(trådstarter)
   #41
 114     Oslo     0
Det første som ble diskutert når all steinen kom på plass var om vi skulle holde den "naturell".
Problemet var at den så gedigen ut! Omtrent som en ovn med et hus rundt. Med pussen på fremstår den slankere og som en naturlig del av stuen.

Ja, det er Dinesen Douglas Natur. Veeeldig fornøyd med resultatet. Vi ønsket en løsning som kunne bidra ifht fukt og temperaturregulering, så da var heltre og mye av det svaret. Vi har fortalt oss selv at vi har spart penger på å ikke etterisolere utvendig, varmepumpe, vannbåren varme, balansert ventilasjon etc etc og at vi kan bruke disse pengene på fine ting. Har fungert hittil ;D.
BigD: Vårt gamle hus - Massivt tregulv kopi.jpg - BigD
Signatur

   #42
 1,806     Trondheim     0


Ja, det er Dinesen Douglas Natur. Veeeldig fornøyd med resultatet. Vi ønsket en løsning som kunne bidra ifht fukt og temperaturregulering, så da var heltre og mye av det svaret. Vi har fortalt oss selv at vi har spart penger på åikke etterisolere utvendig, varmepumpe, vannbåren varme, balansert ventilasjon etc etc og at vi kan bruke disse pengene på fine ting. Har fungert hittil ;D .


Hvordan kan du som passivhusrådgiver stå inne for dette?
Det blir som han Opelselgeren som kommer i en V70 til jobb...
  (trådstarter)
   #43
 114     Oslo     2
Det er noe med alt til sin tid..
Det er stor forskjell på nye og eldre bygninger. På generell basis mener jeg at man skal være forsiktig med å anvende passivhus strategier på eksisterende boliger. Det ene er bygningsteknisk problematikk. Det andre er endring av bygningshistoriske kjennetegn. Det tredje er politikk og miljø.

Fokuset på energieffektivisering av boliger stammer i all hovedsak fra EUs Energidirektiv. Den har som formål å takle problemer knyttet til:

- forsyningsikkerhet
- klima/miljø

Enovas støtteordning for omfattende oppgradering kan man vel kalle passivhus strategier på eksisterende boliger. Og resultatet ser ut til å bli:

- økt oppvarmet BRA
- økt innetemperatur
- etterisolering av grunnmur, kjellergulv, fasader, tak og nye vinduer
- vannbåren varme med varmepumpe
- balansert ventilasjon

De tre første er i realiteten komfort tiltak. Ganske dyre også. De to siste gjør det energieffektivt. Ganske dyre de også. Men sammen med isoleringstiltakene krever de en hel masse energi i produksjon, transport og montering. Ved livets ende havner de i stor grad som uresirkulerbart spesialavfall. Det kan ta 35-60 år før en ny bolig tar igjen en eksisterende bolig i klimagassutslipp når byggematerialene er med i regnskapet. Det er ikke i det tidsperspektivet vi trenger endring.
Husene er også i større grad avhengig av elektrisitet for å opprettholde det gode inneklimaet. Så kan man si at strømmen må gjerne gå, huset er varmt åkke som. Men det er vel ikke synkende utetemperaturer vi bekymrer oss for? Og hvis strømmen går så er ikke tempen det store problemet , men fuktopphopning. Det er derfor ventilasjonsanlegget må gå mens huseierne er på ferie eller jobb.

Passivhus er ikke fandens oldemor, men prosjekteringen og utførelsen ser ofte ut som undertøyet hennes.

Eldre boliger er gjerne bygget med effektiv utnytting av varme som mål. Disse sidene kan styrkes med god planlegging og utførelse samt gire opp noen andre. I vårt gamle hus er det passiv regulering av av temperatur og fukt med termisk masse og hygroskopiske materialer. Alt fornybart og i stor grad CO2 lagrende. Vann og luft skal varmes med fornybar, el avlastende ved og sol. Gråvannsvarmegjenvinner og oppvaskmaskin med varmtvannstilkobling sørger passivt for bedre utnyttelse og mindre varmetap fra energikildene el, ved og sol. Behovet for teknisk vedlikehold er lavt. Vi har prioritert bevaring av 80 år gamle materialer i fasade, tak og vinduer slik at de kan vare i 80 til.


Det går helt fint an å bygge nye eller rehabilitere boliger med ekstremt lavt energibehov og lite CO2/energiavtrykk og alle de kvaliteter vi ønsker av moderne boliger. For det er totalen av dette som er viktig. Men tilgangen på info er ensidig og byggvarebransjen er ekstremt konservativ.

Passiv, schmassiv. Bare det er energieffektivt og bærekraftig funker det for meg... Wink
Signatur
   #44
 1,806     Trondheim     0
Godt å se at dere har "vettet" i behold... Takk for ett godt svar som kanskje kan bli til ettertanke for flere som vurderer lignende tiltak :)

   #46
 31     0

Jeg har fått litt tyn her inne for å male ett slipt et "fint slipt" betonggulv i boden. Synes du fortjener det samme med å pusse over dette håndtverket :)


Så kult.
Du må legge ut bilder av den når den er i bruk.
Kan tenke meg den gir god stemning i rommet:)
Signatur
  (trådstarter)
   #47
 114     Oslo     0
Takk for hyggelige tilbakemeldinger!
Tro meg, denne skjønnheten skal fotograferes, termograferes, måles og dokumenteres for interesserte lesere på forumet! Når moren min kommer til jul blir det kanskje til og med en akvarell eller to. ;D

Vi har en facebook side for prosjektet og her ligger flere bilder:

http://on.fb.me/1kmO2y3

Signatur

  (trådstarter)
   #49
 114     Oslo     0
Er du baker er det klart at du smaker på en kanelsnurr eller solskinnsbolle en gang i blant. Regner med at bilselgere jevnlig prøvekjører butikkens nyheter. Som energirådgiver av yrke er det klart at det ikke bare er post-it lapper og blyanter som havner i bilen på vei hjem fra jobb...

Hadde gleden av å få min gode kollega, Folke, samt trykktestingsutstyret med meg hjem forleden. Varm sommerkveld, spareribs, leskende drikke og trykktesting... Uslåelig kombinasjon!!

Trykktesting er en meget interessant greie! Når du kjenner luften trekke som frisk bris rundt ørene dine, fra alle hullene i boligen, skjønner du at dette ikke er en spesielt relevant situasjon for boligen. Men det gir en referanse ifht andre bygg, veldig fint ifbm energianalyser og supert når du har muligheten til å finne synderne!
Nå skal vi snart i gang med listing innvendig og tetting av vinduer. Da blir det meeeeget interessant å se om dette i det hele tatt har noen målbar effekt. Vi kan da bruke røykampuller for å ytterligere finne åpninger for trekk.

Målingene viste at boligen skifter ut luftvolumet 8 ganger på en time ved referansetrykket. Bedre enn forventet og helt på linje med hva en kan forvente av en eldre bolig.

Legger også ved et romantisk bilde av meg og kona på granitt trappen klokken 22.
BigD: VillaDammen - trykktesting 5_Fotor.jpg - BigD
BigD: VillaDammen - termokamera Fotor 1.jpg - BigD
Signatur
   #50
 1,806     Trondheim     0
Nå spør jeg dumt...
bruker dere overtrykk eller undertrykk ved trykktesting?