2,303    11    2  

Tørt borehull etter ekstraordinært stort vannforbruk

 13     Bergen     0
Hei! Vi har et borehull på 50-60m med micropumpe nedsenket, som vi dessverre har kjørt tomt på et ekstraordinært stort vannforbruk en dag (skiftet 200l VVB og trykktank pluss vanlig forbruk på 2 personer pluss tørt vær i det siste). 
Så har jeg målt at pumpen allikevel klarte å pumpe opp 40l/timen. Vil det si at tilsiget er på ca 40l/timen? Elektriker og rørlegger har sjekket alt vi har i kjelleren og pumpemannen sa at det ikke var vann igjen i borehullet i og med han klarte å løfte lokket (tipper pumpen henger ned fra det?) Han mente, det hadde han aldri klart, hadde det vært vann ned i.
Deretter hadde vi slått av pumpen av i 30 timer. Da vi slo den på, hadde vi bra trykk og vann, men vi torde ikke å bruke så mye. Kanskje maks 30l den kvelden.
I dag har vi igjen tappet kun noen få liter, vannet ser bra ut og trykket ser ok ut.
Kan vi regne med at hullet har fylt seg (litt) opp igjen etter noen dager og vil være tilbake på normalen snart? Det har jo vært bra/nok før vi skiftet VVB.
Kan noen også fortelle meg hvor mye vårt borehull rommer på 50 m-ish?
Takker for alle innspill! Smile
Siste redigering: Friday, November 15, 2019 10:04:29 PM av BehindThe7Mountains

   #1
 24,032     Akershus     0
Pumpemannen klarte å løfte og derfor var det tomt? Tror den pumpemannen bør sendes tilbake til skolebenken.

Hullet er 50 m dypt. På toppen er det vanligvis et varerør i stål, litt større enn borehullet. Pumpa henger i en wire. Denne wiren er vanligvis festet til et «bærejern , et dobbelt flattjern på kant over toppen.
Si nå at pumpa har fungert ok frem til nå. I forbindelse med pumpa er en tilbakeslagsventil. Dermed er røret opp fylt med vann idet pumpa stoppet. Når du løfter i bærejernet løfter du pumpe, slange og vannet i slangen, det er tungt!
Another day, har brønnen stått i ro i evigheter og er så full den kan bli, si helt til topps. Du løfter, og det er lett???
Archimedes. Pumpe, slange og vann i slange får oppdrift. Vann inni og vann utenpå er nøytralt. Pumpa er blitt «lettere  og egenvekten av PEM-røret er mindre enn for vann og gir positiv oppdrift.

Volum: Da må en kjenne diameter og dybde. Diameter er trolig ca 15 cm og dybden er oppgitt til 50 m. På øyemål blir dette ca 450l.

Dybdemåling:
Har jeg også grublet på. Tom brønn er noe møl. En billig enkel og sikker måte er å bruke et boblerør. Arbeid å rigge, men deretter varer det lenge. En bringer en tynn slange/rør helt ned til pumpa. Oppe, inne i kjeller, hytte, setter en på et manometer og en luftnippel (bilventil). Med håndpumpe eller kompressor blåser en inn masse luft. En vil lese av økende trykk inntil det ikke lenger stiger. Mump litt til og vent et halvt minutt. Nå kan trykket avleses og dybden beregnes.
Alternativt kan en bruke varianter av elektronikk, grave bort snøen og bruke peilesnor eller kjøpe trykkføler til 2-5.000kr

Btw, been walking The 7 mountains. Uten forutgående kveldsmat, uten frokost, klarte meg til Løvstakken, da måtte noen bergensere trøste meg med litt sjokolade før siste langside. 
Signatur
   #2
 4,130     1
Hvis hullet gir 40 liter i timen så er jo det 1000 liter i døgnet. Vi vet nå bare hvor dypt hullet er, ikke diameter og ikke hvor høyt vannet står i borehullet. Hvis dere greide å tømme hullet med vanlig forbruk pluss muligens 400 liter så har dere nok ikke veldig høy vannsøyle i hullet. Vanlige nyere borehull har ca 15-17 cm diameter. Og det blir vel da lagret ca 17 liter pr meter vannsøyle. Gamle borehull var helt nede på 10 cm i diameter. Da blir lageret lite bare 7-8 liter pr meter vannsøyle. 50 meter vannsøyle i vanlig stort borehull er ca 850 liter. Men borehull er sjelden fylt med vann helt til topps. Noen steder er det 2 meter ned på vannet, noen steder 40.

Etter 30 timer med lite forbruk er borehullet så fullt som det noen gang blir.
Hvis det er lett å løfte pumpa så er det mye vann ( vannet står høyt i hullet),  pga oppdrift i vannet. Er det ikke vann i hullet så blir det ingen oppdrift. Pumpene er også lettere å løfte dess kortere slangen er. Pumpe pluss 50 meter slange veier halvparten av pumpe pluss 100 meter slange.
   #3
 24,032     Akershus     0
For å måle tilsiget kan en også kjøre brønnen tom. Vente en time og kjøre brønnen tom på ny. Ved 2. gangs kjøring måler en hvor mye vann en får opp = tilsig pr time.

