Først nevner jeg en smart detalj med mine nye: lokket lar seg ikke feste hvis det ikke er batteri i dem. Smart mot dem som tar ut batteriet for å skifte, finner ut at de ikke har nytt batteri, og så glemmer det.
Så skal jeg benytte sjansen til å pepre forsikringsmannen (og enhver som føler seg kallet) med noen spørsmål.
- Type: Jeg lærte nettopp at det fortsatt selges ioniske ... takk for å "provosere" meg til å google. Men uansett: Direktoratet viser til at det finnes kombinerte typer, med både ionisk og optisk sensor. Er det ikke like greit å ha begge sensortyper?
- Pris vs godkjenning Det er da godkjenningskrav til røykvarslere, så jeg regnet med at det var omtrent hipp som happ bare jeg holder meg unna de mest lugubre forhandlerne. OK, jeg skjønner jo at hvis den ikke lover seriekobling, så har den det ikke men jeg regnet nesten med at når IKEA selger en optisk røykvarsler uten seriekobling, så er de så store at de ikke kan svindle meg på om den er godkjent, og da får jeg en helt grei optisk røykvarsler uten seriekobling. Uten å be deg si noe om noen enkeltforhandler: Er godkjenningskravene så labre at man ikke kan stole på at en godkjent er god nok for det den lover å være?
- Plassering: Direktoratet anbefaler 60 cm fra vegg. Ofte ser jeg røykvarslere plassert høyt på veggen. Opinion?
Røykvarslere på kjøkken og bad er ikke å anbefale. Da kan jeg love deg at du vil bli rimelig irritert etterhvert.
Mine nye har en "hvileknapp" som kobler dem ut i noen minutter. Ellers husker jeg første gang jeg flyttet for meg selv. Kjøpte inn en to-pakning med røykvarslere, de var altså identiske og hadde identiske og like ferske batterier ... men, selvsagt, de fikk forskjellig plassering. Den som var rett utenfor kjøkkenet begynte å kvekke for dårlig batteri lenge før året var omme. (Svidd mat er kreftfremkallende, oops.)
Vi i If anbefaler optiske røykvarslere som er seriekoblet mot hverandre. Hvis én varsler blir utløst, går alarmen i alle over hele huset. Selv om ikke selve brannen oppstår i et soverom, er det viktig at den/de som sover der får varsel om det skulle begynne å brenne. bygningsinspektør i If
Jeg har en alarmløsning fra Altibox, med blant annet optiske røydetektorer.
Disse er plassert i alle soverom, stue, topp av trapperom, kaldloft, teknisk rom, vaskerom, verksted + varmedetektor i garasje.
Dette er et system som jeg overhodet ikke har tillit til, fordi: Ved en anledning nå nylig gikk brannalarmen i garasjen (før denne ble byttet ut med varmedetektor, altså falsk alarm.) Dette skjedde midt på natten.
Altibox sin alarmsentral forsøkte å ringe meg, men jeg var på jobb - på nattskift. De ringer fra skjult nummer, slik at om jeg ikke når å ta telefonen vet jeg ikke hvem som har ringt/har noe nummer å ringe tilbake til. Dette er uansett av mindre betydning, da telefonen uansett står på "lydløs" nattestid.
I og med at jeg ikke besvarte telefonen, førte dette til at utrykning fra det lokale brannvesenet ikke ble stoppet. De har direktevarsling fra Altibox.
Men dette blir verre:
Hjemme ligger min samboer og datteren vår på 3 år og sover i 2 etg. De aner ingenting. De blir ikke vekket av hverken alarmsentralen som står i 1 etg (merkelig nok, denne lager mye lyd) eller av brannvesenet som inspiserte boligen utenfra.
Situasjonen går ikke opp for hverken meg eller min samboer før brannalarmen plutselig går neste formiddag. Vi ser da at det er røykdetektor i garasje som er gått av, og avstiller alarmen + ringer brannvesenet for å stoppe utrykning. De ringer fra alarmsentralen til Altibox, og får bekreftelse på at alt er OK. Jeg benytter da anledningen til å spør om det var det som hadde forsøkt å ringe meg i natt, noe de kunne bekrefte. Da var det vanskelig å beholde fatningen. Mildt sagt.
