302    8    0  

Borebrønn med buffertank/sisterne

 61     0
Vi planlegg felles borebrønn for vannforsyning på hytta. Det er fem hytter, alle relativt nye eller planlagte hytter med moderne standard på bad. Med tanke på å ta unna topper i forbruk ser vi på å koble inn ein trykklaus buffertank (f.eks. 5000 l). Tanken er da at pumpe i borebrønn er knytta til nivåvippe/flottør i sisterne for fylling. Frå buffertank blir det frekvensstyrt pumpe for forsyning ut til hyttene. 

Eg har sett litt på kva som finst av tankar til noko slikt, og ser m.a. på hyttetorget sine tanker for nedgraving som virker rimelege i pris: https://www.hyttetorget.no/platin-cisterner-for-nedgraving?variant=10791

Er dette tankar som er akseptable til drikkevatn, eller bør vi ev. legge meir penger i ein anna (type) tank?

   #1
 24,032     Akershus     0
Pt får du 3000 l oljetanker i glassfiber nærmest gratis, kanskje en slik kan gjenbrukes?

OK, så er en litt skeptisk til gjenbruk av en oljetank, men i Forsvaret eren tanktilhenger en tanktilhenger. De har rutine på rengjøring fra drivstoff til drikkevann.

Ellers, behovet for en slik tank er styrt av tilsiget i brønnen sammen med forbruk. Hva med å teste først uten?
Signatur
HSt
   #2
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Jeg ville ikke bufre drikkevann i store volum uten å tenke på renhet dvs det må integreres UV rensing e.l i systemet.
   #3
 24,032     Akershus     0
Mulig at HSt er inne på noe, dette minner litt om et mikrovannverk. På den annen side, så lenge det er folk på hyttene, så vil det kanskje være tilstrekkelig gjennomstrømning. Vannet står jo til en viss grad stille i brønnen også. Brønner er litt sjansespill.

Et annet problem med en så stor tank er faren for tørrkjøring av pumpe. Et vanlig hull rommer i størrelsesorden 1m3. Dersom vi antar fullt buffer og plutselig uttak av mye vann, vil pumpa starte. Etter 1000l er en avhengig av et tilsig som overstiger pumpekapasiteten. Mao en er avhengig av tilsiget, ikke størrelsen på bufferet. Nå kan det tilføres styrelogikk som holder styr på at ikke pumpa går tørr, men tilsigetkan en ikke gjøre noe med. Når 5000 l er tomt, må en vente på mer og pumpe i bolker.
Signatur
HSt
   #4
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det er heldigvis lave temperaturer i en borebrønn, bare se på vanndispensere med kjøling der inkluderes det normalt UV kilde e.l i buffertank.

På vårt hyttefelt hadde 6 av 7 borehull ok kvalitet når vi testet, det 7. hadde noen E-coli bakterier slik det alltid har hatt, trolig dårlig plassert i terrenget.

Det blir fort Askøy tilstander ...
   #5
 2,718     0
i Forsvaret er en tanktilhenger en tanktilhenger. De har rutine på rengjøring fra drivstoff til drikkevann.

Kan ikke tenke meg at det stemmer. Vel, det er forsåvidt beskrevet en "rutine" for rengjøring, men den består av teksten "Dersom vanntanken(!) er forurenset(!) med olje, parafin eller fett må tanken rengjøres med varmt vann og vaskemiddelet Taski Profi. Kun små mengder drivstoff i vann er tilstrekkelig for å gi smak, dekontaminering av forurenset vanntank er derfor vanskelig(!)."

Hentet fra teknisk håndbok (TH10-2330-25/205-10) for "Tilhenger, vanntank(!), 2 hjul, 950l", revidert i 2004.

(mine paranteser og utropstegn...)
   #6
 24,032     Akershus     0
Mulig jeg var for optimistisk. Imidlertid, reglementet viser at rengjøring er mulig.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 61     0
Takker for innspel. Vi borer vel fyrst no, så har vi i alle fall litt begrep om kor mykje vatn vi kan få ut.

   #8
 24,032     Akershus     0
Før dere borer/setter ned pumpe, bør dere vurdere en «tankmåler . Vi har én gang gått tom for vann i en vinter med mye barfrost. Det er uendelig forskjell på å vite at det er kommet inn 50 liter i løpet av natta mot ikke å vite noe som helst.

Dybdemåler kan gjøres med en elektrisk trykkmåler, koster litt og noe styr om den går i stykker. Et alternativ er et tynt rør ned til pumpa, åpent i nedre ende.

https://m.youtube.com/watch?v=yLFUjxjYFmw

Metoden er enkel og rimelig. Dette er samme prinsipp som mange kjenner fra oljetank i hagen, en måler i fyrrommet med et lite sykkelpumpehåndtak. Boblemåler er kanskje litt vanskelig å rigge med en alarm. Ved moderat reduksjon i tilsig går dette gjerne greit om alle samarbeider om vannsparing.
Signatur