3,952
8
13
SØR BOLIG
16
1
Noen som kjenner firmaet SØR BOLIG som opererer på Sørlandet?
Fædrelandsvennen omtaler firmaet i dag:
Nyheter Emne
1/3 FOTO: Kjartan Bjelland
2/3 FOTO: Kristiansand kommune
3/3 FOTO: Arendal kommune
Surt kjøp av Sør Bolig
Kjøpere i fire sørlandsbyer fortviler etter å ha kjøpt hus av Sør Bolig. Beboere på Bråvann Platå i Kristiansand frykter at de må flytte ut etter at kommunen avdekket flere alvorlige feil.
Roald Ankersen
OPPDATERT: 21.MAI.2017 22:42 PUBLISERT: 21.MAI.2017 22:42 ABONNENT
Kristiansand kommune har gjennomført to tilsyn mot firemannsboligen i Ytre Vågsbygd de siste to ukene. Begge avslørte store feil.
Arbeidstilsynet hadde sammen med Kristiansand kommune uanmeldt besøk på tomten fredag 12. mai. Av seks sjekkpunkter på kommunens liste var det negativt svar på alle. Verken sikkerhet, avfallshåndtering eller rømningsveier var i orden. Bygget framsto heller ikke som ferdig, slik Sør Bolig hevdet da de ba om ferdigattest.
«Konklusjonen er at byggeplassen ikke er forsvarlig sikret», skriver jurist i kommunen Marius Raael etter tilsynet.
Kristiansand kommune har hatt to tilsyn på Sør Boligs byggeplass den siste uka.
Kjartan Bjelland
Over en måned etter at Sør Bolig fikk pålegg fra kommunen om å rydde opp, ble det avdekket flere brudd på byggesaksforskriften:
«Usikret strømskap i nærhet av lekeplass, ledninger foran trapp, og usikret fallområde og åpne avfallscontainere i nærheten av lekeplass», står det å lese i rapporten som kom denne uka.
«Det blir bare verre og verre. Nye ting oppdages hele tiden»
Kommunen krevde øyeblikkelig sikring og varsler at det kan komme vedtak om tvangsmulkt.
Om ferdigattesten blir trukket tilbake avgjøres snart.
Saken fortsetter under annonsen.
Sør Bolig lover nå å rydde opp, men sier det kan ta tid.
– Her pågår arbeider for fullt, og vi skal ordne opp i dette på best mulig måte for alle parter. Men arbeidene er omfattende og vi regner med det kan ta litt tid, uttaler administrasjonssjef Trond Rønningen.
Huskjøpere fortviler på Bråvann Platå. Fra venstre Simon Plauborg, Christian Berentsen, Kristian Korof, Geir Thunes.
Damsgaard, Vegard
Feil på bærekonstruksjoner
Tirsdag 16. mai troppet kommunen opp på byggeplassen igjen. Denne gangen var tilsynet varslet. Det gjorde ikke listen med feil og mangler noe kortere.
Pålegg som ble gitt ved første tilsyn, var ikke utbedret til det neste. Det vil koste penger.
«Rømningsveier var ikke fri for hindringer, og det vises til vårt pålegg om sikring av 15. mai. Kommunen vil utstede tvangsmulkt for det tilfellet at forholdet ikke blir rettet umiddelbart», skriver kommunen i sin rapport.
Blant de andre funnene var:
En heis (løfteplattform) er ikke søkt om. Selskapet hadde tvert imot skrevet i søknaden at de ikke skulle ha heis.
Saken fortsetter under annonsen.
Flere steder var det fare for vannlekkasjer på grunn av dårlig konstruksjon eller utførelsen av arbeidet. Det gjelder både fra tak og terrenget rundt. Beboerne har allerede opplevd lekkasjer i det splitter nye bygget.
Arendal kommune mener Sør Bolig hadde bedt om ferdigattest på feil grunnlag. Dette bildet er tatt flere måneder etter Sør Bolig sa de var ferdige.
Arendal kommune
Feil ved bærekonstruksjoner, slik at det ikke er dokumentert at bjelkene tåler vekten de skal.
Feilmonterte dører og vinduer.
Verandarekkverk som ikke er trygge for barn.
Feilmontert trapp som allerede har resultert i fallulykke.
Rømningsveier er ikke fri for hindringer og brannsikringen er ikke god nok.
Kristiansand kommune har gitt Sør Bolig frist til 29. mai med å svare, men kommunen mener enkelte av avvikene er så alvorlige at de regner med at det blir pålegg og sanksjoner.
– Nye feil hver dag
Fædrelandsvennen har skrevet om Sør Boligs prosjekt tidligere. Kommunen har truet med å trekke tilbake brukstillatelsen for en firemannsbolig.
– Det blir bare verre og verre. Nye ting oppdages hele tiden. Samme dag som kommunen hadde tilsyn fikk vi lekkasje. Det rant vann gjennom pipene, sier beboer Simon Plauborg nå. Han er redd de må flytte ut av boligen.
– Jeg kan ikke skjønne at de kan gjøre ferdig alt mens vi bor her. Men aller helst ville vi vært ute av det hele, legger han til.
Sør Bolig har lagt skylden på en underleverandøren Viking Bygg, de benekter overfor Fædrelandsvennen at det er deres feil.
