26,098    48    0  

Kjøpe opp leilighet for utleie?

 10     Bergen     0
Heisann, jeg vundere og kjøpe meg en selveiende leilighet for en ca 1,2 - 1,5mill for og så leie den ut.

Siden jeg ikke har bodd eller bor i over 50% av leiligheten så må jeg skatte 28% av leie inntekten, og stemmer det at jeg må skatte 28% av veksten på leiligheten vist jeg selger den etter 3-4 år?

Jeg har funnet en leilighet som ligger sentralt i bergen by, og da satser jeg på og kunne få en ca 8tusen i måneden og da vil jeg sitte igjenn med 5760kr til og dekke lånet.

Hva bør jeg passe på, jeg ser at fellesutgiften er ganske høy, og dette kommer jo i tillegg til lånet, den er på 1600kr og da er vi oppi 7360kr, fellesutgiftene dekker drift av borettslaget og kabel tv.

Er det mulig for meg og la leietakerene betale fellesutgiftene med de 8tusen direkte, slik at jeg slipper og skatte fra de 8tusen, SÅ betale fellesutgiften.

Hvordan pleies det og gjøre med strøm og vann utgifter?

Er det noen som har noen erfaringer og dele med en uerfaren ungdom? :)

   #1
 62     Oslo     0
Hei,

Er i akkurat samme situasjon som deg og lurer akkurat på de samme spørsmålene. Skal  investere i en leilighet rundt samme prisklasse i Hamar, som utelukket vil være for utleie. Må derfor finne ut hvordan jeg kan sitte igjen med mest mulig av pengene fra investeringen selv! Målet er ikke å selge den om noen år for min del dog.
Signatur
   #2
 5,432     Akershus     0
En av de siste gavepakkene fra myndighetene er jo at du slipper skatt av salg hvis du har bodd i leiligheten 1 år de siste 2 årene før salg. Gjør du ikke det må du skatte av gevinsten.

Strøm bør du la leietager avtale direkte med leverandør slik at du slipper eventuelle krav om vedk. ikke gjør opp for seg. Husleien til borettslaget kan umulig være skattepliktig uansett hvordan du løser det. Så vidt jeg kan skjønne er det opp til deg hvordan du innrapporterer inntekt ved utleie og da er det vel bare å oppgi den reelle skattepliktige inntekten. Så vidt jeg vet kan du trekke fra nødvendig vedlikehold i utleieperioden.
  (trådstarter)
   #3
 10     Bergen     0

En av de siste gavepakkene fra myndighetene er jo at du slipper skatt av salg hvis du har bodd i leiligheten 1 år de siste 2 årene før salg. Gjør du ikke det må du skatte av gevinsten.

Strøm bør du la leietager avtale direkte med leverandør slik at du slipper eventuelle krav om vedk. ikke gjør opp for seg. Husleien til borettslaget kan umulig være skattepliktig uansett hvordan du løser det. Så vidt jeg kan skjønne er det opp til deg hvordan du innrapporterer inntekt ved utleie og da er det vel bare å oppgi den reelle skattepliktige inntekten. Så vidt jeg vet kan du trekke fra nødvendig vedlikehold i utleieperioden.


Så da er det greit og la leietakeren betale leien og strøm?

Men hvordan bør jeg gjøre det med fellesutgiftene da? jeg vil tro det blir litt mye utgifter for en leietaker og betale leie, strøm og fellesutgifter, eller er dette normalt?

Vist det ikke er leietakeren som betaler fellesutgiftene, så blir regnskapet litt tynt.

8000kr Leie
2240kr Skatt
1600kr fellesutgifter

8000kr - 2240kr - 1600kr = 4160kr igjen etter skatt og fellesutgifter, det blir vel litt tynt til og dekke lån og renter?


   #4
 359     ØSTLANDET     0

leie
-fellesutgifter
-andre utgifter til vedlikehold
=inntekt fra utleie
det er dette du skal beregne skatt fra

strøm er vanlig at leietaker ordner med selv

vanlig at man har litt egenkapital i bunnen
ikke regn med at du skal tjene penger på dette med en gang
det er verdistigning over flere år som gjør dette lønnsomt
   #5
 7,685     Bærum     0
Det er som andre skriver. Du betaler skatt av overskuddet. Inntekter - kostnader. Da betyr det ingenting om du inkluderer fellesutgifter eller ikke i leie. Det du bør ta høyde for er uforutsette utgifter. Det skjer alltid noe i en bolig. Når du er utleier er en del av dette noe du må stå for.  Ofte må det gjøres noe oppussing når man skifter leietaker. Hvis du skal lånefinansiere dette 100% tror jeg du skal regne grundig på lønnsomhet og ikke minst risiko før du bestemmer deg. Det finnes ingen gratisbilletter for å tjene penger.
   #6
 383     Østlandet     0
så vidt jeg tror så det leiligheten øker i verdi/salgspris ved evt salg seinere kan du skrive av skatten hvis du f.eks tar vare på kvitteringene du har, evt det kan du skrive av med en gang istede for å skatte av leieintektene, siden du har brukt penger på det.
Hadde det vært en skattefri utleiedel, så kunne du ikke skrivet av noe.
Ang fellesutgift så ville jeg jo nesten tro at hvis det ikke er inkludert i husleien, så kan du skrive av 28% skatt av det du da vil betale i fellesutgifter, da dette er en utgift/driftkostnad i forhold til utleiedelen din
  (trådstarter)
   #7
 10     Bergen     0
Jeg sitter med litt egenkapital, og kommer til og ha 50tusen eller mer stående på en konto til uforutsette ting.

