798    4    0  

Utendørs belysning i 50-tallsstil

kmo
 4     Vestlandet     0
Jeg renoverer en enebolig fra 1955. Prøver å holde fasaden så opprinnelig som mulig. 

Noen som har eksempel på utelamper som er tidstypisk for 50-tallet?

   #1
 992     Østlandet     0
Hus/hytte påbegynt 1957, ferdig 1961. Utelampe høyt festet på hjørnet av huset. Enkel arm ut og kule som skjerm under. Her er den i glass, men vet CO har tilsvarende i plast.
   #2
 3,535     0
Du sier ikke noe om hvordan lampa skal monteres. På vegg ved siden av inngangsdør? På hushjørnet? I taket under overbygget inngang?

Mitt hus fra 1958 har en super-enkel taklampe over inngangen: En stor (25-30 cm dia) ganske flat 'pupp' i melkhvitt glass - super enkel i utforming. Funksjonell, men den kan ikke regnes som noen 'dekorasjon'. Når jeg ser taklamper av type https://www.designlite.no/trumpet-apollo-loftlampe-AP1/ får jeg umiddelbart bestemor/gamletante-minner. Mine foreldre, som bygget på tampen av 60-tallet, ville aldri montert en slik lampe, men gamletante ville! (Dvs. da er vi tilbake på 50-tallet, og det er definitivt ikke førkrigs-stil.) Jeg tror samtlige lamper jeg har sett av det slaget hadde bruntonet glass som var skikkelig grovt ruglete. De fleste jeg husker var noe enklere i utforming enn lampa på denne linken.

For vegglampe på arm fantes typen med en halv kule - det vil si: litt flatklemte halvkuler. De ble brukt både som gatebelysning, på lang arm, eller på kort arm for montering på vegg. Vet ikke om du får kjøpt dem nye nå for tiden, men du kan jo holde øynene åpne i en bruktbutikk, på Fretex eller slike steder. Verken hel- eller halvkule-modellene kom på 50-tallet; det er vel rett å si at de levde fram til 50-tallet, og var blitt gammeldagse på 60-tallet. I utgangspunktet er de mye eldre enn 1955.

Kommentar til kule-typen Mismatch nevner: I dag ser du noe lignede med kuppelen vendt oppover. Det tror jeg aldri jeg har sett på noe 50-talls-hus: Som Mismatch skriver: Kulen henger under armen.

Verken 'gatelyktene' eller kuplene Mismatch refererer til gir noe fornemt preg - tvert om! Skal fasaden ha et mer fornemt preg kan du vurdere stilen med bred brem og lang klar kuppel, i stil med http://www.christiania-belysning.no/norlys/karlstad-230-utelampe/p/25196/ - Denne er en modernisert variant; de hadde gjerne dobbelt så bred brem. Strengt tatt er vel stilen også noe eldre stil enn femtitallet (men som teksten på websiden antyder: Den har blitt moderne igjen!)

Ligger huset i den fornemme klasse finnes det jo "tidløse" fornemme varianter, støpejerns-lamper i klasse med http://lampemagasinet.no/default.pl?showProduct=306&pageId=174 - de kunne like gjerne brukes på et fornemt hus fra 1925, 1955, 1985 eller 2015. Forutsatt at det er ekte støpejern... Prisen avslører at denne ikke det! Her er det faktisk angitt materiale (aluminium); de fleste i denne prisklassen sier ingenting om materialet. Ekte støpejern koster det flerdobbelte (og etterligninger virker billig). Det står slett ikke "femtitalls-stil" med store bokstaver på denne klassen, men den kunne også være fra 50-tallet, vel å merke på et fornemt hus.


Uansett: Mitt inntrykk er at lamper, ikke minst utelamper, i betydelig grad har vært styrt av lokale moter. Da jeg i barndommen besøkte slektninger på Sørlandet, hadde de en annen stil lamper enn hva vi hadde på det sentrale Østlandet. Slektninger nordover hadde nok en annen stil - selv om vi snakker om samme generasjon hus. Skal du ha noe som er stilriktig for det huset du arbeider med, er streng tatt det beste å reise litt rundt i ditt eget distrikt og holde øynene åpne for hus fra samme tidsperiode som fortsatt har gammelstilen. Da kan du også se variasjonene fra arbeiderstrøk til fornem overklasse, og velge lampestil etter det. Å velge det som var 50-talls-mote i Grimstad til et hus i Alta kan være skivebom. Å sette en arbeiderklasse-lampe på et fornemt skipsreder-hjem blir også galt.

Ofte er det mulig å få kvalifiserte råd fra offentlige instanser. Hvis det finnes noen 'byantikvar' eller noe slikt i ditt strøk, kan det være verd å ta en telefon, evt. stikke innom dem. Og det er faktisk ikke slik at gode råd alltid er dyre; ofte gir slike folk bistand uten noen betaling; de er der for å hjelpe folk!
kmo
  (trådstarter)
   #4
 4     Vestlandet     0
Takk for svar og tips! Belysningen skal være over en inngangsdør, ved siden av en balkongdør, og på en vegg ved et hushjørne. Det er en typisk "arbeiderklassebolig" på vestlandet så det er ikke noe fornemnt preg over boligen.