10,292    8    1  

Byggelån evt vanlig boliglån

 11     0
sikkert et veldig teit spørsmål, men jeg spør alikevel  ::)

Hvor mye betaler dere etter dere har fått invilget et lån til å bygge?
prøvd å lese litt men ser ikke dette noen steder jeg.
litt greit å vite hvor mye man må betale til banken under byggeperioden også.
har tenkt å ha et husbanklån. Har skjønt at banken kan tilby å få et vanlig boliglåpn isteden for et dyrt byggelån. betaler man da avdrag hver mnd da eller?
er helt grønn på dette, og sitter med mange rare spørsmål når det gjelder bygging.
siden vi skal gjøre alt selv, hva blir da egeninsatsen?
hvis man da regner ca 500.000 for egeninsats, og sitter med en egenkapital når leiligheten min og huset hans er solgt. og vi sitter med et byggelån på 3,3 mill. så når vi da er ferdig så sitter vi egentlig igjen med 2,1 mill i lån når huset er ferdigbygd?

blir forvirra av alle talla jeg leser her inen jeg...hehe men skal da skjønne det etterhvert Wink

   #1
 827     Kongsberg     0
Mine tips til deg:

1. Prøv å Google litt rundt tema, det er ganske lett å finne svar på det du lurer på når det gjelder renter/avdrag på byggelån.
2. Ref mitt tips i din andre tråd: lær deg renteberegning (å kunne det er en forutsetning for å forstå rentesatsene du finner når du googler.
3. Mitt intrykk er at du ikke har gjort noe forsøk på å prøve å finne ut av verdien av egeninnsats: prøv å søke i forumet eller kontakt din entreprenør som kan veilede deg.
4. Ikke gjør beregninger basert på den type forutsetninger du tar i både denne og din andre tråd. I den andre tråden sier du at du ikke har peiling på salgspris på huset til din mann, allikevel gjetter du at dere har 700k i EK. Her har du ikke peiling på verdien av Egenkapital, men du "regner" 500k.


Jeg frykter at jeg fremstår som nedlatende i begge dine tråder. Det er absolutt ikke min hensikt!

Igjen, lykke til med prosessen Smile
Signatur
   #2
 378     Arendal     0
Hei

Snakk med banken din. Vi slapp å ta byggelån og slik sparer vi MYE penger. Har du egenkapital og viser til en god økonomistyring løser det seg.
Signatur
HSt
   #3
 35,438     Lillestrøm kommune     1
Jeg tror egentlig at låneoppptaket er for stort til at du får banken til å gå for normalt lån istedet for byggelån.  Jeg tror du enten må kommet vedlig godt igang med husbyggingen på egenkapital eller så må du ha god dekning på pant i gammelt hus for å få dette til.

Når det gjelder egeninnsats så får du kun igjen for dette som "ikke betalte arbeidspenger" til entreprenøren, og forhåpentligvis så får du en takst på det ferdige huset som gjenspeiler din egeninnsats.  Du kan da få lavere låneandel på huset og lavere rente, men egeninnsatsen din dukker ikke opp som et tall du kan trekke fra på regningene fra hverken entreprenør eller banken din (hvis vi forutsetter at entreprenøren alt har kalkulert inn din egeninnsats i sitt pristilbud).
  (trådstarter)
   #4
 11     0

Mine tips til deg:

1. Prøv å Google litt rundt tema, det er ganske lett å finne svar på det du lurer på når det gjelder renter/avdrag på byggelån.
2. Ref mitt tips i din andre tråd: lær deg renteberegning (å kunne det er en forutsetning for å forstå rentesatsene du finner når du googler.
3. Mitt intrykk er at du ikke har gjort noe forsøk på å prøve å finne ut av verdien av egeninnsats: prøv å søke i forumet eller kontakt din entreprenør som kan veilede deg.
4. Ikke gjør beregninger basert på den type forutsetninger du tar i både denne og din andre tråd. I den andre tråden sier du at du ikke har peiling på salgspris på huset til din mann, allikevel gjetter du at dere har 700k i EK. Her har du ikke peiling på verdien av Egenkapital, men du "regner" 500k.


Jeg frykter at jeg fremstår som nedlatende i begge dine tråder. Det er absolutt ikke min hensikt!

Igjen, lykke til med prosessen :)


jeg har googlet rundt og eier da en leilighet nå, har eid et hus før så jeg vet dette med renter osv. er ikke det det er snakk om.  Det jeg lurte på er hva man evt betaler mens man bygger. Er det så rart at jeg lurer på dette når jeg aldri har gjort dette før??

Nei jeg veit ikke hva han evt vil få for huset sitt, da har driver å fikser det ferdig før han skal ta en takst. Og dette med tallene jeg kom med var et eksempel for å kanskje kunne få et ordentlig svar.
Og jeg har lest veldig mye på disse sidene føe jeg meldte meg inn for å si det sånn. Men er faktisk ikke så lett å finne alt man lurer på.
Syntes bare det er teit at du kommer med sånne svar isteden for å heller svare ordentlig på det fol spør om, og ikke gå ut ifra at de ikke kan en dritt Tongue
   #5
 445     Drøbak     0
Det er litt vanskelig å forstå hva du spør om, men samtidig er det forståelig når man prøver for første gang å sette seg inn i et nytt tema hvor lite informasjon er tilgjengelig.