Snekkerfirmaet anklager på sin side Sør Bolig for sin konkurs.
Tonje Straum fikk etter hvert lås å sette nøkkelen i på ytterdøra, men inn til badet har Sør Bolig fortsatt ikke satt inn låser.
Kjartan Bjelland
Etter de første reportasjene har Fædrelandsvennen vært i kontakt med flere misfornøyde kunder. Vi har sett dokumenter og rapporter som avdekker feil. Ferdigattest har manglet på leiligheter opptil tre år etter at Sør Bolig har solgt dem og folk har flyttet inn.
Håndverkere på badet
Tonje Straum står utenfor leiligheten sin i Kirkegårdsveien på Furutoppen, et steinkast fra Sør Boligs hovedkvarter i Arendal. Hun er sammen med naboen sin og leder i sameiet, Rebekka Heum Mongstad.
For halvannet år siden gledet de begge seg stort til å flytte inn i sine nye leiligheter. Tonjes mor hadde fortalt om da de kjøpte nytt hus. Da var det varm velkomst og blomsterhilsen på bordet fra boligselgeren.
– Da jeg kom for å overta var det en stor byggeplass. Vi måtte klatre over byggeutstyr. I døra var verken håndtak eller lås. Det var jo litt rart når jeg skulle få nøkkel den dagen.
Da Tonje Straum og Rebekka Heum Mongstad flyttet inn i Kirkegårdsveien manglet branntrappa de nå står i.
Kjartan Bjelland
Leilighetsbygget manglet branntrapp, garasjerommet var stengt og flere av leilighetene i bygget var uferdige. De manglet både bad og kjøkken.
I leiligheten var det ingen blomsterhilsen.
– I stedet fant jeg flere håndverkere på badet, konstaterer hun tørt.
– Jeg måtte selv vaske ut etter bygningsarbeiderne, sier Rebekka. Leilighetene rundt dem var langt fra ferdige.
I døra var verken håndtak eller lås. Det var jo litt rart når jeg skulle få nøkkel den dagen
– Villedende opplysninger
Sør Bolig hadde fått ferdigattest av kommunen, men blir anklaget for å ha gitt uriktige opplysninger.
– Noen av leilighetene var ferdige og det gjensto mindre arbeider i bygget som ikke skulle være til hinder for innflytting, sier administrasjonssjef Trond Rønningen i Sør Bolig.
Ferdig, ifølge Sør Bolig. Beboerne mente en del manglet i kjelleren.
Arendal kommune
Attesten ble trukket tilbake.
«Etter kommunens vurdering har foretaket Sør Bolig bevisst gitt uriktig eller villedende opplysninger til kommunen», sto det i en tilsynsrapport fra kommunen.
Sør Bolig er ikke enig i at det var bevisst.
– Det ble ikke gitt nok opplysninger, og disse forholdene ble raskt brakt i orden, sier Rønningen. Fortsatt gjenstår ting som må fikses og ble påpekt under ettårskontrollen for et halvt år siden. Beboerne sier de ikke får svar.
– Det som gjenstår skal selvfølgelig fikses, og dette er kommunisert til kundene. Det er kun snakk om småting, sier Rønningen.
Rebekka Heum Mongstad og Tonje Straum ved trappegangen som manglet rekkverk da de overtok.
Kjartan Bjelland
Det har gått et halvt år siden Sør Bolig hadde ettårsbefaring. Beboerne ventet fortsatt på de siste utbedringene.
Kjartan Bjelland
Overtredelsesgebyr
Det er ikke bare kjøperne som sier de ikke får svar. Saksbehandler Anette Frantzen Brekke purret gjentatte ganger på selskapet i en periode på trekvart år. 24. april hadde kommunen ennå ikke fått svar, og tildelte overtredelsesgebyr på 60.000 kroner.
– Hvorfor har dere ikke besvart kommunens henvendelser om overtredelsesgebyr?
– Vi har ikke svart fordi vi aksepterer kommunens avgjørelse. Vi tar overtredelsesgebyret til etterretning i dette tilfellet, svarer Trond Rønningen i Sør Bolig.
Rebekka Heum Mongstad viser en av glipene i hennes nye leilighet.
Kjartan Bjelland
Frykter de må flytte ut
Anklager utbygger etter konkurs
Trakk ferdigattest
Omtrent samtidig reiste Sør Bolig en timannsbolig på Kallandsheia i Grimstad. Eli Torgersen gledet seg til å komme tettere på barnebarn. Hun fikk alt på en flate i første etasje av leilighetsbygget. Men alt var ikke så enkelt som hun trodde.
Kommunen delte ut en ferdigattest i november 2015, og det var klart for å flytte inn – trodde kommunen og kjøperne.
Men beboerne fant mange feil og mangler. Det samme gjorde kommunen, og trakk ferdigattesten tilbake tidlig på høsten 2016.
– Det verste var brannsikkerheten. Hele leilighetsbygget var laget som én branncelle. Det var ikke brannsikring mellom leilighetene, sier Torgersen.
Eli Torgersen utenfor leiligheten i Grimstad. Det ble ikke så lettvint som hun så for seg.
