#71
 12     Voss     0
8.) Familien Jensen bor på Dombås, og består av mor Janne, far Petter og sønnene Erik og Nils. De har et oppvarmingsbehov på 15 400 kWh/år i sin enebolig hvor de nå fyrer med strøm. De investerer i en Mitsubishi Electric Kirigamine Hara 6,6. Varmepumpen gir en årsvarmefaktor (SCOP) på 2,4.

Du møter på Janne på butikken, og hun spør deg hva familien sparer i kroner på en slik varmepumpe nå som strømmen koster 1,15 kr inkludert nettleie pr KWH?


Mitt svar:

Pris ved Energiforbruk på 15400 KWh per år, med vanlig Strøm som strømkilde:


15400 x 1.15= 17710,-

Ved investering i en Mitsubishi Electric Kirigamine Hara 6,6 Varmepumpe, med en årsvarmefaktor (SCOP) på 2,4 så blir forbruket- og årlig strømpris som følgende:

Strøm-Forbruk: 15400 / 1.4= 11000 KWh

Årlig Strømpris: 17710 / 1.4= 12650,-

Ifølge mine beregninger så sparer derfor Janne (etter investering i en Mitsubishi Electric Kirigamine Hara 6,6 Varmepumpe) totalt 17710 - 12650= 5060,- i året

  (trådstarter)
   #72
 162     0
Det er ikke alle som har samme form for humor. Det er greit nok.

Oppgaven er ufullstendig. Det sies ikke noe om hvor stor andel av oppvarmingsbehovet som kan dekkes av varmepumpen. Det er temmelig urealistisk å tenke seg at HELE oppvarmingsbehovet til en famile på 4 personer skal dekkes av EN luft-til-luft varmepumpe. Det ville være overraskende om man på alle tider av året greide å fordele akkurat passe mye varme fra en varmepumpe ut i alle rom, inkluder soverommene, kjøkken, stue og bad. Likevel oppfordrer bransjen til at det gjøres slike urealistisk positive regnestykker som lett vil kunne komme fram her.

Et annet markedsføringstricks er at man ofte ikke tar hensyn til innkjøpspris, monteringskostnader, servicekostnader og slikt når man setter opp regnestykkene. Det snakkes bare om hva man "sparer". Mange har latt seg forlede til å kjøpe alt for dyre anlegg, i troen på at jo mer man "sparer", jo bedre totaløkonomi får man. Her ser vi også dette trickset i praktisk bruk.

Men for å komme igang med et svar må man ta de forutsetninger som skal til. La oss si at X prosent av oppvarmingsbehovet kan dekkes av en varmepumpe. Da vil varmebehovet som erstattes av varmepumpen være

15400 kWh/år * X/100

Reduksjonen i strømforbruk kommer fra SCOP = 2.4:

15400 kWh/år * X/100 * (1-1/2.4)

Det man får av reduksjon på strømregningen finner man ved å ta med prisen:

15400 kWh/år * X/100 * (1-1/2.4) * 1.15 kr/kWh

Leker vi et øyeblikk at man kan dekke 100 % av oppvarmingsbehovet med en varmepumpe, kommer man fram til samme tall som WF i dette tilfellet. Virkeligheten blir ikke like gunstig, siden man i praksis trenger tilleggsoppvarming for å få riktig oppvarming på riktig sted, for eksempel varmekabler på badet.

For å finne ut hva man totalt sett "sparer i kroner på en slik varmepumpe" (som var det vi ble spurt om) trenger man som nevnt endel flere opplysninger, som innkjøpspris, monteringskostnader, servicekostnader og slikt, så det gir jeg meg ikke ut på. Det gir mindre gunstig sluttresultat.

Skal man regne skikkelig på dette, trenger man også et tall for renten (internrente, kalkulasjonsrente). Dette gjør sluttresultatet enda mindre gunstig.

Likevel kan man gå ut i fra god lønnsomhet i et slikt prosjekt, bare ikke så lønnsomt som endel leverandører vil ha oss til å tro.


Takk for et velformulert svar Karsten Beate. Du har mange gode poeng her, og jeg setter pris på at du er litt kritisk til oppgaven. Vi valgte å gjøre den så enkel fordi det ikke skulle bli for tidkrevende å komme med et godt svar.

Du har forøvrig rett i at en enkelt varmepumpe ikke kan dekke det totale oppvarmingsbehovet til en familie på 4.