Det er ofte mye mer komplisert for en bank å ta stilling til lån som skal brukes til bygging, fordi det er mye mer usikkerhet rundt byggeprossessen. For banken betyr det at et byggelån er mer risikofylt og krever mer innsats av banken. Derfor er byggelånrentene høyere - ofte mye høyere - enn for et vanlig boliglån.

Hvert byggeprosjekt er også forskjellig. Derfor har få banker info om byggelån på sin nettside. Det gjøres en nøye og mer omfattende enkelvurdering av hvert byggeprosjekt, og betingelsene for byggelån er avhengig av den vurderingen.

For banken handler det bare om at de kan få igjen sin pengeinnsats, også i tilfeller hvor mye går galt under bygging. Banken gir bedre rentebetingelser når de tror at en person eller et prosjekt er mindre risikofylt. En bank vil anse et prosjekt som mindre risikofylt (for banken) hvis man har mye egenkapital eller hvis man vet at lånetakeren har mer enn nok i inntekt for å håndtere lånet. Hvis du har mye egenkapital og tar opp en forholdvis lite lån i forhold til inntekten, vil banken være mye mer tilbøyelig for å gi deg gode betingelser. De som har mest, får også mest dessverre...

Andre ting spiller inn her. Min erfaring er at banken reagerer positivt hvis du har god oversikt, har utarbeidet et realistisk budsjett og har orden på alle viktige papirer. Det teller også positivt hvis de kjenner til byggefirmaet og tidligere har hatt gode erfaringer med dem. Derfor kan det være lurt å spørre byggefirmaet om de kjenner til lokalbanker som tidligere har finansiert prosjekter de har bygget. Med andre ord, banken liker å se at både du og byggefirmaet gir inntrykk av å være folk å stole på.

Andre her har hatt gode erfaringer med byggelån fra sin lokalbank, hvor de har hatt konto og lån i lang tid. Bank for nåværende lån er uansett et bra sted å starte.

Om du må betale noe avdrag under bygging vil avhenge av hva slags lån du får av banken.

Egeninnsats teller ikke bare positivt, fordi mye egeninnsats også kan være kilde til forsinkelser, noe som igjen øker "risiko" slik banken ser det. Jo mer av huset er ferdig, jo mer verdi har det, både for deg og banken.

For å gi et eksempel på en løsning: Vi har utarbeidet en plan med banken hvor vi får et rammelån som økes etter hvert når bygging går framover (og huset øker dermed i verdi). Vi kan gjøre dette, fordi vi har mye egenkapital i nåværende bolig pluss en del sparing. Banken har god erfaring med byggefirmaet, og byggingen vil gå forholdsvis fort. Jeg var selv litt overrasket over at banken faktisk anså det som en FORDEL at vi gjorde lite egeninnsats, men de sa det, med begrunnelse at det sikret at prosjektet ikke skulle vare i lang tid.

Mitt råd er derfor å jobbe først med budsjett og de andre detaljene rundt byggnig til du har god oversikt, slik at du kan gi et godt inntrykk når du snakker med banken. Snakk så med banken for å få bedre oversikt over hvor gode betingelser du faktisk kan få. Hvor bra disse betingelsene er har veldig mye å si for hvor mye du ender opp å betale i finansieringskostnader under bygging.
   #6
 827     Kongsberg     0
Jeg beklager virkelig! Det var dumt av meg å skrive på den måten. Jeg fryktet du ville tolke det sånn, men håpet du ikke ville gjøre det når jeg avsluttet innlegget slik jeg gjorde.

Jeg tror absolutt ikke at du er dum! Jeg tolket det feilaktig slik at du ikke hadde så god greie på de økonomiske aspektene. At du forstår disse er supert. Det er svært mange som ikke kan/forstår renteberegning (jeg så 10 på gata bli spurt om dette en gang og det var bare 2-3 som kunne svare). Jeg har aldri sagt og vil heller aldri si at dem som ikke kan dette er dumme av den grunn.

Jeg håper du kan akseptere en uforbeholden unnskyldning fra meg og jeg ønsker deg fortsatt lykke til med husplanlegging og bygging!
Signatur
   #7
 14     0
Det er iallfall viktig å sjekke at saksbehandler i banken forstår hva byggelån er for noe, før man begynner å vente på svar. Som "Fordel pluss" kunder i Nordea søkte vi byggelån, men har etter 7 måneder enda ikke fått svar. Mulig det er fordi de vil demonstrere at de ikke ønsker kunder i vårt område som de har trukket seg ut av (Har sjekket fra alternativ kilde at vi er godt innen likviditetskravene). Mitt tips er iallfall at man bør komme i personlig dialog med saksbehandler helt i starten, og prøve å forstå om bank og saksbehandler er redelig og kompetent.

   #8
 210     0
banken vår anbefalte et vanlig lån, med sikkerhet i tomten vi har kjøpt, samt å låne opp på eksisterende bolig, og et mindre byggelån enn vi først så for oss. grunnen var åpenbar, da vi med pant i tomten og eksisterende bolig får en rente på 3,30% kontra 7% på byggelånet. når summen er 5 mill så blir det noen kroner i byggeperioden