsstillende belysning til å bruke kjøkkenet slik det er ment.
Er det krav til belysning på kjøkken (eller oppholdsrom generelt)? Eller må man akseptere å kjøpe nybygg med så mangelfull belysning at man må ordne dette selv etter innflytting eller ved kjøp av tilvalg?
Det er ingen tvil om at entreprenør selv er klar over at belysningen er mangelfull.
Blir mye likt et nybil-kjøp hvor man får bilen og kan fint kjøre den ut av foretningen, men mye av det extra man ønske finnes i sånne flotte pakker/tilvalg (som sjeldent er gratis desverre).
Kanskje tenke nå at det kan være lurt å i alle fall forberede for mulighet for lys under overskap på kjøkken?
Også stikk/kurser til kaffemaskiner, mobilladinger, vannkokere,++ er lurt å få med tidlig i prosessen.
Men lurer fremdeles på:
Gode lysdesignere planlegger dette bra. Et kjøkken trenger betraktelig mer lumen per kvm enn et soverom. Fargetemperatur kan påvirke hvordan mennesker oppfatter mat, våkenhet og hvordan vi føler oss. Direkte og indirekte belysning gir ulike opplevelser. Og så videre...
Dette er det mye forskning på. Heldigvis. Slik får mange kontorer, storkjøkken, matbutikker etc. de mest optimale omgivelsene. Ferskvaredisken ser helt annerledes ut i dag enn for 30 år siden.
Stemingsbelysning, RGB belysning og lampedesign derimot, det er smaksak.
Nybygg flest bruker ikke penger på å optimalisere belysning. Da ender man opp med dårlig til "greit nok"....avhengig av kompetansen til arktitekten - og betalingsviljen til utbygger. Folk flest har ikke kompetanse nok på området til å vurdere slike "mangler", så verdien av å bruke penger på lysdesign er nok høyst begrenset.
Ønsker man et godt innemiljø i nybygg, så kan man ikke stole på utbygger og/eller lovpålagte krav. Det gjelder også belysning.
Men jeg synes fremdeles det er utrolig om det er slik at utbygger ikke har noen krav for belysning i det hele tatt. Da kunne man jo laget en bolig helt uten lys, og så ha det som et tilvalg den uheldige kjøperen må betale ekstra for?
Etter litt egen research mener jeg FEL kanskje sier noe om dette: "Elektriske anlegg skal planlegges og utføres slik at (...) anlegget blir egnet til den forutsatte bruk." Skal man kunne bruke et kjøkken til f.eks. å lage mat må det være lys der!
- Påkrevd belysning i et kontor er 500lx
- Anbefalt belysning i stue/kjøkken i bolig iht. en dansk veileder som jeg ikke finner nå er 100-200lx
- Normal belysning i norske stuer (etter husken, fortalt på en forelesning i emnet) er ca 50lx
Lx er forenklet lumen/kvadratmeter. Kort fortalt er det med andre ord normalt å ha ca 10% av kontorbelysning i stuer. På et kjøkken mener jeg at man burde etterstrebe ca 500lx, fordi det til tider skal brukes som kontor: lekser, hjemmekontor, matlaging som krever lys (konditorarbeid, krydring etc.). Da bør man også ha dimmer, for å få nærmere 200lx til vanlig opphold. Men som sagt er det altså ikke noe annet krav enn "egnet til forutsatt bruk", som nok de fleste utbyggere tolker til ca 50lx (ca 500lm på 10m2), siden det er det som er normalt.
I tillegg til styrken, er det verdt å tenke på:
- Lysfarge. Denne bør være 2700K i de fleste tilfeller. 3-4000K vil oppleves som for "sterilt". Stemningsbelysning kan gjerne være rødere, altså ha lavere verdi i kelvin.
- Fargegjengivelsesindeks, CRI. Denne er et tall mellom 0 og 1, eller 0-100%. Høyere tall angir at lyset lar deg sjeldne fargenyanser bedre. CRI bør være over 0,8 (80%), men gjerne opp mot 0,9-0,95.
- På downlights er også spredningsvinkelen av interesse. Den er normalt 36 grader, men kan gjerne gåes i 60-120 grader også. Smalere spredning, betyr at downlights må stå tettere for å unngå "mørke flekker" mellom hver. Høy spredevinkel øker sjansen for at du blendes av lyset, selv om du står til siden for det. Vi har 60 grader i stue/kjøkken, fordi 36 gav mørke flekker mens 120 gav blending.
- Som du og flere er inne på, er det viktig at en ikke skygger for arbeidslyset. Dermed må gjerne en del være benkearmaturer. Der ville jeg definitivt lagt meg på ca 500lm/m2, slik at du ligger opp mot 500lx. Husk at benkebelysningen ligger nærmere belysningsflaten, så du må ha høyere spredevinkel/tettere lys for å få jevn dekning.
Har du en downlight med utskiftbare pærer, f.eks. GU10, kan du kjøpe flere forskjellige typer og teste ut litt. Anbefaler elfadistrelec.no for å få godt utvalg i lyspærer. Under har jeg limt inn bilde av de downlight-pærene vi bruker, som er en god kost/nytte kombinasjon (Til benkebelysningen ville jeg nok siktet på litt bedre fargegjengivelsesindeks, gjerne over 0,9):
Elektrisk anlegg betyr at det er et takpunkt etc. ikke hvilken lampe som er der. Den følger stort sett ikke med. Da kan det argumenteres for at det f.eks settes inn en skinne med 15 spotter. Så tror ikke det slår inn her. Et par punkter her og der kan også argumenteres for å skulle brukes til å ha en stålampe etc.