171    3    0  

Bygge nytt hus - ønske om å løfte tomt, muligheter grunnarbeid?

 2     0
Hei folkens!

Har kjøpt en tomt i et byggefelt til oppføring av ny enebolig.
Skråner litt, ca 15 gr. helling, adkomst fra offentlig vei i fot av tomten. I utgangspunktet god utsikt.

Ref. bilde.

Bygge nytt hus - ønske om å løfte tomt, muligheter grunnarbeid? - Topografi haular.jpg - Haular

Nå har det seg slik at nabo foran og nedenfor oss har (ambisiøse?) planer om å løfte sin tomt inntil 2 meter (med påfølgende nybygg), for å gå klar av utfordringer hen har foran seg igjen.

Situasjonen er da at vår utsikt blir utradert, med mindre vi selv gjør høyde-endringer på egen tomt. Reguleringsplanen åpner for standard terrengendring - type 1.5 meter i tettbygd strøk, støttemur så og så etc.

Vi har hyret arkitekt, men opplever vedkommende som veldig forsiktig hva gjelder evt. endringer på vår tomte-grunn, nesten motvillig. Eneste hen virker opptatt av er at huset vårt isolert sett ser fint ut - noe det for så vidt gjør.

Siden arkitekt tilsynelatende nærmest ikke vil berøre tematikk hva gjelder grunnarbeid vurderer vi faktisk å få inn separat kompetanse på dette.

Spørsmål blir da fort;
1. Noen med lignende erfaring i prosjekt - at grunnarbeidet (tilsynelatende) ikke tas tak i av arkitekten? Hva gjorde dere?
2. Naboen foran oss sine planer - kan man protestere eller "hindre å bli blokkert" utover å selv løfte tomten?
3. Noen med lignende høyde-utfordringer og evt. hvordan gikk dere frem for å "løfte tomten"?

Takk for all input.

TSt
   #1
 13,730     0
Det er dumt at reguleringsplan ikke regulerer dette å vanlig måte,  det er ved spredt bebyggelse det pleier å være vanlig med mulighet for 1.5m.  
  (trådstarter)
   #2
 2     0
Det er dumt at reguleringsplan ikke regulerer dette å vanlig måte, det er ved spredt bebyggelse det pleier å være vanlig med mulighet for 1.5m.

Hei TSt, takk for tilbakemelding, forstår det slik at det i spredt bebyggelse er mulig med 3 meters avvik fra terreng.

Ref. https://www.byggstart.no/artikler/grunnarbeid-regler

Er for øvrig kjent med TEK17, §8-10 plassering av bygg;
(Fra veiledningen) God terrengmessig tilpasning forutsetter at byggverket utformes og tilpasses etter mindre variasjoner i terrenget i både horisontal- og vertikalplanet. Dette reduserer behovet for oppfylling, utgraving og oppbygging av forstøtningsmurer.

Slik sett virker det jo rett at man skal være tilbakeholden med terrengtilpassning (noe vår arkitekt er), men da dessverre (?) kanskje naboens arkitekt ikke er i like stor grad. Noe vi da blir skadelidende av.

Noen med erfaringer med forsiktige (?) arkitekter eller løfting av egen tomt?

Takk!
   #3
 592     0
Dette ser jo ut som et relativt nytt plankart. Hvis det ikke er regulert inne verken byggegrenser eller terrengkoter, så er dette en betydelig svakhet ved reguleringsplanen.

Jeg tenker at det beste da vil være at du går i dialog med naboer og kommunens saksbehandler. Så finner dere i fellesskap fram til en plan som gir dere alle utsikt. Svakheten ved planen vil kunne medføre mye klagebehandling hos kommunen. Kommunen bør derfor ha en egeninteresse i å være litt aktiv nå, for å spare masse klagebehandling seinere. Dere som bygger må alle være villige til å kompromisse litt, for å få en god helhet.

Arkitekten har deg som kunde, og hvis du som kunde spesifiserer for arkitekten at utsikt en en viktig prioritet, så må arkitekten overholde dette. For mange år siden, når vi brukte arkitekt, så hadde vi en prioritert liste som del av bestillingen, fra hukommelsen 1) utsikt mot havet, 2) mest mulig på en flate, 3) egen soveromsavdeling, osv....