Roald Ankersen
Dagmulkter
– Det som ble erklært i søknaden stemte ikke med virkeligheten. Når det skjer så mange steder, så synes jeg det er systematisk, sier Torgersen
Eli Torgersen brakte saken inn for Boligtvistnemnda og krevde dagmulkter fordi leiligheten ikke var klar da hun skulle flytte inn. Hun vant saken og Sør Bolig måtte betale henne dagbøter i 56 dager, til sammen 79.380 kroner.
Kommunen ga i slutten av april ferdigattest og brukstillatelsen tilbake. De mener det ikke er så mye som gjenstår, ifølge saksbehandler Kai Magnar Fagervik.
Eli Torgersen er av motsatt oppfatning. Hun er nestleder i sameiet, og de har nektet å overta fellesarealene i bygget fordi de mener mye fortsatt gjenstår.
– Dukket opp feil
Sør Bolig innrømmer at de gjorde noen feil på Kallandsheia.
Slik svarer administrasjonssjef Trond Rønningen på våre spørsmål om dette bygget:
– Fikk dere midlertidig brukstillatelse på feil premisser på Kallandsheia?
– I utgangspunktet ikke, men det dukket opp ting i etterkant som måtte ordnes opp i.
– Hvorfor fikk folk flytte inn før det var ferdig?
– Det var hovedsakelig på grunn av svikt i våre rutiner.
– Synes dere det er bra nok nå?
– Vi er i sluttfasen av opprydningen nå.
– Har beboerne grunn til å klage?
– Det har vært en del utfordringer med dette bygget, men vi skal som sagt rydde opp.
Timannsboligen på Kallandsheia var ikke ferdig da Sør Bolig sa den var ferdig.
Roald Ankersen
Hjelp etter avisoppslag
Sør Bolig lover å rette opp i flere av sakene. Det har de vist at de kan tidligere.
Emil Israiel i Tvedestrand var misfornøyd med Sør Bolig, men er ikke like krass lenger.
Han fortalte sin historie til lokalavisen Tvedestrandsposten i desember.
Beboeren sa til avisen at det utvendig manglet trapp foran inngangsdøra, fasaden var umalt, flere takrenner manglet nedløpsrør, atkomststien var bratt og dårlig sikret, verandaen sto skeivt, og store steiner raste ned foran inngangspartiet. Innvendig var veggplatene løse, og på golvet i stua var det fukt. Til firemannsboligen hørte det dessuten bare tre parkeringsplasser.
Når Fædrelandsvennen besøker Israiel har smilet kommet tilbake.
– Jeg har lovet å ikke si så mye mer til avisen. Jeg sto fram i Tvedestrandsposten og jeg ringte styrelederen. Det ser ut som det hjalp. Nå har de vært her og lovet å fikse alt. Men vi bodde her i tre år før vi fikk ferdigattest, sier han.
– Det var flere forhold som gjorde denne saken utfordrende, men det er nå blitt håndtert og løst på en tilfredsstillende måte for alle parter, uttaler Sør Bolig i en epost.
Bedriften påpeker at ferdigattest nå foreligger.
Emil Israiel bor i denne firemannsboligen. Den er blitt utbedret etter oppslag i lokalavisen.
Roald Ankersen
– Uheldige med underleverandører
Styreleder i Sør Bolig Gruppen AS er Hans A. Iversen, tidligere toppsjef i Sparebanken Sør og leder i Arendal Næringsforening.
Han bekrefter at Israiel tok kontakt med ham.
– Ja, det var en konflikt der og han tok kontakt med meg. Jeg tok igjen kontakt med selskapet, og de lovet å ordne opp, bekrefter Hans A. Iversen. Han kjenner til tilfellene i Grimstad og Kristiansand og mener Sør Bolig der var uheldige med underleverandørene sine.
Hans A. Iversen har vært administrerende direktør i Sparebanken Sør og er nå styreleder i Sør Bolig.
Arkivfoto
– Har det gått for fort for Sør Bolig?
– De har vært flinke, men vært uheldig med underleverandør et par steder. Sett i forhold til at de solgte rundt 160 boliger i fjor er det ikke mange konflikter, mener Iversen.
Underleverandøren har benektet at det var deres feil.
Sør Bolig har hovedkontor på Myrene i Arendal. Selskapet har hatt sterk vekst de siste årene.
Kjartan Bjelland
FAKTA: SØR BOLIG GRUPPEN AS
Vil ikke snakke
Bjørg Torjesen og mannen kjøpte bolig gjennom forløperen til Sør Bolig, Boligpartner Arendal, i 2011. Selskapet holdt til i samme lokaler som Sør Bolig og var ledet av samme mann, Remy Diederiks.
Ekteparet trodde de kjøpte drømmehuset. Det ble fort et mareritt.
– Nå sitter jeg med et hus som er så full av feil og mangler at det ikke kan selges, sier Torjesen.
Trond Einar Rønningen sier at Torjesen ikke har vært kunde av Sør Bolig, selv om de overtok forhandleravtale fra Boligpartner. Han mener hun har fått et garantibeløp til å utbedre forholdene.
– Sannheten er at vi holdt tilbake et beløp som de nå kaller garantibeløp. Vi brukte det og mer til på nye snekkere, men det var ikke i nærheten av å holde, sier Torjesen.
Remy Diederiks vil ikke svare, til tross for at det var han som solgte ekteparet huset og eide bedriften. Hans firma gikk konkurs i 2011. Like etterpå startet han Sør Bolig fra samme lokaler og under samme markedsføringsnavn.
