#31
 372     trøndelag     0


Da står man igjen med et argument for å bygge funkiskloss; å skille seg ut, koste hva det koste vil.



Eller fordi man ganske enkelt liker utseendet og funksjonaliteten på huset. At du tror det er bare for å skille seg ut sier mest om deg og ditt forhold til janteloven.

Dessuten tror jeg det går fint an å bygge moderne og sprekt uten at det nødvendigvis koster mer enn "Lykkebo" hvis man bruker fornuft i prosjektering og materialvalg.

   #32
 21,481     Enebolig     0


Mine hus i moderne arkitetur ligger ca kr. 1.000,- per kvm dyrere enn hus med tradisjonelt utseende, og det har mest med større glassfasader og statikk f.eks med hjørnevinduer å gjøre.
Du bekrefter altså at man generelt får mer hus for pengene hvis man velger saltak og tradisjonelt utseende?
Da står man igjen med et argument for å bygge funkiskloss; å skille seg ut, koste hva det koste vil.



Selv om det er mulig at man betaler mer for en funkisbolig, så er det slettes ikke det Incognito sier.
   #33
 4,148     Oslo Vest     0


Mine hus i moderne arkitetur ligger ca kr. 1.000,- per kvm dyrere enn hus med tradisjonelt utseende, og det har mest med større glassfasader og statikk f.eks med hjørnevinduer å gjøre.
Du bekrefter altså at man generelt får mer hus for pengene hvis man velger saltak og tradisjonelt utseende?
Da står man igjen med et argument for å bygge funkiskloss; å skille seg ut, koste hva det koste vil.


Det er ikke så svart/hvitt som du tror. Alt har med hva slag type hus man velger. Jeg uttaler meg kun på egne vegne nå. Erfaringsmessig så har de av mine kunder som har valgt hus med moderne uttrykk brukt mange timer hos de arkitektene vi jobber med og derfor fått tegnet hus med egne løsninger. Som eksempel på egne ønskede løsninger har vært messaninetasje, vinduer som går i fra bunn av huset og mer enn to etasjer opp, vinduer som har vært limt i hjørner, hus hvor en hele fasade er glass mm. For det første så har det vært statiske utfordringer man må ivareta, for det andre så har disse kundene helt spesielle krav til utseende som har medført økte kostnader.

Dersom du ser sammenlikner to hus, ett med saltak og ett med mer eller mindre flatt tak, uten at det er noe spesielt med fasade, utstyr eller statikk vil prisen selvsagt per kvm være lavere på et hus som har to fulle etasjer enn hva det er på et med saltak.

Det man ikke fokuserer særlig på i disse debattene er faktisk arkitektonisk utforming og interesse for hus. Mange fokuserer utelukkende på lav pris og glemmer menneskene opp i alt dette. Jeg skal ikke ta stilling til om dette er et byfenomen men drodler litt rundt det med funkishus som det vises en slik avsky for. Jeg har før vørt inne på historien rundt dette og husene ble laget som en motpol til den overlessede stilen man hadde på starten av 1900-tallet. Rene flater og uten noe pynt (form følger funksjon) var det nye, funksjonalisme.

Flere kaller disse husene foraktelig for kasser, men ser man på rimelige hus med saltak vil man kunne kjenne igjen vindusplassering og man får et hus uten de helt store arkitektoniske uttrykkende. Ved Blindern i Oslo har man fredet mange hus i et villastrøk, rendyrkede funkishus tegnet av blant andre Arne Korsmo, og disse villaene har en LANGT HØYERE pris en andre hus i dette område.

Når det gjelder dette med flate tak, eller tilnærmet flate tak finnes det flere preaksepterte løsninger hos Sintef for hvordan dette skal gjøres på RIKTIG måte. Gjør man det oppstår det ikke lekkasjer hurtigere enn på hus med saltak. Gjøres det feil oppstår det det lekkasjer også på et hus med saltak, det har jeg selv opplevd uten at jeg vil generalisere at ALLE SALTAK har lekkasje. Både saltak og flate tak har en fremtid i Norge, forutsatt at det gjøres på riktig måte.

Utseende funkis er altså ikke bare flate tak, selv om mange som har funkishus har det. Litt av filosofien til BAUHAUS, som "oppfant" funkisstilen var at når man beslagla noe av jorden med å sette et hus der så skulle man ta igjen det ved å bygge en takterrasse. Man skulle ha et selvbærende "skjelett" slik at man hadde mulighet til fri utforming av planløsning, og mulighet til å plassere vinduer hvor man selv ønsket. Opprinnelig skulle et funkishus bygges i stålarmert betong.

Et annet karakteristisk trekk var dette med horisontale vindusbånd, noe vi typisk kan se som veldig norsk i gammel bygdearkitektur, men da som typisk svalgang. Ofte plasseres vinduer på en litt annen måte enn på mer tradisjonelt utformede hus, med et er selvsagt smak og behag. Mange ønsker helt symmetriske hus, andre ønsker det usymmetrisk og ser det som flott.

