4,087    2    0  

Spørsmål rundt ettårsbefaring

 117     Asker     0
Hei, 

Jeg flyttet i fjor sommer inn i ny enebolig og nå nærmer det seg ettårsbefaring.

Prosjektet er utført av to leverandører, en på graving/grunnarbeider og en som gjelder en totalleveranse på huset, fra og med såle og grunnmur, til og med nøkkelferdig hus. Jeg har ikke hatt noen andre direkte leverandører utover utvendig maling og hagearbeider som ble utført etter overlevering. Kontrakten med husbygger er NS3425, siste revisjon som forelå for ett år siden. Arkitekt som har vært ansvarlig søker har vært direkteleverandør til meg.

Jeg ønsker innspill på om noen punkter her er opplagt usaklige, om jeg er for pirkete etc. Eventuelt tips på hvordan dette bør vinkles. Håper ikke dette blir for omfattende til at dere ikke orker å lese ferdig eller kommentere!

I utgangspunktet hadde jeg planer om å bruke standardskjema for dette, notere alle punkter der og forsøke å få entreprenør til å forplikte seg til utbedring. Hvis det skulle bli konflikt om noen utbedringer og/eller ansvar så må jeg nok bli litt ekstra formell.

På min liste til ettårsbefaring har jeg notert følgende:
- Mangler dokumentasjon/FDV på oppbygging av baderom. Det er ingen kjente mangler på badet p.t., men jeg har fått vite fra takstmann at dersom dokumentasjon mangler så setter de dårligste tilstandsgrad.
- Dårlig fall i en takrenne som går langs halve vestfasaden min, jeg har sett dette fra loftsvinduene ved et par anledninger.
- Jeg er usikker på om avtrekksvifter på kjøkken (2 stykk) "løser ut" ventilasjonsanlegget slik at dette kjører på full effekt når disse tas i bruk. Hvis jeg manuelt setter ventilasjonen på maks effekt høres det ut som et jagerfly tar av, det gjør det ikke når jeg bruker avtrekksviftene.
- Jeg mener det er noe krøll i utvendige screeens som er levert, men jeg vet ikke om det er innafor normalen.
- Dårlig fuging rundt en innvendig skyvedør, dette ble gjort ifm et par reklamasjoner ifm overtagelse. Jeg hadde ikke bestilt dette og visste ikke at de kom til å gjøre det. 
- Et baderomsskap har en ledlampe med det jeg mistenker er dårlig kontakt, kommer og går. 
- Dårlige fuger på vask og toalett.
- Noen steder har gipsskruer blitt presset litt ut, en håndfull eller to steder hvis jeg går grundig over dette.
- Et dusjhjørne er dårlig/feilaktig montert, Dansani (produsent) har vært og justert, men de mener at det ikke er ihht instruksjoner som de har levert. 
- Når det regner så renner det noe vann inn i garasjen, det virker som det er feil fall helt ytterst. (Det er ikke noe takutstikk å snakke om hverken på hus eller garasje.)
- Sprekker i maling/plateskjøter noen steder i huset. (Det er listefritt mellom vegg og tak, jeg reklamerer ikke på sprekker her, leverandør ba meg bekrefte at jeg aksepterte at det her ville komme sprekker som ikke de ville være ansvarlige for.)
- Mangler luftespalte under døren på bad i kjeller. 
- Peis ser ut som den kan ha satt seg noe.
- En innvendig dør trenger justering.
- Sprekk i epoxybelegg i teknisk rom i kjeller.
- Knirk i trapp, tror en trappevange bør festes bedre mot den ene kjellerveggen.
- Knirk i parkett kjeller, på støpt betong. Dette er gjennomgående i hele huset og det er dette som plager meg mest. Det er lever vannbåren varme i alle gulv. I kjeller er disse støpt inn i betong, det er fuktsperre og parkett. Her er det kun knirk på ett punkt, men det er "knitring i parketten" de fleste steder. Dette varierer noe over tid på året, men er der for det meste. Parketten her er anbefalt av entreprenør, det er Haro enstavet eikeparkett med butikkpris på rundt 700 kr per kvadratmeter som er lagt flytende. Det er varme i gulvet i vinterhalvåret, men termostatene som er per per rom i 150 cm høyde er aldri justert på over 23,5 grader. Vi fikk installert alarm med fuktmålere som viser fukt innenfor intervallene til produsent.
- Knirk i parkett loft. Spon med slisser til vannrør på bjelkelag, gipsplater oppå spon. Tilsvarende knitring som i kjeller og en del punkter med knirk. To steder er det synlig svikt i skjøter. Her er det nesten aldri oppvarming (termostatene er stilt så lavt at det aldri kommer varme i gulvet.) Samme parkett som i kjeller.
- Knirk i parkett, første etasje. Her er det noe knitring akkurat nå på våren, men sjelden ellers. Her er det mange punkter med knirk. Her er det benyttet en annen parkett, en enstavet eikeparkett fra Kahrs til butikkpris 1200 kr per kvadratmeter. Her er det varme i gulvet hele vinterhalvåret. Gulvet er lagt flytende. Kjøkkeninnredning står oppå parketten, jeg tipper total vekt på benkeplate i granitt må være rundt 1500 kilo i en 360 graders variant med åpning.
- Malearbeid i trappen er utrolig dårlig, eventuelt så er platearbeidet her (gips) utrolig dårlig. Dette var ikke mulig å se på ettårsbefaring, men når man ser det i dagslys på sommeren så er det helt klart ikke innafor.