Som Altibox kunde er jeg mildt sagt forbanna over at de kan selge meg en særdeles dyr alarmløsning, som de påstår er FG-godkjent, som ikke varsler ved at samtlige detektorer gir alarmsignal samtidig! Jeg har rettet en muntlig klage til kundeservice + tekniker som var på besøk for å bytte ut den defekte røykdetektoren, men har fått til svar at "sånn er det bare." Det betyr altså at dette ikke bare gjelder meg, min familie og vår bolig - dette gjelder ganske mange tusen Altibox alarmkunder.
Som IF kunde håper jeg dere kan bistå meg med gode råd og erfaringer, og kanskje ikke minst: En skikkelig reprimade til leverandøren av alarmutstyret. Jeg regner med at dere som aktører har god kjennskap til hverandre. Håper dere kan bruke denne muligheten til å komme frem til noe konstruktivt. Jeg stiller velvillig som prøvekanin for en forbedret brannalarmløsning!
Er det bare jeg som er på tuppa, eller skal man slå seg til ro med en slik hobbyløsning?
Bra med å dele erfaringer shaukaas! Har fundert på det systemet til Altibox selv nemlig.
Men, er det slik at du forventer at hver eneste røyksensor/brannvarsler i Altibox sitt system piper/hyler slik som seriekoblede røykvarslere gjør når?
Eller er de sensorene /systemet fra Altibox kun sensor (noe ala som er vanlig i eks kontorbygg), og alarm skal varsles via egne enheter/buzzer/klokker, etc plassert rundt i bygget?
Jeg FORVENTER at hver enkelt røykdetektor lager alarmlyd, ja.
EDIT: Jeg hadde tidligere boligalarm fra Sector, i en annen bolig. Her hadde vi en typisk nachspiel situasjon, hvor leieboer svidde pizzaen i underetasjen. Skal love at vi våknet - og at leieboeren gjorde det også.
Næringsbygg blir litt annerledes, her brukes det gjerne langt større brannalarmsystemer med egne alarmsløyfer, holdemagneter, brannspjeld, signaler til heis, ventilasjon og SD-systemer og så videre.
Næringsbygg har også forvarsel, som gir deg et hint om at brannalarmen kommer til å gå dersom du ikke foretar deg noe. Det gir deg en mulighet til å kontrollere og avlyse brannalarmen dersom falsk alarm.
Av og til kunne jeg tenke meg en slik funksjon hjemme også. Spesielt når det gjelder svidd mat etc. Vår brannalarm går rett til brannvesenet. Det hadde vært kjekt å kunne avverge varslingen når det ikke er reelt. F.eks. kunne jeg tenke meg at forvarsel var implementert på dagtid, men dersom flere detektorer ble utløst, eller det er midt på natten, skal selvsagt alarm utløses umiddelbart.
I god forumånd tipser man alltid innklagde aktører om at det er postet noe om dem på et forum. Altibox mest effektive kanal er jo Facebook. Det går maks 10 minutter.
Her er svaret jeg fikk: I private boliger vil røykdetektor og alarmpanel gi lyd ved utløst alarm. Det er for at en skal vite hvilken av detektorene som er utløst og hvilket rom som skal sjekkes først. En kan også sette opp en separat innendørs sirene i større boliger hvor lyden i detektor og panel strekker til. Men tar med denne videre.
Så skal jeg benytte sjansen til å pepre forsikringsmannen (og enhver som føler seg kallet) med noen spørsmål.
1) Type: [...] Direktoratet viser til at det finnes kombinerte typer, med både ionisk og optisk sensor. Er det ikke like greit å ha begge sensortyper?
2) Pris vs godkjenning: Det er da godkjenningskrav til røykvarslere, så jeg regnet med at det var omtrent hipp som happ bare jeg holder meg unna de mest lugubre forhandlerne. [...] Er godkjenningskravene så labre at man ikke kan stole på at en godkjent er god nok for det den lover å være?