En fasade i kombinasjon murpuss/treverk (f.eks kebony) og vinduer i PVC vil gi en vedlikeholdsfri fasade. Følger man preakspterte løsninger hos byggforsk og f.eks titansink som vi bruker, har man et godt og solid tak som holder like lenge som et godt laget saltak.

Smak og behag er vanskelig å diskutere, men jeg vil kort nevne noe om interiør i et funkishus. Normalt sett så har man hvite pussede vegger, uten taklister, ikke helt uvanlig som det er inne i et nytt hus med saltak, med unntak av taklistene. Gulvene er ofte noe mørkere enn hva vi er vant med, gardiner henger normalt sett rett ned uten oppheng og kan virke noe mer dominerende. Teppene har sjelden persiske mønster, men mer symmetrimønster, og kan ha litt mer kalde farger. Dog er kuskinn både populært og riktig, om jeg kan bruke det uttrykket. Jeg skal ikke gå inn på hvordan man skal innrede et funkishus men det finnes mye møbler til funkis i treverk med intarsia evt glassbord og mye mer. Det jeg prøver å få fram er at en funkishus vil kunne ha en varm og hyggelig atmosfære, selv om man normalt sett oppfatter funkishus som en kaldere stilart enn vanlig tradisjonell.

Jeg har lagt med noen bilder det jeg oppfatter som flott FUNKISarkitektur.
Aftenposten.no: Skuler til funkis, velger tradisjonelt - 1.jpg - incognito
Aftenposten.no: Skuler til funkis, velger tradisjonelt - 2.jpg - incognito
Aftenposten.no: Skuler til funkis, velger tradisjonelt - 3.jpg - incognito
Aftenposten.no: Skuler til funkis, velger tradisjonelt - 4.jpg - incognito
Aftenposten.no: Skuler til funkis, velger tradisjonelt - 800px-Apalveien_55.jpg - incognito
Aftenposten.no: Skuler til funkis, velger tradisjonelt - 789px-HavnaAlleNo_12.jpg - incognito
Aftenposten.no: Skuler til funkis, velger tradisjonelt - art_deco_interior.jpg - incognito
Aftenposten.no: Skuler til funkis, velger tradisjonelt - art-deco-style.jpg - incognito
Aftenposten.no: Skuler til funkis, velger tradisjonelt - ekeberg.jpg - incognito
Aftenposten.no: Skuler til funkis, velger tradisjonelt - saa.jpg - incognito
Aftenposten.no: Skuler til funkis, velger tradisjonelt - swe.jpg - incognito
Aftenposten.no: Skuler til funkis, velger tradisjonelt - villa stener.jpg - incognito
Signatur
   #35
 4,148     Oslo Vest     0
Da har dere sikkert fått et flott hus og akkurat slik som DERE vil ha det, som jo er det viktigtste.
Signatur
   #36
 267     vestlandet     0
nettopp! noen liker mora, noen liker dattera og noen liker fårepølse med jordbærsyltetøy (feks broderen). det som er fint for deg er fint for deg, det som er fint for meg er fint for meg - "live and let live" som de sier i ytlandet...
Signatur
   #37
 4,148     Oslo Vest     0
Da er vi nettopp ved poenget, man skal velge det man selv ønsker, og normalt sett ikke bry seg om de som har fordommer enten mot hus med tradisjonelt utseende eller moderne utseende, eller for den saks skyld, har fordommer mot BEGGE kategorier.
Signatur

   #38
 3,387     0
Det som slår meg er at det er som regel de med fordommer mot funkis som har de sterkeste fordommene. Det er som regel i en hets mot funkis om hvor ille det er både av utseende, kostnader og byggeteknisk at diskusjonen starter og så blir det til at saltak er ikke fritt for problemer det heller.

Vi har eldre terrasseblokker i nærheten, et gammelt hotel seksjonert til leiligheter som nærmeste nabo og ellers en masse rekkeboliger i nabolaget. I dette har vi bygget et nyfunkis som vi har tilpasset litt slik at vi synes det går fint inn i miljøet. Vi oppfatter absolutt ikke vår bolig som noen "vorte" som skiller seg negativt ut. Vi har romslig tomt så det er minst 50 m til det gamle hotellet og over 100 m til annen bebyggelse og det gjør også sitt til at det ikke blir noen stilklash.

Om jeg får et Lykkebo som nærmeste nabo så synes jeg det er like greit som noe annet. Jeg synes variasjonene og det å vise litt unikhet gjennom boligen er en stor verdi som bidrar til et flott miljø.
   #40
 7,685     Bærum     0
Det er mange funkishus som er utrolig lekre. Mitt inntrykk er at de opprinnelige funkishusene var mye mer spennende enn det de bygger i dag. Dagens hus er stort sett kjedelige masseproduserte kasser med flatt tak.