Denne skyvedøra i stua er vanskelig å lukke og en av mange feil i Bjørg Torjesens hus.
Ankersen, Roald
Vinduene er vanskelige å lukke i det nye huset.
Roald Ankersen
– Fraværende stolthet
Torjesen og hennes mann Kai flyttet inn i sitt flotte hus i 2011. De fant fort en del feil og kontaktet takstmann Kolbjørn Hovland. Han fant mer.
«Det er trist å konstatere at god og sunn yrkesstolthet og stolthet over fagmessig godt håndverk generelt tidvis er helt fraværende som i dette tilfellet», skriver han i en rapport.
Ledelsen og snekkere fra bedriften kom tilbake og rettet noe, men ikke nok, ifølge eierne og takstmannen.
Jeg ønsker bare å bo et sted der taket ikke står i fare for å dette i hodet på meg
«Etter en gjennomgang nummer to er det nå avdekket til dels betydelige flere og store negative konstruksjonsavvik (...) Det vil være svært krevende og kostbart å utbedre på en faglig forsvarlig og god måte», rapporterte Hovland etter sitt andre besøk.
– Siden har de ikke gjort noe. Jeg ønsker bare å bo et sted der taket ikke står i fare for å dette i hodet på meg, sier Torjesen.
Hun forteller at de kjempet lenge for å få selskapet til å fikse ting. Da mannen ble kreftsyk, og etter hvert døde, mistet hun overskuddet til å stå på for huset.
– Jeg vet ikke hva jeg kan gjøre, men jeg håper andre slipper disse problemene, sier hun.
Fædrelandsvennen omtaler firmaet i dag:
Nyheter Emne
1/3 FOTO: Kjartan Bjelland
2/3 FOTO: Kristiansand kommune
3/3 FOTO: Arendal kommune
Surt kjøp av Sør Bolig
Kjøpere i fire sørlandsbyer fortviler etter å ha kjøpt hus av Sør Bolig. Beboere på Bråvann Platå i Kristiansand frykter at de må flytte ut etter at kommunen avdekket flere alvorlige feil.
Roald Ankersen
OPPDATERT: 21.MAI.2017 22:42 PUBLISERT: 21.MAI.2017 22:42 ABONNENT
Kristiansand kommune har gjennomført to tilsyn mot firemannsboligen i Ytre Vågsbygd de siste to ukene. Begge avslørte store feil.
Arbeidstilsynet hadde sammen med Kristiansand kommune uanmeldt besøk på tomten fredag 12. mai. Av seks sjekkpunkter på kommunens liste var det negativt svar på alle. Verken sikkerhet, avfallshåndtering eller rømningsveier var i orden. Bygget framsto heller ikke som ferdig, slik Sør Bolig hevdet da de ba om ferdigattest.
«Konklusjonen er at byggeplassen ikke er forsvarlig sikret», skriver jurist i kommunen Marius Raael etter tilsynet.
Kristiansand kommune har hatt to tilsyn på Sør Boligs byggeplass den siste uka.
Kjartan Bjelland
Over en måned etter at Sør Bolig fikk pålegg fra kommunen om å rydde opp, ble det avdekket flere brudd på byggesaksforskriften:
«Usikret strømskap i nærhet av lekeplass, ledninger foran trapp, og usikret fallområde og åpne avfallscontainere i nærheten av lekeplass», står det å lese i rapporten som kom denne uka.
«Det blir bare verre og verre. Nye ting oppdages hele tiden»
Kommunen krevde øyeblikkelig sikring og varsler at det kan komme vedtak om tvangsmulkt.
Om ferdigattesten blir trukket tilbake avgjøres snart.
Saken fortsetter under annonsen.
Sør Bolig lover nå å rydde opp, men sier det kan ta tid.
– Her pågår arbeider for fullt, og vi skal ordne opp i dette på best mulig måte for alle parter. Men arbeidene er omfattende og vi regner med det kan ta litt tid, uttaler administrasjonssjef Trond Rønningen.
Huskjøpere fortviler på Bråvann Platå. Fra venstre Simon Plauborg, Christian Berentsen, Kristian Korof, Geir Thunes.
Damsgaard, Vegard
Feil på bærekonstruksjoner
Tirsdag 16. mai troppet kommunen opp på byggeplassen igjen. Denne gangen var tilsynet varslet. Det gjorde ikke listen med feil og mangler noe kortere.
Pålegg som ble gitt ved første tilsyn, var ikke utbedret til det neste. Det vil koste penger.
«Rømningsveier var ikke fri for hindringer, og det vises til vårt pålegg om sikring av 15. mai. Kommunen vil utstede tvangsmulkt for det tilfellet at forholdet ikke blir rettet umiddelbart», skriver kommunen i sin rapport.
Blant de andre funnene var:
En heis (løfteplattform) er ikke søkt om. Selskapet hadde tvert imot skrevet i søknaden at de ikke skulle ha heis.
Saken fortsetter under annonsen.
Flere steder var det fare for vannlekkasjer på grunn av dårlig konstruksjon eller utførelsen av arbeidet. Det gjelder både fra tak og terrenget rundt. Beboerne har allerede opplevd lekkasjer i det splitter nye bygget.
