HSt
   #32
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Og batterikostnad må inn i regnestykket vanligvis leveres overskudd av solenergi til nettet. Batteri har ikke evig levetid. TS kan kanskje se på vindmølle også og pellets eller vedkjel til oppvarming. Da trengs ikke 20k kWh/pr i strøm 
   #33
 3,535     1
Er det ikke grådighet når nettselskapene hever transportprisen under påskudd av høyere vedlikehold på linjene, men samtidig tar ut milliarder i utbytte? Hmm.

Dette burde du sannelig grave fram dokumentasjon på, og så gå til politianmeldelse.
   #34
 870     0
Er det ikke grådighet når nettselskapene hever transportprisen under påskudd av høyere vedlikehold på linjene, men samtidig tar ut milliarder i utbytte? Hmm.

Hold tunga rett i munnen. Utbytte vedtas av selskapets eiere, på generalforsamlingen. Dette er et vedtak som er uavhengig av driften i selskapet. Samtidig velges et styre som skal drive selskapet etter de målene eierne setter. Om eierne av selskapet ikke er fornøyd med driften, kan generalforsamlingen velge andre styremedlemmer. Men viktig å huske på at det er generalforsamlingen som vedtar utbyttet, ikke selskapets styre eller administrasjon.
Når det kommer til nettselskaper er disse, med noen unntak, nesten utelukkende offentlig eid, helt eller delvis. Hvis du er uenig i utbyttepolitikken til ditt lokale nettselskap bør du derfor sannsynligvis ta en telefon til kommunen.
TSt
   #35
 13,730     0
Her er reglene.

https://www.nve.no/reguleringsmyndigheten/nettjenester/nettilknytning/anleggsbidrag/beregning-av-anleggsbidrag/

Hvis noen har betalt anleggsbidrag så må en være med på samme sum hvis en kobler seg til i løpet av x år. (X er 10 eller 15 år tror jeg) Men da skal alt være inkludert i dette. Etter den tiden slipper en anleggsbidrag men en må selv betale for alle kostnader med å koble seg til det som finnes tilgjengelig. Vi hadde diskusjon på både graving og inntakskabel (når den er lang så koster dette) Endte opp med at vi gravde ned kabel men at de tilbød kabel til det som hadde blitt en fornuftig pris. Når de så leverte tykkere kabel en det som var avtalt måtte de ta kosten med dette. (Men det forklarte hvorfor den var så mye tyngre og legge på plass enn vi hadde beregnet på forhånd. Noe over 100 m kabel)
   #36
 4,190     1
Og batterikostnad må inn i regnestykket vanligvis leveres overskudd av solenergi til nettet. Batteri har ikke evig levetid. TS kan kanskje se på vindmølle også og pellets eller vedkjel til oppvarming. Da trengs ikke 20k kWh/pr i strøm


Samt verditapet ved evt salg, tror ikke mangel på innlagt strøm vil øke verdien av boligen selv om man kan reklamere med off grid.
   #37
 3,535     0
Og batterikostnad må inn i regnestykket vanligvis leveres overskudd av solenergi til nettet. Batteri har ikke evig levetid. TS kan kanskje se på vindmølle også og pellets eller vedkjel til oppvarming. Da trengs ikke 20k kWh/pr i strøm

Kjapp skanning gjennom solstrøm-leverandører på nettet synes å indikere at batteriprisen typisk er 2-3000 kr/kWt; det er lite under 2000 kr. Det blir bekreftet av en artikkel i Teknisk Ukeblad i går: For bilbatterier anslår man på at fra 2020 til 2030 vil kostnaden til bilbatterier reduseres med 58%, og falle under 100 US Dollar pr kWt (link til TU-artikkel) - altså er prisen i dag i området 2000 kr/kWt selv i så store kvanta som elbil-produsentene kjøper det, og det er ikke med norsk avgiftsnivåSmile

Med et 'godt voksent' hus (ikke TEK17 pluss- eller nullhus), hva er døgnforbruket en iskald desemberdag? Tommel-opp-i-været: Regn minst 50 kWt. Et slikt forbruk hver eneste dag i året, også på sommeren, gir et årsforbruk på 18.000 kWt/år, som ligger under det som er typisk. (Mine 20+ år gamle registreringer, fra før en vi gjennomførte del tiltak, viser at vi i snitt over uka, flere vinteruker hvert eneste år, var oppe på 120-130 kWt/døgn, pluss en del fossilt!)

50 kWt/døgn krever en batteri-investering på 100.000 kr for hvert eneste desember-døgn, og januar-døgn, og gjerne også februar-døgn.

Off-grid-romantikere som tror at batterier er et aktuelt alternativ har aldri avlest strømforbruket sitt vinterstid, og multiplisert med batteri-kostnaden! Når de konfronteres med tallene, blir det en foss-roing uten like som stort sett ender opp i gata 'Jammen med et plusshus eller nullhus er det mulig!'

Jeg er likevel ikke sikker på om det er det. Sommerstid når jeg ikke bruker en eneste watt til oppvarming, og nesten ikke lys, trekker likevel komfyr, støvsuger, kjøl/frys, PC og stor skjerm og alskens elektronikk, opp mot 10 kWt/døgn. Dette forbruket (pluss lys) forsvinner ikke vinterstid, uansett isolasjon og vedfyring. Rett nok, hos meg går 3 kWt/døgn til varmtvann, og du kan ha vedfyrt VV-bereder, med utgifter til ved (/pellets), alternativt jobben med egen vedhogst. Det er realistisk å regne med batteri-investeringer på 20.000 kr per vinterdøgn, til ikke-oppvarming-forbruk, selv med annen form for oppvarming.