Er det fair av meg å kreve alle disse tingene utbedret? På forhånd takk for hjelpen.

   #1
 239     Oslo     0
Sånn i utgangspunktet gjør du dette riktig ved å liste opp alt - fra stort til smått. Etter felles gjennomgang vil du sannsynligvis få gjennomslag på noe og avvisning på noe (som regel; noen entreprenører lever av å trenere, andre er kundeorientert og gir mer enn de strengt tatt må).

Jeg tipper du får utfordringer med dette rundt knirk i parkett da dette ofte er kostbart å gjøre noe med. Et par stikkprøver for å se om avstanden til vegg i forkant er å anbefale, da svikten ofte ligger her ved å legge med for liten glippe.

Hva av alt dette som er riktig eller feil å kreve blir litt vanskelig å ha en mening om uten å ha sett tilstanden. Litt justeringsbehov og små, ubetydelige feil må man antagelig også regne med etter ett år.

Uten dokumentasjon på våtrom vil du få TG2 automatisk. Dette er derfor viktig å få på plass.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 117     Asker     0
Takk for innspill. Du hadde ganske rett. Knirk i parketten er det som leverandør motsetter seg å utbedre. Dog så ville han ha parkettleverandør på besøk for å se der det er svikt i selve skjøtene, dette hadde han aldri sett før. Selv mener jeg dette er litt i gata å behandle symptomer, ettersom rotårsaken nødvendigvis må være nivåforskjeller.

Det som leverandør helt konkret sier er at dersom man skal plukke opp parketten (flytende) så kommer denne til å bli skadet. Jeg er ikke helt sikker på om jeg er enig i dette. I utgangspunktet så tror jeg det skal være mulig å skru rett gjennom gips, spon og i bjelkelaget. Hvis jeg skrur opp temperaturen på gulvvarmen så ser man lett med varmesøkende kamera nøyaktig hvor rørene går. Jeg har selv fått demonstrert dette av rørleggeren som var i huset, det er ganske fascinerende. Men parketten må som sagt av. Jeg tenker å undersøke selv med leverandør om denne kan plukkes av uten skader.

Det er tilstrekkelig avstand til vegg i alle retninger på parketten, så denne skal ha nok plass til å flyte.

To ting til motsatte entreprenør seg å utbedre:
- Dårlig fall i takrenne. Jeg fulgte med på denne for et par lørdager siden da tv-nyhetene viste bilder fra mitt nærmiljø og takrenna tok greit unna alt vann. Ok.
- Fall i garasjegulv. Det er noe fall utover og taket er uten utstikk. Til neste år er det uansett tid for å legge belegningsstein og da legger jeg ned slukrenne på utsiden. Regner med at dette da går over av seg selv, uansett er det marginalt med vann som kommer inn. Ok.