4,277    4    1  

Hva er normalpris for festetomt?

 33     0
En del av vår tomt er festetomt, omtrent 450 m2. Jeg har nå hørt at bortfester har begynt å selge til noen naboer men før jeg kontakter ham hadde det vært greit å ha litt peiling på hva som er et godt pris. Tomten er stort sett en plen, beplantet med bringebær og med en kjøkkenhage på.
Priset naboen nevnte at hun hadde blitt tilbudt var på 72.000 for 2,3 mål.

   #3
 56     0

30 ganger årlig festeavgift, se lovdata § 37. Innløysingsvilkår.


Tja, det kommer nok an på kontrakten din hva som lønner seg for deg som fester og hva som lønner seg for grunneieren din...

Om ikkje anna er avtalt, kan kvar av partane likvel krevje at innløysingssummen for andre tomter enn dei som er festa bort på uavgrensa tid utan oppseiingsrett for bortfestaren, skal vere 40 pst. av tomteverdet på innløysingstida, med frådrag for verdauke som festaren har tilført tomta med eigne tiltak eller tilskott til tiltak som er gjort av andre. Tomteverdet må ikkje setjast høgare enn det tomta kan seljast for om det berre er tillate å setje opp det eller dei husa som er på tomta.


Hva som er tomteverdien kan sikkert være et definisjonsspørsmål. Er det markedspris? Du bør kunne trekke fra tekniske anlegg og annen påkosting på tomten (ikke huset). Tomtefesterforbundet har sikker mye info om dette.

Husk at tomtefesterforbundet er en interesseorganisasjon. Hent inn informasjon fra flere kilder før du går igang med en prosess. Finn ut om det er andre i ditt nærområde som har fått innløst tomtene og snakk med de. Finn ut hva du vil og stå på krava!

Det har vært noen dommer i det siste som jeg ikke kjenner detaljene i. De har vel for det meste gått på lovligheten av loven i forhold til grunnloven. Noen kjenner kanskje detaljene i disse? Dommene og utsiktene til borgerlig flertall ved neste korsvei kan nok påvirke grunneiers vilje til å bli enig med deg uten skjønn/rettssak.

Se f.eks. grunneiersiden sine reaksjoner.


Cec
   #4
 1     0
Hovedregelen for beregning av innløsningssum er 30 x oppregulert festeavgift. Dvs. at grunneier kan regulere festeavgiften i samsvar med det som er avtalt i festekontrakten, før innløsningssummen beregnes. Har festeavgiften blitt regulert etter 1.1. 2002 har bortfester imidlertid kun mulighet til å regulere avgiften i samsvar med endringer i konsumprisindeksen. Videre har partene mulighet for å kreve at innløsningssummen settes til 40 % av tomteverdien, dersom festekontrakten er tidsbegrenset.

Det er viktig å være klar over at reglene over gjelder i de tilfeller hvor fester krever innløsning med hjemmel i tomtefesteloven § 32. Fester har i henhold til tomtefesteloven § 32 rett til å kreve innløsning når festeforholdet har vart i 30 år, og deretter hvert 2. år. Har du en kontrakt som er eldre enn 30 år kan du altså kreve innløsning i samsvar med reglene her hvert 2. år. Er det mindre enn 30 år siden kontrakten første gang ble inngått, har du ikke rett til å kreve innløsning til disse reglene. Partene står selvsagt fritt til å gjøre egne avtaler om innløsning.

Avgjørelser fra Høyesterett som det ble vist til her, går blant annet på hvorvidt festers rett til å kreve innløsning til 40 % av tomteverdien er i strid med Grunnloven § 105 som sier at grunneier skal ha full erstattning ved ekspropriasjon. Høyesterett konkluderte med at festers rett til å kreve innløsning etter tomtefesteloven § 32 er ekspropriasjon, og regelen om innløsning til 40 % i enkelte tilfeller vil være i strid med Grunnloven. I disse tilfeller kan 40 %-regelen settes til side. Regelen om innløsning til 40 % av tomteverdien vil imidlertid ikke alltid være i strid med Grunnloven, slik at dette må avgjøres i den enkelte sak.