2,484    8    0  

Finner du huset ditt på dette klimakartet?

If
 47     0
Tenkte bare jeg skulle tipse om et artig, nytt nettverktøy som kan si noe om hvordan vær og vind påvirker behovet for vedlikeholdet på ditt hus i framtida. I tillegg får du en pekepinn på hvor utsatt eiendommen din er for oversvømmelser, hetebølger og skybrudd. Hva kan du gjøre for å beskytte huset ditt mot dette?

Selv om verktøyet først og fremst er beregnet på huseiere, kan også kommuner og andre innen samfunnsplanlegging ha stor nytte av det.

Du kan prøve kartverktøyet VisAdapt og finne din adresse her. Og det er helt gratis!

Vær oppmerksom på at kartverktøyet er på engelsk når du går inn på siden, men du kan enkelt stille om til norsk. Se etter flagget øverst.

Stigende temperaturer, skybrudd, tørke og oversvømmelser er forventede konsekvenser av globale klimaforandringer. Det er dårlig nytt også for boligene våre. VisAdapt er et prosjekt innen Nord-star, et nordisk forskningssenter for klimatilpasning, og gir web-støtte for huseiere.

VisAdapt bygger på regionale, nedskalerte scenarier over de sannsynlige forandringene av klimaet i Norden de nærmeste 40-60 årene. Rådene som gis handler for eksempel om hvordan du unngår oversvømmelser, råte og høye innetemperaturer.

Arbeidet er utført av forskere ved Lindköpings universitet, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Århus universitet i samspill med forsikringsselskapene Codan/Trygg Hansa, Gjensidige, If og Tryg.

Verktøyet er under utvikling, og jeg vil tro forskerne er veldig interesserte i å få tilbakespill fra dere i dette forumet. Håper dette kan bli en tråd som hjelper dem til å gjøre VisAdapt enda bedre.

Det er lett å gi ris, men jeg tror det er like viktig med ros!


NRK har forresten lager saker om klimakartet på nett, TV og radio. Du kan lese nettversjonen her.

Jeg synes dette er et morsomt verktøy, hvor de globale klimautfordringene blir litt mer konkrete og håndfaste for folk. En ting er hva som skjer på den andre siden av kloden, en helt annen ting er hva som skjer i din egen hage.

Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Signatur

   #1
 5,432     Akershus     0
Nok et tulleprodukt som totalt mangler relevans for den vanlige boligeier.

Hvilken type kledning har du på veggen? Treverk. Ok, da må du velge maling som tåler fuktighet svært godt og som har pustende egenskaper, diffusjonsåpent.

Dette er basic informasjon som det står side opp og side ned i alle fora.

Jeg bor i et område med minst nedbør, lysest farge på kartet. Hva da med de som bor der det er mørkeblått? Skal de rive huset og kjøpe ubåt?

Jeg la for moro skyld også inn adresse i Sirdal, et av de områdene med mørkeblått, mao massivt med nedbør. Nøyaktig samme tips til vedlikehold av kledningen. Bombe.




[hr]
Moderator: Fjernet unødvendig sitering
Siste redigering: Friday, November 28, 2014 11:32:25 AM av psv021
   #2
 1,570     Sunnmøre     0
Trur ikkje folk flest treng eit kart for å finne ut at det til tider kan regne ekstremt mykje på vestlandet som eg bur iallefall, men klart med kommandes datagenerasjon som kanskje ikkje gjeng ut på fleire dagar kan det kanskje funke?
Signatur
   #3
 5,432     Akershus     0

Trur ikkje folk flest treng eit kart for å finne ut at det til tider kan regne ekstremt mykje på vestlandet som eg bur iallefall, men klart med kommandes datagenerasjon som kanskje ikkje gjeng ut på fleire dagar kan det kanskje funke?

;D
   #4
 1,596     0
Må vel hive meg på kritikken her - ser virkelig ikke nytteverdien av dette "verktøyet."

Det jeg kanskje lurer mer på er hvilke planer kommunen har for håndtering av den økt mengden overvann - det var nemlig det som var årsaken til at kjelleren i vår forrige bolig ble oversvømt...
   #5
 5,432     Akershus     0
Jeg tror Norge må se litt over landegrensene for å finne løsning på vannmengdeproblematikken. I sydligere strøk er de ikke ukjent med store nedbørsmengder, der er infrastruktueren en helt annen.

I karibien har jeg sett grøfter med samlet større areal enn veiens bredde, ofte med støpt bunn. Nord i Spania opplevde  jeg en gate som var litt spesielt utformet. På hotellet sto det advarsel om å parkere i gaten ved mye nedbør, da den egentlig var formet som et elveleie som ble fyllt opp når det regnet mye og store mengder vann kom ned fra fjellet.

Må si det er ganske spesielt mange steder i Norge, at overvann skal føres i rør til et renseanlegg, som gjerne flere ganger i året må sende store mengder kloakk rett i fjorden pga sprengt kapasitet. I nabolaget er de i full gang med å legge en bekk i rør for å kunne bygge boliger over. Lurer på hvor lenge det varer før det skaper problemer.

Lenger ned i lia blir kjellere fyllt med vann flere ganger pr. tiår, fordi kommunen har tillatt bygging med store tun og asfalterte/stenlagte arealer som raskt leder store mengder vann til en overfyllt bekk uten å ha en plan for overvann.



slt
   #7
 699     0
Ser noe nytteverdi i rådene under kolonne 3.Tilpasningstiltak, ellers var dette svakt.

Hvordan kan dette gjøres bedre, se og lær          

PS: Krever at en utforsk alle linker og muligheter på denne siden.

   #8
 5,432     Akershus     0
Ja, jeg kan være enig i dette, men det er informasjon som gjelder uansett hvor du bor i kongeriket. Burde være unødvendig å lage kostbare animasjoner for å forklare folk hvordan de skal forholde seg til økende nedbørsmengde.

Så lenge de gir samme rådene til folk i de tørreste områdene som i de våteste, undergraver de folks tro på rådene. Det kunne antagelig vært vel så nyttig med en type "fjellvettregel" for hvordan unngå vannskade i/på huset.

For å sitere Remareklamen, det enkle er ofte det beste.