296
10
0
Ny hytte - test av fukt innvendig
101
0
Har en ferdighytte under oppføring.
Såle støpt i høst og pr idag er tak og yttervegger på plass. Innvendig er alle yttervegger isolert og plastret.
Spørsmål: Hvor lenge bør man ha på varme innvendig før hytta har blitt "tørket opp"? Jeg antar at det er betongen som har mest fukt i seg og man må drive ut den.
Såle støpt i høst og pr idag er tak og yttervegger på plass. Innvendig er alle yttervegger isolert og plastret.
Spørsmål: Hvor lenge bør man ha på varme innvendig før hytta har blitt "tørket opp"? Jeg antar at det er betongen som har mest fukt i seg og man må drive ut den.
Da vi bygget hus mener jeg de fikk tett hus før sommerferien også stod det med byggtørkere hele sommerferien (4-6uker).
En byggtørker blir dog noe annet enn «varme . Betongen ble støpt først, så den hadde naturligvis stått en god stund allerede da.
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
Jeg ar en snikende følelse av at byggmester tar litt lett på dette ...
En byggtørker, hvor mange watt går den på? 3-4 kW?
Forøvrig "tørker" ikke betong ut; det er en kjemisk prosess med typisk varighet ca 30 dager før full styrke oppnås. Kan selvfølgelig belastes før dette, men det er vel greit å la denne prosessen gå ferdig før man dekker til.
Betong har gode fukt-regulerende egenskaper (dvs til å ta opp og avgi fuktighet). Alle parkett- og laminat-produsentene anbefaler damptetting mot betong for å unngå forskjellig luftfuktighet over og under produktet. Forskjeller kan medføre at overside og underside utvider / trekker seg sammen forskjellig og forårsake oppsprekking.
Vi fikk satt opp ferdighytte vinteren 17/18, plate støpt i desember 17. Takk, vegger og vinduer oppe sent febr 18. Ganske mye snø og is innvending på platen (ca 130 m2). 3 kW byggtørke stå på i 3-4 uker, først for å fjernet is/snø (gjort på et par dager), deretter for at håndverkerne ikke skulle fryse i hjel. De fleste gulv i første etasje er hel-ved furu på tilfarere. Hytta er i utgangspunktet alt for "tett" (etter min mening), men overhodet aldri problemer med fukt, aldri vært noe dugg på innsiden av vinduer osv.
Men et nystøpt dekke trekker trolig trolig ikke like så mye som et gulv fra 50 tallet. Men ville aldri fulgt TDJ sin oppskrift med at det bare er å legge folie oppå og så er alle problemer løst.
Tror ikke jeg har sagt at det "bare er å legge folie oppå... " (?!)
TS spør spesifikt om hvor lenge en hytte bør tørke opp. Jeg forsøker å svare på det etter beste evne og egen erfaring.
"Folien" som det refereres til vel den damsperren som det fleste (alle) gulvprodusenter anbefaler mot betong-gulv.
TS nevner ingenting om vannlekkasjer e.l., her dreier det seg om et nybygg på plate og spørsmålet er hva som er "normal" tilnærming og tidsforbruk.
Nå bygges vel nystøpte plater sjelden inn over natta. Hos TS har det tydeligvis gått noen måneder så platen er herdet ferdig. Jeg tror det er hverken nødvendig eller vanlig å tørke en betongplate i 5-6 mnd'er etter en uke med regn, uansett hvor heftig dette måtte være.
Uansett; hos oss var betongen overflate-tørr i løpet av få dager med 3 kW og god lufting, men det tok ennå 3 uker før håndverkerne kom så langt som til å legge gulv. Og altså ingen problemer rundt fukt.
Han som støpte såla sa at luftavfukter bør settes inn, men hvor lenge er de ingen som veit.