Arendal kommune mener Sør Bolig hadde bedt om ferdigattest på feil grunnlag. Dette bildet er tatt flere måneder etter Sør Bolig sa de var ferdige.
Arendal kommune
Feil ved bærekonstruksjoner, slik at det ikke er dokumentert at bjelkene tåler vekten de skal.
Feilmonterte dører og vinduer.
Verandarekkverk som ikke er trygge for barn.
Feilmontert trapp som allerede har resultert i fallulykke.
Rømningsveier er ikke fri for hindringer og brannsikringen er ikke god nok.
Kristiansand kommune har gitt Sør Bolig frist til 29. mai med å svare, men kommunen mener enkelte av avvikene er så alvorlige at de regner med at det blir pålegg og sanksjoner.
– Nye feil hver dag
Fædrelandsvennen har skrevet om Sør Boligs prosjekt tidligere. Kommunen har truet med å trekke tilbake brukstillatelsen for en firemannsbolig.
– Det blir bare verre og verre. Nye ting oppdages hele tiden. Samme dag som kommunen hadde tilsyn fikk vi lekkasje. Det rant vann gjennom pipene, sier beboer Simon Plauborg nå. Han er redd de må flytte ut av boligen.
– Jeg kan ikke skjønne at de kan gjøre ferdig alt mens vi bor her. Men aller helst ville vi vært ute av det hele, legger han til.
Sør Bolig har lagt skylden på en underleverandøren Viking Bygg, de benekter overfor Fædrelandsvennen at det er deres feil.
Snekkerfirmaet anklager på sin side Sør Bolig for sin konkurs.
Tonje Straum fikk etter hvert lås å sette nøkkelen i på ytterdøra, men inn til badet har Sør Bolig fortsatt ikke satt inn låser.
Kjartan Bjelland
Etter de første reportasjene har Fædrelandsvennen vært i kontakt med flere misfornøyde kunder. Vi har sett dokumenter og rapporter som avdekker feil. Ferdigattest har manglet på leiligheter opptil tre år etter at Sør Bolig har solgt dem og folk har flyttet inn.
Håndverkere på badet
Tonje Straum står utenfor leiligheten sin i Kirkegårdsveien på Furutoppen, et steinkast fra Sør Boligs hovedkvarter i Arendal. Hun er sammen med naboen sin og leder i sameiet, Rebekka Heum Mongstad.
For halvannet år siden gledet de begge seg stort til å flytte inn i sine nye leiligheter. Tonjes mor hadde fortalt om da de kjøpte nytt hus. Da var det varm velkomst og blomsterhilsen på bordet fra boligselgeren.
– Da jeg kom for å overta var det en stor byggeplass. Vi måtte klatre over byggeutstyr. I døra var verken håndtak eller lås. Det var jo litt rart når jeg skulle få nøkkel den dagen.
Da Tonje Straum og Rebekka Heum Mongstad flyttet inn i Kirkegårdsveien manglet branntrappa de nå står i.
Kjartan Bjelland
Leilighetsbygget manglet branntrapp, garasjerommet var stengt og flere av leilighetene i bygget var uferdige. De manglet både bad og kjøkken.
I leiligheten var det ingen blomsterhilsen.
– I stedet fant jeg flere håndverkere på badet, konstaterer hun tørt.
– Jeg måtte selv vaske ut etter bygningsarbeiderne, sier Rebekka. Leilighetene rundt dem var langt fra ferdige.
I døra var verken håndtak eller lås. Det var jo litt rart når jeg skulle få nøkkel den dagen
– Villedende opplysninger
Sør Bolig hadde fått ferdigattest av kommunen, men blir anklaget for å ha gitt uriktige opplysninger.
– Noen av leilighetene var ferdige og det gjensto mindre arbeider i bygget som ikke skulle være til hinder for innflytting, sier administrasjonssjef Trond Rønningen i Sør Bolig.
Ferdig, ifølge Sør Bolig. Beboerne mente en del manglet i kjelleren.
Arendal kommune
Attesten ble trukket tilbake.
«Etter kommunens vurdering har foretaket Sør Bolig bevisst gitt uriktig eller villedende opplysninger til kommunen», sto det i en tilsynsrapport fra kommunen.
Sør Bolig er ikke enig i at det var bevisst.
– Det ble ikke gitt nok opplysninger, og disse forholdene ble raskt brakt i orden, sier Rønningen. Fortsatt gjenstår ting som må fikses og ble påpekt under ettårskontrollen for et halvt år siden. Beboerne sier de ikke får svar.
– Det som gjenstår skal selvfølgelig fikses, og dette er kommunisert til kundene. Det er kun snakk om småting, sier Rønningen.
Rebekka Heum Mongstad og Tonje Straum ved trappegangen som manglet rekkverk da de overtok.
Kjartan Bjelland
Det har gått et halvt år siden Sør Bolig hadde ettårsbefaring. Beboerne ventet fortsatt på de siste utbedringene.
Kjartan Bjelland
Overtredelsesgebyr
Det er ikke bare kjøperne som sier de ikke får svar. Saksbehandler Anette Frantzen Brekke purret gjentatte ganger på selskapet i en periode på trekvart år. 24. april hadde kommunen ennå ikke fått svar, og tildelte overtredelsesgebyr på 60.000 kroner.
– Hvorfor har dere ikke besvart kommunens henvendelser om overtredelsesgebyr?
