26,218    57    17  

Gammel trykkbryter på trykktank/vannpumpe

 36     1
Hei, jeg har akkurat kjøpt et hus med hydroforanlegg. På tanken sitter det en dings som heter Danfoss PS 9B 031E0175, som jeg regner med er hjernen bak når pumpen skal slå inn og ikke minst når den skal stoppe igjen. Det går en ledning fra stikkontakten på veggen til denne Danfossboksen, og videre fra den til pumpens elektroniske del, hvilket er det som får meg til å trekke den nevnte konklusjonen.

Nå har det seg slik at jeg nettopp har renovert badet i dette huset, og byttet ut mye gamle kobberrør med Uponor rør i rør (rir). Allerede før jobben merket jeg at trykket i den gamle dusjen var så som så, men tenkte at jeg fikk se på dette når det hele var ferdig. Jeg har valgt 16 mm (eller var det 15?) rir forresten, som er koblet på det gamle kobberet under himlingen i kjelleren, og som deretter er forgrenet til toalett, servant og dusj med T-koblinger.

Så, det var bakgrunnsinformasjonen. Det jeg egentlig lurer på er om noen har erfaring med slike bokser. Jeg har sett inni den, og ser at det er en skrue og en fjær med en mutter ved siden av hverandre, og disse regner jeg med at er relevante å fikle med. Logisk sett kontrollerer en terskelen for pumpens innslag og en annen grensen for opparbeidet trykk. Hvilken gjør hva, og hvordan vet jeg hva jeg stiller inn? Det er tilsynelatende ingen mål, enheter eller noe som helst å rette seg etter på/i selve boksen, og det foreligger selvsagt ingen manual (har søkt litt rundt på nett, og skal fortsette med det altså).

Trykket på tanken er i dag, i følge manometeret riktignok, akkurat under 4 bar.

Det jeg har prøvd hittil er forresten å stramme mutteren på fjæra, et par til fire runder. Det som skjedde da var at pumpen bare gikk og gikk, og da fikk jeg noia og trakk ut kontakten for deretter å stille den tilbake. Da ble det som normalt igjen. Jeg er ikke helt i stand til å forklare hva som skjedde, siden trykket på tanken gikk litt over 4, men så økte det ikke mer på tross av at pumpen gikk og gikk.

Jeg har foreløpig ikke tenkt å kontakte fagfolk, siden jeg vil mestre mine egne dingser. Den dagen situasjonen blir prekær kommer jeg selv til å finne ut at jeg trenger hjelp.


   #1
 2,435     Hordaland     1
Må si at jeg er ikke noen rørlegger, men jeg kan nå bidra med de få kunnskapene jeg vet.

4 bar høres rimelig normalt ut i mine ører. Spørsmålet er da hvor langt ned trykket faller når du begynner å tappe vann, om pumpen venter for lenge, eller om presostaten (trykkbryteren) slår inn på riktig tidspunkt - slik at trykket gjenopprettes.

Det kan godt hende pumpen din ikke er i stand til å opprette et trykk som er høyere enn rett over 4 bar - hvor det er en av grunnene til at den er stilt inn på 4 bar som arbeidstrykk. Man skal ikke så veldig mye høyere før man er over anbefalt normaltrykk på et tappevannsanlegg i vanlig bolig.

Nå skal det også sies at trykktanken din antagelig inneholder en belg, som er med på å danne riktig arbeidstrykk. Dersom belgen inneholder for lite trykk, så vil du kunne risikere stort trykkfall når du begynner å tappe vann. Sammenhengen mellom innstilt arbeidstrykk på presostaten (trykkbryteren), pumpe kapasiteten, og trykket på trykktanken (belgen) skal ha en naturlig sammenheng slik at dette fungerer i et korrekt samspill, og stå i forhold til rørsystemet i huset.

Her er helt sikkert rørleggere som har en langt bedre forklaring enn dette. Smile
Signatur
   #2
 6,009     Finnmark     0
Om det er lenge siden noe er gjort, så bruker gamle trykktanker å fylles opp med vann.......Som i sin tur fører til at pumpen starter oftere og det blir ujevnt trykk......
Prøv å banke på trykktank og se hvor høyt vannet er....

Førstehjelp er å tømme trykktank for vann med pumpe avslått og fylle litt luft i tanken med kompressor( om det er nipler for det), deretter starte opp igjen og justere trykk.

Hadde dette problemet hos noen bekjente, dessverre ringte de rørlegger som byttet pumpe..........Helt unødvendig, men pga pumpebytte så ble trykktank tømt og "feilen" reparert.........
Jeg hadde gjort denne prosedyren 2 år tidligere, som var ca intervall på dette ( 3 fas pumpe som tideligere også leverte vann til fjøset)......
Signatur
   #3
 4,130     5
Skrue med stor fjær regulerer stopptrykket, liten skrue med lite trekantsymbol regulerer differansen mellom start og stopp. Hvis manometeret viser 4 så er problemet ditt ikke pumpa og trykktanken men røropplegget eller kraner og blandebatteri. Eller så er manometeret muligens defekt. Normalt stilles slike trykkbrytere til å starte pumpa på ca 2-2,5 og stoppe den på ca 5. Det skal være tilstrekkelig trykk til å få nok vann i et normalt hus.
   #5
 2,435     Hordaland     2
Riktig som KjellG nevner her ang lufttrykket på tanken. Dersom trykket på belgen ikke er riktig vil ikke trykktanken fungere som den skal. Det er vanskelig å komprimere vann, derfor er det en luftbelg på tanken som danner riktig vanntrykk. Dersom det er for lite luft på belgen så vil man få et hurtig trykkfall og pumpen starter nokså raskt.
Signatur
   #6
 4,130     0
Jeg kan ikke se at TS på noen måte har problemer med lite luft på tanken enten han har trykktank med blære eller gammel ståltank uten blære. Hvis det mangler luft vil trykket gå opp og ned i ett kjør når han åpner en kran. TS beskriver ikke det problemet.
Det som er interessant nå er om manometeret virker og g år opp og ned slik det skal. Hvis det virker så har han oversikt over trykket på tanken og på resten av anlegget.
Står derimot nåla rolig både før og etter at pumpa går så er manometeret defekt. Dette er temmelig vanlig.

