19,215    21    1  

Budskjema og oppførsel ved visning.

 2,044     0
Kjenner et sug i magen, skal på vår første visning til uka. Det går fram av tilstandsrapporten at det må gjøres mye med huset. Erfaringa vår er at en ikke skal undervurdere kostnadene til utbedring. Hadde det vært lurt av oss å snakke høyt om hva dyrt det kan bli under visninga? For å ta motet fra andre interesserte.

Så var det dette med budskjema.  I skjemaet skal det fylles ut hvordan finansiering av kjøpet skal foregå, egenkapital og lån. Skal man da føre opp samme sum som budet?


   #1
 34     Horten     0
Er nettopp ferdig med et år med visninger før vi endelig har funnet oss hus. Lurte på en del av dem samme tingene jeg også når vi startet, men kom kjapt frem til at det var egentlig bare tull. Man hører noen av dem som går på visning som er høylytte og går tydelig inn for strategien som du nevner over og tror dem færreste legger noe i det siden det er såpass åpenlyst. Som regel har vi bare tuslet for oss selv og spurt megler vist det er noe, men selvfølgelig, vist en annen som er på visningen står å kikker litt lenge på en plass så sjekker man kanskje litt ekstra om de har sett noe man selv har oversett.

Normal folkeskikk og en hyggelig tone gjør visningen mye hyggeligere. :)

På buskjemaet skal man føre opp hvor man henter midlene til budet man har gitt og egenkapital. Det vil si at summen av punketene du skriver inn skal være budet. (Ikke skriv inn hva du har fått lånebevis på f.eks.)

Eks:
Bud 1 400 000

-Lån i dnb ved *kundekonsulent sitt navn*, *tlf* 1 260 000
-Egenandel 140 000
Sum= 1,4 mill.
   #2
 204     Østlandet     0
Jeg synes det er ufint å fly rundt å skrike opp om hvor ille det er. Det gir ikke noe godt inntrykk av dere. Jeg har faktisk opplevd at folk har blitt bortvist fra visning på grunn av tilsvarende oppførsel.

Når det gjelder budskjema skal finansiering gjenspeile budet deres.
   #3
 5,568     1
Enig, ikke noe poeng i å kritisere. Hvis man tenker seg litt om, er det ganske lett å avsløre motivet bak slikt. Hvis du ikke liker det du ser, så lar du vel bare være å kjøpe huset? Hvis noen andre kjøper huset i stedet er det bare bra for deg. En konkurrent mindre på markedet.

Det mest naturlige, hvis man skulle forsøke å lure folk, er jo å skryte hemningsløst over et hus man er misfornøyd med for så å ikke legge inn bud. Eller noe slikt...

Nei, gå på visning, bruk tid på å kikke og på å få et inntrykk. Ikke fokuser utelukkende på det negative, fokuser også på det positive! Besøk alle rom flere ganger. Se på det tekniske - ligger det noen store kostnader her? Hva må dere gjøre før dere kan flytte inn? Hva må dere gjøre innen de neste 5 årene? Er det noe dere ikke kan leve med i huset? Hva koster det å utbedre det? Hvor gammelt er huset? Hvordan er tilstanden på tak, yttervegger, grunnmur? Hvordan er tilstanden på bad/våtrom? Er det tegn til fuktskader noe sted? Hvorfor? Hva sier taksten? Er det noe som åpenbart mangler i taksten? Hvordan er det elektriske anlegget? Hvordan ser huset ut, generelt, mtp vedlikehold? Hvis vedlikeholdet generelt ser dårlig ut, bør dere være på vakt. Hvis tidligere eier åpenbart har tatt godt vare på huset, er det litt mer betryggende. Hvorfor selges huset? Hvor lenge har tidligere eier bodd i huset?

Spør megler hvis dere lurer på noe! Hvis dere er helt grønne, kjenner dere noen med litt teknisk kompetanse som kan være med?

Husk at man som oftest bestemmer seg for å kjøpe et hus FØR man vet hvorfor. De fleste bestemmer seg på bakgrunn av en eller annen følelse man får. Det kan være en vegg som minner deg om her vil jeg bo". Så starter prosessen (i hodet ditt) med å finne ut hvorfor. Da begynner rasjonelle argumenter som beliggenhet, areal, planløsning, pris etc å komme på plass. Feil rekkefølge? Absolutt, men slik er vi nå en gang skrudd sammen. Det er derfor reklame fungerer...

Motsatt, hvis du bestemmer deg for at du ikke vil ha huset, vil du etter hvert komme frem til mer eller mindre rasjonelle årsaker for det også.

Poenget er at det er 99% følelser, 1% logikk involvert i et huskjøp. Når det i tillegg er lagt opp til å gå fort blir denne effekten enda sterkere. Du kan ikke unngå dette, men du kan være klar over det og ta beslutninger basert på den kunnskapen.

Kanskje det hjelper å ta med en kompis? Han/hun vil kunne vurdere huset uten tanke på å kjøpe det.

