#11
 24,032     Akershus     0
Ad sekunda vann til toalett etc. En professor på NTNU er opptatt av dette. Han taler for «gjeninnføring av den gamle gårsdammen. I boligstrøk kunne en samle takvann og levere til nedenforliggende hus. Trykkvann uten pumpe. Enkelte hoteller hevdes å samle vann. Mulig de bruker dusjvann til toalett.
Signatur

   #13
 3,535     0
Kunne ikke dusjvann i toalettet føre til "upraktiske" avleiringer av såpe og fett? Rørdimensjonen til WC-sisterna er som regel ganske liten; det skal ikke mye til for å tette det, og vannet nedkjøles. Det blir ganske annerledes enn å skylle dusjvannet ganske varmt det i et veldimensjonert kloakkrør.

Ellers: Jeg vil tro at vi ihvertfall her i landet vil bruke drikkevann-kvalitet i dusjen, av frykt for smitte og forurensing. Mange steder på jorda er nok det like fjernt som å skure golvene med drikkevann.
jaf
   #14
 6,176     tromsø     0
Det finnes sikkert filter å montere mellom dusj og wc. Her er en link til gjenbruk av dusj vann til dusj http://www.dinside.no/bolig/na-kan-du-dusje-med-rakett-teknologi/61016538
Et filter til 200 kroner burde rense vannet nok til å bruke i wc. Enig i at det ikke bør gå direkte fra vaskemaskin/dusj til wc. Vannet går ikke under 20 grader fra dusj til wc?
gil
   #15
 119     0
Mulig jeg anslo gjennomsnittsforbruket noe høyt, men min kone og jeg har hittil i år brukt 216m3. Da er bilvask og hagevanning unntatt.
Gjennbruk av vann blir vansklig siden kommunen bruker vannforbruket til å beregne kloakkavgift. I mitt tilfelle vart jeg pålagt å knytte meg til off. vannverk dersom jeg ville ha off. avløp.
   #16
 3,535     0
Gjennbruk av vann blir vansklig siden kommunen bruker vannforbruket til å beregne kloakkavgift. I mitt tilfelle vart jeg pålagt å knytte meg til off. vannverk dersom jeg ville ha off. avløp.

I tettbygde strøk er det vanlig at du ikke har noe valg i det hele tatt: Du pålegges å knytte deg til både offentlig vann og avløp uansett! Det er også vanlig at du har måler på vanninntaket, ikke på kloakken (ihvertfall ikke i privathus), og man antar at vann ut = vann inn.

Det som er aktuelt (for de aller fleste) er ikke å "slippe" offentlig tilknytning, men å redusere volumet. Bruker du regnvann i toalettet, går det ikke gjennom måleren, og du produserer mer avløpsvann enn du betaler for. Men på den annen side: Bruker du kommunalt vann til å vaske bilen, vanne plenen eller i ungenes plaskebasseng ute i hagen, da betaler du også for det som "avløpsvann" selv om det aldri kommer ut i offentlig kloakk. Min gjetting er at kommunen "slipper unna" langt større volumer avløpsvann på den måten enn det som kommer inn utenom vannmåleren på inntaket! (Gjenbruker du dusjvann til toalettet har det vært gjennom måleren, og kommer bare ut én gang i avløpet, så der betaler du for alt du får og gir.)

Det kunne i prinsippet tenkes at kommunen reagerte om du har unormalt lavt vanninntak, og de oppdager at du (via toalettet) sender langt større volumer ut i kloakken. Er det snakk om én og annen husholdning tviler jeg sterkt på at de ville bry seg. Kanskje de ville be om en forklaring, men det ville koste dem langt mer å følge opp enn det de kunne få inn i ekstra avløps-avgift.

Regnvann kan gi ikke uvesentlige vannmengder, om du får samlet det opp: Har du et hus på 100 kvm grunnflate her i Trondheim, renner det nesten 90 kbm vann pr år ned takrennene dine (Bergen: 225 kbm/år). Bruker jeg regnvannet til hagevanning, istedetfor kommunalt vann, sparer jeg 2200 kr på vannregningen (det er selvsagt ikke realistisk å kunne utnytte alt!) - ogdet kan jeg gjøre uten at kommunen kan komme etter meg for å produsere for mye avløpsvann.

   #17
 1,355     0
Normalforbruk av vann er vel snaut 100 m3 pr person i året.

100m3 høres mye ut, må være tenårings jenter såfall eller en fisk.
vi bor 2 voksne i huset her og bruker ca 80m3 i året tilsammen.
ved litt googling så er det mange kommuner som oppgir 40-60m3 pr pers som en normal i året


80m3 på 3 personer er svært lite. Vi er også 3 voksne (fordelt på 2 husholdninger og 2 bygninger) og forbruker ca. 170-180m3 i året. Uten vannmåler måtte vi betalt for 240m3 per år.

Vi har sparedusj, toalett med lite vannforbruk og lite vanning/bilvask. Allikevel går det altså mist 150 liter/døgn/person.

   #18
 5,111     Sørnorge     0
Jeg ville ikke stolt på brønn i et område med så mye jorder (møkkaspredning) og lite naturlig vegetasjon til å rense vann. Da ville jeg heller satset på oppsamling av takvann. Anlegger du gress på taket, vil du jo ha en naturlig rensing av vannet før oppsamlingen.
   #19
 24,032     Akershus     0
Rørlegger ville ikke ha borebrønn på hytta si, «for mange hytter rundt om . Vi har hatt takvann, utrolig mye møkk som kommer ned der. Steng av i hele (furu)pollentiden.
Signatur
HSt
   #20
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Med cisterne bør en  ha ekstra filtrering, en tank med overløp videre til hovedtank hjelper godt. Med unntak av høyt kimtall var det ikke noe farlig å finne i cisternevannet på hytta, en sv borebrønnene hadde Ecoli, men som nevt er flere boret på klønete steder der overflatevann lett forurenser.  Det er en fordel å la vann renne gjennom selv om tankene er fulle, det holder temperaturen i vannet nede.