Jeg skal ha kommentarene dine i bakhånd fremover her på byggebolig.

Mvh
Sara
Miba AS
Signatur
  (trådstarter)
   #73
 162     0
Da kommer spørsmål nummer 9 i konkurransen.

9.) Hva forårsaker kjellerlukt og konsens på vinduer, og hva er konsekvensene av å ha dette i hus over lengre perioder?

Lykke til!

Mvh
Sara
Miba AS
Signatur
WF
   #74
 575     Haugesund     0
9)
FUKTIGHET.
En familie genererer fuktighet f.eks. i form av svette, åndedrett, kjøkking/kokingm tørking av tøy eller annet vannsøl.
Fukt kan forårsake mugg/råte/kjellerlukt + kondens på vinduer.
Fukt kan over tid få materialer til å råtne.
Mennesker kan bli syke av å bo i hus med råte over tid. Ekstrem råte kan også svekke bygningens bæreevne.

Ved å installere f.eks. miniventilasjon får man byttet ut luften og dermed fjernet fukt fra rommet, selve roten til problemene med lukt og mugg/råte.
   #75
 3,412     Akershus     0
9)

Varm luft kan holde på mer fuktighet enn kald luft.

Hvis varm, fuktig luft avkjøles så mye at den inneholder mer enn 100 % av den fuktigheten den kan holde ved den lavere temperaturen, vil overskuddsfuktigheten ikke kunne være i lufta lenger, og vil skilles ut som bittesmå dråper som svever i lufta (tåke) eller legges igjen på en flate (kondens).

Vinduer som er kalde kan kjøle ned innendørs fuktig luft så mye at overskuddsfuktigheten i luften avsettes på vinduene.

Fuktighet og kjellerlukt kan også komme av vann som trenger inn i kjelleren utenfra, for eksempel ved kapillært oppsug av vann, dårlig drenering eller annet.

Den dårlige lukten kommer ofte sammen med vekst av bakterier, alger, sopp og etterhvert et bredere utvalg av småkryp.  Noen typer sopp danner sporer som kan gi allergiske reaksjoner.  Jordslag er ikke hverken pent eller sunt.  Treverk kan angripes av råte.

Ventilasjon er ofte et godt tiltak for å bedre forholdene.  Ventilasjon med varmegjenvinning er spesielt effektivt, siden man da ofte vil få at tørr, kald uteluft varmes opp slik at den blir godt i stand til å ta opp fuktighet innendørs.  Enda mer effektivt (men også dyrere) kan det være å varme opp rom med fuktproblemer.  En varmepumpe kan ofte være en forholdsvis kostnadseffektiv måte å gjøre dette.  
Siste redigering: Wednesday, July 8, 2015 1:26:21 PM av KarstenBeate
Signatur
   #76
 12     Voss     0
9.) Hva forårsaker kjellerlukt og konsens på vinduer, og hva er konsekvensene av å ha dette i hus over lengre perioder?

Kjellerlukt:
"Kjellerlukt" blir hovedsakelig forårsaket av mye fukt og for lite ventilasjon i Kjelleren.

Kondens:
Kondens blir dannet ved Fuktighet/Damp.
Når man f.eks. sitter inne i en avslått bil, med lukkede vinduer, så er dette noe som er veldig vanlig å se på vinduene.

Konsekvensene av Kjellerlukt og Kondens over lengre perioder:

Konsekvensene av å ha i Hus eller/og oppholde seg i Rom- og Bygninger som har dette, over lengre perioder inkluderer bla. Mugg, Sopp og Råte på materialer (Spesielt Materialer av Tre).

Man risikerer i tillegg også en oppvekst av uønskede Bakterier, Midd og Insekter.
I tillegg kan det også medføre økt risiko for helseproblemer i form av Allergi, Overfølsomhet eller/og andre Inneklimaplager.
  (trådstarter)
   #77
 162     0
Hei og god fredag!

Takk for gode svar på spørsmål nummer ni. Det ser ut som om vi kanskje har mistet noen deltakere i konkurransen? Det er fortsatt ikke for sent for andre å bli med!

Dagens spørsmål er også en oppgave, men en litt annerledes en.