– Vi har ikke svart fordi vi aksepterer kommunens avgjørelse. Vi tar overtredelsesgebyret til etterretning i dette tilfellet, svarer Trond Rønningen i Sør Bolig.
Rebekka Heum Mongstad viser en av glipene i hennes nye leilighet.
Kjartan Bjelland
Frykter de må flytte ut
Anklager utbygger etter konkurs
Trakk ferdigattest
Omtrent samtidig reiste Sør Bolig en timannsbolig på Kallandsheia i Grimstad. Eli Torgersen gledet seg til å komme tettere på barnebarn. Hun fikk alt på en flate i første etasje av leilighetsbygget. Men alt var ikke så enkelt som hun trodde.
Kommunen delte ut en ferdigattest i november 2015, og det var klart for å flytte inn – trodde kommunen og kjøperne.
Men beboerne fant mange feil og mangler. Det samme gjorde kommunen, og trakk ferdigattesten tilbake tidlig på høsten 2016.
– Det verste var brannsikkerheten. Hele leilighetsbygget var laget som én branncelle. Det var ikke brannsikring mellom leilighetene, sier Torgersen.
Eli Torgersen utenfor leiligheten i Grimstad. Det ble ikke så lettvint som hun så for seg.
Roald Ankersen
Dagmulkter
– Det som ble erklært i søknaden stemte ikke med virkeligheten. Når det skjer så mange steder, så synes jeg det er systematisk, sier Torgersen
Eli Torgersen brakte saken inn for Boligtvistnemnda og krevde dagmulkter fordi leiligheten ikke var klar da hun skulle flytte inn. Hun vant saken og Sør Bolig måtte betale henne dagbøter i 56 dager, til sammen 79.380 kroner.
Kommunen ga i slutten av april ferdigattest og brukstillatelsen tilbake. De mener det ikke er så mye som gjenstår, ifølge saksbehandler Kai Magnar Fagervik.
Eli Torgersen er av motsatt oppfatning. Hun er nestleder i sameiet, og de har nektet å overta fellesarealene i bygget fordi de mener mye fortsatt gjenstår.
– Dukket opp feil
Sør Bolig innrømmer at de gjorde noen feil på Kallandsheia.
Slik svarer administrasjonssjef Trond Rønningen på våre spørsmål om dette bygget:
– Fikk dere midlertidig brukstillatelse på feil premisser på Kallandsheia?
– I utgangspunktet ikke, men det dukket opp ting i etterkant som måtte ordnes opp i.
– Hvorfor fikk folk flytte inn før det var ferdig?
– Det var hovedsakelig på grunn av svikt i våre rutiner.
– Synes dere det er bra nok nå?
– Vi er i sluttfasen av opprydningen nå.
– Har beboerne grunn til å klage?
– Det har vært en del utfordringer med dette bygget, men vi skal som sagt rydde opp.
Timannsboligen på Kallandsheia var ikke ferdig da Sør Bolig sa den var ferdig.
Roald Ankersen
Hjelp etter avisoppslag
Sør Bolig lover å rette opp i flere av sakene. Det har de vist at de kan tidligere.
Emil Israiel i Tvedestrand var misfornøyd med Sør Bolig, men er ikke like krass lenger.
Han fortalte sin historie til lokalavisen Tvedestrandsposten i desember.
Beboeren sa til avisen at det utvendig manglet trapp foran inngangsdøra, fasaden var umalt, flere takrenner manglet nedløpsrør, atkomststien var bratt og dårlig sikret, verandaen sto skeivt, og store steiner raste ned foran inngangspartiet. Innvendig var veggplatene løse, og på golvet i stua var det fukt. Til firemannsboligen hørte det dessuten bare tre parkeringsplasser.
Når Fædrelandsvennen besøker Israiel har smilet kommet tilbake.
– Jeg har lovet å ikke si så mye mer til avisen. Jeg sto fram i Tvedestrandsposten og jeg ringte styrelederen. Det ser ut som det hjalp. Nå har de vært her og lovet å fikse alt. Men vi bodde her i tre år før vi fikk ferdigattest, sier han.
– Det var flere forhold som gjorde denne saken utfordrende, men det er nå blitt håndtert og løst på en tilfredsstillende måte for alle parter, uttaler Sør Bolig i en epost.
Bedriften påpeker at ferdigattest nå foreligger.
Emil Israiel bor i denne firemannsboligen. Den er blitt utbedret etter oppslag i lokalavisen.
Roald Ankersen
– Uheldige med underleverandører
Styreleder i Sør Bolig Gruppen AS er Hans A. Iversen, tidligere toppsjef i Sparebanken Sør og leder i Arendal Næringsforening.
Han bekrefter at Israiel tok kontakt med ham.
– Ja, det var en konflikt der og han tok kontakt med meg. Jeg tok igjen kontakt med selskapet, og de lovet å ordne opp, bekrefter Hans A. Iversen. Han kjenner til tilfellene i Grimstad og Kristiansand og mener Sør Bolig der var uheldige med underleverandørene sine.
Hans A. Iversen har vært administrerende direktør i Sparebanken Sør og er nå styreleder i Sør Bolig.
Arkivfoto
– Har det gått for fort for Sør Bolig?
– De har vært flinke, men vært uheldig med underleverandør et par steder. Sett i forhold til at de solgte rundt 160 boliger i fjor er det ikke mange konflikter, mener Iversen.