Fire spørsmål til TS
Når du åpner en kran og tapper vann, flytter nåla seg på manometeret da? Og hva står manometeret på når pumpa startet og stopper? Hvis du tapper vann og pumpa starter hva skjer da? Går pumpa lenge før den stopper,eller starter og stopper den i ett kjør?
  (trådstarter)
   #7
 36     0
Takk for mange og informative svar!

Jeg skal svare på spørsmålene til elektrikern når jeg får prøvd det, er ikke hjemme akkurat nå. Det jeg kan si er at jeg ikke opplever noen problemer med trykktanken, slik som at pumpen slår inn vel kjapt, ofte eller slike ting. Jeg mistenker derfor at tanken er i orden og har ikke tenkt noe særlig mer på det.

Dessuten er trykket i kranene innendørs/toalettet/ute rimelig uniformt, om enn litt slapt i dusjen. Da høres det jo egentlig ikke usannsynlig ut at det dreier seg om et billig blandebatteri. Er dette noe man skal ta med i betraktningen ved kjøp av batteri altså?

Videre - det vil vel uansett være slik at dersom jeg tilfeldigvis skulle ha full guffe i vasken på kjøkkenet, en person i dusjen, noen som vanner blomster ute og en som trekker ned på do, så vil det totale trykket gå ned? Det er helt logisk det, ikke sant, og jeg kunne uansett ikke forventet noe annet?

Manometeret beveger seg også alt ettersom, men jeg skal undersøke mer nøyaktig med en medhjelper hva som skjer når. Jeg husker jeg pratet med en rørlegger for en tid tilbake hvor han sa at det ville forundre ham om det eksisterte et eneste manometer i hele verden som virket som det skulle. Det var nok ikke ment helt seriøst, men det kan jo hende han hadde et lite poeng allikevel.

   #8
 24,032     Akershus     0
Kommentaren om priming av trykktanken var ment som generell informasjon til en nybegynner. Plunder med blæra kan jo noen hver plages med. Wink
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 36     1
Hehe, ja jeg ser på meg selv som en erfaren nybegynner, så det kommer nok godt med skal du se...
  (trådstarter)
   #10
 36     0
Da har jeg fått gjort litt mer etterrettelig diagnose, og kan rapportere følgende. Håper dette besvarer elektrikerns fire spørsmål.

Manometeret ser ut til å være i orden. Tapper jeg vann synker det, og når pumpen arbeider øker det. Når pumpen kutter ut ligger trykket mer eller mindre presis på 4 bar, og når trykket faller til ca 2,5 bar starter pumpen. Dette er repeterbart i det uendelige.

Jeg har også justert opp startpunktet for pumpen ved å skru til den lille skruen i styringsenheten - nå slår pumpen inn noen millimeter tidligere. Manometeret har bare streker for hele bar.

Videre har jeg oppdaget at trykktanken er laget ved Stockholms galvaniseringsfabrik i 1956. Den er med andre ord godt innkjørt så vidt jeg har forstått fra andre tråder om emnet. Fra samme tråder forstår jeg også at det da sannsynligvis dreier seg om en trykktank uten blære, da dette var vanlig før?

Så, over til problemet jeg har observert og hva dette eventuelt kan skyldes. Dersom jeg åpner en gitt kran på full guffe (oppnådde dette ved å skru av dusjbatteriet og la spruten stå) så synker trykket til pumpen slår inn som beskrevet. Pumpen jobber, men trykket fortsetter å falle, helt til jeg skrur igjen kranen selvsagt, da bygges trykket opp igjen.

Det jeg har konkludert er at pumpen altså ikke klarer å kompensere for trykket ut i kranen, hvilket sammenfaller godt med min siste dusjerfaring. Den gikk ut på at jeg begynte å dusje og alt var fint, før trykket så faller og begynner å variere mellom varmt og kaldt, før det til slutt blir et parodisk lett trykk. Jeg har reprodusert problemet på kjøkkenet også - det samme skjer, dog noe saktere.

Da har jeg tenkt at jeg står med følgende mulige problemkilder:
Pumpen: den er slitt eller av annen grunn ikke sterk nok, og må byttes.
Trykktanken: den er gammel eller av annen grunn klarer den ikke å opprettholde jevnt trykk.
Rørene: rørdimensjonen er gal/for stor/e.l., som gjør at det skal mer trykk enn anlegget skaper for å opprettholde det ut av kranen.
En kombinasjon av disse.
Noe jeg ikke har tenkt på.

Jeg holder en knapp på pumpen, som heller ikke er splitter ny. Den er raspete i gangen til tider og lager uansett høy nok lyd til at en nyere og forhåpentligvis mer stillegående ikke ville vært meg imot. Når det er sagt så vil jeg ikke bytte den på feil grunnlag. Hva sier de som er klokere enn meg?