En anbefaling er å sette opp en liste over 10 ønsker, og 5 absolutte krav. Hvis huset har 3 av kravene, og 5 av ønskene, bør du legge inn bud.
   #4
 350     Rælingen     0

På buskjemaet skal man føre opp hvor man henter midlene til budet man har gitt og egenkapital. Det vil si at summen av punketene du skriver inn skal være budet. (Ikke skriv inn hva du har fått lånebevis på f.eks.)

Eks:
Bud 1 400 000

-Lån i dnb ved *kundekonsulent sitt navn*, *tlf* 1 260 000
-Egenandel 140 000
Sum= 1,4 mill.


Det er vel ingen vits i å føre opp hvor pengene kommer fra enten om det er egenkapital eller bank? Det er jo lett for en megler å bare ta en tlf til lånekonsulenten du har oppført og forhøre seg om hvor mye du får lov til å gi for boligen. Megler har da alle dine kort slik at han kan "presse" deg til å gi mer enn nødvendig.
Så hvis man har alle pengene på bok uten lån, så skal man føre opp dette? Det hadde jeg aldri gjort!
De gangene vi var på visning for 4-5 år siden, førte vi alltid opp en "skambud" bare for å ha formalitene i orden til videre budgiving. Førte aldri opp hvilken bank/konsulent eller hvor mye egenkapital vi hadde.
Eller har det de siste årene blitt lovregulert at man MÅ føre opp både bank,konsulent og egenkapital?
Signatur
   #5
 204     Østlandet     0
Jeg har i alle fall aldri ført opp bank, kun sum. Sjekk av finansiering får megler vente med til budet er akseptert. Dette er et pokerspill, og man viser ikke kortene sine.
   #6
 1,519     Oslo     0
Aldri, aldri, aldri si hvor mye du har fått i låneramme av banken. Da vet megler/selger mer om hvor mye du kan være villig til å gi. Når megler sjekker finansiering skal banken kun opplyse om du kan betale X kroner, ikke hvor mye du totalt kan gi.

Da jeg bød satte jeg opp mye lån og lite egenkaptial selv om kjøpet hovedsakelig var finansiert med egenkapital. Setter man opp 2 mill EK og 1 mill lån er det ganske lett å gjette seg til at man sannsynligvis har mye å gå på når det gjelder lånerammen.

Det er for øvrig veldig morro å ha med fuktmåler på visning. Ansiktsuttrykkene på andre da min Protimeter MMS sa "bibbibibibibiiiiib" var ubetalelig. Når noen spurte hva det betydde sa jeg som regel bare at det koster 8000 kroner for en slik dings, så det er bare å kjøpe en så får du vite det".
hro
   #7
 1,574     Trondheim     0

Jeg har i alle fall aldri ført opp bank, kun sum. Sjekk av finansiering får megler vente med til budet er akseptert. Dette er et pokerspill, og man viser ikke kortene sine.

Sant - og megler er selgers mann fullt ut. Glem ikke at megler er engasjert for selgers regning for å sikre at selger får mest mulig for salgsobjektet. Har selv opplevd at megler har ringt oppgitt kontaktperson (uten å vite at utlånssjef der er nær slekt) og spurt om hvor mye vi har å gå på. Kryss heller aldri av på at du ønsker et "uforpliktende finansieringstilbud" - da gir du hele korthånda di rett til motparten.

Skriv opp hvor mye du er villig til å gi i første bud og aksepterer selger budet, er finansieringsplan en del av arbeidet før kontraktsmøtet.
Signatur

   #8
 86     ved oslofjorden     0
Jeg synes det rett og slett er ganske kvalmt at de vil ha deg til å skrive dette på budskjema, det har de faktisk ingen ting med. Vår kontaktperson i banken sa nå sist vi fylte ut budskjema at man aldri burde skrive dette, kun skrive finansiering OK og kontaktpersonens navn. Mer trenger de ikke vite! makan til frekkhet Shocked
Signatur
jaf
   #9
 6,176     tromsø     0
Bare ikke hør på megler når han sier "at nå er selger på gli, gå opp noe (250 000?) så får dere huset. Har selv på oppfordring fra selger bydd over meg selv. ;D Megler tar beløpet på finansieringsbeviset som utganspunkt hvis han får kloa i den og prøver å jekke prisen videre opp..Fikk til slutt hus når eg var litt kaldere og gå lavt bud med kort tidsfrist og tok ikke tlf før 10min før egen budfrist. Før dette var eg var eg veldig inntresert (20 hus )og når meglere oppdaget det hjalp de ikke hvor høyt eg la budet. Jo mer eg høynet budet, jo mer ville megler og selger ha..(megler blir ikke fornøyd med et bud hvis en høyner det, bare mer sulten).Feil og mangler gir ikke lavere pris, siden de unge som kjøper ofte ikke har prøvd å renovere et hus og erfart arbeidsmengden.