109    8    0  

Etterisolere, innenfra og ut, SEFAK

 16     0
Driver å restaurateur et hus fra 1850 som er SEFAK registrert med høy bevaringsverdi iflg kommunen. I utgangspunktet kan jeg gjøre mer eller mindre hva jeg vil innvending, men den minste endring utvendig er søknadspliktig.

Bygget er over to etasjer, enkle viduer og ikke isolert. Har tatt ut all i annen etasje ned til råbygg. Ingen råte, alt er tørt og fint. Fra utsiden ser utvendig panel noe slitsomt ut. Men ingen råte, enklete smpå glipper her og der. Dvs jeg kan se rett gjennom veggen her og der. Mellom hver bord er det enkelte steder små glipper på en millimeter eller to. 

Har planer om å isolere med 20 cm trefiberisolasjon fra Hunton. Dette puster, så jeg legger en vindsperre (ikke plast) mot panel fra insiden. Så er spørsmålet, er dette tilstrekkelig? Bør jeg utbedre, tette de små glippene mellom panelene?

Hvilket materiale kan brukes? Har tenkt på Linoljekitt som brukes på viduer. Andre forslag?

HSt
   #1
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Var det lufting bak ytterpanel tidligere ?

Du må regne med at det å legge vindsperre mot yttetpsnel kan være alvorlig for ytterpanelen du kan ikke benytte moderne malinger i hvert fall
  (trådstarter)
   #2
 16     0
Lufting, du kan si det! Det var kun ytterpanel, 15 cm luft og inner panel.

Kommer til og legge vindsperre. Så issolasjon dvs trefiberisolasjon fra Hunton, har forstått at det er bra for gamle hus. På den måten unngås nymotens materialer.

Spørsmål er om jeg bør utbedre glipper i ytterpanelet? Panelet har holdt seg bra i 150 år, men det er steder for det er 1,2 kanskje 3 mm glipper.
HSt
   #3
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det er jo risiko for fukt og avflassing i ytterpanel

Så det var ingen form for vindsperre tidligere ?
   #4
 2,718     0
Er det liggende panel rett på stendere, eller stående på spikerslag/utlekting? Hva slags vindsperre tenker du å bruke? Duk eller plater (asfaltplater/tilsvarende)?

Du bør legge vindsperra minst en tomme, gjerne 1,5-2 inn fra baksiden av kledningen. Om det er liggende spikerslag bør du heller ikke legge vindsperra helt inntil disse, du bør ha luftsirkulasjon fra bunn til topp, ikke bare vannrett rundt huset.

  (trådstarter)
   #5
 16     0
Det er stående panel. Kommer til å bruke Hunton trefiberisolasjon. Vindsperre har jeg ikke funnet ennå. Vurderer Hunton Vindtett Pluss 15 mm. Noen kaller dette asfaltplater.

Husk jeg gjør jobben innenfra, da er det nesten umulig å legge slike plater. Blir mye jobbing. Kunne kanskje kutte platene og deretter bruke Hunton tape for å holde det hele på plass, muligens en enkel måte å unngå vindglipp. Deretter 15 eller 20 cm trefiberisolasjon. Med plater, kan det nok kun ble 15 cm. Det får holde. Grunnet husets status, høy verneverdi og SEFAK registrert kan jeg ikke ta ned panel. Panelen er i god stand, til tross for 150 år gammel.
  (trådstarter)
   #6
 16     0
Det er ikke plass til 1.5-2 cm luft romme innenfor panel. Er klar over at det er det beste. Muligens, om jeg ikke gjør det, så øker jeg muligheter for råte i panel. Det er nok "mye luft" som har hold dagen panel fri for råte. Får ta en telefon til Hunton, tror det er dyktige på dette området.
HSt
   #7
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Hva er behandling på kledning ? Vet de på ikke luftet kledning måtte fjerne all maling fordi det var malt med moderne tett maling da tørker ikke kledning

Overrasket over at det ikke var vindperre men er jo eldre enn. ‘33 huset jeg bodde en stund i i Tronheim

TSt
   #8
 13,730     0
Jo tykkere isolasjon en har jo mere behov er det for lufting av kledning. På gammel erverdig panel må en ha lufting hvis en har moderne tett maling utvendig. Panelen vil selvfølgelig ikke bli skadet med en gang men levetid vil bli betydelig redusert. Jeg har vært med på rehabiliteringsprosjekt pga feil som ble gjort ca 15 år tidligere. Men når vi snakker om levetid på år hundrer så mener de dette var vesentlig å få utført.