#11
 9,677     Kysten     0
Det kan gjøres noe med innredning, lerretsbilder og gardiner. Alternativt går det også å lage nedsenkete "øyer" i taket , over spiseplass feks og gjerne med noen spotter i. Jeg vet ikke hvor fint det blir å lime plater på vegger og tak.

   #12
 598     Midt-noreg     0
En tidligere kollega av meg leide inn en kar til å måle akustikk og klang i et rom han hadde med mye klang, og fikk deretter tips om hvor han burde montere så-og-så store plater. Det endte opp med mye mindre plater enn hva jeg hadde anntatt, og det ble slett ikke noe sjenerende.
Så, hva med å høre på avforum f.eks om det er noen som driver med  dette/kjenner noen som driver med det istedet for å klaske opp vilkårlig stygg gipshimling som du ikke er sikker på at fungerer? Da slipper du også å støve ned hele huset med gipsstøv.. Jeg husker ikke helt hva prisen var, men jeg lurer på om det var snakk om 5-6 tusen for et rom på rundt 20 M2.
Signatur
   #13
 967     Stavangerområdet     0

Så, hva med å høre på avforum...


<OT>
Ja, bare så synd at ikke selve forumet er like velfungerende som byggebolig.no Tongue Jeg går meg vill i grensesnittet og syns det vanskelig å finne frem og følge med på ting.
</OT>
   #14
 598     Midt-noreg     0
Hehe det er sant! Jeg er ikke på avforum selv, men vet det var der han fant karen som kom å målte;) Kanskje noen timer knot på avforum er værdt det for å effektivisere utbbedringene ?^^
Signatur
   #15
 3     Kongsberg     0
Hei,

Jeg har i samme problemet som Howard. Jeg har soverom i første etasje og stue-kjøkken med skråtak i andre etasje. I etasjeskillene har jeg ekstra lydisolering med lydbøyler og ekstra isolasjon. Men pga slette overflater, store vinduer og skråtak i overetasjen høres det VELDIG godt nede. Med litt skrik og besøkende er det ubehaglig å være i rommet. BYGG MED AKUSTIKK HIMLING MED EN GANG! Det er ikke nok med malerier og møblering når man har skråtak og store vinduer!


Jeg jobber med å hente inn tilbud nå. Planen er å lekte ned 10 cm, sette inn 7,5 cm med stein ull eller mineralull og feste perforerte plater direkte i lektene(46 m2). Ønsker ingen maling, sparkling og jo mindre synlige skjøter jo bedre. Noen som har noen tips?

Har sett på følgende:

http://www.gyptone.no/produkter/faste+himlinger+-+gyptone+big

http://www.norgips.no/static/pubimages/2/NO/brosjyrer/Produkter/boligakustik_no.pdf

http://www.knaufdanoline.no/Default.aspx?ID=764

http://www.cembrit.no/Treullit-26039.aspx  fått tilbud på 27000 levert på døra.

http://wywood.en.made-in-china.com/product/hbKmWAlxYwVE/China-Groove-Wooden-Acoustic-Panel-59-5-.html

Tips tas imot med STOR takk!
Akustikkhimling - Takksnitt.jpg - mrandreas
   #16
 1,333     Bergen     0
Der er mye du kan gjøre med dette utenom å endre til perforert gips i tak.

Absorberende veggelementer fra fx Ecophon, Paroc, fritthengende takelementer fra samme og/eller flåter bygd på mykabsorbenter eller finerte plater fra fx Trysil Interiørtre. Felt med spiler og akustikkduk kan også hjelpe - plassering kan være både vegg og tak.

Som en annen nevner så vil møblering, gardiner og også tepper kunne bedre forholdene. Gjør noen forsøk med dette først - jeg har aldri vært borti at det blir nødvendig med slike drastiske tiltak som du beskriver. Men at denne problematikken blir forbigått er veldig kjent.

Strekkhimling kan også være et alternativ der man vil gjøre minst mulig inngrep. Dette er lite kjent her til lands, men gir hele takflater som med gips og med mikroperforering ser man knapt at det er noe annet.
Signatur
   #17
 10     0
Hei
Er redd for å komme i samme problem som Howard og de andre.


Skal kjøpe en enebolig med 3x90m2. Se vedlegg. Jeg har soverom i første etasje og stue-kjøkken med skråtak i andre etasje + kjeller med "utleiedel" (ikke godkjent). I etasjeskillene tror jeg det kun er lagt opp til 150 mm kl39 isolasjon (ikke lydbøyler eller trinnlydsplater). Parkett på gulv / flis på bad

Ifm "uteleie del" og Kinorom i kjeller, har utbygger har sagt at "lydhimling" er enkelt å billig og jeg har bedt om det der (se skisse).

Spørsmål :

1) Hva bør jeg konkret spesifisere mht type "lydhimling" evt annet lydisolerende tiltak  i kontrakten

2) Hvor ellers i huset bør jeg lydisolerende tiltak for å unngå problemer som howard og andre  (som ikke griper for mye inn i konstruksjonen) ? 
- Forstår det slik at det ikke er behov for lydhimling i hele 1 og 2.etg  .....

3) Pris pr m2 ?


