(trådstarter)
   #11
 115     Bergen     1
Jeg har vist staver, bete, stavlegje, og snedband. På tide å vise hele knuten satt sammen. Genialt enkelt, krefter i alle retninger blir håndtert. Beten ligger låst mellom stavørene og under stavlegjen. Denne er låst til staven (og omvendt) i hakket som er skåret i stavlegjen og holdt på plass av kilene i bakkant. Snedbandene sørger for sideveis avstivning. Dublingene som er slått tvers igjennom delene binder sammen i en seig forbindelse som gir bygget elastisitet. Kanskje derfor de grindbygde naustene stod igjen etter orkanene på Vestlandet mens stive, moderne sjøhus lå i biter etterpå.
Driftsbygning i grindverk - DSC00101.JPG - høljaren

   #12
 3,082     Gol     0
Interesant prosjekt, står respekt av verkjøyet du bruker og alle detaljene som skal utføres Wink
Signatur
  (trådstarter)
   #13
 115     Bergen     0
Takk for det Nils Kristian, du har et spennende prosjekt på gang selv. Vårt handler også om gårdsbruk, så kanskje det blir flere tips å dele.

Jeg sa tidligere litt om hvorfor vi valgte å gjøre det slik, interesse for gammel byggeskikk var en ting, økonomi en annen. Til det siste; dette er absolutt verdt å tenke på i alle fall for de som kan ta tømmer fra egen skog, eller felle hos noen kjente. Norge har enorme mengder tømmer på rot om dagen og det er bare å fyre i gang sagene. Smile Tilgangen på noenlunde rimelige gårdssager er god, og selv om det er strenge krav til nøyaktighet i sammenfellingene, så er det ikke så farlig om 10" stokken er 240 millimeter eller 250. I gamle dager var gjerne stavene også gjort av en barket, men ellers ubehandlet stamme av f.eks bjørk. Vi har også et sterkt ønske om å bruke mye trevirke i bygget vårt, vi prøver etter beste evne å bygge miljøvennlig og bærekraftig. Denne typen bygg gir også en god mulighet til egeninnsats og å kunne fordele kostnader over tid. Når det nå nærmer seg ferdig bygg, ser vi at vi er noenlunde innenfor budsjettet på selve bygget, men at grunnarbeidet ble dyrere enn antatt. Vi har valgt et 100 % moderne grunnarbeid med ringmur og isolert, støpt golv. På et mindre grindbygg kan dette gjerne sløyfes, bygget kan gjerne stå på solide steiner.

På bildene ser vi ene delen av bygget ferdig skåret sammen på Voss, klar for demontering og flytting hit. 

Driftsbygning i grindverk - DSC00110.JPG - høljaren
  (trådstarter)
   #14
 115     Bergen     0
Og her er det kommet til gards. Det ble reist igjen med en gang, grindbygget ble laget i våt tømmer ( det går fint, alt krymper sammen) - men da kan må det reises igjen ganske raskt etter demontering, ellers vil delene bli vriene å få sammen igjen. Her på bakken stod bygget i 2 år, åpent for vær og vind mens vi drev grunnarbeid og andre sysler. Resultatet ble en fin patina, men det var ikke noe problem å ta fra hverandre igjen - for deretter å løfte grind for grind med traktoren og sett på sin endelige plass.
Driftsbygning i grindverk - 739x551.jpg - høljaren
  (trådstarter)
   #15
 115     Bergen     0
Litt om grunnarbeidet. Hele byggetomten ble masseutskiftet ned til fjell, dybde inntil 4 meter. Det ble lagt storstein i bunn og mindre størrelser opp til ferdig avrettet byggegrunn. Det ble laget svært god plass rundt grunnmuren, for jeg visste at jeg kom til å trenge plass til traktoren for å reise bygget. "Alle" sa at det ikke var nødvendig å drenere med rør i tillegg til den steingrunnen som var laget. I sangen heter det at regnet i Bergen e' ikkje vanlig regn. Aner ikke hva som er vanlig regn jeg, men vått er det iblant. Bildene viser en (heldigvis) heftig regnværsperiode før vi hadde begynt noe støpearbeid. Moralen er: "Alle" har ikke nødvendigvis rett.  Legg rør under grunnen, store rør. Og kjøp rørene på Felleskjøpet, jeg opplevde en prisforskjell på bortimot 2000 (totusen) kroner pr meter for 500 mm korrugerte dobbeltvegg plastrør.
Driftsbygning i grindverk - overvann i tomten.jpg - høljaren
  (trådstarter)
   #16
 115     Bergen     0
Løsningen var selvsagt å grave opp igjen og legge rør. Dyrt og dumt, men takk og pris at det skjedde før selve byggingen var kommet i gang.
Driftsbygning i grindverk - gravemaskin i flomvann.jpg - høljaren
   #17
 6,693     Akershus     0
Helt konge! Kjør på med bilder, beskrivelser og alt mulig. Her inne er det bare å være så detaljert du ønsker - mange av brukerne er langt over gjennomsnittet interessert både verktøy og ulike byggeteknikker.
Signatur

  (trådstarter)
   #18
 115     Bergen     0
Hvilket av verktøyene har vært viktigst?

Elektro:
Tror nok det er kjedesagen fra Stihl. Elektrisk kjedesag er lett og grei, har ikke så høy kjedehastighet som en bensinsag - og det går an å sage innendørs.

Dernest tror jeg nok at det er Feinsagen. Ypperlig til å ta ut hakk og innfellinger, og til å justere delene sammen. Skulle det være litt for trangt i en tilpasning, press delene sammen og stikk Feinsagen i mellom og det går greit.

En solid drill må også være med. Den skal drive en 32 mm spiaralbor og må ha litt kraft. Det viktigste er vel allikevel å ha et skarpt bor.

Jeg ble spurt av en forumfrende tidligere om Mafell. Jeg svarte som ignoranten som var innom et bilforum og ikke visste hva en Porsche er. Jeg har lest meg opp etter fadesen, og Mafell sine saker kan gjøre stor nytte, uten tvil. Men det gå fint an å få noe sammen uten og.

På bildene under ser vi sperrene bli skåret sammen på kurs. De er skåret med klauv og tapp i toppen, og når de hviler i sperrehakkene er det ikke nødvendig med skrue eller spiker i toppen. Når taket skal på er det greit å bruke bordtak, gjerne med litt tykkelse da det kan bli over 60 cm mellom sperrene. 
høljaren: Driftsbygning i grindverk - DSC00079 (800x600).jpg - høljaren
  (trådstarter)
   #19
 115     Bergen     0
Fant forresten knappen for å legge til flere bilder. Det var på tide.
høljaren: Driftsbygning i grindverk - DSC00076 (800x600).jpg - høljaren
høljaren: Driftsbygning i grindverk - DSC00075 (800x600).jpg - høljaren
høljaren: Driftsbygning i grindverk - DSC00074 (800x600).jpg - høljaren
   #20
 3,082     Gol     0
Kunne virkelig tenkt meg og lært denne teknikken og satt opp et lite slags grillhus i denne utførelsen.  Har tilgang til egen skog og vurderer og kjøpe meg en billig utgave av logosol sine systemer.. For dette var utrolig flott arbeid må jeg påpeke Smile
Signatur