3) Plassering: Direktoratet anbefaler 60 cm fra vegg. Ofte ser jeg røykvarslere plassert høyt på veggen. Opinion?
1) Hvis du kjøper en kombinert type, både med både ionisk og optisk sensor, får du selvsagt det beste fra begge verdener. Våre praktiske forsøk av en rekke varslere på If Sikkerhetssenter viser imidlertid at du er godt dekket med en optisk varsler. Noen ganger reagerer optisk varsler noen sekunder senere på branntyper som den ioniske oppdager først, men fordelene ved å oppdage de skumle giftgassene i ulmebrann tidlig - og det gjør du med optisk - mer enn oppveier, mener vi. Optiske varslere er best på ulmebranner.
2) Våre praktiske forsøk på If Sikkerhetssenteret viser at røykvarslere som er i handelen holder mål. Men jeg ville nok ikke valgt den aller billigste på markedet. Røykvarsler er ikke noe du plukker opp i restekassa til 20 kroner.
3) Slutter meg til DSBs anbefaling her. Røykvarsler bør festes i taket slik at den får god luftgjennomstrømming. Ta en titt over hodet og prøv å "lese" hvordan luften/røyken vil spre seg ved en brann. Fester du varsler på veggen kan du gå glipp av viktig tid.
Vennlig hilsen Erik teknisk bygningsinspektør i If
Signatur
Har du spørsmål rundt kjøp av forsikring, eller er du kunde hos oss og har spørsmål knyttet til en konkret skade er det fint om du kontakter kundeservice via if.no eller telefon 02400.
2) Våre praktiske forsøk på If Sikkerhetssenteret viser at røykvarslere som er i handelen holder mål. Men jeg ville nok ikke valgt den aller billigste på markedet. Røykvarsler er ikke noe du plukker opp i restekassa til 20 kroner.
Kan man som kunde av en alarmløsning, fra for eksempelvis Altibox i mitt tilfelle, føle seg sikker på at utstyr som benyttes er av god kvalitet? Har eksempelvis IF testet disse?
Hva er FG-kravene for en brannvarslingsanlegg i privat bolig?
1) Kan man som kunde av en alarmløsning, fra for eksempelvis Altibox i mitt tilfelle, føle seg sikker på at utstyr som benyttes er av god kvalitet? Har eksempelvis IF testet disse?
2) Hva er FG-kravene for en brannvarslingsanlegg i privat bolig?
1) Vi i If har ikke testet denne type alarmløsninger, bare enkeltstående røykvarslere du kan kjøpe løst i handelen. Jeg går ut fra at den enkelte tjenesteleverandør av slike løsninger kan gi deg best svar på dette, gjennom å vise til eksterne tester og så videre.
2) Dette kan du finne svar på i et PDF-dokument som Forsikringsselskapenes godkjenningsnemd har lagret her. Dokumentet heter FGs innbruddsalarmregelverk.
Vennlig hilsen Erik teknisk bygningsinspektør i If
Signatur
Har du spørsmål rundt kjøp av forsikring, eller er du kunde hos oss og har spørsmål knyttet til en konkret skade er det fint om du kontakter kundeservice via if.no eller telefon 02400.
1) Vi i If har ikke testet denne type alarmløsninger, bare enkeltstående røykvarslere du kan kjøpe løst i handelen. Jeg går ut fra at den enkelte tjenesteleverandør av slike løsninger kan gi deg best svar på dette, gjennom å vise til eksterne tester og så videre.
2) Dette kan du finne svar på i et PDF-dokument som Forsikringsselskapenes godkjenningsnemd har lagret her. Dokumentet heter FGs innbruddsalarmregelverk.
Mange takk for raske og gode svar!
Håper samtidig du har lyst og mulighet til å kommentere mitt innlegg #22.
Så skal jeg benytte sjansen til å pepre forsikringsmannen (og enhver som føler seg kallet) med noen spørsmål.
- Type:
Jeg lærte nettopp at det fortsatt selges ioniske ... takk for å "provosere" meg til å google. Men uansett: Direktoratet viser til at det finnes kombinerte typer, med både ionisk og optisk sensor. Er det ikke like greit å ha begge sensortyper?