   #18
 21     Stabekk     0
Noen har spurt meg hva løsningen ble for min del. Se mitt innlegg over. Jeg var på fest med en professor i firmaet Brekke & Strand, spesialister på akustikk. Han anså problemstilling som grei, og mente noen vitenskapelig undersøkelse var bortkastede penger. Løsningen er; få opp så mye du kan av lydplater dersom du ikke ønsker å innrede huset med tjukke gardiner, teppe på gulvene, masse møbler og annet (det hjelper det også, men er jo ikke trendy i dagens minimalismetider). Den beste løsningen er nedhengte flåter med akustiske plater (noen har også nevnt det tråden over her). Det liker jeg ikke fordi det blir en støvsamler.

Min løsning ble derfor å kjøpe lydabsorberende plater fra Rockfon (kjøpt hos Monter). Finnes i mange dimensjoner, men jeg valge 60x120x2 cm. Disse har jeg limt rett opp i gipshimlingen med et spesiallim (akustikklim) til den nette sum av 2.000,- for et spann. Platene betalte jeg vel ca 4.000,- for en pakke med 10 plater (tilsvarer 5-600 kr/kvm). Så da har jeg limt opp plater over kjøkkenøya, i samme bredde og lengde som den. Det virker bare kult at jeg "reflekterer" kjølkenøya i himlingen. For å skjule plateskjøter har jeg kjøpt 10 mm L-profil pvc-lister fra Bauhaus til 20 kr for 2 meters lengder og rammet inn platene med dette. Mye billigere enn rammesystemene som leveres av Rockfon. Har også limt opp plater over kjøkkenbenk langs vegg, i samme lengde og bredde som benken. Jeg har åpen kjøkkenløsning med stue og trapperom til soveromsetasje. Derfor har jeg begynt her.

Overflaten på platene er fast, litt ru, men ser pene ut uten å skille seg nevneverdig fra gipshimlingen på litt avstand.

Tiltaket har hjulpet bra, men langt fra bra nok. Nå har jeg brukt 1/3-del av platene jeg har kjøpt. Skal ha mer, muligens også over spisestuen, men i alle fall i 2. Etasje opp mot soverommene.

I tillegg har jeg fått en fotograf til å ta noen fine bilder som jeg har forstørret opp på lerret som er spent på lydplate og hengt på vegg. Jeg kjøpte det største jeg fikk tak i - 130x200 cm. Husker ikke hva leverandøren het, men bestilte over nett og fikk bildet levert på døren av DHL noen dager senere. Pris ca 6.000,-. Fantastisk kvalitet på bildet, og super effekt på akustikken.

Hadde jeg visst det jeg vet i dag, ville jeg ikke brukt vanlig gips i himlingene på huset. Da hadde jeg brukt lydplater i himlingene. Ikke hør på dem som snakker om å legge isolasjon bak vanlig 13 mm gips, i den tro at det gir effekt. Det er bare tull, om du har virkelig store vegg-/takflater og mye glass. Da MÅ du ha et materiale som absorberer lyd, for å unngå sjenerende akustikk. Legger du heldeppende teppe på gulvene er saken løst, men det er det ikke mange som gjør nå for tiden. Jeg ville valgt en lydabsorbent i himling, slik som det du finner hos Sonar, Rockfon og mange andre produsenter. Har også hørt om gipsplater med absorbere de egenskaper, men det bør sjekkes mot lydplatenes spesifikasjoner. Velg produkter som har størt absorbsjonsevne.

Bare ta kontakt om du har spørsmål!
   #19
 967     Stavangerområdet     0

Noen har spurt meg hva løsningen ble for min del....


Jeg kjenner jeg er litt uenig i deler av dette. Jeg forstår godt at en del tiltak er upraktiske og uestetiske, og man må da kompromittere så godt man kan.

Jeg mener at det kan være en god ide å måle rommet for å danne seg et bilde på hva slags akustikkproblemer man har. Det er fullt mulig å høre seg til en del av det, men det krever gehør og erfaring.

Det vesentlig om vi snakker om romnoder (ressonans - stående bassbølger) eller om det er gjenklangstiden vi snakker om fordi disse krever veldig forskjellige tiltak. Typiske rom har gjerne en kombinasjon av begge.

Romklang, altså midt og høyfrekvent etterklang fikses godt med dempmateriale som teppe, møbler, gardin og lydplater.

Dess lavere frekvens "problemet" har, som en romressonans, dess vanskeligere er det å absorbere det i en ytterflate med dempemateriale. Et teppe eller gardin absorberer glimrende høye frekvenser, men det er nesten nyttesløst på bassfrekvenser. Det er nettopp derfor man henger lydplater et stykke ned fra taket eller ut fra veggen. Fordi bassen lange bølgelengde vil ikke bli påvirket av et lite tynt dempemateriale. Det virker dersom man demper der bølgene står, altså ut fra veggen.

Men generelt hjelper møblering, teppelegging, gardiner og annet. Alt hjelper på å bryte opp flater og gi kompliserte bølger og refleksjoner i rommet. Og det hjelper å dempe der man kan.
   #20
 21     Stabekk     0
Dette er jeg ikke uenig i. Men du har et bredere bilde av akustikken, med lydanlegg og lign? Jeg burde nok ha nevnt det, men i min verden er det de daglige aktivitetene; lyden av vann som spruter i en vask, av service som klirrer ved rydding inn/ut oppvaskmaskin, barn som skriker, mange voksne som prater samtidig, og slikt.