3,456    5    0  

Innhente tilbud på grunnarbeid

 2     0
Drømmetomta er funnet, planleggingen av nytt hus har startet. Men vi er altså, som nicket tilsier, helt grønne på dette.
Nå ønsker vi å høre med ulike entreprenører om kostnadsoverslag på grunnarbeidet på tomta.
Hvilken info trenger en entreprenør for å utarbeide et overslag, egentlig?

(Ja, vi er SÅ grønne  Wink )

   #1
 1,806     Sør-Trøndelag     0
Situasjonskart som viser husets plassering på tomta, gårds-/parkeringsplass, kotehøyder osv. Og de ønsker nok å ta en befaring.

Dette for å beregne hvor mye masser som må fjernes og tilføres. Det tas stort sett forbehold mot sprengning av fjell.

Og visstnok følger ikke et tilbud fra en slik entreprenør de samme reglene som i andre yrkesgrupper hvor et tilbud kan avvike 15%(?) - det er visstnok ikke et tilbud slik du og jeg forstår det.
Signatur
   #2
 130     0


Og visstnok følger ikke et tilbud fra en slik entreprenør de samme reglene som i andre yrkesgrupper hvor et tilbud kan avvike 15%(?) - det er visstnok ikke et tilbud slik du og jeg forstår det.


Ikke meningen å gå litt OT, men kan du utdype hva du mener her? Dekkes ikke graveentreprenører av håndverkerloven?
   #3
 1,806     Sør-Trøndelag     0

Ikke meningen å gå litt OT, men kan du utdype hva du mener her? Dekkes ikke graveentreprenører av håndverkerloven?


Aner ikke, jeg bare merket meg følgende post hvor det kommer påstander rundt dette med fast pris på grunnarbeider.
Signatur
   #4
 130     0
Jeg tolker tilbudet der som ett estimat, med forbehold om sprengning. Som da sier at prisen maks skal bli 15% dyrere. Eller er det noe jeg ikke har fått med meg?

   #5
 813     Østfold     0
Jeg som driver i bransjen skal prøve og oppklare dette litt, og ta med noen eksempler, for dette med grunnarbeid og kostnaden, og ikke minst usikkerheten rundt dette er vanskelig og forstå for de som ikke driver i bransjen.

Jeg vil først prøve å lage en sammenligning mot for eksempel snekker/murer.

Snekkern får en målsatt tegning av byggherre, det er da enkelt og regne seg fram til størrelse på hus, antall vinduer takvinkler osv, det er med andre ord gode tegninger, med mål, vinduslister osv, om det plutselig blir bestemt at det skal lages et karnapp, eller et ekstra takoppløft skjønner 99% av byggherrer at dette blir dyrere, for de yrkesgrupper som bygger selve huset, er med andre ord alle detaljer kjent. samtidig med at prisene på selve bygget i henhold til tegninger blir innhentet, kommer så dette med grunnarbeid.


Grunnarbeid:

i 90% av tilbudene vi gir på grunnarbeid til hus for private er underlags materiale så som så, det er stort sett en tegning av huset som sier hvor stor fotavtrykket er et situasjonskart, og en terrengsnitt tegning laget av en eller annen arkitekt som kanskje har sett et bilde av tomten, satt på noen kotehøyder fra et gammel kommunekart, og that`s it.

Her er det ofte store avvik i inntegnet terreng og faktisk terreng, grunnforhold er relativt ukjente, tilkobling til kommunalt er det ofte ikke gitt noen info om, eller dimensjoner/materiale på kommunale ledninger, ei heller hvor dypt disse ligger.
Man kan ikke bruke flere arbeidsdager og masse penger på og innhente all info man trenger for og gi en nøykatig mengde på meter,deler og kubikk bortkjøring,eventuelt sprenging osv, der hvor snekkern får en nøyaktig tegning må vi synse og regne utifra tegninger som stort sett er veldig dårlige og ikke stemmer, en topp her og der, eller en fjellknaus skjult under bakken som ikke er kjent, drar fort på seg mange kubikk med både sprenging og bortkjøring, som gjør at prisen kan avvike drastisk, man får derfor et estimat med priser på enhenter hvor stedvis ukjente faktorer som kubikk,tonn og meter avregnes, det må sies at vi ikke stikker fingern i været og bare skriver ned noe, vi prøver så godt vi kan og lage et nøykatig tilbud som mulig utifra den infon vi får.


For og nyansere dette litt så får man stort sett fra stat/kommune litt bedre underlags info, der er stort sett området profilert med gps som gir nøyaktige mengder, grunn undersøkelser gjort ved boringer, mengder osv er regnet ut av ingeniører på forhånd,tegninger på detaljnivå, ofte på mange 100 sier, og man får et skjema med oppgitte mengder som man da skal prise meter,tonn,kubikk osv, noe slikt har jeg per dags dato bare fått fra en privat byggherre.

Dette er da noe av grunnen til at grunnarbeider kan avvike drastisk, man kan gi en fastpris på alt, en såkalt fix sum ,men da må man ta høyde for det værste av det værste, og prisen vil bli dramatisk høy, og det er stort sett ingen andre enn entreprenør tjent med.

Når vi har fått en jobb, og hvor det spesielt innebærer fjell, profilerer vi fjellet mens vi renser det,og sender data over til leica geosystems og kunde får et målebrev som angir mengder før sprenging tar til, og dette brukes som underlag for og avregne kubikk osv.
Signatur