- Pris vs godkjenning
Det er da godkjenningskrav til røykvarslere, så jeg regnet med at det var omtrent hipp som happ bare jeg holder meg unna de mest lugubre forhandlerne. OK, jeg skjønner jo at hvis den ikke lover seriekobling, så har den det ikke men jeg regnet nesten med at når IKEA selger en optisk røykvarsler uten seriekobling, så er de så store at de ikke kan svindle meg på om den er godkjent, og da får jeg en helt grei optisk røykvarsler uten seriekobling.
Uten å be deg si noe om noen enkeltforhandler: Er godkjenningskravene så labre at man ikke kan stole på at en godkjent er god nok for det den lover å være?
- Plassering:
Direktoratet anbefaler 60 cm fra vegg. Ofte ser jeg røykvarslere plassert høyt på veggen. Opinion?
Mine nye har en "hvileknapp" som kobler dem ut i noen minutter. Ellers husker jeg første gang jeg flyttet for meg selv. Kjøpte inn en to-pakning med røykvarslere, de var altså identiske og hadde identiske og like ferske batterier ... men, selvsagt, de fikk forskjellig plassering. Den som var rett utenfor kjøkkenet begynte å kvekke for dårlig batteri lenge før året var omme. (Svidd mat er kreftfremkallende, oops.)
Var mange skriverier for noen år siden, om innbruddstjuver som ville ha arbeidsro. Kan ikke tenke meg at en avislesende bobileier gikk glipp av det.
Jeg har en alarmløsning fra Altibox, med blant annet optiske røydetektorer.
Disse er plassert i alle soverom, stue, topp av trapperom, kaldloft, teknisk rom, vaskerom, verksted + varmedetektor i garasje.
Dette er et system som jeg overhodet ikke har tillit til, fordi:
Ved en anledning nå nylig gikk brannalarmen i garasjen (før denne ble byttet ut med varmedetektor, altså falsk alarm.) Dette skjedde midt på natten.
Altibox sin alarmsentral forsøkte å ringe meg, men jeg var på jobb - på nattskift. De ringer fra skjult nummer, slik at om jeg ikke når å ta telefonen vet jeg ikke hvem som har ringt/har noe nummer å ringe tilbake til. Dette er uansett av mindre betydning, da telefonen uansett står på "lydløs" nattestid.
I og med at jeg ikke besvarte telefonen, førte dette til at utrykning fra det lokale brannvesenet ikke ble stoppet. De har direktevarsling fra Altibox.
Men dette blir verre:
Hjemme ligger min samboer og datteren vår på 3 år og sover i 2 etg. De aner ingenting. De blir ikke vekket av hverken alarmsentralen som står i 1 etg (merkelig nok, denne lager mye lyd) eller av brannvesenet som inspiserte boligen utenfra.
Situasjonen går ikke opp for hverken meg eller min samboer før brannalarmen plutselig går neste formiddag. Vi ser da at det er røykdetektor i garasje som er gått av, og avstiller alarmen + ringer brannvesenet for å stoppe utrykning. De ringer fra alarmsentralen til Altibox, og får bekreftelse på at alt er OK. Jeg benytter da anledningen til å spør om det var det som hadde forsøkt å ringe meg i natt, noe de kunne bekrefte. Da var det vanskelig å beholde fatningen. Mildt sagt.
Som Altibox kunde er jeg mildt sagt forbanna over at de kan selge meg en særdeles dyr alarmløsning, som de påstår er FG-godkjent, som ikke varsler ved at samtlige detektorer gir alarmsignal samtidig! Jeg har rettet en muntlig klage til kundeservice + tekniker som var på besøk for å bytte ut den defekte røykdetektoren, men har fått til svar at "sånn er det bare." Det betyr altså at dette ikke bare gjelder meg, min familie og vår bolig - dette gjelder ganske mange tusen Altibox alarmkunder.
Som IF kunde håper jeg dere kan bistå meg med gode råd og erfaringer, og kanskje ikke minst: En skikkelig reprimade til leverandøren av alarmutstyret. Jeg regner med at dere som aktører har god kjennskap til hverandre. Håper dere kan bruke denne muligheten til å komme frem til noe konstruktivt. Jeg stiller velvillig som prøvekanin for en forbedret brannalarmløsning!