På denne tiden, mye regn og før frosten, er trolig den tid på året med best tilsig.
Signatur
TSt
   #4
 13,730     0
Vi har mange borrehull på hyttefeltet og noen trodde de hadde uendelig vann og et år var det plutselig tomt. Her kom det ikke noe mere vann på en stund. Flere av borre hullene her har gått tomme men til litt forskjellig tid.

Så jeg tror det er to årsaker til vannmangel, en at en har brukt mere vann enn tilsiget i en kort periode og på den måten får tømt hull. Andre er for stort forbruk over tid slik at grunnvannstanden synker. TS sin årsak synes jo å være den første men en kan jo ikke være helt sikker. Men siden det er "mye vann" igjen vil jeg tro at det er slik.
  (trådstarter)
   #5
 13     Bergen     0
Takk for all info.

De to bærejern har jeg sett og fraskilte det røret som stikker ut. Vi prøvde å bevege på lokket (skyve det til siden) og det klarte vi ikke. Det fikk vi også anbefalt av pumpemannen, for å fylle vann i borehullet ved hjelp av naboens vannslange. Så, det måtte vi gi opp. Alternativt kunne vi borre et hull i lokket, det begynte jeg på, men samboeren stoppet meg. Han ville heller vente til borehullet fyller seg opp selv.

Det ble sagt, da vi fikk pumpen for 5,5 år siden, at det er lite tilsig.

Men vi har jo greid oss bra i alle år, så tilsiget må jo har vært nok i forhold til vårt forbruk. Den dagen vi skiftet ut VVB var det et for høyt forbruk og det kan være at hullet er tomt.

Nå bruker vi minimalt med vann daglig slik at hullet fylles opp igjen, Gudene vet hvor lang tid det kan ta, med et dårlig tilsig. Jeg tørr ikke å bruke vann og ingen andre får lov heller. :p Det har gått 3 dager nå.








TSt
   #7
 13,730     0
Jeg tolker at der fikk 40 l vann etter en time og det er jo nesten 1000l på et døgn.  Jeg håper derfor at dere har mere enn nok nå men dere vet jo at en kan klare å pumpe tom hullet så litt forsiktighet bør dere utvise.  Normalt er det vel ikke denne tiden på året en har mist vann i grunnen selv om det er blitt kaldt mange steder er det visst over 0 i Bergen.  Går det galt nå på nytt så er det bedre å finne ut av det nå enn å leve i uvisse.  Derfor ville jeg tatt opp samme vaner sin tidligere men ikke kjøpt meg stort  badekar som en fyller opp hver dag ut over det en har benyttet tidligere. 

  (trådstarter)
   #8
 13     Bergen     0
Det er riktig, plussgrader på dagtid. Men det har ikke regnet mye de siste ukene.

Ok, da skal jeg teste å bruke mer vann i morgen. 

Takk for alle innspill!
TSt
   #9
 13,730     0
Jeg ville brukt vannet som normalt fremover.   Unødvendig å stadig forsøke å få til feil som kan skje når hullet evt går tomt igjen. Pumpe kan skades f.eks.  Men jeg ville sluttet med bruk av unormal lite vann slik at dere finner ut om problemet skulle oppstå ved normal bruk også.

Hagevanning om sommeren bør en unngå med den det borrehullet.  
   #10
 24,032     Akershus     0
Vi har brønn felles for to hytter. 120 m 15cm. Pumpe på 105 m.

Da hullet var boret var det knusk tørt. Først etter trykking fikk vi vann. Jeg antar at tilsiget er begrenset.
En gang har vi gått tom på sommeren etter langvarg vanning av torvtak. En gang har vi gått om i romjula, et år med mye barfrost og nesten ingen snø. Da var vi veldig forsiktig resten av jula.

Ved ankomst fylles to vvb, dvs 320liter. Vi bruker vann som normalt uten tanke på forbruk, men det er ikke akseptert med timesdusjer når begge hyttene er i bruk. Da har vi ikke opplevd tom brønn flere ganger.

Jeg tror ikke at fyllingen av vvb er problemet her. For meg ser det ut til at dette kan være utfordringene:
- defekt pumpe
- ekstremt lite tilsig. Damener jeg virkelig ekstremt.
- «noen har trukket ut proppen Syd for Oslo gikk flere brønner tomme og var ødelagt etter tunnelbygging. I uberørt terreng i skråning, kan det oppstå nye riss ut som tømmer brønnen. En brønn er summen av det som renner inn og det som eventuelt renner ut.

Hos oss er det ikke noe lokk over varerøret opp av brønnen, men hele brønnhodet er inne i en betongkjegle som står på fjellet. Varerøret er åpent og vi kan se ned i brønnen. Det har ikke vært noe problem å løfte i bærejernet, men da med ukjent fyllingsgrad.

Signatur