Underleverandøren har benektet at det var deres feil.
Sør Bolig har hovedkontor på Myrene i Arendal. Selskapet har hatt sterk vekst de siste årene.
Kjartan Bjelland
FAKTA: SØR BOLIG GRUPPEN AS
Vil ikke snakke
Bjørg Torjesen og mannen kjøpte bolig gjennom forløperen til Sør Bolig, Boligpartner Arendal, i 2011. Selskapet holdt til i samme lokaler som Sør Bolig og var ledet av samme mann, Remy Diederiks.
Ekteparet trodde de kjøpte drømmehuset. Det ble fort et mareritt.
– Nå sitter jeg med et hus som er så full av feil og mangler at det ikke kan selges, sier Torjesen.
Trond Einar Rønningen sier at Torjesen ikke har vært kunde av Sør Bolig, selv om de overtok forhandleravtale fra Boligpartner. Han mener hun har fått et garantibeløp til å utbedre forholdene.
– Sannheten er at vi holdt tilbake et beløp som de nå kaller garantibeløp. Vi brukte det og mer til på nye snekkere, men det var ikke i nærheten av å holde, sier Torjesen.
Remy Diederiks vil ikke svare, til tross for at det var han som solgte ekteparet huset og eide bedriften. Hans firma gikk konkurs i 2011. Like etterpå startet han Sør Bolig fra samme lokaler og under samme markedsføringsnavn.
Denne skyvedøra i stua er vanskelig å lukke og en av mange feil i Bjørg Torjesens hus.
Ankersen, Roald
Vinduene er vanskelige å lukke i det nye huset.
Roald Ankersen
– Fraværende stolthet
Torjesen og hennes mann Kai flyttet inn i sitt flotte hus i 2011. De fant fort en del feil og kontaktet takstmann Kolbjørn Hovland. Han fant mer.
«Det er trist å konstatere at god og sunn yrkesstolthet og stolthet over fagmessig godt håndverk generelt tidvis er helt fraværende som i dette tilfellet», skriver han i en rapport.
Ledelsen og snekkere fra bedriften kom tilbake og rettet noe, men ikke nok, ifølge eierne og takstmannen.
Jeg ønsker bare å bo et sted der taket ikke står i fare for å dette i hodet på meg
«Etter en gjennomgang nummer to er det nå avdekket til dels betydelige flere og store negative konstruksjonsavvik (...) Det vil være svært krevende og kostbart å utbedre på en faglig forsvarlig og god måte», rapporterte Hovland etter sitt andre besøk.
– Siden har de ikke gjort noe. Jeg ønsker bare å bo et sted der taket ikke står i fare for å dette i hodet på meg, sier Torjesen.
Hun forteller at de kjempet lenge for å få selskapet til å fikse ting. Da mannen ble kreftsyk, og etter hvert døde, mistet hun overskuddet til å stå på for huset.
– Jeg vet ikke hva jeg kan gjøre, men jeg håper andre slipper disse problemene, sier hun.
Søstra mi har kjøpt fra de og det var utrolig mye tull hele veien.
Har hørt veldig mye rart så når denne artikkelen kom var det ikke noen overraskelse.
Men husene er pene, særlig "Rivenes", de ansatte ser sympatiske ut på avstand og jeg er bare økonom, ikke psykolog.
selvmurer av egen bolig i porebetong
Her får de god reklame av IRISØR
http://www.irisor.no/2016/09/20/vise-eventyrlig-vekst/
http://opengov.cloudapp.net/Cases/KRS/Case/Details/15061610?docNumber=201705370-23
https://www.fvn.no/nyheter/lokalt/i/xxx58/Ny-rapport-avslorte-enda-flere-feil--Sor-Bolig-mister-ansvarsretten-pa-Bravann
http://polopoly.prod.agp.cloud.atex.com/preview/www/2.644/2.671/1.2232686
https://kapital.no
Sak i E24 1. mrs 2020
Boligtopper kreves for hundretusener: Betalte feriepenger til seg selv åtte dager før konkurs
En rapport fra PwC viser at eierne bak det sterkt kritiserte selskapet Sør Bolig kan ha brutt loven. Den sendes nå til politiet.
Da Sør Bolig AS i februar i fjor slo seg konkurs med omtrent 20 millioner kroner i gjeld, hadde det sannsynligvis i flere måneder vært klart at de ikke hadde økonomi til å holde selskapet gående.
Det skriver PwC i en borevisorrapport. De retter derfor pekefingeren mot selskapets utbetaling bare åtte dager før konkursen, da daglig leder Remy Diederiks og Karl Tore Dalen, som to dager før var styremedlem i selskapet, fikk utbetalt 100.000 kroner hver i feriepenger.
BOBESTYRER: Advokat Ole Magnus Heimvik har sendt ut krav til en rekke aktører om tilbakebetaling av midler til boet og kreditorene.
– Vår vurdering er at selskapet på dette tidspunkt var insolvent. Da skal ikke lønn og feriepenger utbetales, sier bobestyrer Ole Magnus Heimvik.
Rapporten fra PwC har avdekket flere mulige lovbrudd, samt en rekke transaksjoner som kreves tilbakebetalt. Den vil bli sendt over til politiet som deretter vil ta stilling til saken, sier Heimvik.