10.) Last opp et bilde av den fineste varmepumpen du har sett, enten det er luft/luft, luft/vann eller væske/vann. Begrunn gjerne hvorfor du liker denne spesielt godt. *Dette er helt uavhengig av merke, og man må selvfølgelig ikke velge en av våre modeller

Her får man altså poeng for å laste opp bilde + begrunnelse, og så lenge det er en varmepumpe er svaret korrekt.

Mvh
Sara
Miba AS
Signatur

WF
   #78
 575     Haugesund     0
10)

Hvis man kun tenker design/utseende må det bli Samsung sitt triangle design.
Disse markedsføres hovedsaklig som AC, men er varmepumper.

Konkurranse - vinn en Miniventilasjon fra Mitsubishi Electric - samsung2.jpg - Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch
Konkurranse - vinn en Miniventilasjon fra Mitsubishi Electric - samsung.jpg - Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch
Liker spesielt godt formen. Det gjør at den ikke blir så klumpete på veggen.
Jeg er også fan av futuristisk design, så digger led lysene inne i pumpen (så lenge det er mulig å slå av om man ønsker det)

Miba sin Designer er også veldig lekker synes jeg.
   #79
 3,412     Akershus     0
10

Jeg ville gjerne hatt en innedel integrert i himlingen.  Da blir den mindre dominerende.    Som denne fra Fijitsu General:
Konkurranse - vinn en Miniventilasjon fra Mitsubishi Electric - Inndel tak.png - Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch

artCool Gallery fra LG er også tøff.  Siden den funker som en bilderamme blir den også temmelig lite dominerende:
Konkurranse - vinn en Miniventilasjon fra Mitsubishi Electric - medium01.jpg - Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch
Signatur
   #80
 61     0
1: luftsirkulasjon, ventilasjon og varmegjenvinning i f.eks. eksiterende boliger med ikke-tilfredstillende naturlig ventilasjon. Lite plasskrevende og relativt rimelig alternativ til ettermontering av komplett ventilasjonssystem. Ifølge hjemmesiden deres er svaret at det skal hjelpe mot tett inneluft, Kjellerlukt, kondens på vinduer og radon. Viktigste for meg er ventilasjon med frisk luft, det er det viktigste for å motvirke utvikling av allergi, astma osv.

2: svaret dere ute etter nok sikkert at de fleste VPer også kan brukes til kjøling. Det er også verdt å ta med at man også får bedre COP på varme ved høyere utetemperaturer.

3: powerful

4: Bildet er av en utedel, spesifikt fordamper (VP-drift) og vifte. Den rød kabelen bør være en varmekabel som hindrer at avrimet vann på utedel fryser i "bunnpannen" før det blir ledet vekk fra VP.

5: 265x620x200


6:COP = Coefficient of Performance, SCOP = Seasonal Coefficient of Performance. COP angir hvor mye varme (alternativt kjøling) man får per tilført energi, altså ytelse for en gitt driftstilstand. SCOP er årsvarmefaktor for produktet, angir et anslag for årsvarmefaktor for forskjellige klimasoner i EU. Ikke en eneste VP solgt i Norge bruker korrekt klimasone for SCOP (Helsinki) så vidt jeg har sett.

7: Service og vedlikehold skal utføres etter leverandørs instruksjoner. Stort sett går det man kan gjøre selv på å rengjøre filter og påse at det er rent og pent på vvx ute og inne. Fra tid til annen trengs det skifte av filter på luft og kjølemedie, utskifting av kompressorolje og kjølemiddel etc. Det som har med kjøleteknikken gjøre må gjøres av f-gass sertifisert personell, i alle fall så lenge man bruker syntetiske kjølemiddel.

8: sparer 10331kr per år.

9: kjellerlukt: høy relativ luftfuktighet, enten pga tilførsel av fukt fra omgivelser eller lav temperatur ifht resten av bygget. Kondens: fukt i luft kondenserer når luft treffer overflate med temp lik eller under duggpunkttemperaturen.
Over lengre tid kan det selvsagt bety gode vekstvilkår for muggsopp, råte får utvikle seg i bygget osv. Inneklimaet vil være svært ugunstig for oppholdsrom.

10: synes deres Zen er fin, men valget faller på Samsungs Exclusive serie. Den er ganske pem, har wifi-styring og svært god energimerking.

Konkurranse - vinn en Miniventilasjon fra Mitsubishi Electric - emuqy2glsrgus4ffe7wn.jpg - Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch

Puh! Tok litt tid å komme gjennom på mobil Smile
Lykke til alle!