#11
 6,693     Akershus     0
Uffda. Taket på mitt hus fra 1924 sitter som støpt, men det knekker og knirker godt når de verste vindkulene kommer. Er dog plassert i indre Akershus, ikke på Vestlandet.

Suser godt i ovnen også.
Signatur

   #12
 373     Hordaland     0
Det er rimelig kurant å forankre et tak slik at det ikke blåser av. Likevel ser vi dette gang på gang.

Ser noen argumenterer med at "vi har ingen statistikk på hvor mange tak som blåste av i 1930". Det er riktig.  Jeg støtter meg likevel godt til mennesker med to generasjoners erfaring som tømrer og som har levd siden da. I meget vindutsatte områder;" takstein har blåst av til alle tider. Men ikke takene. De ble jo forankret for at de skulle holde."

Like forbannet blåser nye tak av i hver storm. Og så skyldes det på ditt og datt. Uansett så er fasit at takene blåser av! Og dette var en kjempesak etter nyttårsstormen i 1991 (!). Var selv på Nord-Møre den helgen, og fraflytta våningshus stod, mens nye boligfelt så ut som det hadde vært krig.  Ingenting er løst siden da. Selv om løsningene ikke akkurat er rakettforskning....  God forankring er billig, enkelt og nødvendig.

  Det sier meg en ting: f a k t i s k  b y g g e k o n t r o l l  MÅ gjeninnføres. Ellers blir det nye "skyld - hverandre - fester" hver gang kraftige stormer kommer. Og det gjør de.

Så. Se å få ut den forbanna asfalten....  ;D
Signatur
   #13
 504     Helgelending i Østfold     0
Håndverkskvalitet på innfesting er nå en ting, for meg er mote og arkitekter en mer betenkelig side ved dette.
Hus skal nå helst være så spesielle som mulig nå for tiden. Takras vil man ikke ha, og mest mulig plass i loftsetasjen, med andre ord lav røsting. I tillegg skal husene helst ligge slik at de har utsikt helt til Island.

Før i tiden kunne de dette, de hadde antagelig lært det på den harde måten.
Jeg leide en periode ei 150 år gammel Nordlandslån på ei øy på ytre Helgeland. Huset stod nesten på toppen av en åskam som gikk øst-vest, de hadde ikke så mye valg i dette tilfellet, men plasserte det så godt de kunne, litt nedtrekt på sørsia.
Huset hadde treungs røst (ca. 35 grader, gir beste forhold mellom sug og trykk). Man kunne kanskje tenke seg at det ville vært best å legge langveggen mot sørvest, men her lå huset med værveggen mot sør, og kortveggen mot øst var fastbardunert. Snodig.
Da høsten kom med østaværskuling ble det ganske tydelig hva som var grunnen til dette. Vinden kom rundt begge sider av fjellet, møttes med et hørbart bulder som gav ca. 10 sekunders varsel (som var varselet for å slenge seg skinnflat i grøfta dersom man var utendørs) før fallvinden kom med voldsom kraft. Man kjente og hørte smellet da den gamle Nordlandslåna løfta seg litt for så å falle ned på grunnmuren igjen.
   #14
 4,148     Oslo Vest     0
Ut i fra dagens regelverk er det tatt hensyn til denne type ruskevær, og verre også.

Dessverre så kan det synes som om disse kravene ikke alltid blir fulgt av en entreprenør, og det er katastrofalt for den kunde som blir utsatt for dette.

Jeg hilser, som andre, velkommen en offentlig kontroll, nettopp for å avdekke denne type mangler, og mange andre.

Regelverket er gitt ut i fra de forutsetningene at man kan stole på bransjen, faktum viser dessverre ikke at man alltid kan stole på byggebransjen.

Det skjer heldigvis ikke ofte at tak blåser av hus, men så lenge det skjer er ikke jobben gjort bra nok.

Jeg ønsker de involverte lykke til videre og håper de får en rask utbedring av skadene.
Signatur
   #16
 8,022     Bærum     0
Var vel innslag på nyhetene for noen dager siden hvor de påpekte at mange snekkere med utenlandsk opphav nøyde seg med å stikk-spikre takstoler til toppsvill med 90mm spiker.  Når man da så på hvor mye av spikeren som til slutt satt i toppsvillen var det ikke rare greiene, og at det ikke er godt nok på steder hvor det kan blåse mye.

Lærlingene i innslaget ble opplært til å stikk-skru. Ble trolig sagt noe om lengden på skruer også, uten at jeg catchet det.
  (trådstarter)
   #17
 5,188     Østlandet     0
Er det østblokkmafiaen som bygger på Vestlandet mon tro?

Sitat: "En fellesnevner for husene som mistet takene i stormen er at de er nye og har flate tak. Takstmannen frykter at dårlig håndverk i denne typen hus vil føre til at stadig flere tak vil fyke med vinden."

http://www.nrk.no/rogaland/det-blir-ikke-juleselskap-uten-tak-1.11406670

"Block Watne har bygget seks av husene som mistet taket på Tananger og på Bryne torsdag kveld."

Det kan bli en travel jul for Block Watne og "kundene" deres hvis takene på alle funkis kassene deres er festet med stiftepistol.
Signatur

  (trådstarter)
   #19
 5,188     Østlandet     0
Ikke nødvendigvis, men jeg ser ikke bort fra at det kan være en sammenheng her.

http://www.dagbladet.no/2013/12/22/nyheter/kripos/innenriks/kriminalitet/politiet/30964543/

Det bidrar heller ikke at "byggkontrollen" bruker tiden sin på å bla gjennom bunken av ISO 9000 bilag som firmaene stensilerer fra internett, istedet for å kontrollere selve utførelsen.
Teori og praksis er to ulike ting (ser vi bevis på her).
Signatur
   #20
 9,677     Kysten     0
Problemet her er hovedsakelig at det ikke er festet godt nok. Hvorfor er det sånn?

Selve sperret/takstolen blir nøye beskrevet hvordan de skal festes.

Men når en bygger tak som er så lite fall på som et luftet tak så ber en om bråk. Ingen detaljer (så vidt meg bekjent) viser hvordan luftelekter skal festes.

Det blir et enormt press fra vind på en sånn konstruksjon.

En kan få kondensproblem med et sånt tak.

Bygges det som kompakt tak så er alle disse "fellene" i varetatt. Hvor ofte hører vi om kompakttak som blåser av?