Daglig leder og styreleder i Sør Bolig, Remy Diederiks, bestrider hele rapporten.
Reagerer på faktura like før konkurs
Anne Lene Andersen er én av de omtrent 450 som kjøpte hus fra Sør Bolig. Hun reagerer på selskapets opptreden i dagene frem til de slo seg konkurs.
Den 13. februar i fjor fikk hun en e-post fra Sør Bolig. Her ble Andersen minnet på en ubetalt delbetaling på 665.000 kroner.
Andersen betalte fakturaen, men bare to uker senere var Sør Bolig AS konkurs, og byggearbeidet ble stanset.
– Jeg synes de burde visst bedre enn å kreve inn penger når det åpenbart gikk mot slutten for selskapet, sier Anne Lene Andersen.
Hun ble fakturert for til sammen 1,9 millioner kroner, men forteller at bygget fikk en verditakst på 1,2 millioner etter konkursen.
– Det vil si at dersom jeg ikke hadde betalt siste delbetaling, ville jeg ikke tapt så mye, sier Andersen, som har meldt inn et krav på 1,46 millioner i konkursboet til Sør Bolig AS.
Krever inn millionbeløp
Bobestyrer Ole Magnus Heimvik forteller at han kort tid etter konkursåpning så behov for en gjennomgang av revisor.
I revisorrapporten som ble sluttført før jul i fjor, har PwC identifisert en rekke mulige «omstøtelige, erstatningsrettslige og ulovlige transaksjoner .
I tillegg til feriepengeutbetalingene, peker den blant annet på uttak av lønn i løpet av de to siste månedene, samt en rekke transaksjoner med andre selskaper i Sør Bolig-konsernet.
– Vi mener at det ligger en del krav mot andre selskaper i samme konsern, for utført arbeid i Sør Bolig AS, som ikke er blitt betalt. Til sammen omfatter det et millionbeløp, sier Heimvik.
Hadde tro på videre drift
Daglig leder og styreleder Remy Diederiks bestrider at søsterselskaper skylder Sør Bolig AS penger og er uenig i borevisors vurdering av når selskapet var insolvent.
32-åringen sier han levde i troen på videre eksistens helt opp til konkursen og bestrider alt som borevisor har klassifisert som omstøtelige transaksjoner.
Det var først da han fikk nei på forespørselen om å fryse gjeld hos Sør Bolig AS’ største kreditor, byggevareleverandøren Optimera, at han innså at slaget var tapt, forteller Diederiks.
– Hadde vi fått til en løsning med Optimera, ville vi kunnet jobbe videre for å få ferdigstilt boligene. I stedet ble vi nødt til å melde oppbud.
Konkursboet mener derimot at selskapet var insolvent senest en måned før, sannsynligvis enda tidligere, da bankene nektet Sør Bolig Eiendom AS og Sør Bolig Prosjekt AS å flytte penger til Sør Bolig AS. Planen om at inntekter hos de to søsterselskapene skulle holde Sør Bolig AS flytende, falt dermed i grus.
– I 2018 var alle i ledelsen slitne, så vi la en plan om styrt avvikling av konsernet. Vi så at vi trengte 10 millioner kroner, så på høsten tok Karl Tore Dalen og jeg opp lån på 5 millioner kroner hver gjennom holdingselskapene våre. Dette skulle være nok til å holde Sør Bolig gående. Men da vi i starten av 2019 åpnet postkassen og fant et uventet skattekrav på 5 millioner, som vi mener var galt, måtte vi endre alt. Dessverre kom vi ikke til enighet med banken eller med største kreditor. Da ble det slik, sier Diederiks.
– Hvorfor krevde dere inn penger fra Andersen to uker før konkursen, når fremtidig overlevelse var så usikkert?
– Vi jobbet da fremdeles for videre drift. Måten disse prosjektene finansieres på er ved at kundene betaler underveis, og så går pengene til å betale underleverandører. Så man havner egentlig tilbake på spørsmålet om vi burde ha stanset drift tidligere, men for oss var det ikke over før Optimera sa nei.
Skulle på ferie
– Dere kan ha brutt loven ved å betale ut lønn og feriepenger til dere selv så tett opptil konkursen, ifølge borevisor. Hva tenker du om det?
– Jeg har fått krav om å betale dette tilbake, men siden jeg er uenig i at vi var insolvent da dette ble utbetalt, så bestrider jeg kravet. I mitt hode var jeg en ansatt i denne perioden, og jeg skulle ta ut ferie i mars.
– Skjønner du at det ser rart ut?
– Ja, jeg har forståelse for det, og hvis konklusjonen etter en gjennomgang med min egen advokat er at dette var ulovlig, så vil jeg betale det tilbake.
Tidligere styremedlem Karl Tore Dalen, som også har fått krav om tilbakebetaling av lønn og feriepenger, er ikke lenger involvert i Sør Bolig. Han sier som Diedriks at han er uenig i kravet, og at han har satt en advokat til å vurdere saken.
– Etter en gjennomgang av de faktiske forhold med advokat, så er jeg blitt anbefalt å ikke tilbakebetale lønn og feriepenger da det er et rettmessig krav jeg har, og uansett ville hatt mot lønnsgarantifondet. Kravet er altså bestridt, skriver Dalen i en e-post.