Var i banken i dag og hørte om lån, de var villige til og låne meg 1mill med 3,75% rente og 300tusen med 7% rente

Da må jeg ut med ca 6 tusen i måneden for og dekke renter og lån over 25år.

Leien dekker nesten lånet og rentene, men så er det fellesutgiftene som står igjen.

Men dette var ikke hos min faste bank, da min faste bank ikke hadde tid idag, skal der imorgen og høre ka de kan fikse for meg.

Med et slikt lån og eiendom, så vil jeg også få skattelette på ca 1300kr måneden også.

Med litt triksing, så vil dette regnestykket gå opp og leieintekten vil kunne dekke lånet og rentene, jeg vil også skyte alt av penger inn på lånet og betale det ned fortest mulig.

Planen min er ikke og selge, men og sikre meg en inntekt i framtiden.

Noen som har noen erfaringer og dele med oss? Smile

   #8
 22,342     Akershus     0
Jeg synes dette gir for lite igjen. Jeg hadde ikke giddet. Du har ikke tatt med andre utgifter du har og du påtar deg risiko av forskjelligfe typer. Dessuten vil regjeringen "ta" bolig eiere. Det blir helt klart tøffere å eie bolig skattemessig.
jaf
   #9
 6,176     tromsø     0
Det fleste eg kjenner som leier ut har opplevd perioder der leie ikke kommer inn. Leietakere er har ofte svak økonomi, det er derfor de vil leie. Legger du utleie planene dine fram for banken vil de sikert bare rekne med utleie i 10 av årets 12 månder i gjennomsnitt og lage et regnskap ut fra det.... Smile En på jobb hade fått en leietaker som bare betalte småbeløp.....kom på døra med 500kr osv....Hadde 60 000 utestående på leietaker. Fikk han ikke uten videre ut av leiligheten og leie skulle naturligvis komme inn senere.....sammtidig som det utestående økte.... Grin Som torango skriver....det finnes ingen gratis penger....
   #10
 1,103     Oslo / Østfold     0
Å leie ut kan være en god investering og rimlig avkastning. Utleie av leilighet er gjerne umøblert. Møblert lønner seg skjelden og er svært avhengig av leietakers bruk. Overfor leietaker skal det være èn pris. Hva som er fellesutgifter, renter osv. er leietaker uvedkommende. Eneste tillegg for leietaker er strømkostnader som vedkommende inngår avtale om med energileverandøren. Dette er således utleier uvedkommende. Når du fastsetter prisen må du ta med alle kostnader slik som fellesutgifter til sameiet (forsikre deg om at disse også inneholder avsetning til felles vedlikehold). I enkelte sameier opparbeides ikke vedlikeholdsfond. Det kan derfor år om annet komme en ganske stor ekstraregning. Har sameiet ikke slikt fond må du finne ut av hvilke planer styret har for vedlikehold fremover. Be også om en tilstandsrapport over bygningen. Dette vedlikeholdet må du regne inn som tillegg til fellesutgifter. Du må også ta med vedlikeholdet av leiligheten og avskrive dette over noen år. Ta også med i beregningen at hyppig skifte av leietaker er dyrere enn langtidsutleie. Du må regne med å pusse opp mellom hvert utleie. Enslige gamle damer sliter mindre enn unge aktive og barnefamilier. Men så er de heller ikke villige til å betale så mye. Det verste er gjerne bofellesskap med studenter. Alle utgifter knyttet til vedlikehold av sameiet og leiligheten kan trekkes fra inntekten, likeså selvfølgelig også fellesutgiftene til sameiet. Du nevner kostnader til vann. Men dette inngår vel i sameiets fellesutgifter? Husk også utgifter til juridisk bistand ved kontraktsinngåelse. Det er kun fortjeneste etter alle fradrag som skal beskattes. Dine eventuelle renteutgifter til banken er utleie og skatt uvedkommende. Ved salg gjelder regelen at du må ha bodd minst tolv måneder i løpet av de siste 24 for ikke å betale skatt av fortjenesten. Ved eventuelt tap kan dette trekkes ved ligningen. Når du har satt opp regnestykket med alle forventede utgifter og også lagt inn en fortjeneste kommer du frem til utleiesummen. Om markedet er villig til å betale denne er en annen ting. Skulle beløpet bli vesentlig lavere enn generell markedsleie øker bare fortjenesten. Jeg vil anbefale deg å bruke en utleiemegler. Disse setter opp leiekontrakten, ordner med depositum på sperret konto, tar seg av eventuelle utkastelser hvis sameiet krever det (mislighold av husordensregler) eller også gir hjelp til inndrivelse av husleie. Skal selvfølgelig ha betalt for tjenesten, men skaffer deg også mer nattero. Utleie er en risikosport.  Bruker du megler så trekkes også disse kostnaden i fra fortjensten før beskattning.