Er det bare jeg som er på tuppa, eller skal man slå seg til ro med en slik hobbyløsning?
Har fundert på det systemet til Altibox selv nemlig.
Men, er det slik at du forventer at hver eneste røyksensor/brannvarsler i Altibox sitt system piper/hyler slik som seriekoblede røykvarslere gjør når?
Eller er de sensorene /systemet fra Altibox kun sensor (noe ala som er vanlig i eks kontorbygg), og alarm skal varsles via egne enheter/buzzer/klokker, etc plassert rundt i bygget?
EDIT: Jeg hadde tidligere boligalarm fra Sector, i en annen bolig. Her hadde vi en typisk nachspiel situasjon, hvor leieboer svidde pizzaen i underetasjen. Skal love at vi våknet - og at leieboeren gjorde det også.
Næringsbygg blir litt annerledes, her brukes det gjerne langt større brannalarmsystemer med egne alarmsløyfer, holdemagneter, brannspjeld, signaler til heis, ventilasjon og SD-systemer og så videre.
Av og til kunne jeg tenke meg en slik funksjon hjemme også. Spesielt når det gjelder svidd mat etc. Vår brannalarm går rett til brannvesenet. Det hadde vært kjekt å kunne avverge varslingen når det ikke er reelt. F.eks. kunne jeg tenke meg at forvarsel var implementert på dagtid, men dersom flere detektorer ble utløst, eller det er midt på natten, skal selvsagt alarm utløses umiddelbart.
Men det var gjerne en avsporing..
Her er svaret jeg fikk:
I private boliger vil røykdetektor og alarmpanel gi lyd ved utløst alarm. Det er for at en skal vite hvilken av detektorene som er utløst og hvilket rom som skal sjekkes først. En kan også sette opp en separat innendørs sirene i større boliger hvor lyden i detektor og panel strekker til. Men tar med denne videre.
Håper ingen dør i mellomtiden.
1) Hvis du kjøper en kombinert type, både med både ionisk og optisk sensor, får du selvsagt det beste fra begge verdener. Våre praktiske forsøk av en rekke varslere på If Sikkerhetssenter viser imidlertid at du er godt dekket med en optisk varsler. Noen ganger reagerer optisk varsler noen sekunder senere på branntyper som den ioniske oppdager først, men fordelene ved å oppdage de skumle giftgassene i ulmebrann tidlig - og det gjør du med optisk - mer enn oppveier, mener vi. Optiske varslere er best på ulmebranner.
2) Våre praktiske forsøk på If Sikkerhetssenteret viser at røykvarslere som er i handelen holder mål. Men jeg ville nok ikke valgt den aller billigste på markedet. Røykvarsler er ikke noe du plukker opp i restekassa til 20 kroner.
3) Slutter meg til DSBs anbefaling her. Røykvarsler bør festes i taket slik at den får god luftgjennomstrømming. Ta en titt over hodet og prøv å "lese" hvordan luften/røyken vil spre seg ved en brann. Fester du varsler på veggen kan du gå glipp av viktig tid.
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Kan man som kunde av en alarmløsning, fra for eksempelvis Altibox i mitt tilfelle, føle seg sikker på at utstyr som benyttes er av god kvalitet? Har eksempelvis IF testet disse?
Hva er FG-kravene for en brannvarslingsanlegg i privat bolig?
1) Vi i If har ikke testet denne type alarmløsninger, bare enkeltstående røykvarslere du kan kjøpe løst i handelen. Jeg går ut fra at den enkelte tjenesteleverandør av slike løsninger kan gi deg best svar på dette, gjennom å vise til eksterne tester og så videre.
2) Dette kan du finne svar på i et PDF-dokument som Forsikringsselskapenes godkjenningsnemd har lagret her. Dokumentet heter FGs innbruddsalarmregelverk.
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Mange takk for raske og gode svar!
Håper samtidig du har lyst og mulighet til å kommentere mitt innlegg #22.