1,538    4    1  

Byggeleder

 2     0
Hei.

Har lest litt her på forumet, men ikke funnet noen tråd som omhandler akkurat dette: Er det noe poeng i å engasjere en uavhengig byggeleder dersom man bryker en totalentreprenør ifm. totalrenovasjon?

Har kjøpt et gammelt trehus som skal totalrenoveres og bygges på. Er i prosess med arkitekt og har fått noen foreløpige anbud fra entreprenører, men hører en del ulike synspunkter vedr. behov for uavhengig byggeleder. Vi har ikke ambisjoner om (eller evner til) å gjøre mye selv og skal bruke en totalentreprenør.

Skjønner selvsagt poenget med en separat byggeleder dersom man henter tømrere, elektriker, rørlegger osv fra ulike steder, men hvis man inngår en totalentreprise så tar jo typisk den entreprenøren på seg byggelederoppgaven. Er det da noe særlig poeng med en uavhengig byggeleder/byggeombud eller er det bare en ekstra kostnad? Hvor vanlig er det å bruke det?

   #1
 3,412     Akershus     0
"Byggeleder" kan være et misvisende begrep. En "byggeleder" er ikke en som leder byggearbeidene.

Fra Wikipedia:
Byggeleder er en byggeteknisk fagkyndig rådgiver for en byggherre i et bygge- eller anleggsprosjekt. En byggeleder vil vanligvis være byggherrens representant på bygge- eller anleggsplassen.
[...]
Byggeleders oppgave er først og fremst å føre tilsyn og kontroll med ytelsene fra entreprenøren i produksjonsfasen. Flere andre oppgaver kan høre med i et oppdrag som byggeleder. Oppgavene kan også begynne allerede i prosjekteringsfasen, hvis byggherren vil at byggelederen skal delta i forberedelsen av det som skal foregå under produksjonsfasen. Ved mindre bygg kan også byggets arkitekt ha en tilsvarende funksjon som byggeleder ved nærmere avtale med byggherren.

Hovedoppgaven til byggelederen er å påse at byggearbeidene, materialene og dokumentasjonen blir utført i henhold til entreprenørkontraktens (avtalens) spesifikasjoner. Blant byggeleders ordinære oppgaver inngår vanligvis avholdelse, ledelse og referat fra byggemøter, regelmessig rapportskrivning (økonomi, framdrift, avvik osv.), attestasjon på time-/materiallister og på fakturaer, arrangere og delta i befaringer (kontroll, ferdigstillelse, overtagelse, reklamasjon osv.) og føre protokoll fra disse. En byggeleder skal si fra om avvik av noen betydning og om hvilke tiltak som bør bli satt inn. Byggelederen kan komme i erstatningsansvar hvis han ikke påpeker forhold som han burde ha oppdaget og kunne ha gjort noe med.


For mange selvbyggere vil det være verdifullt å få inn fagfolk til å være med på å vurdere kvaliteten av det som blir gjort. Noen dagsverk eller kanskje ukesverk fra en god fagperson kan være en god investering. Blir det mange månedsverk er det nok overkill for de fleste.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 2     0
Takk for svar! Hva bør man eventuelt budsjettere med av kostnader til å ha med en ekstern byggeleder i den rollen som du skisserer? Totalrenovering av enebolig på 180-200m2 (avhengig av størrelse på tilbygg). Noen som har tips eller gode erfaringer med byggeledere i Oslo-området?
   #3
 2,018     Strømmen     1
Økonomien i å engasjere en "overvåker", er jo helt avhengig av totalrammen
på prosjektet...
Feil og mangler er en ting, disse oppstår like mye ved splittet anbud,som ved
total entreprise, men det viser seg at ved renovering/påbygg, så oppstår det
mange utfordringer som krever en sterk avgjørelse, og da er det veldig grei
å ha en person på stedet, som kan avverge alt tilleggsarbeid som måtte
bli presentert... å lønne en person kr 7-800,- pr time, 2-4 timer pr uke, kan
være veldig god butikk...
Signatur
   #4
 1,463     Harstad     0
Er vel nærmere 1000,- + mva per time for rådgivende ingeniører på så små prosjekter. Men det er markedsavhengig.

Edit: Men det finnes andre fagpersoner som er egnet som tar mindre betalt.
Signatur