Dieselaggregat blir fort rimeligere enn batterilager om du er villig til den løsningen.

Sant: Selv den enkleste hoderegning på batteripriser viser at for prisen til et helårs strømlager kan du få et dieselaggregat som kan forsyne ei lita bygd, og fortsatt sitte med en feit konto til drivstoff.

Men: Er det fortsatt fullt tillatt å bruke fossilt brennstoff til oppvarming av helårs-boliger, bare vi sender det via et aggregat for å produsere strøm som et mellomsteg på veien til varme? Om det skulle være tillatt i dag: Kan vi være sikker på at det vil være like tillatt om ti år?

Dessuten: Er du villig til å akseptere den konstante duringen og eksosen fra et aggregat som kan produsere minst 50 kWt/døgn i vintermånedene?

Dette hjelper ikke TS så mye. Beklager. Men der er nødvendig å helle litt isvann i blodet til offgrid-romantikerne.

For meg er off-gridding et valg mellom pest og kolera. Jeg holder heller el-forbruket lavt, med alternativer for å ta toppene. Det er et problem at fast-leddet på regningen utgjør en stadig større andel av kostnaden; det gir ingen som helst insentiv for å spare, siden forbruks-leddet nesten ikke utgjør noe som helst på regningen.

(For meg er dette enda mer merkbart på vann enn på strøm: Jeg har så lavt vannforbruk at morgendusjen koster meg om lag en krone i volum-avgift for vannet, men så kommer 3-4 kr i fastavgifter på toppen. Strømmen for å varme opp vannet er godt under tredelen av prisen på vannet, med slike fastavgifter.)

   #38
 5,432     Akershus     0
Er det ikke grådighet når nettselskapene hever transportprisen under påskudd av høyere vedlikehold på linjene, men samtidig tar ut milliarder i utbytte? Hmm.

Dette burde du sannelig grave fram dokumentasjon på, og så gå til politianmeldelse.

Tror ikke dokumentasjon skal være spesielt vanskelig å grave frem, men en politianmeldelse har nok lite for seg.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/7l8MvK/tidligere-olje-topp-raser-mot-nettselskapene-burde-ikke-faa-ta-utbytte

"Analysebyrået Oslo Economics har gått gjennom regnskapene til 135 nettselskaper. Gjennomgangen viser at kommunene tar utbytte i selskapene, og utbyttene blir større og større fra år til år.

Bare i 2016 tok disse eierne ut 1,3 milliarder kroner i utbytte. Nettleie forbrukerne har betalt inn, blir altså ikke brukt til vedlikehold av strømnettet, men går til andre formål i kommunene."

https://www.tv2.no/a/9690945/
   #39
 3,277     I huset mitt     0
Et annet punkt å merke seg er at TS skrev at tomten var tidligere brukt til bilverksted.
Tomt må altså bruksendres til bolig, og da kan jo fort kommunen legge til grunn krav om strøm-vann-avløp som man ikke kommer unna.
   #40
 5,432     Akershus     0
Jeg er helt enig i at man skal ta mange hensyn i betraktning når det gjelder å gå off grid. Det man skal ha i tankene, er at man ikke bør se bakover når man skal vurdere slikt, men noen år fremover. Det vi har passert siste årene er en formidabel prisnedgang på solcelleanlegg, den fortsetter nok en god del år til. Vi har sett en voldsom utvikling i elbiler og som bieffekt av dette, en utvikling i batteriteknologi, den vil fortsette med enorm styrke de neste årene. Det kommer nok også andre energikilder som kan være med å gi enklere hverdag for de med slike planer.

Mitt råd vil være å gå for en så rimelig løsning som mulig, som er akseptabel i dag, men som på antagelig forholdvis kort sikt kan utvides for nødvendig behov. En rimelig måte å varme mat og varmtvann, er å bruke gasskomfyr og gassvannvarmer. Rimelig i innkjøp og rimelig i drift. Man kan velge mellom små og store anlegg, de store er forholdsvis kostbare, men gir rimelig pris pr kwh. Man kan bruke 11 kg eller større beholdere som fylles på stasjoner, man kan kjøpe spesialbeholdere man kan fylle selv, eller man kan grave ned en stor tank som fylles med tankbil. For det siste, bør da oppvarming av huset være et alternativ og da må man bruke biogass, vet ikke hvordan det er prismessig og mulig geografisk.

Pellets skaper ikke store arbeidet, vedfyring en god del mer, men nabolandene våre bruker i utstrakt grad masseovner til oppvarming, kanskje også en tanke. Oljebrennere kan brukes med bioolje, det er faktisk temmelig mange mulighrter som ikke er strømavhengige.

Personlig hadde jeg syntes det ville vært spennede å ha en slik anledning hvis jeg hadde vært ung i dag, 1/2 million kroner er en genuin startkapital for slikt liv. Det man skal ha i tankene er at interessen for å kjøpe slikt hus kanskje blir noe begrenset om man senere vil flytte, men kanskje verden har snudd slik innen den tid, at det faktisk vil bli veldig attraktivt.