3,634    3    0  

Hus fra 1850

 10     0
Jeg lurer på Hva dettee betyr!? Kjellermurer er delvis gråsteinsmurer og delvis oppført i plasstøpt betong,over detter er det laftet tømmer? bra eller dårlig?
utlekket og etablert  utvendig med stående kledning? hva betyr det da..er det bra eller dårlig?
Samt: etasjeskillere er trebjelkelag /åser?
Takkonstruksjon har saltaks form med tro som undertak,yttertekking er skifer.

Takk for svar de som orker forklare!

   #1
 5,336     Tromsø     0
> gråsteinsmurer
Normalt for byggeåret. Stablet naturstein, Stort sett solid, dersom ingenting har bevegd på seg i løpet av 162 år.

> og delvis oppført i plasstøpt betong,
Det høres nyere ut. Påbygg? reparasjon av gråsteinsmur?

> over detter er det laftet tømmer? bra eller dårlig?
Normalt for byggeåret, nøytral beskrivelse av tidens byggeskikk, verken bra eller dårlig. Bedre isolasjon og varmekapasitet enn reisverk som ikke er fylt med isolasjon, men klart dårligere isolasjon enn dagens hus. I tillegg kan det være trekkfullt, avhengig av hvor godt stokkene er tilpasset hverandre, og hva de evt har lagt mellom skjøtene. Mose ble mye brukt, den varer ikke evig.
Det bør vurderes/undersøkes om det kan være fukt og råte i tømmeret.

> utlekket og etablert  utvendig med stående kledning? hva betyr det da..
> er det bra eller dårlig?
Utlektet forhåpentligvis, men hva er etablert? Lufting bak kledningen? Isolasjon? Vindsperre? Virker som det mangler noen ord her, det er i seg selv dårlig hvis prospektet er slurvete, men kan også beskrive en forbedring av huset som gjør det varmere og mer vindtett. Spør nærmere om hva som er gjort og når det er gjort, i byggeåret eller som en renovering i nyere tid.

> Samt: etasjeskillere er trebjelkelag /åser?
Igjen en nøytral beskrivelse av hva som var vanlig byggeskikk på tida. Åser er rett og slett tømmerstokker som bærer taket, forankret i gavlveggene.

> Takkonstruksjon har saltaks form med tro som undertak,yttertekking er skifer.
Flotte greier (å se på, og slitesterkt), hvis skiferen er komplett, tett, og man kan komme seg på loftet og se at det ikke er råte eller ferske fuktskader på taktro (som er de bordene som undertaket består av).

Dette høres ut som et hus som er verdt å ta vare på men kan koste mye penger å eie. De nøytrale beskrivelsene av huset tyder på at det selges kun med verditakst, ingen boligssalgsrapport eller tilstandsrapport med tilstandsgrader nummerert fra TG1 til TG3?

Huset kan være et funn for snekkerkyndige som selv kan vurdere tilstanden til huset og gjøre reparasjoner og oppussing selv, eller som fritidsbolig om sommeren dersom det er i ganske original stand man ønsker å bevare.

Men for ukyndige som ønsker å bruke huset som helårsbolig uten alt for mye bruk av penger både til håndverker og oppvarming, bør man ikke kjøpe det minst uten en skikkelig tilstandsrapport, og uten å ta med en (eller flere) fagmann til å vurdere det og gi råd før man legger inn bud.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 10     0
Tusen takk for svar :)
Hvor får jeg tak i en slik mann som kan se på huset etter råte osv for meg?
Slik prisen på huset står i dag så kjøper vi det aldri,men om de senker prisen ca 600000 så slår vi muligens til,de virket faktisk intr i det da...vi får se!
det blir et prosjekt over noen år da,det første vi bruker penger på da blir varme og nytt strømskap så får resten komme etterhvert...vi har en peis der og en ved-ovn i tillegg.
Men det er litt og tenke over...så vi må se det litt ann! Smile
   #3
 5,336     Tromsø     0

Hvor får jeg tak i en slik mann som kan se på huset etter råte osv for meg?


Noen er heldige å ha en snekker, tømrer, bygningsingeniør eller noe i nær slekt eller familie, eller venn eller kollega med svart belte i oppussing. Ellers finnes det firmaer som gjør rådgivende konsulenttjenester innenfor bygg og taksering, men da løper fort 10-15000 kr. En bagatell for både kjøper og selger, men sure penger om man betaler dette for et hus man ikke velger å kjøpe, eller hvor man blir overbydd av annen kjøper.
Signatur