705    12    1  

Nye hus tåler ikke å stå ute

 1,333     Bergen     0
Lenker til denne artikkelen hos Byggmesteren ang problemstilling i subjekt. Noe å tenke på når man planlegger nytt hus/ombygging.
Signatur

HSt
   #2
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Ja, ser rundt meg at flere som har gavlvegger uten takfremspring bytter kledning og bygger nettopp takfremspring i tillegg...
   #3
 24,032     Akershus     0
Nær oss er ca 50 eneboliger i kjede, bygd fo ca 30 år siden. Alle bygd med pappshingel og glatt gavl. De fleste har nå takstein og takutstikk.
Signatur
   #4
 3,535     0
Hvor mye betyr egetlig takutstikket ved horisontalregn?

Min siste leilighet, før jeg ble huseier, hadde to meter "takutstikk" - verandaen til etasjen over. Likevel hendte det stadig vekk at regnet slo hardt mot stuevinduet. Kanskje ikke helt øverst på ruta, men du skulle ikke mer enn kanskje 30-40 cm ned fra taket før regnet slo i glasset.

Jeg bor litt mindre vindutsatt nå, men fortsatt: Når høstregnet kommer, da kan et takutstikk på under en meter kun beskytte endeveden. Det kan naturligvis være vesentlig. Men jeg har snakket med så mange arkiitekter som insisterer på at hus uten taktustikk ikke "ser pent ut" at jeg tror mange av dem er glade for at det kan påvises fuktskader på hus uten takustikk, som en "saklig" underbygging av deres egne estetiske preferanser.

Og det er slett ikke slik at hus med takutstikk er fullstendig fri for fuktskader! Den undersøkelse som ville bety noe, var den der man sammenlignet hus uten taktustikk, med lite og med stort takutstikk, i samme område, bygget på samme tid, med treverk av samme kvalitet og samme overflatebehandling, samme isolasjon, slik at man kunne tallfeste hvor mye bedre beskyttelse av treverket det er i et lite og et stort takutstikk. Og du kan ikke overføre konklusjoner fra steder med lite vind til f.eks. på Lista der det sies at "Det er en stille dag hvis det bare blåser ei høne på sjøen".

Men det er ikke slike gundige analyser vi leser - kun skjønssmessige generelle betrakninger om langsommere opptørking og dårligere maling, begge deler helt uavhenging av takutstikket, men det presenteres som at større takutstikk er en universalkur, en kompensasjon for både dårligere maling og bedret isolasjon.

Jeg har ingenting imot takutstikk! Men når jeg ved oppussingen legger opp til større utstikk enn huset hadde opprinnelig, er det først og fremst fordi arkitektene ønsker det. Horisontalregn hjelper det lite mot.
HSt
   #5
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Takutstikk reduserer antall nedfuktinger og ser du på SINTEFs beskrivelse av kondens/is utvendig på nye vinduer så er det ikke mye takfremspring som også skal til for å dempe utstråling og dermed kondensering. Så jeg tror det er en dramatisk forkjell i antall nedfuktinger av veggen med/uten fremspring. Det er jo også bare å se på hvor mye bedre holdbarhet det er på maling/beis på øvre del av veggen. For meg ser det ut som hovedproblem er at total vannmengde som trenger inn bak kledningen blir for stor og noen meter på toppen er kanskje det som skal til for å få hele veggen til å tippe over til "for fuktig".
   #6
 4,110     Akershus (Follo)     1
Hvor mye betyr egetlig takutstikket ved horisontalregn?

Ikke mye. Men er hvert eneste regnvær horisontalt?
Isåfall neppe så mange steder i landet. Og det ugjør en forskjell om veggen skjermes i noen av regnværstilfellene. Det gir den større mulighet til å tørke mellom regnværsdagene.
For rådgivning i byggeskikk er det gjerne lurt å henvende seg til lokale aktører nettopp fordi enkelte steder kan ha spesielle utfordringer.
Signatur
   #7
 350     Viken     0
Vet ikke om det er relevant...

Har lagt merke til at det vinterstid kan komme rim på husvegger men at det holder seg rim-fritt godt nedenfor takutstikk.
Signatur

HSt
   #8
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det er dette jeg beskrev at Sintef har dokumentert, nedkjøling av vegg reduseres når synsfelt mot kald himmel blir redusert. Det er ikke så stor reduksjon som skal til før det blir merkbart. (Det var ising på vinduer de var opptatt av men det er samme effekten)
   #9
 3,535     0
Det er jo også bare å se på hvor mye bedre holdbarhet det er på maling/beis på øvre del av veggen.

Sier ikke nettopp det at takutstikk ikke har så mye å si for veggen som helhet?

Men siden du presenterer som en udiskutabel sannhet at "det er slik det er": Faktum er at jeg ikke har lagt spesielt merke til det, nei! Ikke ut over det som skyldes overfladisk behandling av endeveden.

Einar_S: Nei, ikke alle regnvær er horisontale, men bor du på passende sted i Trøndelag (og sikkert en del andre steder i Norge) gjelder det en vesentlig andel. Og de er mest vanlige i perioder da du ikke kan forvente at veggen tørker opp før den neste høststormen kommer.

I andre deler av landet pendler luftfuktigheten mellom 80 og 95% store deler av året uansett om det er regnvær eller ikke. Det betyr like mye for treverket som ett og annet regnskyll, og er er helt uavhengg av taktutstikk.

John I: MItt nåværende hus, før oppussing, har "kaldt" loft med utlufting under mønet. Med det gamle nivået isolasjon var det ikke så veldig kaldt, for å si det sånn, og lufta som kom ut langs mønet var ikke helt på sprengkulde-nivå.Jeg antar at slike forhold kan påvirke hva du har observert.
HSt
   #10
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Jeg tror det er den totale vannbelastningen på veggen som slår ut, dermed hjelper det med mye tørrere 3m øverst og kondens har flere her kommentert. Det ser ut til at naboer har vel så mye skader i topp av fasaden som i bunn. I Trøndelag så vi effekten på hele 2. etg på bygg som hadde stått lenge uten å bli nymalt.