1,848
28
1
Cisterne(vanntank) til enebolig istedenfor brønn. Permanent løsning? Kostnader? Erfaringer?
16
0
Hei! Jeg er på utkikk etter enebolig på landet og har funnet en aktuell bolig som har noe utfordringer hva gjelder vanntilførsel. Så vidt jeg har forstått har det vært problemer med forurensning av vannbrønn, og at det er installert cisterne(vanntank) på 6000 liter.
Videre følger det litt informasjon.
Utdrag av prospekt:
Med en familie på 3 stk. har det blitt tilkjørt vann ca. en gang pr. mnd. ifølge megler.
Kommunens pris avløp
Abonnementsgebyr, pr bo-/hytte-/næringsenhet: kr 526,73
Forbruksgebyr, for avløp pr m3 målt forbruk: kr 34,12
Kommunens pris vann
Abonnementsgebyr, pr bo/hytte/næringsenhet: kr 499,02
Forbruksgebyr, for vann pr m3 målt forbruk: kr 19,27
Mine spørsmål er:
Videre følger det litt informasjon.
Utdrag av prospekt:
Eiendommen har privat vann og avløpsanlegg. Ny utvendig cisterne i 2006, montert vannpumpe og trykktank. Cisterne er på 6 000 liter. Eier har fått tilkjørt vann og har betalt kr. 1 000,- per gang/kjøring. Antall kjøringer/fyllinger vil avhenge av forbruk. Privat avløp til septiktank, ny i 2002. Det foreligger pålegg om utbedring av eksisterende avløpsanlegg fra 2007. Pålegget vil bli fulgt opp/effektuert ved eierskifte og kjøper må påregne kostander ved utskiftning/ utbedring.
Med en familie på 3 stk. har det blitt tilkjørt vann ca. en gang pr. mnd. ifølge megler.
Kommunens pris avløp
Abonnementsgebyr, pr bo-/hytte-/næringsenhet: kr 526,73
Forbruksgebyr, for avløp pr m3 målt forbruk: kr 34,12
Kommunens pris vann
Abonnementsgebyr, pr bo/hytte/næringsenhet: kr 499,02
Forbruksgebyr, for vann pr m3 målt forbruk: kr 19,27
Mine spørsmål er:
- Er cisterne(vanntank) en permanent løsning? Er det like stabilt som brønn? Hva er fordelene og ulempene med cisterne kontra brønn?
- Hvordan blir regnestykket for cisterne og privat avløp sett opp mot de kommune avgiftene? Abonnementsgebyret fra kommunen er vel årlig..? Isåfall er vel privat vann og avløp veldig mye dyrere dersom man har cisterne(vanntank)?
- Noen som har personlige erfaring ved å ha cisterne(vanntank) i privat enebolig?
Privat avløp til septiktank, ny i 2002. Det foreligger pålegg om utbedring av eksisterende avløpsanlegg fra 2007. Pålegget vil bli fulgt opp/effektuert ved eierskifte og kjøper må påregne kostander ved utskiftning/ utbedring.
Kontakt kommunen for informasjon. Hvis de pålegger at det tilknyttes kommunalt, kan det i verstefall koste mange hundre tusen.
At du kan få tilkjørt 6m3 vann for 1000 kr er også tvilsomt, men det er bare å kontakte et firma og be om pris på fast avtale
En bolig med cisterneløsning må være billig eller ha andre pre for å kunne omsettes
100m3 høres mye ut, må være tenårings jenter såfall eller en fisk.
vi bor 2 voksne i huset her og bruker ca 80m3 i året tilsammen.
ved litt googling så er det mange kommuner som oppgir 40-60m3 pr pers som en normal i året
Lenke her https://www.finn.no/realestate/homes/ad.html?finnkode=108711002 fullt prospekt her https://external.webmegler.no/wngetfile.ashx?/k195/apdokument/i5478500/pfwblc
Så vidt jeg klarer å se er det vært forurensning som har ført til at brønnvannet er blitt dårlig.
Takk for gode svar!
Limer inn
Gamlekongsvei 101 furunes
Så kan en spør nabo i 80, 90 og 103 hvordan avløps problemet løses.? Eller om det noe planer og vann og avløp ? Det kan være at pålegget ikke følges opp, fordi det er praktisk vanskelig ? Praksis er vel ofte at det er septiktank tank i områder med langt mellom hus ?
Her i Trondheim er prisen 11,43 + 12,89 = 24,32 kr/kbm, i TS sin kommune 19,27 + 34,12 = 53,39 kr/kbm - over det dobbelte! Fastavgiftene er en drøy hundrelapp høyere i Trondheim - 415 + 473 + vannmåler 255 = 1143 kr, mot 1027 kr, men vi kommer nok betydelig bedre ut i Trondheim totalt sett! (Hvis du ikke har vannmåler slipper du 255 kr målerleie, men da anslås forbruket etter "bygnigsareal" - BYA? P-ROM? - med 3 kbm pr kvm. Har du en 250 kvm bolig blir det dyrt uten måler!)
En interessant observasjon: Å varme opp en kbm vann én grad krever 1 kWt, og med litt margin kan du regne rundt 1 kr/kWt i energipris + nettleie for strømmen. Å varme opp 1 kbm vann til dusj-temperatur koster rundt 35 kr (antagelig noe under det, også), mens vannet koster halvannen gang så mye i TS sin kommune! Mange er bekymret for strømregningen, men knapt noen for vannregningen.
I utlandet har jeg sett separate vannkraner for drikkevann og vaskevann; her i landet holder alt vann drikke-kvailitet, og vannrenser-utstyr er bare for at noen skal tjene penger på oss. (Unntatt i spesielle kriser, selvsagt.) At vi bruker drikkevann til å skrubbe golvene og vanne ripsbuskene er, fra mange kulturers synspunkt, ekstrem luksus / sløsing. Men det er det eneste vi har...
Et forbruk på 100 kbm/person er ca. 300 liter pr dag. Hvor i all verden blir 300 liter pr dag av? Jeg kan umulig bruke mer enn 100 liter til dusj og matlaging, og mistenker at det meste går i dass, bokstavelig talt. Hvis jeg hadde en stor regnvann-sisterne som kunne gå til toalettene, til bilvask og hagevanning, golvvask og annet som ikke trenger drikkevann-kvalitet, da kunne antagelig totalforbruket reduseres til tredelen, til en besparelse på 3500 kr/år (hvis forbruket reelt er 100 kbm/person - det synes meg noe høyt). Sisternen ville være betalt ned ganske raskt!
Har noen her på BB valgt å installere regnvannsisterne for å redusere volum-kostnaden på vannverks-regningen?
Hvis jeg var TS, med de volumprisene, og ble pålagt tilknytning til offentlig vann, ville jeg ihvertfall vurdert å beholde den gamle sisternen til ikke-drikkevann-forbruk, når sisternen allerede står der!